Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:28, 28 kwi 2017

Do góry
uwolniona z siatki

pęcherznice i tawuły świecą

i pierwsza tęcza tej wiosny

soczyście zielono
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 20:07, 28 kwi 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ulka, Basia nawet nie wiem jak one się zwą jak kupiliśmy działkę to one już rosły były wyrośnięte na metr i łyse od dołu. Oto mini efekt wizyty u fryzjera ta jasna jeszcze do dopracowania

U mnie na sąsiedniej działce też rosły takie metrowe pomarańczowe tawuły, z zaschniętymi kwiatostanami, ciachnęłam je w zeszłym roku na 10 cm, bardzo ładnie odbiły, zakwitły ciemnoróżowymi kwiatami, zaraz się więcej miejsca tam zrobiło
W tym roku tak skróciłam pięciorniki, też nie były cięte kilka lat, wyglądały po zimie jak suche miotły, zobaczymy jak te odbiją
Mój przeróbkowy ogród 19:51, 28 kwi 2017

Do góry
A teraz czekam na dalsze rośliny - w planach są zurawki, berberysy, hortensje, trawy, tawuły

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:13, 28 kwi 2017

Do góry
Dziś leje...siedzę w domu i się wkurzam

Z moich planów nici...miałam posadzić nowo nabytki..tawuły,orliki jabloń Royal beauty 4 szmaragdy..posiać astry i cynie,no i klops

takiego orlika kupiłam

Ogród w remoncie 13:52, 28 kwi 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
Ja też się boję, ale co wiem to napiszę - choć tawuła jest jak najbardziej ok to nierozłącznie kojarzy mi się z krajobrazem parkowym, a tam raczej bukszpanów niet i dużymi, naturalnymi założeniami
Jeśli ma być reprezentacyjnie to tawułę zabrałabym w inne miejsce np. pod brzozy i derenie, a tam zostawiła bukszpany z hakone czy inną trawą.
A jeśli tawuły to może z iglakami niedużymi np. kosodrzewinami zwykłymi czy Pumilio? Renia ze szmaragdowego swego czasu rozstawiała Pumilio z Carexem evergold, ale nie wiem na czy stanęło.

Ania masz rację z tawułami. I jakoś średnio można coś do nich dobrać. Jak mówisz,że u Ciebie ta hakone mimo śniegu wytrzymuje to może zaryzykuję.
Ryzyko związane jest jeszcze z moim bydłem w postaci beagla. On żre mi trawki .
Ogród w remoncie 13:43, 28 kwi 2017

Do góry
Ja też się boję, ale co wiem to napiszę - choć tawuła jest jak najbardziej ok to nierozłącznie kojarzy mi się z krajobrazem parkowym, a tam raczej bukszpanów niet i dużymi, naturalnymi założeniami
Jeśli ma być reprezentacyjnie to tawułę zabrałabym w inne miejsce np. pod brzozy i derenie, a tam zostawiła bukszpany z hakone czy inną trawą.
A jeśli tawuły to może z iglakami niedużymi np. kosodrzewinami zwykłymi czy Pumilio? Renia ze szmaragdowego swego czasu rozstawiała Pumilio z Carexem evergold, ale nie wiem na czy stanęło.
Ogród w remoncie 12:05, 28 kwi 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
Wrzuciłam żeby pokazać jak ładne te tawuły mogą być gdy są cięte. Jak żółte bukszpany z daleka.
Myślałam u kulach z tawuły i kulkach z berberysu.

Ja bym do tych kulek z tawuły już chyba innych kulek nie chciała..
Chyba wyobrażam to sobie tak

Na śodku miedzy sumakami zimozielone kule,duże -bukszpan,tuje albo cis,dokoła te tawuły też kulki a to wszystko w trawiastych skarpetkach z trawy..
Muszę znaleźć odpowiednią trawę.
Ogród w remoncie 11:55, 28 kwi 2017

Do góry
Wrzuciłam żeby pokazać jak ładne te tawuły mogą być gdy są cięte. Jak żółte bukszpany z daleka.
Myślałam u kulach z tawuły i kulkach z berberysu.
Mirkowy ogród (początki) 11:38, 28 kwi 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tawuły uwielbiam bo ładne cały sezon i nie wymagające
Ja też je lubię bo bezobsługowe i ładne cały rok.Kwitną śliczne ja mam z pięć odmian.Mam taką (zapomniałam nazwy)co na jednym krzaku kwitnie w trzech kolorach biały,różowy i ciemny róż.Pokażę jak zakwitnie
Zobacz patyczki latem 2016r po prawej są.dwie zielona i pomarańczowa.Jak chcesz to ci wiosną zrobię sadzonki

Ogród w remoncie 11:37, 28 kwi 2017

Do góry
te tawuły bardzo ładne sa i ładnie teraz wyglądają
ale ja ci nie podpowiem bo nie wiem z czym mozna by je połaczyć
na pewno z zimozielonym - wić cis i bukszpan no chyba że jakieś iglaki byś chciała iść

ja totalnie nie umiem podpowiadać wiec sory
Mirkowy ogród (początki) 11:33, 28 kwi 2017

Do góry
Tawuły uwielbiam bo ładne cały sezon i nie wymagające
Ogród w remoncie 11:22, 28 kwi 2017

Do góry
Ponieważ leje i nci z ogrodu to wymyślam dalej co z tym frontem moim nieszczęsnym zrobć mam. Pamięta ktoś moje sumaki?

Plan był taki że pod nimi bukszpany i hakone i zupełnie z przodu lawenda.
No niestety albo stety przemyślałam to jeszcze raz i tak nie będzie.
Super ten plan był,podobał mi się ale w tym miejscu niewykonalny.
Miałam wiele obaw bo tu jest wjazd do domu,miejsce odśnieżane zimą i śnieg często tam leży. Hakone na pewno marne szanse by tam miała a wiadomo jak z nią jest ,to kapryśna trawa
Przyszło mi do głowy żeby może wsadzić tam tawuły japońskie. Mam sporo takiej

Zdjęcie nie oddaje tego ale ona jest b.ładna. O tej porze mma śliczny żółto-pomarańczowy kolor. Nawet trochę czerwonego się znajdzie.
Można ją formować jak się chce. U mnie rośnie jak chwast. Nie straszny jej śnieg.
Nie bardzo tylko wiem z czym ją tam połączyć . Dodawać jeszcze te bukszpany? Musiałyby być w głębi tej rabaty żeby nie ucierpiały zimą.
Ogrodula 15:21, 26 kwi 2017

Do góry
No, wiosna w pełni. Tawuły masz fajne, ja przesadzałam swoje już ze 3 razy i chyba mnie przestaly lubić Może nawozu proszą?
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:22, 26 kwi 2017

Do góry
Śliczne masz tawuły, zwłaszcza tą pomarańczową. Seledynowe mam ale takiej pomarańczowej to nigdzie nie widziałam. Fajna jest.
Ogród do odnowy 08:46, 26 kwi 2017

Do góry
Zainwestowałam w końcu w azalie i dwie sobie sprawiłam Chanel i Cannon;s Double, a pojechałam po tawuły

żabki w zastępstwie modliszek, widać jak długo wisiały na ścianie po brudzie na łapce

poidełko odlew żeliwny, były też gipsowe różności ale zdecydowanie słabsze

i takie różności

to wieszak na buty ogrodowe

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:27, 25 kwi 2017

Do góry
Aniu ja tawuły bardzo lubię u nas cieplej, halny wieje, ale zaczyna się chmurzyć
Jak zacznie lać to dzień stracony, wczoraj posadziliśmy konwalie na leśnej rabacie i eM kosił, a ja siałam w warzywniku
Jeszcze trochę przede mną. W majowe święta mam plan posadzić dalie i gladiole, a chłopaki kopią oczko. Dzisiaj miał kamień i piasek dojechać... Ciekawe czy dowieźli
Ogród do odnowy 11:32, 25 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)
Widzialam pobojowisko - piękny masz zarys rabat super! Ciekawa jestem co tam posadzisz ja tez niestety wrzosy wywalam juz ciut stare - nic na wieki i skupuje Male azalie ale u mnie to niezbyt duza rabata.
Będę ciekawa co wymyślisz.

Pozdrawiam

Sama jestem ciekawa, myślałam o piwoniach i różach, ale raczej połączenie ich kolorów by mnie zabiło gdyby razem kwitły, do tego tawuły, rozchodniki olbrzymie i koniecznie jakieś trawy. Może wpasuje się tak jakaś ozdobna jabłonka?
...uDany ogród 21:44, 24 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Znakomicie!

I za tawuły dziękuję.

Pokost lniany i olej lniany - szarzeją na modrzewiu na pewno (mam płot tak zaimpregnowany). Mam od lat.
Ale to znakomity impregnat.

Ewciu tawuły bardzo lubię i mam już kilkanaście odmian u siebie
Nie mam nic modrzewiowego w ogrodzie głównie świerk i sosna, a w domu dąb.
Ale impregnuje super

Mam brzozolistną, ale jeszcze malusia. Może w tym roku zakwitnie?

Lilaka chińskiego kupiłam u jednego kolekcjonera, chyba mi nie wcisnął czegoś innego. Jest identyczny jak fioletowy tylko kolor się różni.

Tedzio jest kochany i coraz bardziej mój, wreszcie po prawie dwóch latach u nas traktuje nas jak rodzinę.
To pies po przejściach i z różnymi lękami, ale jest coraz lepiej
Kocham go bardzo

Chodniki na podsypce cementowej. Zobaczymy jak się będą sprawować, wizualnie bardzo mi się podobają.

Dzisiaj Tatę przenieśli na geriatrię, a nie na wewnętrzny. Jutro muszę interweniować...

Tedzio ...ale to nie ja wykopałem tą dziurę

...uDany ogród 19:09, 24 kwi 2017

Do góry
Jana napisał(a)
moge zmieściç tylko jednego jaśminowca, jaką odmianę polecasz? Ceglana ścieżka piękna

Znakomicie!

I za tawuły dziękuję.

Pokost lniany i olej lniany - szarzeją na modrzewiu na pewno (mam płot tak zaimpregnowany). Mam od lat.
Ale to znakomity impregnat.
Na zielonej... trawce :) 19:08, 24 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ech, cudowna wiosna u Ciebie, ogród kipi kolorami, można się rozmarzyć. Tulipany jak szprychy stoją równo Co to jest ten kiścieniec? Nie znam. Muszę go przyuważyć jak się rozwinie.

Hihihi niech by któryś spróbowałby nie

To kiścienie - wrzosowate - bardzo mi się podobają, piękne cały rok - mam tylko je w złym miejscu posadzone - rosną za wrzosowiskiem i ze ścieżek nie można ich dojrzeć, a mają ciekawe marmurkowe liście i kwiaty podobne do konwalii. Ogólnie miałam w planach przesadzić je na ścieżkę przy kręgu - ładnie odznaczałyby się na jasnym żwirku. Teraz mam tam tawuły, nie mogę pozbyć się z nich mączniaka - na razie wyglądają ok, ale jak tylko znów mnie wkurzą to mają wylot. Tak samo zresztą jak ciemne żurawki przy placyku prze tulipanami - beznadziejnie wygladały na końcówce lata, jesienią i wczesną wiosną, nawet nie wyczyściłam ich z suchych liści, bo miałam je wyrzucić, a one bezczelnie zebrały się do kupy

a tu foto kiścienia z października - przebarwiają się na bordowo - tu niestety juz po kwitnieniu

i listopad:

i końcówka sierpnia - w ogole ich nie widać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies