Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:03, 07 cze 2017

Grodzia napisał(a)
cudna piwonia !

Dziękuję!! Dziś mi rozkwitła biała pełna.
Ucięłam sobie do wazonu, żeby się upoić kwieciem i zapachem
frezja 22:03, 07 cze 2017

Z tego co wiem, to w dzień należy wietrzyć.
jolka 22:05, 07 cze 2017

frezja napisał(a)
Z tego co wiem, to w dzień należy wietrzyć.

No właśnie tak robię przeważnie, jak nie ma jakichś mega wiatrów to uchylam okienka i drzwi.
Margerytka40 22:09, 07 cze 2017

Jolu potwierdzam ,że przywrotnik to super roślinka. Sieje się faktycznie bardzo. Po ścięciu szybko odbija. Trochę wiosną czyszczenia suchych liści bo ja nie ścinać go jesienią bo boję się żeby nie przemarzł. W tym roku jednak część na jesieni zetnę do zera i zobaczę co będzie. Uwielbiam krople rosy na jego liściach. Cudnie wtedy wygląda.
kami 22:09, 07 cze 2017

Ja też debiutuję w tunelu z pomidorami. W dzień je wietrzę. Na noc podlewam i zamykam. U mnie jest szczelina w drzwiach na 1cm i może z rana się im zbytnio nie przyglądam ale u mnie parowanie osiada na folii. Na pomidorach takiej rosy nie widziałam.
Ponoć pomidory i ogórki posadzone w jednym tunelu łapią zarazę.
jolka 22:15, 07 cze 2017

A ze spraw bieżących:
- posadziłam wreszcie seslerię jesienną przed limkami, wywalając ostatecznie na kompost wypierdkowe (przepraszam) żurawki,
- wsadziłam werbenę od Kamili, chłodno jest więc nie powinna oklapnąć,
- przed szklarnią, pod świdośliwami porobiłam sadzonki bergenii, ciekawa jestem czy się przyjmą.

DO zagospodarowania mam jeszcze seslerię heuflerina (8 szt).
No i mega dużo chwastów w malinach i porzeczkach, mam nadzieję, że mi się uda do końca tygodnia to uporządkować.

Plany zakupowe na najbliższą przyszłość - hurtowe ilości tawuły i powrót do tematu skarpowego

jolka 22:17, 07 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jolu potwierdzam ,że przywrotnik to super roślinka. Sieje się faktycznie bardzo. Po ścięciu szybko odbija. Trochę wiosną czyszczenia suchych liści bo ja nie ścinać go jesienią bo boję się żeby nie przemarzł. W tym roku jednak część na jesieni zetnę do zera i zobaczę co będzie. Uwielbiam krople rosy na jego liściach. Cudnie wtedy wygląda.

A, no to kolejna osoba potwierdza zalety przywrotnika
Super, cieszę się że go mam
jolka 22:24, 07 cze 2017

kami napisał(a)
Ja też debiutuję w tunelu z pomidorami. W dzień je wietrzę. Na noc podlewam i zamykam. U mnie jest szczelina w drzwiach na 1cm i może z rana się im zbytnio nie przyglądam ale u mnie parowanie osiada na folii. Na pomidorach takiej rosy nie widziałam. Ponoć pomidory i ogórki posadzone w jednym tunelu łapią zarazę.

No, moje uprawy szklarniowe lepiej niech żyją w symbiozie, bo drugiej szklarni nie będzie!! O żadnej zarazie nawet nie chcę słyszeć Pomidory są po lewej, ogórki po prawej. Rozdzielone chodniczkiem i papryką

Ja podlewam tak co drugi dzień, i też na noc zamykam (no chyba, że zapomnę) A największy mam stres, jak szybko lecę do pracy i zapomnę otworzyć okienek na dzień!! Już oczyma wyobraźni widzę wszystko ugotowane w szklarni

Ot, dola ogrodnika! Same stresy i wieczna harówka!
alis 22:27, 07 cze 2017

jolka napisał(a)
No nic, idę coś podziałać do ogrodu. Mam w planie zrobienie porządku na rabacie grabowej, bo chwasty większe od jeżówek

Zostawiam niebieskości dla ochłody

Niebieskości cudnie współgrają z odcieniami zieleni
asiak 22:32, 07 cze 2017

Jolu, ja w swojej szklarni zostawiam na noc uchylone trochę drzwi. Mrozu już nie ma, niech się wietrzy. Po nocy tak jak jest u Ciebie, zaraza może szybko zaatakować pomidorki, tak mi się wydaje. One nie mogą być takie mokre. Może zostawiaj troszkę drzwi uchylone...