Mi się też podoba Niestety u mnie wszystkie liście buka wywiało już drugą zimę i z kolumnowego i z płaczącego,nie wiem,czy dlatego,że w niezacisznym miejscu czy dlatego,że młode sadzonki jeszcze?
Za to na żywopłociku grabowym (tegorocznym)listeczki zostają,więc jest nadzieja,że w przyszłości będzie w zimie brązowa ściana
No właśnie. Żeby coś konkretnie wymyśleć to trzeba po prostu myśleć nad całym ogrodem, a nie jednym wycinkiem.
Jeszcze co do ostatniej propozycji, masz za dużo Gracillimus, zrób co drugą hortensję, one powalą się na hortensje, bo wiem coś o tym, właśnie taki zestaw miałam nad stawem.
Nie nadają się typowe fiołki bo mają za małe kwiaty i prawie ich nie widać. Do donic sadzimy bratki, ale tylko na wczesną wiosnę, gdy jest krótki dzień. Potem bratki brzydną i w maju-czerwcu trzeba je wyrzucać.
Wyższa byłaby Aureospicata, Kórnik rośnie jak beczka, jest trochę "gruba" - pękata, ale może to akurat Aureospicata? Nie sposób rozróżnić zwłaszcza zimą, bo przebarwiła się od mrozu. W realu bym rozpoznała, ale ze zdjęcia tylko strzelam.
No i rób to Trawki z kulami nudne, bo wszyscy to już mają, to więc nudne, nic nowego nie wymyśliłaś i to prawda, że nudne. Co znaczy nudny?
mało oryginalny, monotematyczny, opatrzony, oklepany, opatrzony, co nie znaczy że zły.
Dla mnie nudne, bo mi się już "moje" projekty przejadły od tego ogrodowiska
Nie pytaj nikogo, bo ile radzących, tyle propozycji. Ja się odniosłam do tego, jak to widzę moimi oczami, ale ja się nie liczę tutaj. To Twój ogród i nikt nie wymaga od ciebie, żebyś projektowała jak zawodowiec. Ja mam za mało czasu żeby nad każdym wariantem się pochylić i analizować godzinami
Prosiłaś o wybranie wariantu, mnie żaden nie pasuje więc nie będę strzelać że ten czy ten. Napisałam jak czuję. Raczej nie tędy droga. Dziewczyny mają rację, rób jak czujesz i koniec. Musisz jeszcze raz przeanalizować miejsce.
Już takie narady i zwoływanie na wątek się odbywały i raczej decyzji nie podejmowano
Kilka razy pisałam w swoim wątku, że nie obchodzę świąt i czasem mam wrażenie, że nikt tego nie czyta tylko z automatu kopiowane są życzenia. Z jednej strony rozumiem bo tak funkcjonuje dziś ten chory świat a my w tych trybach możemy się pogubić. Wątki często przeglądane są na szybko -tylko zdjęcia. Potem po kilka razy muszę odpisywać to samo.
Nie bądźmy jak dzieci, które ledwo po powrocie ze szkoły siedzą z głową w telefonach, laptopach, tabletach etc. i przez resztę dnia zamienią w "realu" parę zdań. I ta niecierpliwość- wszystkiego dużo i szybko i przegląda się obrazy a na czytanie nie ma już czasu bo trzeba jeszcze zajrzeć "tam i tu". A jak kogoś nie ma dwa dni to już martwienie i zgadywanie: "gdzie?", "co się dzieje?". Jakby świat poza forum nie istniał.. Jeszcze trochę a socjolodzy będą czytać te wątki i analizować te zachowania.
Taki niekonfliktowy liczny kontakt społeczny nierozważnych może uzależniać, działa jak ucieczka od codzienności. Jest zima więc można przystopować, pobyć z bliskimi. Porozmawiać w realu. Większość z nas ma ludzi w domach, którym być może poświęcamy czasu mniej niż na te pogaduchy tu w wątkach.
Mój wątek idzie bardzo powoli bo staram się poruszać tematy ogrodowe, kilka osób napisze gdy wstawię jakieś zdjęcia czy opiszę co robię w ogrodzie itp. a potem cisza do następnych zdjęć, i nie będę sztucznego tłoku robić, i nabijać stron; u innych choć bywam na bieżąco, podobnie wypowiadam się gdy naprawdę mam coś do powiedzenia. Oczywiście forum to wartościowi ludzie ale wszystko ma swoje miejsce i czas.
Dołączyłam do forum ze względów ogrodowych. To co napisałam, łączy się ze wszystkim co pisaliście przez ostatnich kilka stron, również z życzeniami na wielokrotności setek stron itd., wnikliwi zrozumieją.
Rozumiem Danusię doskonale, trzeba dużo rozwagi i rozsądku. Oby to forum nie zatraciło swojej formy.
Do róż są specjalne sekatory, takie które przytrzymują w ostrzu kolczaste pędy, aby się nie pokaleczyć przy wyciąganiu.
Innym sekatorem tnie się cienkie pędy boczne a innym martwe w środku, takie grubsze
Wersja 1
Tyły dobre, większe kółko i jego nasadzenia podobne do tego trójkąta na lewo. Kulki w trawach, nudy panie nudy
Ciurkadełko bez niczego - chyba powinno coś być.
Wersja 2
Rohan i Red Baron - ten sam kolor, zlewa się, inne trawy daj
ML i B - zjedzą berberysy
Ml przed H a nie pomiedzy, nie będzie ich widać.
Wersja 3
Niedopracowana, żywopłocik z prawej w trójkącie z przodu zasłoni turzyce. może z tyłu. Jak dla mnie żadna wersja póki co się nie nadaje. No to pomogłam, raczej namieszałam. Rób nowe wersje.