Na tym dzisiejszym zdjęciu widać najlepiej, gdzie nie bardzo mogę sadzić inne rośliny niż byliny, prawda? Śnieg z dachu spadł przedwczoraj, było na + więc się sporo rozpuściło, mała tujka przeżyła.
Szczawik, to utrapienie. Tak jak mech wątrobowiec. A ostatnio na giełdzie pan proponował doniczkowe rośliny z dodatkiem tego mchu. Jak spytałam w jakiej cenie mech z tej doniczki, to mało mnie nie zabił. Bo obok klienci się odwrócili natychmiast.
Ale ceny na mech mi nie podał.
A dzisiejsze wiadomości, to takie, że mi sypnęło w nocy śniegiem, niewiele, ale jest biało, i to cieszy.
A przypomnij mi proszę, jedna kratka to metr czy pół metra? Bo róże takie małe to raczej nie są, po paru latach i przy dobrej glebie na dodatek Maluchów różanych przecież sadzić nie będziesz, bo Ci zginą w tych trawach
A możecie jeszcze zerknąć na kwaśną? Toszko, liczę na Twoją podpowiedź, jesteś niewątpliwie specjalistką od kwasolubnych rabat
tylko zamiast molinii (M) dałabym seslerię jesienną (dla spójności z różanką) lub jakąś wyższą kostrzewę, a w miejsce seslerii na rysunku (S) dałabym hakone. Z kwitnących latem po azaliach byłyby kremowe liliowce EveryDailily Cream i niebieskie hortensje You&Me Together, brakuje mi czegoś w różu, np. rozrzuconego pośrodku, między azaliami.
Grażynko, będzie wiosna będzie więcej zdjęć.
Bo ja lubię kolory itp.A ta szarości nie nastraja mnie ostatnio pozytywnie.
Tak pogoda w kratkę, zima jest i już nie ma.
Wiosny chcę oj chcę
Ta pięknotka to jest dokładnie ta sama ogrodówka You&Me którą pokazywałam w jesiennej kolorystyce, czyli w karminowym kolorze Pisałam już, że to kameleon, który kwitnie czasami już w maju, a na pewno w czerwcu. W zależnosci od ph ziemi jest od różu, lub fioletu, a przy kwaśnej glebie z dużą zawartością tlenków żelaza (a tym samym glinu) jest niebieska. Potem, w sierpniu/wrześniu te same kiscie kwiatów robią się zielonkawe (tu widać ten kolor ale już fazie łapania karminowego koloru)
Niestety, okazuje się, że nie mam żadnego zdjęcia letniego. Tylko taki szkaradek na zobrazowanie jak dużo kwiatów ma ta hortka
Zamiast niezapominajek można dobrać na cienistą rabatę (bo cały czas wydaje mi się, że to cienista -na froncie- rabata) brunerę 'Looking Glas', która na wiosnę kwitnie kwiatami łudząco podobnymi do niezapominajek. A po kwitnieniu ma cudne, srebrne liście.
Kozłówka jest na słoneczną rabatę.