Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe kreacje 19:33, 20 lut 2019

Do góry
W innym zakątku tez cebulowe powyłaziły:

Ogrodowe kreacje 19:32, 20 lut 2019

Do góry
Ciemiernik z B posadzony, leszczyna w tym roku cała obsypana, zobaczymy ile orzeszków uda się zawiązać

Ogrodowe kreacje 19:29, 20 lut 2019

Do góry
Na nowej rabacie, zrobionej na wiosnę zeszłego roku też już sporo się budzi:

Ogrodowe kreacje 19:25, 20 lut 2019

Do góry
Dzisiejsze cebulowe i inne oznaki nadchodzącej wiosny

Sałatka pokrzywowa 18:57, 20 lut 2019

Do góry
Ale oczywiście, Klient nasz Pan :

- z ubiegłorocznej wiosny:

- gałązka róży Stadt Rome:

- Clair Matin:

- oraz to, na co czekamy nie tylko my, ogrodnicy, ale przede wszystkim nasze roślinki - papu z pokrzyw, moje Danie Firmowe :
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:55, 20 lut 2019

Do góry
bedzie bedzie dzis ogladalismy kratki z ktorych powstanie trzykomorowy kompostownik, musimy tylko poszukac troche tanszych jak sie da.

No i nowy kompostownik bedzie w innym miejscu, ktore teraz jest zagracone. Dzieki kompostnikowi zrobi sie ladniejsze.

Kratek nie kupilismy jeszcze ale za to wypatrzylam takiego ciemiernika

no i oczywiscie zabralam do domu. Narazie wsadze do donicy przed wejsciem a potem do ogrodu.

No i odebralismy od sasiada dwa wielkie okregi z plaskiej blachy, bedzie nowa dekoracja w ogrodzie
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:47, 20 lut 2019

Do góry
Znajoma szosa

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:37, 20 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Zrobiłam też rano zdjęcia tej rabaty z różnych perspektyw. Nie zwracajcie uwagi na ogólny nieporządek....
Widać zarówno sposób odcięcia rabaty, jak i stan choin.

Jaka odległość jest pomiędzy ogrodzeniem a drewutnią?
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:35, 20 lut 2019

Do góry
Dzika przyroda chyba jeszcze nieskazona

Podejrzalam sąsiadkę

Samotnia pod lasem 17:20, 20 lut 2019

Do góry
W styczniu 2018 wprowadziliśmy się do w pełni wykończonego, umeblowanego domu i zima zleciała na rozpakowywaniu, parapetówkach itp Ale przyszła wiosna i ....

Na pierwszy ogień poszedł taras, bo trzeba usiąść z kawką i popatrzeć na ogród, w budowie co prawda, ale zawsze to zieleń ...

Taras dwupoziomowy, 24m z modrzewia syberyjskiego ...

Potem trzeba było zagospodarować teren wokół tarasu i najbliższe otoczenie domu ... Fotki w przyspieszonym tempie, ale ile to było taczek, glebogryzarki itd to wie tylko mój kręgosłup

Taras jest podwyższony, żeby ktoś przypadkiem nie spadł wymyśliłem sobie zaporę z róż w pojemnikach ... Tak wyglądały w maju, czerwcu ...

20 październik

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:06, 20 lut 2019

Do góry
Tulipany też już powolutku wyłażą

A Wawrzynek Wilcze Łyko już ma nabrzmiałe pąki kwiatowe

No normalnie wiosna, wiosna, wiosna.....albo co najmniej przedwiośnie
To i tak cieszy Hurra!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:03, 20 lut 2019

Do góry
Chyba trzeba już na poważnie zacząć myśleć o wiośnie.
U mnie już pokazały się przebiśniegi i ciemierniki, duuużo ciemierników. Na razie jeszcze wszystko w łąkach ale najważniejsze że już są

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:58, 20 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A kochana firanki to i ja dzisiaj założyłam, bo ścianę z drzwiami od środka pomalowałam dziś i jeszcze jedną boczną, została tylna już tylko

włala

Ślicznie - mnie się bardzo podoba, drzwi tez rewelacyjnie wyszły
Na patelnie poczekam - myślę że Aga faktycznie może tchnąć w nie drugie życie i będzie super
Dolomity Super Ski 16:49, 20 lut 2019

Do góry
Dolomity, ale na biku

Skąpana w słońcu 16:10, 20 lut 2019

Do góry
Pierwszy raz ma hiacynty w kolorze lilia-róż

I błękitne

Skąpana w słońcu 16:03, 20 lut 2019

Do góry
Agatko (Nowa12) świdośliwę mam w odmianie Smoky. Ma bardzo smaczne owoce. Ta odmiana ma kształt drzewka co mnie bardzo cieszy. W tamtym roku dokupiłam drugą, bo wszystkim bardzo smakuje. Dodatkowo jej owoce są podobnież bardzo zdrowe. Ptaszki też je lubią. Ja na swoją zarzucałam firanę.

Sylwia ( sylwia_slomc...) , dzięki, tak zrobię.

Właśnie zakończyłam sezon grypowy i rozpoczęłam ogrodowy. Troszkę poformowałam krzewy i korony drzew, pobieliłam pnie i zabrała się za przesadzanie. To efekt zimowych przemyśleń. Sporo mam tego przesadzania, ale może zdążę.

Póki co hiacynty dostarczają mi cudownych wrażeń wizualnych i zapachowych. W planach mam wysadzić nimi całą aleję różaną. Trochę cebulek już tam jest. Te po przekwitnięciu też tam trafią.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:19, 20 lut 2019

Do góry
Martusia, Ciebie to normalnie nie można z oka spuścić!
Już chciałam włosy rwać i epistoły sążniste pisać, kiedy Ania Cię na dobry trop naprowadziła i sięgnęłaś do planu, który Ci chyba dwa lata temu narysowałam
Ta rabata była tak dziwnie wycięta, że choćby nasadzenia na niej były najpiękniejsze, to i tak by dziwnie wyglądała, bo nie była powiązana kompozycyjnie z resztą ogrodu.

Jak rozumiem, powodem była potrzeba zrobienia osłony od wiatru ale skoro i tak choiny nie dają rady, to jest dobry powód, żeby tą osłonę przerobić.
To, i zrobienie tej kostki przed drewutnią.

Jeżeli w tym przesmyku wiatr tak się rozpędza, że choiny nie wytrzymują, to trzeba zrobić wyższe nasadzenia, które będą rozbijać ten pęd. I nie tylko od frontu ale od tyłu też.

Posadziłabym przy obu rogach domu jodły koreańskie albo świerki (ciemnozielone duże gwiazdki), dodatkowo przy nich jakieś wyższe drzewa liściaste (kółka) i dopiero pod nimi te choiny (małe gwiazdki). Nie w rzędzie, tylko w trójkątach.

A jak to będzie zrobione, to można się zastanawiać, czy hortki będą lepiej wyglądały czy rodki

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:58, 20 lut 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Obfocę Pierwszy etap - najprostszy za nami. Płyty przymocowane kołkami - dół, boki i tył. Jak lubisz styl industrialny to coś dla ciebie

To to i bez mchu mi się podoba Naprawdę..
taka abstrakcja
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:23, 20 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Angeliko:
1. tak, chcę dołożyć kostkę przed drewutnią, bo i tak jest jej tam za mało- ciąg komunikacyjny, w tym taczkowy siłą rzeczy został przesunięty na trawnik. Dalej chciałam poprowadzić ścieżkę do warzywnika- albo jakąś ażurową z pojedynczych okrągłych płyt granitowych, albo taką ca. 80 cm z kostki. Chciałabym też"zaokrąglić" (dołożyć) trochę kostki, tak żeby nieco poszerzyć przejście "z podjazdu do drewutni"

2. tak, chce pociągnąć rabatę wzdłuż siatki na całej długości, aż do warzywnika.

3. o kurde! No chyba tak- no bo nie zostawię jakiegoś "trójkąta" z trawnika? Choć w ogóle nie pomyślałam o tym

Teraz sporo zdjęć

Do czegoś takiego, kiedyś wymyślonego jako jeden z wariantów przez Asię Makademię zmierzam:
w prawym górnym rogu jest ten warzywnik, od którego płotek widać za drewutnią na zdjęciach.

lub czegoś takiego: Tam, gdzie ten "cycek" w lwym rogu górnym, było ognisko, a obecnie chciałam tam przesadzić magnolię.

Tak wyglądał stan wyjściowy rabaty "okularowej"

i tak:

Marta wszystko jasne
Trawę w takim razie nie ma sensu zostawiać - takiego malego trójkata... jeden problem mniej znaczy problematyczne wytyczenie kształtu okularowej samo się rozwiązało Linia jaką narysowałąś jest ok - też bym tak zrobiła
Ciesze się, że myślisz o dodaniu tez kostki na rogu przy garażu, bo wąsko mi się tu wydawało i nieśmiało chciałam zaproponować, skoro i tak planowana jest przy drewutni

Zdecydowanie bardziej podoba mi się poprowadzenie kostki wg planu 2. czyli nie w prostej linii do warzywniaka (przez co nie zrobi się tutaj "kiszka")

Natomiast co do okularowej... napiszę tak, jeśli gra Ci w duszy aby były tam hortki to sadź - gleba po rodkach odpowiednia, trawy masz (podzielisz sobie aby dać hortkom w plecy przed nimi jakieś niższe (niska odmiana rozplenic np ) a całkiem na froncie rabaty zagospodarujesz te co już tam są - jak dobrze widzę żurawki (?) carexy i kulki (tych bym ewentualnie dokupiła jeśli przybraknie)
Kosztowo całkiem fajnie, bo nie wydasz kupę kasy a efekt będzie :
* kwiatki bedą
* trawki dodające lekkości będą
* element zimozielony będzie

Wg mnie bedzie super

ps. OSobiście wyeksmitowałabym choiny, bo to front i ma być "cycuś-glancuś" a jak im nie pasi rosnąć u Ciebie to albo na tyły (jako ostatnia szansa) albo won
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:50, 20 lut 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Tak Irenko, to duże ułatwienie, ten ogród na zimę, nie tylko jako przechowalnia ale i na okoliczność przyspieszenia wiosny

a to tu, to niebywałe zjawisko chęci przetrwania te cebulki, zapomniane i porzucone gdzieś w ogrodzie, przezimowały nie okryte ziemią i nawet wypuściły zielone kiełki.
Kiedy odnalazłam je w ogrodzie zabrałam do o.z. i dałam należyte warunki do dalszego wzrostu. Taka determinacja zasługuje na odnotowanie

Niesamowite i nie przemarzły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies