Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

makadamia 14:19, 20 lut 2019

Martusia, Ciebie to normalnie nie można z oka spuścić!
Już chciałam włosy rwać i epistoły sążniste pisać, kiedy Ania Cię na dobry trop naprowadziła i sięgnęłaś do planu, który Ci chyba dwa lata temu narysowałam
Ta rabata była tak dziwnie wycięta, że choćby nasadzenia na niej były najpiękniejsze, to i tak by dziwnie wyglądała, bo nie była powiązana kompozycyjnie z resztą ogrodu.

Jak rozumiem, powodem była potrzeba zrobienia osłony od wiatru ale skoro i tak choiny nie dają rady, to jest dobry powód, żeby tą osłonę przerobić.
To, i zrobienie tej kostki przed drewutnią.

Jeżeli w tym przesmyku wiatr tak się rozpędza, że choiny nie wytrzymują, to trzeba zrobić wyższe nasadzenia, które będą rozbijać ten pęd. I nie tylko od frontu ale od tyłu też.

Posadziłabym przy obu rogach domu jodły koreańskie albo świerki (ciemnozielone duże gwiazdki), dodatkowo przy nich jakieś wyższe drzewa liściaste (kółka) i dopiero pod nimi te choiny (małe gwiazdki). Nie w rzędzie, tylko w trójkątach.

A jak to będzie zrobione, to można się zastanawiać, czy hortki będą lepiej wyglądały czy rodki

Makusia 15:28, 20 lut 2019

Eghm....ja się nie będę mądrzyć, ale na etapie "wytyczania kształtu" tej rabaty pytałam, czy nie lepiej zaokrąglić, i zostało "orzeknięte", że prosto ma być

Asiunia widzę, że miłość do drzew jest u Ciebie wieczna Cóż, uważam, że ich nieco za dużo ale koncept rozumuję i się zgadzam
Okularowa ma 5 m szerokości, ja tam nie widzę dużego iglastego, dużego liściastego i trzech choin w skupisku....

Angelika- jasno, klarownie, lub jak kto woli- krótko i na temat Tak lubię, choć może takowego wrażenia nie sprawiam A już to, że cyt "też byś tak zrobiła", to normalnie +100 do mocy (zapominając na moment, ze to nie ja wymyśliłam, a Makademia )

Ze ścieżką do warzywnika muszę się wstrzymać na pewno w tym sezonie, bo najpierw muszę tył wytyczyć żeby wiedzieć skąd ma "wychodzić" ta ścieżka. A wytyczać próbowałam dwa sezony temu i niepowodzenie na całej linii, bo to się da zrobić wyłącznie na mapce- w realu ni hu hu....albo zostaje malutko trawnika- wówczas widać, ze to koło, albo nie wychodzi koło tylko jajco- w sensie elipsy
Poza tym dumamy nad oranżerią z tyłu, która też będzie uzależniać linię rabat. Przed 50-tką nie skończę....

Choiny istotnie muszę wyeksmitować. Znowu problem gdzie... Boszzzzz.....same problemy
ryska 17:13, 20 lut 2019

Makusia napisał(a)
Reniu, zdjęcie pierwszego jest na str 97. Nazwy nie znam i już nie poznam.
A ten drugi jest fioletowy, kupowany w B. Chyba Jackmana?

Hm czy to możliwe, że to wielkokwiatowe późno kwitnące? Jeśli kwitną w czerwcu/lipcu potem jesienią to tak. Jeśli to ta grupa to tnie się je (luty/marzec) 30 cm nad ziemią.
makadamia 17:35, 20 lut 2019

Makusia napisał(a)
Eghm....ja się nie będę mądrzyć, ale na etapie "wytyczania kształtu" tej rabaty pytałam, czy nie lepiej zaokrąglić, i zostało "orzeknięte", że prosto ma być

Ale to dotyczyło drugiej strony domu, przy wykuszu.

Generalnie chodzi mi o to, że cała część na prawo od podjazdu powinna stanowić jedną dużą rabatę, a nie być podzielona na kawałki.

O ile połączenie jodła + choiny rzeczywiście może być dość ciężkie, to jodła + liściaste nie powinna stanowić problemu. I moim zdaniem można je posadzić już teraz, zanim zostanie wytyczona ścieżka, bo i tak muszą zostać posadzone przy samym ogrodzeniu.
makadamia 17:37, 20 lut 2019

Makusia napisał(a)
Zrobiłam też rano zdjęcia tej rabaty z różnych perspektyw. Nie zwracajcie uwagi na ogólny nieporządek....
Widać zarówno sposób odcięcia rabaty, jak i stan choin.

Jaka odległość jest pomiędzy ogrodzeniem a drewutnią?
anna_t 18:53, 20 lut 2019

Nie znam się na choinach bo ich nie mam ale Nie da się z nich stozkow zrobić? I po bokach tarasu posadzić jako "straznikow"
anna_t 18:56, 20 lut 2019

wiklasia napisał(a)

Wybaczcie, ze ja nie w meritum się zagłębiam (projektowanie przebiegu rabat, nasadzeń) i zajmuję się wyłapywaniem takich smaczków, ale taka finezja nie może przejść niezauważona.
Się uśmiałam.
Wiklasiu to czarny humor bo ten mój biedny M już z 4 raz będzie ten front kopał jak nic dosiegnie mnie ręka jego...
Makusia 19:01, 20 lut 2019

Ryśka bardzo możliwe. Dzięki serdeczne za informację. Będę ciąć

Asiu zmierze. Nie wiem....

Aniu z "normalnych" się da. Moje za liche. Z nich się nie da.

I teraz uwaga! Zmierzylam pH na okularowej.

WNIOSEK nr 1- muszę kupić ten płyn, bo to co, co mam chyba zepsute.
WNIOSEK nr 2. Ph wybitnie zasadowe. Blisko skali granicznej. A mierzylam w kilku miejscach--przy choinach o w miejscach po rodkach...
Magleska 20:02, 20 lut 2019

Planowanie trwa ....poczytałam i widzę ,że już jakieś plany powstają - bardzo fajny pomysł z dołożeniem kostki pod drewutnię i na tym rożku ......i tak dodatkowo powiem ,że twoja drewutnia jest śliczna ....
mikina34 20:15, 20 lut 2019

Makusia napisał(a)

O widzisz, taka drewutnia powinna być u nas i do tego sprytny schowek, fajna sami robiliście czy kupiona za cienszkie piniondze?