Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Pszczelarnia 22:17, 09 mar 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, czy na tym zdjęciu jest kalina bodnantska? Czy jakaś inna? Czy w ogóle coś innego?
Dwa ogrody 18:24, 09 mar 2019

Do góry
Ale masz kolekcję rojników Zastanawiam się, jak je posadzić na szopce dla rowerów. Mogę iść tylko bokami dachu, bo środek nie jest wzmocniony.

Kalina śliczna
Chaos nie ogród 15:30, 09 mar 2019

Do góry
Życie niestety często zmienia nasze plany. Miałam tworzyć swój ogród, ale minął miesiąc, a ja dalej bez planu! Cóż trzeba zacząć od początku małymi kroczkami. Proszę o poradę zaczynam tworzyć rabatę, która teraz wygląda tak:

Na środku trawnika jest conica, lipa i kosodrzewina. Co z tym zrobić? Przenieść w inne miejsce, a może zdjąć darń, nadać kształt. Dostanę forsycję od koleżanki, może ją dosadzić przy lipie? Rabata będzie na tle płotu:

Przy płocie posadzony jest rząd tuj, przed nimi pęcherznice, kalina, berberysy, świdośliwa i tamaryszek. Tuje, bo zasłona od drogi i sąsiada oraz zachodnich wiatrów. Rośliny z przodu posadziłam, bo nie lubię tuj miały je zasłonić. Jak to uporządkować. Na razie wszystko rośnie w trawniku. Chcę zdjąć darń, przynajmniej pod tujami, a może zrobić szeroką rabatę i dosadzić trawy, byliny?
Na planie wygląda to tak:

Proszę o pomoc, bo znając moją radosną twórczość w ogrodzie zaplanuję jeszcze większy chaos
Dwa ogrody 09:41, 09 mar 2019

Do góry
Orginalna ta kalina rojników masz całą kolekcję, lubię te bordowe bo przełamują zieleń roślin. Macham wiosennie bo chętnie podglądam Twój ogród
Dwa ogrody 22:50, 08 mar 2019

Do góry
Łucjo, kalina... jakaś Pachnie, kupiona kilka lat temu jako mała sadzonka od miejscowego amatora ogrodnika - staruszka. Nazwy nie znał, robił na ryneczek sadzonki. Widziałam ją u niego, rosła w kąciku przy ogrodzeniu, miała może z metr w obwodzie, ale wysoka na kilkanaście metrów, stary okaz. Posadziłam podobnie, widzę, że kształt będzie miała taki sam.
Dwa ogrody 22:44, 08 mar 2019

Do góry
Mariolu, a co to za kalina? Ja się noszę z zamiarem zakupu Kaliny bodnantskiej (Dawno albo Ch. L.) i ciągle się zastanawiam, czy ją zmieszczę...
Dwa ogrody 21:23, 08 mar 2019

Do góry
Basiu, Nikito, Jolu, wiosna jest, ale jakaś niemrawa, jak świeci słoneczko to w pracy jestem i zdjęcia jak widać, robione prawie po zmroku. Kalina zaczyna, zmężniała w ostatnim roku

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:02, 05 mar 2019

Do góry
Lustro w prymulach - uwielbiam żółty wiosną Niestety póki kalina nie puści liści odbija sie w nim hamak

Zaraz idę myć lustra
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:22, 03 mar 2019

Do góry
dereń jadalny ....................................................................kalina

niektórzy byli przekonani ze przyklejam szyszki

...uDany ogród 15:33, 03 mar 2019

Do góry
A tu już kwitnące

Kalina Bodnantska Dawn

Wawrzynki

No i oczywiście przebiśniegi

i krokusy

Miłej niedzieli Wszystkim życzę!
...uDany ogród 15:25, 03 mar 2019

Do góry
Kwitnie coraz więcej roślin i mnóstwo czeka w pąkach na cieplejsze dni

na przykład ciemierniki

Kalina wonna December Dwarf

Abeliophylum koreańskie

Znowu na wsi 11:39, 03 mar 2019

Do góry
Na wszystko czasu trzeba, także na dochodzenie do formy Kalina już rozwija pączki, moja jeszcze się słabo się zbiera.
Znowu na wsi 11:32, 03 mar 2019

Do góry
Ewo, Aniu dziękuję za życzenia. Z moją kondycja i nowym biodrem jeszcze nie najlepiej ale mam nadzieję na lepszą przyszłość.
Dla was dobrze zapowiadająca się kalina bodnateńska.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:12, 02 mar 2019

Do góry
Dzisiaj był piękny i pracowity dzień.
Zaczyna się ilość prac zwiększać a nie zmniejszać.Po czwartkowych huraganach olałam przydomowy ogród i pooooooszłam w warzywnik. Ach tam się żyje , ogarniałam, dosypywałam kompostu równałam - no po prostu być jak Mony Don

Posiałam już bób,groszek i rzodkiewkę.
Mam ogarnięty kompost, wiadomo co w jakiej skrzyni.Jedną skrzynię napełniam na maksa żeby posadzić w niej w maju cukinie.

W popołudniowym słoneczku trawa była zielona, wszystko jakby się uśmiecha

przebiśniegi już w wielu miejscach w ogrodzie kokietują i dyndają im na razie cudowne małe buteleczki,
krokusy niespiesznie wychylają kolorowe łebki jakby sprawdzały czy już,
kalina wonna coraz bardziej rozkwita
ciemierniki każdego dnia powiększają pączki
a kilka doniczek obsadzonych /nie wiem kiedy to zrobiłam/ bratkami dopełnia radosnego spaceru
tylko deszczu brak... no i niech tak ta aura trwa bez powrotu zimy i zbyt wysokich temperatur błagam

pozdrawiam serdecznie

idę rysować nasadzenia w warzywniku - niam

Słoneczny Ogród 11:50, 02 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Widzę plany zakupowe tak jak Wiola ,jestem ciekawa ,gdzie nowe rabaty planujesz ....na razie wiem ,że hostowisko w planie ,a te róże gdzie planujesz sadzić ? .....
Ja zamierzam ,jak się ociepli zdzierać darń
Miłej soboty

Magda i Wiola nowe rabaty planuję za oczkiem i trochę na lewo.
Koło przyszłej hostowej, wzdłuż hostowej zostawię ścieżkę.
Zdjęcia pokażę o którym miejscu mowa.

Róże koło tarasu posadzę, koło chodniczka na zakręcie tam gdzie drzewo (wierzba), kalina , dokładnie z tej strony pergoli z różą.
O masz takie stare zdjęcie, to tam gdzie te doniczki stoją pod drzewem.
Trawę obecnie duszę kartonami.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:04, 01 mar 2019

Do góry
Wychodzą rozchodniki i czosnki:

Widać jeszcze przebiśniegi i już jest trochę więcej krokusików:

Za chwile zakwitnie też kalina bodnanteńska:
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:15, 01 mar 2019

Do góry
Aniu, podziwiam Twoją wiosnę
Kalina ma cudny kolor
Pozdrawiam wiosennie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:30, 01 mar 2019

Do góry
Kalina bodnantska

Motylogród 07:26, 27 lut 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Pochodziłam trochę po O, bo wszędzie szał planowania, poczytałam - no i chyba niewiele z moich pierwotnie proponowanych roślin zostanie - ostrokrzew woli kwaśniej, kalina duża i łapie mszyce, barbula długo brzydka. Do tego gdzieś przeczytałam, że dereń jadalny w czasie kwitnienia wydziela mało sympatyczny zapach mokrej psiej sierści. Nooo, załamka. Z resztą mogę się pożegnać, ale dereń musi być.
W końcu chyba pójdę w minimalizm i posadzę tam tylko róże, cisowe wykrzykniki i poduchy oraz trawy. Na wiosnę cebulowe pod trawy, trochę bylin niebiesko-fioletowych jako towarzystwo dla róż.
Absolutnie nie wiem, co mogłoby spajać wizualnie różankę i kwaśną. Poddaję się

Ja mam zasadową i ostrokrzewy rosną jak głupie.
A czy musi coś koniecznie spajać różankę i kwaśną ??
Pochodź trochę po moim ogrodzie, u mnie nic nie spaja, raczej są odgrodzenia ścieżkami.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:47, 25 lut 2019

Do góry
I takie tamy na koniec

gęsiówka

kalina nana

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies