Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Mój ogród pod lasem 14:38, 14 lis 2016

Do góry
malgol napisał(a)

To jakaś rozplenica w donicy. W gruncie ta sama odmiana kwitnie ciemnymi kotkami a ta w donicy nie kwitnie( pewnie za słano o nia dbam), ale przebarwia się na taki złoty kolor Może coś za coś ?

Bardzo ładnie się przebarwia
Mój ogród pod lasem 14:36, 14 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Gosiu a co to jest to, co błyszczy tak żółto w tle na zdjęciu cytowanym przez Gosię?

To jakaś rozplenica w donicy. W gruncie ta sama odmiana kwitnie ciemnymi kotkami a ta w donicy nie kwitnie( pewnie za słano o nia dbam), ale przebarwia się na taki złoty kolor Może coś za coś ?
Wszystkiego po trochu 13:59, 13 lis 2016

Do góry
Beatko Ech, ja to najbardziej lubię oglądać ogród przez otwarte drzwi balkonowe, jak jest na zewnątrz temp plus 20 i więcej

Gosiu nie trzeba obrywać, ja to robię żeby choroby grzybowe mniej atakowały latem. Ale w tym roku pomimo że liście miałam oberwane, robiłam profilaktyczne opryski a czarna plamistość i mączniak wystąpiły.
Nie wiem czy dam radę oberwać ze wszystkich róż, postaram się przynajmniej z tych zaatakowanych.

Ewa ja właśnie tak oglądając u innych zakochałam się w skrętnikach

Anusia u mnie tęsknota za śnieżną zimą, nawet bajkową nie występuje

Kasiu rozplenica teraz piękna, nie wiem czy już należy ją wiązać ? Szkoda byłoby już zrezygnować z takiego widoku.

Bożenko bo Ty mieszkasz chyba w cieplejszych rejonach kraju.

Karolku Oby ta zimowa szata nie była za długo
Wszystkiego po trochu 22:13, 12 lis 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Przepięknie! Rozplenica zmieniła kolor kotków na puszystą biel .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:56, 12 lis 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Rozplenice Twe nadają się do donic? Jakie wysokie trawiszcza się nadają? Ja mam trzy rozplenice od AniCh- hammeln- na przyszłą brzozową się będą myślę nadawać. Ale Twoje to już bydlątka! Mojej mikruski jeszcze- mam nadzieję, że zimę przeżyją.

Do donic wsadzam tylko rośliny jednoroczne i niewielkie trawki, które pod koniec lata przesadzam na rabaty. Trawy to rośliny żarłoczne. Potrzebują mieć dostęp do zasobnej gleby i wilgoci.W donicach trudno im zapewnić optymalne warunki.
Właśnie czytałam przed chwilą, że w donicach trawy dziewczynom latem przesychają. Donice ciężko też zabezpieczyć przed mrozem. Na ogół w środek wkłada się styropian- czyli musiałaby być dosyć szeroka, żeby pomieścić i styropian i ziemię.

Z zimowaniem większości traw nie ma w Polsce problemu. One głównie wygniwają z nadmiaru wilgoci, jeśli ktoś posadził je w złych warunkach albo usypał im kopczyki. Nie związuję swoich traw, mają przewiew. Czasem problem z zimowaniem mają zbyt późno posadzone egzemplarze. Nie zdążą się ukorzenić przed zimą.
Jeśli te rozplenicę od Ani masz w doniczce, to ją zadołuj. Szkoda, że jej nie wsadziłaś bezpośrednio do ziemi zaraz po otrzymaniu. Na wiosnę mogłabyś podzielić.

Jest taka jedna rozplenica, jednoroczna, ale warta grzechu W donicach wygląda spektakularnie.

https://www.google.pl/search?q=Pennisetum+purpureum+%27Vertigo%27&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjn9pfg5KPQAhXGXCwKHfhEDwgQsAQIIw&biw=1366&bih=662
Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:04, 11 lis 2016

Do góry
Aniu co to za cudowna trawa? Bo przecieź nie rozplenica

Ja na zimę mogę pocźekać

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:39, 11 lis 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Irenko, jesień chyba zapomniała, że pora na nią i zatrzymała się u Ciebie na dłużej Zdjecie "odymione: wspaniale.
Ja też chcę wiedzieć co to za roślina na zdjęciu powyżej

A rozplenica Black Beauty cudna szkoda, ze Wroclam tak daleko

W tym roku moja jesien wyjatkowa, niektore rośliny, krzewy dopiero zólkna. Mam sporo fot, przy okazji pokażę.
A roslina, to dereń Kousa.
Bede szukac jeszcze siewek, zobaczę ile znajdę, to moze cos ci dam, jak nie, wiosną będą kolejne. A tyle wywaliłam
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:37, 11 lis 2016

Do góry
Irenko, jesień chyba zapomniała, że pora na nią i zatrzymała się u Ciebie na dłużej Zdjecie "odymione: wspaniale.
Ja też chcę wiedzieć co to za roślina na zdjęciu powyżej

A rozplenica Black Beauty cudna szkoda, ze Wroclam tak daleko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:07, 10 lis 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu a czy trawa w donicy ( rozplenica) przeżyje zimę w domu?

Nie - będzie rosła albo padnie.Chyba że temp. wynosi plus 2.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:53, 10 lis 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Irenko ta trawa powyżej ma taki kolor czy to jest kolor odbity.?
Jest przecudna. też taką chcę Jak się nazywa ?
Sporo czasu nie pisałam u Ciebie, ale wpadam tu na bieżąco.
Dzisiaj było troszkę słoneczka, udało mi się powiązać kokardki na trawach

Ta trawa tak wygląda o tej porze, to rozplenica Black Beuty. Mają chyba 3 lub 4 lata.
Mam sporo siewek, podzielę się wiosną, teraz nie wskazane je wykopywać.
Alu, ja sama już u siebie nie na bieżąco pląta mi się, komu odpisałam, komu nie.
My jutro wiążemy trawy, o ile pogoda dopisze.
na tej rabacie mam 3 wielkie kępy tej rozplenicy, a siewek wkoło wszędzie, niektóre ogromne.

Mój ogród pod lasem 13:34, 10 lis 2016

Do góry
Siedzę w pracy i tak odręcznie narysowałam plan rabaty ,którą chcę wiosna zmienić. Rabatka jest trochę nietypowa bo dwuwymiarowa tzn oglądana(rzadziej) od tyłu i od frontu czyli od trawnika.Za rabata jest scieżka lesna i od tej strony rabata jest cienista.Od strony trawnika raczej słoneczna
Zmianie nie podlegają : kępa piwonii po lewej, kępa Anabelek po prawej i 3 szt Anabelek oznaczonych literą A przy ścieżce oraz hosty przy ścieżce. Reszta roślin zaplanowana do posadzenia.
Aha , rabata jest głeboka na 3,5 m( od trawnika do ścieżki)

R-rozplenica Hameln Gold
Z -zawilec japoński ( różowy albo biały)
D-dereń Ivory Halo
Ch- choina kanadyjska Jeddeloh
T-tuja Goldn Tuffet
A-Anabelki
MV- Variegatus

Co sądzicie? krytykę przyjmuje na klatę więc bez owijania proszę
To co rosnie teraz pójdzie do przesadzenia bo żle się tam rośnie sedum , jeżówkom i borówce amerykańskiej. Drzewa cień rzucają i chce rosliny znoszące rozproszony cień a także wyglądające ładnie zimą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:58, 10 lis 2016

Do góry
Danusiu a czy trawa w donicy ( rozplenica) przeżyje zimę w domu?
Ogród Mirelli 21:38, 08 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka chodzi mi tylko o to czy to była Hameln?

Mirelko, znalazłam post i niestety nie rozwiązał problemu:
bdan napisał(a)
Iwonko rozplenica ta duża u mnie to kupowana jako rozplenica. Jest u mnie od poczatku mojego ogrodu, ale ją dziele i z dwóch sadzonek mam zrobionych chyba na dzień dzisiejszy chyba z 10 szt. Ta tez jest z podziału, posadzona tam wiosną zeszłego roku
Ogród Mirelli 15:47, 08 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Doczekasz się bardzo szybko
Największa rozplenica ma 2 lata, średnie były posadzone w zeszłym roku jesienią, a te w przedogródku w tym roku w maju i już są tak duże jak te sadzone w zeszłym sezonie.

Idę do Ciebie zdjęcia zobaczyć

Moje tegoroczne, no zobaczymy Denerwuje mnie to wieczne czekanie na coś, a najbardziej na mój cholerny grabowy żywopłot:/
Ogród Mirelli 15:20, 08 lis 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Nie dziwię się, bajkowy! Kiedy ja się takich traw doczekam ehhh... U mnie z kolei dziś piękne słońce, też pognałam foty robić

Doczekasz się bardzo szybko
Największa rozplenica ma 2 lata, średnie były posadzone w zeszłym roku jesienią, a te w przedogródku w tym roku w maju i już są tak duże jak te sadzone w zeszłym sezonie.

Idę do Ciebie zdjęcia zobaczyć
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:52, 07 lis 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Agatko, bardzo dziękuję za nasionka Dzisiaj dotarły Powiedz jak je siać i kiedy? Mam je stratyfikowac czy normalnie do wiosny przechować i siać do gruntu?
Ja to kiepska w sianiu jestem, nic mi nie wschodzi albo nie rośnie więc proszę " jak krowie na rowie" wytlumacz

A więc tak. Pegasus to rozplenica jednoroczna. Nie wymaga stratyfikowania. Trzeba uważać, żeby nasiona nie zmarzły bo Przemkowi przez to nie wykiełkowały. Wysiewa się ją wczesną wiosną. Ja to robiłam gdzieś z początkiem marca. Na parapecie w domu w wielodoniczkach. Ziemia powinna być lekka-kupiłam trochę takiej do wysiewu, a trochę też mieszałam taką kupną w workach z piaskiem i perlitem. Ważne by nie wysiewać po jednym nasionku do doniczki ale po kilka lub nawet kilkanaście-wtedy są ładne, gęste kępki-szybszy efekt po wysadzeniu w połowie maja do gruntu.
Potem zaryzykowałam i pod koniec marca wysiałam je też w gruncie w nieogrzewanej szklarni. Również ładnie wzeszły i dogoniły te wysiewane w domu.
Ta trawa szybko kiełkuje. I dość szybko przyrasta. Jak każda kiełkująca w domu roślina potrzebuje stałej wilgotności i koniecznie jak najdłuższego dostępu do światła. Moje stały ciągle na parapecie. W zależności jak masz ciepło w domu tak będziesz musiała dbać o wilgotność. Macaj i sprawdzaj Im cieplejsze dni tym częściej wystawiałam je na dwór na słońce i na noc chowałam spowrotem. W połowie maja wysadziłam na miejsce stałe. I tak rosły do października. A po dojrzeniu nasion-widać to bo same odpadają-zebrałam i schowałam do domu.
Nie wiem czy zdążyłyby zakwitnąć gdyby je siać do gruntu w połowie maja.. więc nie radzę takiej metody na pierwszy raz.
Przechowaj je przez zimę w chłodnym i suchym miejscu. W tej papierowej kopercie będzie im najlepiej. Powodzenia. Ja też dam znać jak będę swoje wysiewać.
Tak wyglądają kilka dni po skiełkowaniu:

Ogródek Iwony II 07:56, 07 lis 2016

Do góry
Iwonka na wątku chyba Mój skromny ogród pytałaś o wielką rozplenicę. Odpowiedź niby u Ciebie, ale gdzie? Nie mogę poszukać. Bardzo mnie ta rozplenica zainteresowała. Mam nadzieję, że to nie Hameln.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 06:00, 06 lis 2016

Do góry
Mimo zimna, zawirowań pogodowych, ogrod jesienny cieszy, choc wypady ogrodowe rzadsze, to choc fotek ciut nam pokazujesz. Rozplenica piękna, wielka i zlocista
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies