Doczekasz się bardzo szybko
Największa rozplenica ma 2 lata, średnie były posadzone w zeszłym roku jesienią, a te w przedogródku w tym roku w maju i już są tak duże jak te sadzone w zeszłym sezonie.
A więc tak. Pegasus to rozplenica jednoroczna. Nie wymaga stratyfikowania. Trzeba uważać, żeby nasiona nie zmarzły bo Przemkowi przez to nie wykiełkowały. Wysiewa się ją wczesną wiosną. Ja to robiłam gdzieś z początkiem marca. Na parapecie w domu w wielodoniczkach. Ziemia powinna być lekka-kupiłam trochę takiej do wysiewu, a trochę też mieszałam taką kupną w workach z piaskiem i perlitem. Ważne by nie wysiewać po jednym nasionku do doniczki ale po kilka lub nawet kilkanaście-wtedy są ładne, gęste kępki-szybszy efekt po wysadzeniu w połowie maja do gruntu.
Potem zaryzykowałam i pod koniec marca wysiałam je też w gruncie w nieogrzewanej szklarni. Również ładnie wzeszły i dogoniły te wysiewane w domu.
Ta trawa szybko kiełkuje. I dość szybko przyrasta. Jak każda kiełkująca w domu roślina potrzebuje stałej wilgotności i koniecznie jak najdłuższego dostępu do światła. Moje stały ciągle na parapecie. W zależności jak masz ciepło w domu tak będziesz musiała dbać o wilgotność. Macaj i sprawdzaj Im cieplejsze dni tym częściej wystawiałam je na dwór na słońce i na noc chowałam spowrotem. W połowie maja wysadziłam na miejsce stałe. I tak rosły do października. A po dojrzeniu nasion-widać to bo same odpadają-zebrałam i schowałam do domu.
Nie wiem czy zdążyłyby zakwitnąć gdyby je siać do gruntu w połowie maja.. więc nie radzę takiej metody na pierwszy raz.
Przechowaj je przez zimę w chłodnym i suchym miejscu. W tej papierowej kopercie będzie im najlepiej. Powodzenia. Ja też dam znać jak będę swoje wysiewać.
Tak wyglądają kilka dni po skiełkowaniu:
Iwonka na wątku chyba Mój skromny ogród pytałaś o wielką rozplenicę. Odpowiedź niby u Ciebie, ale gdzie? Nie mogę poszukać. Bardzo mnie ta rozplenica zainteresowała. Mam nadzieję, że to nie Hameln.
Mimo zimna, zawirowań pogodowych, ogrod jesienny cieszy, choc wypady ogrodowe rzadsze, to choc fotek ciut nam pokazujesz. Rozplenica piękna, wielka i zlocista
Haniu,
cieszę się, że udało Ci się wyskoczyć do ogrodu i jeszcze fotki nam przywieźć rozplenica piękna, jeszcze nie mam, ale w przyszłości uzupełnię tą lukę u mnie też ciut kwitną różyczki co mnie zdziwiło, bo od dłuższego czasu jest już bardzo zimno, a w Twoich stronach już śnieg widziano masz dobre odmiany
Serdecznie pozdrawiam!
Wiadomo, że z hortensjową też coś trzeba zrobić ... ale dzięki jankosi wywiązała się dyskusja na temat ścieżki, która jest zbyt przytlaczająca, dzieli trawnik zbyt mocno.
Wiele osób zasygnalizowalo, że trzeba poszerzyć tą rabatę, w nogi dac hortkom traw (rozplenica + rozchodniki) i skrócić szpaler ... a może jednak dać jeszcze ze trzy wąskie drzewa?
mnie się wydaje że będzie ok, tylko trzeba dawać spore plamy selerii , mniej kosodrzewiny i być może lawendy- widzę to jako punkty na sporej matrycy z seslerii.
możesz zwymiarować swój rys?- tn miary dopisać? Bedzie widać wtedy ile się zmieści.
Wersja bez miskantów też fajna, tylko kosodrzewiny potrzebują słońca, w półcieniu nie będą zbyt gęste.
Miskanty Adagio są niewysokie- jak rozplenica Hameln
Podoba mi się w tej propozycji to, ze trawnik nie jest taki długi i skrócony właśnie w tym najwęższym miejscu Dwa kółka to chodzi o to koło przed ścianką? Tam po prawo przy hortkach to może rozplenica może być ale po lewo tuż przy kostce to chyba rozplenica za wysoka i gryzłaby sie z evergoldami
Przemku, zebrałam już sobie nasionka rozplenic na przyszły rok. Uważam że są one fajniejsze niż te wieloletnie bo zawsze można łatwo z nich zrezygnować, natomiast te wieloletnie trzeba się namęczyć żeby taką wielką karpę wykopać.
Porady na temat czosnku muszę zapamietać, a najlepiej jak je zaraz zanotuję.
Rozplenica cudowna. Ja mam taki mały tasak do dzielenia większych egzemplarzy roślin. Polecam
Nie bardzo widzisz to powtórzone koło ... hmmm ... a ja myślałam, ze to będzie dobre A jeśli rozplenice przed hortensje to muszę poszerzyć rabatę ... trawnik wtedy stanie się jeszcze węższy i dysproporcja większa ... kurczę
Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali