Po bardzo długiej przerwie wracam do projektowania i realizacji mojego ogrodu.
Kilka informacji o samym ogrodzie:
1) gleba: kiepskiej jakości, piaszczysto-pylasta, nawieziona nie wiadomo skąd ( moja porażka ogrodowa, nie wiedziałam wówczas nic o ogrodnictwie)- rabaty użyźniam kompostem własnej roboty oraz kupnym ; ph zbliżony do obojętnego
2) teren otwarty, obok łąki, pola i chwasty dodatkowo wiatry hulają bez przeszkód z uwagi na brak zabudowy
3) nasadzenia- mam już nieco wykonane - część na pewno do przerobienia, bo efekt marny
4) trawnik - jest, z nawadnianiem
Jestem w trakcie lektury książki Danusi ( i innych o projektowaniu ogrodów ) i na dobry nowy początek postanowiłam stworzyć listę roślin, które będą u mnie w ogrodzie ( kolejność przypadkowa) :
1) bukszpan - bardzo lubię obwódki i ład jaki wprowadzają , lubię też topiary
2) lawenda - moja ukochana roślina
3) róże - zwłaszcza białe i różowe - uwielbiam tak samo jak lawendę
4) hortensje - są już i zostaną z uwagi na piękny efekt, w porównaniu do róż są też dość niekłopotliwe
5) tuje szmaragd - już są, i raczej zostaną w formie żywopłotu
6) cisy - mam młody ekran przed domem - nie przepadam na razie za nimi - głównie z powodu mojej niecierpliwości i ich badylowatości - ale dam im szansę
7) świerki serbskie - są już posadzone, ale raczej będą przesadzone - kupiłam bo były w dobrej cenie...
8) rozplenica japońska - mam jedną, ale jestem zauroczona zwłaszcza tym, jaka jest piękna i niekłopotliwa - będzie ich na pewno więcej
9) rododendrony - mam 2 egzemplarze, muszę zakwaszać glebę i trochę wokół nich chodzić, żeby się miały dobrze - więcej nie planuję
10)hosty - dostałam kilka w prezencie - będą szukały swojego miejsca, muszę je rozmnożyć, bo jest ich za mało, żeby z nich było coś konkretnego
11) miłorząb - jeszcze go nie ma, ale to już tylko kwestia czasu
12) grujecznik - już jest, w rabacie przed domem
Na działce planuję również nieduży warzywniak oraz jagodnik.
cdn.