Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 23:27, 09 lis 2016

ren133 napisał(a)

No to ładna ze mnie gapa ... zmarnują mi się a jeden jest taki większy fajniutki ... takich dużych donic nie zadoluję ... a teraz przesadzać w mniejsze zwykłe to chyba nie ten czas?

Ale jak w mniejsze, jak się zmieszczą bryły z większych w mniejsze. To wyjmij z donic i wsadź byle gdzie, aby do gruntu.

Żadna gapa, u mnie to celowe działanie, chcę mieć kule w donicach to mam, stoją całą zimę i zdobią, nic nie wymieniam, nic nie muszę, są piękne i duże.

A jak zmarzną to wymieniam. Nie mam gdzie zakopywać, a i sił nie mam targać, z miejsca donicy nie ruszę nawet.

Instagram Ogrodowiska
ogrodomaniaczka 08:31, 10 lis 2016

Ja zrobiłam tak : owinęłam streczem donice ozdobne i zadołowałam w ziemi , czy te donice ,,przeżyją" bez uszczerbku na wyglądzie?
magdaw 08:58, 10 lis 2016

Danusiu a czy trawa w donicy ( rozplenica) przeżyje zimę w domu?
ren133 19:44, 10 lis 2016

Gardenarium napisał(a)

Ale jak w mniejsze, jak się zmieszczą bryły z większych w mniejsze. To wyjmij z donic i wsadź byle gdzie, aby do gruntu.

Żadna gapa, u mnie to celowe działanie, chcę mieć kule w donicach to mam, stoją całą zimę i zdobią, nic nie wymieniam, nic nie muszę, są piękne i duże.

A jak zmarzną to wymieniam. Nie mam gdzie zakopywać, a i sił nie mam targać, z miejsca donicy nie ruszę nawet.

Moje też ciężkie ... to może zaryzykuję? Oby nam się udało
Dziękuję Danusiu
Gardenarium 20:06, 10 lis 2016

ogrodomaniaczka napisał(a)
Ja zrobiłam tak : owinęłam streczem donice ozdobne i zadołowałam w ziemi , czy te donice ,,przeżyją" bez uszczerbku na wyglądzie?

Taki sposób też podawałam, z tulipanami też.

Czy przeżyją zależy od jakości donicy. Przeżyją. Tylko przy wyjmowaniu uważaj, bo może się ukruszyć z powodu ciężaru

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:07, 10 lis 2016

magdaw napisał(a)
Danusiu a czy trawa w donicy ( rozplenica) przeżyje zimę w domu?

Nie - będzie rosła albo padnie.Chyba że temp. wynosi plus 2.

Instagram Ogrodowiska
Alicja169 20:15, 10 lis 2016

Gardenarium napisał(a)

Nie - będzie rosła albo padnie.Chyba że temp. wynosi plus 2.

U mnie temperatura w ogrodzie zimowym wynosi 5-10 st.(zależy to od nasłonecznienia). Jest jasno.
Czy w takich warunkach trawy przeżyją ? kilka w ten sposób chciałabym przezimować - już je przeniosłam. Są to pampasowe, stipy i taka, której nazwy nie znam >
Proszę Danusiu, możesz uszczegółowić ?
Gardenarium 12:48, 11 lis 2016

Do 5 stopni powinno być dobrze, chodzi o to żeby miały namiastkę przebywania na wolnym powietrzu w klimacie np. Holandii

Więc Stipa jak najbardziej, trawa pampasowa też. Każda w zasadzie. Powinny mieć sporo ziemi, umiarkowaną wilgotność. Nadmierne zalanie spowoduje gnicie. Obserwacja.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:49, 11 lis 2016

U nas dzisiaj zapadało śniegiem z rana. A jak u Was?

Instagram Ogrodowiska
jolanka 12:58, 11 lis 2016

Gardenarium napisał(a)
U nas dzisiaj zapadało śniegiem z rana. A jak u Was?

Bieluśko i dalej pada a pigwa jeszcze nie wsadzona