Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:55, 27 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, po co ci te murki? Chcesz po całości? Jakoś tego nie czuję. Podobają mi sie linie Iwki.
Wczoraj trafiłam w Norweskim ogródku na nowy projekt Danusi. Właśnie Danusia połączyła linie proste z półkolami. Widziałaś?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek?page=148
no myslałam po całości

uważasz, ze nie ???
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:53, 27 gru 2016

Do góry
Dominiko, po co ci te murki? Chcesz po całości? Jakoś tego nie czuję. Podobają mi sie linie Iwki.
Wczoraj trafiłam w Norweskim ogródku na nowy projekt Danusi. Właśnie Danusia połączyła linie proste z półkolami. Widziałaś?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek?page=148
Norweski ogródek... 10:08, 26 gru 2016

Do góry
Agnieszko, ale to porzekadło ze gora z górą się nie zejdzie a człowiek z czlowiekiem tak, jest prawdziwie, nigdy bym się takieo spotkania nie spodziwala, no i fajnie źe mnie rozpoznałas
Super miejsce na nowydom, swietna dzialka no i projekt Danusi, bedzie się dziać, pozdrawiam swiatecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:43, 18 gru 2016

Do góry

Danusiu, obmyślam Twoje świetne propozycje i nasuwają mi się pytania.

Czy te trzy drzewa które są na niebieskiej linii mają być tego samego gatunku?
Czy może te ozn. jako nr. 1 takie same (np.cisy stożki bo obawiam się że liściaste zatykałyby rynny mojego niskiego domku. A to naprzeciwko wejścia do domu ma być jakieś szczególne? (nawiasem mówiąc nigdy bym nie wpadła na to żeby posadzić tu drzewo) pomysł czaderski ale nie wiem jaki gatunek..odmiana przemknęła Ci przez myśl

Kolejne pytanie- nie mogę rozkminić co oznaczają przerywane linie :/
oraz w tej "łezce między drogą a ścieżką - co ma być trawnikiem a co obsadzone?

Jeśli chodzi o projekt z liniami prostymi, to mam rozumieć że poszczególne kolory obwódek rabat odpowiadają jednej odmianie roślin? I wówczas tworzę ogród bardzo uporządkowany...skłaniając się ku ogrodowi nowoczesnemu? (I tu oczywiście również sadzę drzewa zaznaczone kółkami jw.)

Czy dobrze zrozumiałam ?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:21, 18 gru 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Asia dobrze mi doradzalaś i poprosilam panią w kwiaciarni o przywiezienie eukaliptusa. Otrzymałam wielki bukiet za 22 złote. Do giełdy mam prawie 40 km więc specjalnie nie warto by mi było jechać. Od tej pory chyba częściej będę zamawiać u tej milej pani Widziałam Twoją choinkę - cudna a najbardziej mi wpadl w oko ten pojemnik na nią - super
o widzisz nawet z ceną trafiłam ja też wczoraj kolejne zamówienie florystyczne robilam ale na zupełnie inny projekt.
A modrzewiowy choinki jestem bardzo ciekaw zdolne rączki
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:20, 18 gru 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Asia dobrze mi doradzalaś i poprosilam panią w kwiaciarni o przywiezienie eukaliptusa. Otrzymałam wielki bukiet za 22 złote. Do giełdy mam prawie 40 km więc specjalnie nie warto by mi było jechać. Od tej pory chyba częściej będę zamawiać u tej milej pani Widziałam Twoją choinkę - cudna a najbardziej mi wpadl w oko ten pojemnik na nią - super
o widzisz nawet z ceną trafiłam ja też wczoraj kolejne zamówienie florystyczne robilam ale na zupełnie inny projekt.
A modrzewiowy choinki jestem bardzo ciekaw zdolne rączki
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:47, 12 gru 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Warszawa centralna może się schować. Nie znałam tego dworca wcześniej. W ciężkich czasach przyjeżdżałam do łodzi na zakupy, ale na Kaliską, o ile dobrze pamiętam

Łódź Kaliska była rozwalana (staryXIX-wieczny drewniany budynek dworcowy przy którym nakręcono wiele filmów) za czasów moich studiów i budowano wtedy nowy dworzec, ale to było ponad 25 lat temu...więc on juz jest też "stary" poza tym jest bardziej z boku no i mniejszy a Łódż Fabryczna jest całkiem w centrum miasta i jest dworcem nieprzelotowym, tam kończą sie tory. Ale to położenie daje dodatkowe atuty, obok mieści sie też całkiem nowe centrum EC1 (najstarsza łódzka elektrociepłownia) przerobiona na piękne nowe obiekty m.in. planetarium i centrum konferencyjno-wystawiennicze, teraz jak do tego dojdzie nowy dworzec PKP + PKS (są w podziemiach 24 perony dla autobusów PKS) i duża stacja przesiadkowa tramwajów i autobusów miejskich to rzeczywiście powstaje Nowe Centrum Łodzi - tak z reszta nazywa sie ten projekt. Parę kroków od tego miejsca jest Teatr Wielki, Filharmonia, gmach telewizji łódzkiej i fajne połączenie takim podwórcem miejskim (pasażem - ul. Traugutta) z ulica Piotrkowską.

No widać z tego że koniecznie musisz odwiedzic Łódź żeby zobaczyc nie tylko nasze ogrody ale i kawałek naszej Łodzi kochanej...
Zaproszenie wciąz aktualne !
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:58, 11 gru 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Yyyy...że tak się inteligentnie wyrażę. To jest ta dramatyczna aranżacja, która wzbudziła niezadowolenie Twego hojnego zleceniodawcy???
Nawet mi się nie chce komentować.
A to mój faworyt Ślicznie się prezentuje, delikatny mech, surowy beton i ogień. Ja tam bym chciała, żebyś mi opędziła chałupę świątecznie

Izka, uwierz, że nie chciałabyś...ja strasznie monotematyczna jestem i nie potrafię zrobić takiego rewelacyjne wianka brzozowego jak Ty!

Dekoracje na zdjęciach to moje domowe Tamtem projekt zrobiłam bardziej papierowy bo papier najtańszy
Ptasi gaj 13:16, 11 gru 2016

Do góry
Jeszcze pomysle nad tym zakatkiem. Bo srodek tej gorki w zimie sluzy do zjezdzania na sankach. Mozna srodek zostawic, ok 2 metrow, a po bokach na podwyzszenie na suchym murku z kamienia w owalach lake kwietna z bylinami kwitnacymi.
Musze zrobic projekt i wyszukac byliny aby latem ciagle kwitly. To jest miejsce naslonecznione mam tam wode podlaczona. Z tylu tej gorki mam maly podreczny warzywnik , marchewka, seler, pietruszka, koper i ogorki wiecej nie sadze.
Kompostownik 2×4 m.
W kazdym razie mozna pieknie zagospodarowac bo narazie tak jak widac mydlo i powidlo ale zaczatki jakies sa.

To sa zdjecia z 29.05.15

Ogrodowe szaleństwo ... 22:17, 09 gru 2016

Do góry
Witam jestem z rewizyta. Przegladnelam caly watek wiec bede szczera.
Na razie to istny balagan. Jakmrozumie odziedziczylas dzialke. Moim zdaniem powinnas wszystkie rosliny wysadzic na wiosne, zgromadzic w jednym mkejscu zadolowac, wykarczowac teren. Zrobic porzadek!!!!!
Wez kartke papieru w kratke wymierz swoja dzialke i nanies na kartke - 1 cm to 1 metr. zloz kartke na polowe a potem polowy jeszcze raz. Otrzymasz 4 kwadraty lub prostokaty i w tych polach sie poruszaj. Planujac swoja dzialke.
Skopiuj kartke do watku z wymiarami.
Zwroc uwage na swiatlo na dzialce. Sadz duzymi grupami rosliny krzaki jest lepszy efekt.
To co przedstawilas na kartce to kupa, plackow i nic wiecej nie widac co chcesz zrobic.
Moze zrobmy w ten sposob. Napisz co bys chciala zrobic co ci sie podoba jakie kwiaty i krzaki umiesc dom czy domek na kartce jego wymiary, drzewa poza tym nic nie kresl wspolnie cos wykombinujemy.
A ty wybierzesz projekt.

Jaka masz ziemie i na ile cie stac ile chcesz zainwestowac w to dzielo ogrodnicze.
Te plastikowe plotki wyrzuc.
To narazie tyle Pozdrawiam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:59, 07 gru 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

No tego właśnie się obawiam, pojechała do naprawy i nie wiem co z nią dalej jak zeszła śmiertelnie to będzie nowa choć kasę zamiast na nową zmywarkę już wiem na co bym wydała

Na kiedy będziesz miała nową kuchnię? U mnie teraz etap ostatniego kucia tynków, wylewek, szlifowania. Cudownie jest...w ramach terapii oglądam projekt i wizualizuję ale ogólnie jest meksyk...

No co Ty....tak rozwaliłaś się przed świętami???To rozumiem, że jeszcze w tym roku będzie zrobione??
U mnie kuchnia w kwietniu dopiero-teraz szukam chłopka, która mnie zrobi-takie różne w kuchni-coś tam wyburzy, coś dostawi, cegiełkę położy.Powiem tak-mogłam uczyć się wykończenia wnętrz-cenią się okrutnie.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:02, 07 gru 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Jak to zeszła?Może poczuła, że w nowej kuchni powinna być nowa?

No tego właśnie się obawiam, pojechała do naprawy i nie wiem co z nią dalej jak zeszła śmiertelnie to będzie nowa choć kasę zamiast na nową zmywarkę już wiem na co bym wydała

Na kiedy będziesz miała nową kuchnię? U mnie teraz etap ostatniego kucia tynków, wylewek, szlifowania. Cudownie jest...w ramach terapii oglądam projekt i wizualizuję ale ogólnie jest meksyk...
Moja codzienność - ogród Oli 07:33, 07 gru 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Kuchnia to masakra cenowa... u mnie choć koszty remontu odpadły bo wszystko robi eM ale meble sprzęty i materiały też swoje kosztują, do tego muszę kupić nowe gary, patelnie itd. bo wyleciał gaz
Wiesz, że czekam na Twój projekt

Idziesz w indukcję, tak??U mnie też wylatuje gaz-miała być płyta elektryczna,ale też idziemy w indukcję. Ja nie wiem Olu co z tym projektem będzie...Ty nic rąbka tajemnicy nie uchylaszKuchnia zwyczajna i prosta-nie będzie nic odkrywczego
Moja codzienność - ogród Oli 21:58, 06 gru 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

No to z racji-tego samego frontu kuchennego-choć u mnie on będzie bardziej kampanią wiosenną-kciuki trzymam, zeby meble i sprzęta szybko się zamontowały. Ja narazie zbieram wyceny za remont i łapię się za głowę.

Kuchnia to masakra cenowa... u mnie choć koszty remontu odpadły bo wszystko robi eM ale meble sprzęty i materiały też swoje kosztują, do tego muszę kupić nowe gary, patelnie itd. bo wyleciał gaz
Wiesz, że czekam na Twój projekt
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 09:42, 06 gru 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Agato, to nie jest ten dereń. Zacytowałaś front ogrodu, gdzie rośnie Elegantissima.
Zapraszam na spacer po pozostałych częściach ogrodu, choć uprzedzam, że to projekt "in progress"

wiem, wiem... widziałam już gdzie chcesz sadzić... Ty to już masz miejsce i konkretny plan, ja na razie snuje wizje. Projekt kiełkuje w głowie, muszę przenieść go na papier. Też chciałam wprowadzić do ogrodu green carpet i jeszcze zieloną erectę... do tego rozplenice i cały łan molinii... kurna chyba popłynę z tym projektem
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 17:15, 05 gru 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

czy to wywołany do tablicy u Gruszeczki - dereń midwinter ?
napisz kilka słów - czy duży rośnie, czy go przycinasz..

idę oglądać dalej Twój ogród - no rozpływam się normalnie

Agato, to nie jest ten dereń. Zacytowałaś front ogrodu, gdzie rośnie Elegantissima.
Zapraszam na spacer po pozostałych częściach ogrodu, choć uprzedzam, że to projekt "in progress"
Malutki pod lasem 17:43, 04 gru 2016

Do góry
Projekt super! Jak zgrabnie wycinasz kolejne kawałeczki trawnika , co do drzew to ze mnie słaby doradca - bo ja to raczej w dziwadłach się lubuje ale do wiosny masz jeszcze czas żeby się zastanowić.
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 10:53, 02 gru 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do wyboru masz dwie ciekawe brzozy: wyższą (do 5 m) Doorenbos i szczepioną Youngii. Te pierwsze najciekawszy efekt dają w grupie 3-5-7 sztuk, te drugie sadzi się jako solitery, czyli pojedynczo.
Na forum sporo dziewczyn ma u siebie rabaty z brzoza Doorenbos
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2341
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
projekt i wykonanie Danusi (moja ulubiona rabata )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
i kilkustronicowy watek poświęcony brzozie Doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos

Rabata powinna być atrakcyjna cały rok.
W Twoim przypadku do podsadzenia brzóz można by wykorzystać
wiosną cebulowe (przebisniegi, krokusy, narcyzy), wrzośce
latem rozchodniki
jesienią rozchodniki, wrzosy
całorocznie trawy- głównie kostrzewy, owsica wieczniezielona. Jeśli rabata będzie podlewana i będzie lepsza gleba to rozplenice i miskanty Morning Light.
Dodać dla jesiennych barw berberysy Orange Rocket lub red Roket, zimozielone kosodrzewiny Pumilo i Wintergold. Iglastą kolumnę Można w to wkomponować też niewielkie astry alpejskie lub krzaczaste.
Tam byłoby świetne miejsce na wrzosowisko pod brzozami. Warunki są idealne.
Wrzośce kwitłyby wiosną, a wrzosy mają też odmiany atrakcyjne z liści np. zimą przebarwiaja sie na czerwono.

Bardzo mi się podobają zestawienia ,które zaproponowałaś, ale chyba tylko wrzosy lub jeszcze rozchodniki( zależy które ) dałyby efekt naturalistyczny, o który chodzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies