Witaj Jolu - ta trawka to Rozplenica szczecinkowata Rubrum Pennisetum setaceum, jak zapewnia producent jest wieloletnia dorastając nawet do 2m, ale jest jedno "ale" i to dość poważne - wytrzymuje temp. tylko do -5 st. więc w naszym klimacie uznać można ją za jednoroczną. Wiele dziewczyn próbowało ją przezimować, jednak ja nigdzie na forum nie znalazłam informacji, by się to komuś udało.
Mam chwilę, wiięc odpiszę. Niby wszystko rośnie, a chciałoby się więcej.
Mój trzcinnik krótkowłosy późno zakwitł, czekałam i czekałam... no i mam wrażenie, ze mało przytył. Mało miał zielonej masy, a jednego zjadły mrówki Mój jeszcze sterczy. Miskanty Gracillimusy są piękne, a Morning light w tym roku skromniejsze. obawiam się, ze najpóźniej za 2 lata trzeba będzie je dzielić, a to ciężka robota.
Rabata na wjeździe już z grubsza się trzyma, na wiosnę trochę była odchwaszczana, ale mam jedną piękną kępę trawy w środku berberysów. Wyrwanie tego, to szaleństwo. nie ma chętnych he he. Mam pomylone 4 szt. cisów Repandens, bo rosną wściekle w górę. Nie mam w okolicy takich roślin, ale zamówiłam w necie. Aż się boję co przyjedzie.
pięknie- jakie ciepłe barwy!
Widać że wszytsko rosnie.
Mnie w tym roku zachwycał dłgo trzcinnik krótkowłosy, póki nie połozyły go mocne długie deszcze.
Twoje kępy tez już widać- załapały się na zdjęcie.
Miskanty jakie wieelkie u Ciebie.
A rabata przy wjeździe wydaje sie gęsta baardzo- już nie trzeba jej odchwaszczać? Jesli tak, to trudna to robota chyba.
Pięknie kwitnie rozplenica Red Head od Ciebie- ma kolor niezwykły.
Pokaż swoje, co?- trzy dają pewnie czadu
Zbiory macie piękne. I chłopaki pomysłowi jak zawsze. I radośni jak zwykle- nie sposób się nie uśmiechać na myśl o nich.
Basiu ta Twoja trawka to chyba rozplenica Hameln mam ją pięknie rośnie i mam dużo nasion to mogę Ci wysłać A ta druga to chyba gracilimus .mam jeszcze taż nasiona Moudry to taka sama ale kotki ma ciemne tak jakby pałki
.
Na górzeHameln a na dole Moudry. Wyrzuć zdjęcia jak przeszkadzają
Brzozy Doorenbos, a rozplenica NN Jest duuużo większa od Hameln, ma kaśniejsze liście i na początku bordowe kotki. Pokrój też ma inny...taki fontannowy bardziej.
Cześć Juziu
bardzo łądna ta jesień u Ciebie
... mozesz zdradzić jaka to odmiana brzozy? Ma bardzo ładną białą korę...
A powiesz mi jeszcze kochana czy rozplenica pod brzozami to hameln?
Mirelka, możesz posadzić Anabelki co 1 metr. Utworzą ładny szpaler, jak się rozrosną.
Czy rozplenice z ML? Nie mam... Ale też nad tym połączeniem kombinuję i popróbuje w przyszłym roku ...
Dziś znalazłam coś takiego: https://pl.pinterest.com/pin/529876712392110535/
Połączenie różnych rodzai traw. I pasuje I są tam z tyłu jakieś miskanty, w środku rozplenica ... z przodu nie wiem ... I carexy jako wypełnienie. I baron... różne trawy razem
Basiu a co to za rozplenica?
Tak jak przypuszczałam ciasto w którym jest 0,5kg orzechów musi być pyszne , robiłam orzechowca z Twojego przepisu i jest pyszny - paluszki lizać .
Dzięki, fajnie się Ci się podobają Chyba bardziej się skłaniam ku kocimiętce. A na siatkę groszek pachnący. Czy to za kwieciście się zrobi? Jak myślisz? U mnie rośnie na siatce przy warzywniku fasolka. Jest bardzo dekoracyjna, ma śliczne liście. Jakie nieinwazyjne pnącze ma śliczne liście?
Rutewka lubi raczej kwaśną ziemię to raczej chyba nie ten teges. Chociaż widziałam już magnolię podsadzoną lawendą i żadna z nich nie wyglądała źle więc da się. Mi ta rutewka w tym roku nie zakwitła :'( Mam nadzieję że się pojawi po zimie to dam jej lepsze stanowisko bo przypadkiem rozplenica przed nią od czerwca była zaporą dla wody ze zraszacza a ja się zorientowałam za późno Suchutko tam było. Ja bym odczekała i oswoiła się z cisami to przyjdzie taki dzień że pomysł sam się pojawi- zobaczysz