Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:03, 27 lip 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Musze w takim razie, popytac kogoś kto widział na zywo tego szkodnika. Bo nie wiem czy te skaczące bić czy zostawić w spokoju. Czytałam o nocnych polowaniach.

też słyszałem, żeby się też tak ich pozbywać, ale po nocy w ogrodzie z latarką biegać nie będę, bo sąsiedzi wezwą panów, którzy mnie zawina w kaftanik i dadzą pokój bez okien i klamek w drzwiach
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:02, 27 lip 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Super... Ale i tak je jeszcze tępię, wiec może mi ich nie zjedzą... Ale dzięki za informacje, każda cenna

Ja dzisiaj te potfffory widziałam na moich limelight.... O zmierzchu latałam i opryskiwalam cały ogród... A niech je... Za miesiac nicienie....
Postawić trawkę nad i... 22:58, 27 lip 2014

Do góry
Przepięknie to wygląda, wszystko przemyślane i dorodne

18 lat... Kiedy to było? Sto lat oczywiście życzę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:58, 27 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sebek nie chcę osłabiać twego optymizmu... Ake krewetki bardzo lubią carex ice dance

...o żesz!!! lista roslin których nie lubią ciągle mi się zawęża...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:54, 27 lip 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Ja mam pytanie w sprawie opuchlaków, czy one szybko biegają i skaczą.

Tego to nie wiem... To pytanie bardziej do entuzjastów robali albo owadoświrów jak kto woli Ja piszę o tych białych larwach, co siedzą w ziemi...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:08, 27 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sebek nie chcę osłabiać twego optymizmu... Ake krewetki bardzo lubią carex ice dance

Super... Ale i tak je jeszcze tępię, wiec może mi ich nie zjedzą... Ale dzięki za informacje, każda cenna
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:03, 27 lip 2014

Do góry
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:00, 27 lip 2014

Do góry
Iza, kocimietka jest śliczna, ale ona i róże i kostrzewy Ci zagluszy. Daj jej dużo miejsca, bo pewnie znasz zdjęcie tego niebieskiego lanu z jednego angielskiego ogrodu?

Wiem, że gnojowke z pokrzyw dawało się w stosunku 1:10, ale z wrotyczu? Nie fiem Jednak na koniec pochwalę zawartość rabat, bo robi wrażenie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:51, 27 lip 2014

Do góry
Muszę przyznać, że większości bylin nie widziałem... Poupychane na maxa Zradzilas na jednym zdjęciu nowo powstałe nasadzenia, ciekawe czy ktoś się zorientuje gdzie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:38, 27 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

Sebku a co to za trawy ??

To turzyce Amazon Mist - podzieliłem wiosną jedną sadzonkę na kilka mikro, ale urosły ładnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:32, 27 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
ja tez będę zastępowała żurawki przy cisach ice dance. Stoją od tygodnia i czekają na posadzenie mam je w innym miejscu i faktycznie rozrastają się ładnie

Teraz wszystkie żurawki zastępuję trawami i przynajmniej nie muszę przejmować opuchlakami. Lubię te turzyce, bo rosną szybko, nie są wymagające i zimozielone. Po zimie wystarczy wyczyścić je z brzydkich liści i przyciąć im końcówki, jeśli ktoś lubi perfekcyjnie Choć pamiętajmy, że turzyce to byliny, a nie trawy! Jak dobrze, że nas Danusia kiedyś uświadomiła - dla mnie i tak zawsze trawami bendom
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:23, 27 lip 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Piękne fotki,cudne jeżówki
...co ile sadziłeś Ice Dance ?...,bo widzę że są chyba blisko posadzone,chuba że to złudzenie na fotce?
Ja dopiero będę sadziła,a widziałam u dziewczyn ,że potrafi się bardzo rozrosnąć

Ojjj bardzo szybko się rozrasta zobacz tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy?page=1278#post_7

Te sadzonki teraz posadziłem gdzieś co 20 cm, bo lubię gęsto Ale w ich przypadku co 50 cm powinno całkowicie wystarczyć
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:22, 27 lip 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
I pomyśleć, że wiosną zakładałem tą rabatę z własnych sadzonek, które pozyskałem wiosną lub jesienią...

Sebku a co to za trawy ??
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:21, 27 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Cudne zdjęcia.... drażnisz tymi kosmosami

Nie ukrywam, że mi też się podobają W tym roku mam je jako żywopłot i spełniają swoja funkcję Sięgają już do siatki
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:37, 27 lip 2014

Do góry
hmm.. dziękuję za tyle dobrych słów, ja jak oglądam Twój ogród to też czuję swój klimat. Kursu florystycznego nie skończyłam ale artyści tak mają, że do czego się nie wezmą to im dobrze wyjdzie. Ja jakoś to w oczach widzę, w wyobraźni i według tego układam i wymyślam. Po Tobie widać, że też tak masz bo jest dużo wymyślone a nie podpatrzone. Albo nawet jeśli podpatrzone to tylko inspiracja a tworzy się swoje.

A co do tej turzycy to wiele o niej dobrych słów na ogrodowisku.. przede wszystkim szybko się rozrasta. Dziewczyny piszą, że jedną sadzonkę można podzielić na wiele małych i w ciągu jednego sezonu nadrobią objętość. Nie do końca zimują w Polsce ale u Ciebie nie będzie chyba problemu. Trzeba pamiętać jak przy wszystkich trawach, że zimą nie może zalegać woda przy korzeniach. Piszą, że jest zimozielona ale wiosną trzeba ją złapać i ściąć-choć to też nie każdy robi. Sebek o niej pisał m.in. u Sylwi https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=312#post_6

A po zimie u Sebka wyglądały tak: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy?page=1157#post_7
On ścina tylko zaschnięte końcówki.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Również pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:24, 27 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Sebku widzę, że wizyta u Danusi się udała

dostałeś ogrodowego kopa i teraz zaczynasz przemeblowanie

Miałem je zacząć gdzieś za miesiąc, ale nie wytrzymałem Ale wykonuję te prace tak, by nie było żadnych dziur Teraz jeszcze wymyśliłem przemeblowanie na froncie, ale to chyba byłaby już przesada... Hortensje Silver dollar zamieniłyby miejsce w kulami bukszpanowymi i trafiłyby pod wierzby, kule bukszpanowe zaś na ich miejsce posadzone rytmicznie na przemian z miskantami Morning Light, które bym podzielił. Zawijaski bukszpanowe szłyby od początku chodnika prosto, a wszystko w nogach miałoby turzyce Ice Dance Ma to sens, bo wyglądałoby to pięknie przez cały rok, jednak jest to dość minimalistyczne nasadzenie i raczej nie pasuje do reszty ogrodu - no i dooopa... A może się mylę? Co myślicie?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:13, 27 lip 2014

Do góry
W szczelinie między domem, a kostką wysiała się werbena - zaczyna kwitnąć

I na koniec bukiet dla Was

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:09, 27 lip 2014

Do góry

Za huśtawką posadziłem paprocie, które same sie wysiały i żurawki Citronelle - bardziej zacienionego miejsca w ogrodzie nie mam dla nich...

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:06, 27 lip 2014

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:04, 27 lip 2014

Do góry

Anabelle po deszczach leżą totalnie mimo podpór - wkurzające są, ale jak je wyrzucić?? Tylko, żeby były ładne to każdy kwiatek potrzebuje podpórkę...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies