Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 07:46, 15 paź 2018

Do góry

Danusiu, widzę że tam w dali jest krajobraz zapożyczony, brzozy i inne drzewa, czy nie masz obawy że ktoś będzie mógł je wyciąć w przyszłości? Kiedy np przekwalifikują wreszcie te tereny na budowlane?
Teraz to widoczek idealny
Poprzedni ogród miałaś wspaniały, powiedz jak to robiłaś że pod brzozami miałaś taką bujną trawę, u mnie pod brzozami muszę albo ciągle podlewać rośliny albo nic nie rośnie
Rozpoznawanie traw 07:41, 15 paź 2018

Do góry
wichz napisał(a)
Proszę o nazwę co to za polna trawa zebrana dzisiaj 14 października.

Sprawdź czy leci biały, mleczny sok. To może być wilczomlecz sosnka. I nie będzie to trawa.
zdjęcia
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:53, 14 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)
No mogłam gnojówkę zrobić - zastanawiam się czy jeszcze kompost pracuje - w nocy jest kilka stopni a dzień upalnie - nie wiem jaka temperatura w środku skrzyni takiej 1,5m kompostu.

Na pewno pracuje, ja dziś sprawdzałam w środku i było ciepło.
A jeszcze lepiej pracują w nim dżdżownice kalifornijskie aż mlaszczą
A jeszcze szybciej się kompostuje, jak się kompost napowietrza przez przerzucanie. Siada w oczach

To mój Nowy i stary

Choroby klonów, klon - Acer 23:43, 14 paź 2018

Do góry
Sylvinka napisał(a)
Mazan mam do Ciebie jeszcze raz pytanie odnośnie Klonu Odessanum, o którego pytałam 27 sierpnia. Tak jak napisałeś opryskałam go decisem. Potem na własną rękę po ok 10 dniach dodatkowo karate. Niestety z klonem jest jeszcze gorzej. Chorują nawet listki dopiero co wypuszczone. Ostatecznie robią się całkowicie brązowe i opadają. Podsyłam zdjęcia. Jeżeli masz jakieś sugestie proszę o poradę. Z góry dziękuję.

Ja mam tego klona i co roku o tej porze liście takie mam. Nie robię nic - zero oprysków staram się podlewać bo rośnie w słonecznym miejscu. Mój klon ma już ponad 10 lat. Nie wiem czy to może taka ich "uroda".

pozdrawiam
Kiedyś będzie tu ogród 23:35, 14 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Aaa, zapomniałabym, ta irga błyszcząca to ona płożąca jest czy raczej jako krzew? Bo też ślicznota z niej

Zdecydowanie krzew.

"Wczesnym rankiem
Mgła tuliła nocy sen..."

Znowu na wsi 23:20, 14 paź 2018

Do góry
Joku napisał(a)

śliczna ta rózyczka co to?

wydaje mi się że to co pokazujesz to chwast.
pokaz to na wątku rozpoznawanie bylin
Moja działka na Dębowym Lesie 23:06, 14 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Kurcze u mnie też inwazja biedronek.Skąd one się biorą ??

Przywleczone z Azji zjadają biedronki siedmiokropki które są pożyteczne - bo te do siedmiu kropek zjadają mszyce - te co pokazujesz trzeba tępić - one gryzą.

Czytam o kursie fotografii - brawo Ty - zazdroszczę sama bym chętnie poszzła ale nic nie ma w okolicy.

Widziałm okno w kuchni - pięknie klimatycznie a te chlebki niam - sama robisz zakwas? mój się zepsuł i muszę jakoś się od nowa zabrać za piezenie

pozdrawiam
Ogród w mieście-ogrodzie 23:00, 14 paź 2018

Do góry
Ptasi gaj 22:57, 14 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu już się zakończył pewnie w tym roku już takiego ciepłego nie będzie. Już sprzatnelam brzozowe witki, pograbilam liście część tulipanów posadziłam część jeszcze czeka na sadzenie.
Jeszcze najgorsza robota to wiązanie traw i czyszczenie żwiru z lisci, ale liście jeszcze na drzewach.

A ja uwielbiam takie widoki.Dla mnie za ciepło jest - ok 30 stopni dzisiaj - już idzie ochłodzenie wolę taką pochmurna pogodę do prac ogrodowych.
Czytałam że o Rogowie myslałaś - chyba nie byłaś to może zobaczysz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1607-arboretum-sggw-w-rogowie

oni mają fajna stronę aż zajrzę do nich - pokazywali zawykle stopień przebarwienia

Ptasi gaj 22:48, 14 paź 2018

Do góry
CD

Moja bajka 22:46, 14 paź 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
40x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/174/1749173/original.JPG[/img]
Mireczko, gdzież by goście stali podczas picia herbatki . Są tu dwa grzybki, na których zainteresowani mogą usiąść, widzisz? Prezent od Anitki. Jeden z wielu pięknych

Widzę widzę, a widziałam też cudowne foteliki z korka.
Muszę Ci koniecznie pokazać coś z jabłka - może jutro - nie mam weny do swojego wątku - może jabłka mnie zmobilizują

a! barbule mają za sucho
Blaski i cienie nowego życia 22:46, 14 paź 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Lubię Gracka cały czas, ale jesienią jak zakwita to z przechylonego optycznie się pionuje. Fajny widok z domu mam

Niestety ale takie Gracillimusy na ,,Ogrodowisku" to w co drugim ogrodzie kwitną.
Ogród z rzeźbą 22:45, 14 paź 2018

Do góry
Obiecałam komuś zdjęcie całej rozplenicy Viridescens, oto ona w całej okazałości na moim zabałaganionym przechowalniku. Teraz widać bardzo dobrze, że tworzy masywną kępę liściową a koty są na czubku. No nie przemawia do mnie.

Ptasi gaj 22:44, 14 paź 2018

Do góry
CD.

Ogród Małej Mi 2017 22:43, 14 paź 2018

Do góry
Aniu możesz mi choć w przybliżeniu powiedzieć jaką szerokość i wysokość ma twój Red Sunset?

Ja to chyba muszę z wiaderkiem do ciebie wpaść.

PS. Kiedy powinnam wrzucić pontederię na głębszą wodę?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:42, 14 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Taki zimowy widoczek, a u mnie jest tak prażące słońce że liście przebarwione zwłaszcza klonów przypala - wyglądają jak spalone - nie robiłam fot.

Fiolety i te siwizny super.
Blaski i cienie nowego życia 22:36, 14 paź 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Miro, przy mojej ilości ślimaków w mokry czas to mawet po ostach chodzą. Cynie są ich przysmakiem bo może w pobliżu nie ma lepszych

Lubię Gracka cały czas, ale jesienią jak zakwita to z przechylonego optycznie się pionuje. Fajny widok z domu mam a dla uatrakcyjnienia maleńki pączek róży w nim się pokazał. Syrasznie ta róża stłamszona. Będzie wiosną rewolucja

Mój gracilimus nie kwitnie na pewno masz gracilimusa?

To posadź hostę przy cyniach
Za drzwiami do ogrodu... 22:29, 14 paź 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Kurczę, jak oglądam w różnych wątkach śliczne róże, to zazdroszczę. Sama zostawiłam tylko dwie, bo u mnie są problematyczne, albo nie mam ręki

Moje róże w większości tegoroczne.Zobaczymy co pokażą w przyszłym sezonieLiczę na lepsze efekty,a jak będzie zobaczymy...Jeszcze kilka zamówiłam dla spotęgowania efektu...ale pewnie dopiero po kilku sezonach zobaczymy czy się polubimy
Ptasi gaj 22:24, 14 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, rozumiem oba powody Miłego słonecznego dnia i... leniwego

Kasiu już się zakończył pewnie w tym roku już takiego ciepłego nie będzie. Już sprzatnelam brzozowe witki, pograbilam liście część tulipanów posadziłam część jeszcze czeka na sadzenie.
Jeszcze najgorsza robota to wiązanie traw i czyszczenie żwiru z lisci, ale liście jeszcze na drzewach.

Osiedlowy ogródek 22:20, 14 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Jeszcze przyszedł mi do głowy taki pomysł na kształt trawnika

Z tarasu patrzyłabyś na bardzo dużą rabatę Wszystkie kwiaty miałyby zwrócone łebki w strone słońca, czyli w strone tarasu. Mogłabyś tam posadzić nawet i duże krzewy i pokaźne byliny.
W przeciwległym rogu do tarasu miałabyś analogiczny do tarasu zakątek trawiasty.

Jeszcze raz podumałam i chyba jednak zostałabym przy pierwszej opcji.
Ogromna rabata kusząca, faktycznie duże rośliny miałyby sporo miejsca.
Do tego narożnika, o którym piszesz i tak muszę przenieść jedną z traw.
Trawą posadzoną na środku miał być Gracilimus, okazała się być Graziela, więc wszystkie trzy Graziele będą tam stacjonować
A Gracilimusa muszę podzielić wiosną i dam jako plecy na rabatę słoneczną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies