Przy tarasie masz już graby Fastigiata. One rosną na ok. 10 m+. Wiąz Wredei będzie trochę niższy i węższy, 8- 10 m. Nigry będą miały wysokość ok. 5-7 m. Brzozy Doorenbos dorosną do ok. 10m (mieszczą Ci się tam aś trzy w tym rogu?). Sosna gdzies pomiędzy 7-10 m. Orzech to wiadomo, jest duży. Zależy od odmiany, ale 12m może mieć spokojnie. Przy tarasie masz dęba Green Pillar? On też urośnie na ok. 10 - 15 m.
Ogród masz otoczony dość wysokimi odmianami drzew, bo 10 m to już niemało. Odmian kolumnowych masz w sumie 4. Zastanawiam się, czy tych kolumnowych nie będzie już zbyt dużo. Nie sadziłabym tam już tak wysokich drzew, 6-8m na pewno by wystarczyło Za parę lat będziesz mieć pewnie o wiele więcej cienia w ogrodzie. Myślę, że do tych rabat świetnie pasowałyby jabłonki ozdobne. Na każdej rabacie po jednej jabłonce. Nie są zbyt wysokie i są bardziej ażurowe niż np. kuliste platany, bo chyba jakieś kuliste chodziły Ci po głowie? Zbyt małych drzew na te rabaty też bym nie sadziła, bo będą mało widoczne. Nie będą dawały tego uczucia lekkiego podziału ogrodu.
Jeśli kolumnowe, to również ażurowy i nie aż tak wysoki jest Sorbus thuringiaca 'Fastigiata' czyli jarząb.
Takie mam odczucia, ale oczywiście nie byłam nigdy u Ciebie. Znając ogród można sobie o wiele lepiej wszystko wyobrazić.
Wsadziłam jabłonkę i dwa cisy na razie. Spójrzcie proszę bo ja już zgłupiałam. Doniczki tam gdzie niby jeszcze planuję poduchy cisowe. Jakoś mi tam chyba za dużo tych kul. Jak podrosną to chyba nic tam już nie wcisnę
i rabata leśna, dopiero w tym roku zaczęłam ją obsadzać, ciągle jeszcze nad nią myślę, chce tam dosadzić jakieś drzewo niskie, może bez Ewa prowadzony na drzewko?
zrobiłam latem sobie z niego sadzonki
Znowu mam trawę zaatakowaną grzybem, wcześniej Pani Danuta mi pomogła i sobie poradziłem bo podsypałem saletrą, natomiast w listopadzie już raczej saletrą sypać nie będę. Zostawić to do wiosny czy jeszcze mogę jakoś zadziałać teraz? Nieładnie to wygląda. Trawa wygląda tak jakby została spalona.
wstawiam dzisiejsze fotki obu hortensji, pierwsza z zielonymi listkami to You and me, za nią z żółtymi liśćmi to ta co w innym miejscu tak mocno przebarwiona na czerwono. Kwiaty jednak u wszystkich czerwono- bordowe, na zdjęciu trochę przekłamane.
Te poniżej rosną na stanowisku bardziej cienistym i wilgotnym.
Sosna daje sobie radę prawie wszędzie, świerk serbski potrzebuje bardziej zasobnego podłoża
Dla paru sztuk możesz przygotować stanowiska (doły) ale dla większej ilości (szpaler) ???
świerk serbski Pendula Graben - kolejny "zwis" do ogródka
Na targach Zieleń to życie pan specjalizujący się właśnie w judaszowcach tłumaczył, że kupując u niego właśnie duży egzemplarz daje gwarancję, że nie przemarznie i kwitnąć będzie. Może Kasia będzie pamiętać jakie ceny bo była dość zainteresowana. A odmiany u pana były fantastyczne
Sunia przepiękna, adhd - biedna dziewczyna, za dobrze ją karmisz