Załóż wątek, będziesz miała fajną pamiętkę=dziennik ogrodu.
Ten Green Baron to taka moja nazwa tej trawki, kupowałam go jako red barona a dostałam taką hybrydę... jak chcesz mogę Ci wyslać wiosną kłącza, bo on mega szybko ię rozrasta kłączami, szybciej niz red baron.
Przy tarasie masz już graby Fastigiata. One rosną na ok. 10 m+. Wiąz Wredei będzie trochę niższy i węższy, 8- 10 m. Nigry będą miały wysokość ok. 5-7 m. Brzozy Doorenbos dorosną do ok. 10m (mieszczą Ci się tam aś trzy w tym rogu?). Sosna gdzies pomiędzy 7-10 m. Orzech to wiadomo, jest duży. Zależy od odmiany, ale 12m może mieć spokojnie. Przy tarasie masz dęba Green Pillar? On też urośnie na ok. 10 - 15 m.
Ogród masz otoczony dość wysokimi odmianami drzew, bo 10 m to już niemało. Odmian kolumnowych masz w sumie 4. Zastanawiam się, czy tych kolumnowych nie będzie już zbyt dużo. Nie sadziłabym tam już tak wysokich drzew, 6-8m na pewno by wystarczyło Za parę lat będziesz mieć pewnie o wiele więcej cienia w ogrodzie. Myślę, że do tych rabat świetnie pasowałyby jabłonki ozdobne. Na każdej rabacie po jednej jabłonce. Nie są zbyt wysokie i są bardziej ażurowe niż np. kuliste platany, bo chyba jakieś kuliste chodziły Ci po głowie? Zbyt małych drzew na te rabaty też bym nie sadziła, bo będą mało widoczne. Nie będą dawały tego uczucia lekkiego podziału ogrodu.
Jeśli kolumnowe, to również ażurowy i nie aż tak wysoki jest Sorbus thuringiaca 'Fastigiata' czyli jarząb.
Takie mam odczucia, ale oczywiście nie byłam nigdy u Ciebie. Znając ogród można sobie o wiele lepiej wszystko wyobrazić.
@Anda, dzieki, ale jak szukam imperata cylindrica to pokazuje mi zdjecia z red barona :-/
@Ewa dzieki za zdjecie, ten zolty baron jest wyzszy ale ten twoj red baron cos niski wyglada porownujac go do innych red baronow o tej poze roku
Moze dlatego ze twoj red baron jest mlodszy lub pozniej sadzony, niz ten zolty.
Ale ładnie to wszystko rozpisałaś Brzozy mam w miarę szeroko posadzone, nie na kupie.
Przy tarasie jest dąb Green Pillar.
Rzeczywiście teraz wydaje się łyso ale za 5 lat tak łyso już nie będzie...
Jabłonki ozdobne takie z rajskimi jabłuszkami bardzo mi się podobają, sąsiadka na osiedlu, na którym pracuję ma i jestem nimi oczarowana, fajny pomysł Jarząb też niczego sobie ale uświadomiłaś mi, że pokrój fastigiata występuje u mnie licznie .
Wcześniej myślałam bardziej o typowo ozdobnych kulistych odmianach drzew typu:
tulipanowiec Edward Gursztyn,
ambrowiec Gumball,
platan Alphens Glob,
klon "Golden Globe"
Ten żółty był rok później sadzony niz ta kepka rd barona na aktualnym zdjęciu ale sadzonki żółtego były bardzo wysokie, zobacz, równo rok temu
X 2017:
Red baron u mnie nie rośnie jakoś wysoko.