Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 10:33, 09 lis 2018

Balea napisał(a)

Balea=DM

Jeszcze nie mam sowjego watka ogrodowego, bo moj ogrod jeszcze prawie ze pusty.
ale mam juz plany, ktore tez co chwile zmieniam, bo ciagle mit cos nie pasi.
Chcialam teraz na jesien reszte roslin posadzic i moje plany w koncu zrealizowac, ale jednak sie troche boje, ze mi na zime zamarzna, wiec poczekam do marca.

Pod jaka nazwa znajde tego green barona?
Red barona, znam ale tego zielono-zoltego nigdzie nie moga znalesc.

Załóż wątek, będziesz miała fajną pamiętkę=dziennik ogrodu.
Ten Green Baron to taka moja nazwa tej trawki, kupowałam go jako red barona a dostałam taką hybrydę... jak chcesz mogę Ci wyslać wiosną kłącza, bo on mega szybko ię rozrasta kłączami, szybciej niz red baron.
Balea 10:51, 09 lis 2018

Zaloze watek, ale jeszcze nie teraz, bo narazie mie mam czego pokazywac, oprucz tuji, wisni i klonow

Dzieki za propozycje wyslania klaczka Napisze ci na wiosne prywatnie, zybsmy sie mogly ugadac jak to z ta przesylko zrobimy.

Jezeli to zeczywiscie hybryd red barona, to chyba mniejwiecej tak wysoko rosnie jak red baron, prawda?

eVka 11:07, 09 lis 2018

Anda napisał(a)
A ile tam masz miejsca? Bo kolumnowe masz juz na tarasie...
Zeby nie bylo za duzo tych kolumnowych.

Zmierzyłam te prostokąty:

Oznaczyłam też wszystkie drzewa jakie mam w tej części ogrodu (to te napisy dużą czerwoną trcionką)
eVka 11:17, 09 lis 2018

Balea napisał(a)
Zaloze watek, ale jeszcze nie teraz, bo narazie mie mam czego pokazywac, oprucz tuji, wisni i klonow

Dzieki za propozycje wyslania klaczka Napisze ci na wiosne prywatnie, zybsmy sie mogly ugadac jak to z ta przesylko zrobimy.

Jezeli to zeczywiscie hybryd red barona, to chyba mniejwiecej tak wysoko rosnie jak red baron, prawda?

Nie ma problemu, wyślę chętnie napisz jak będziesz gotowa.
Ten green baron rosnie dużo wyższy, zobacz, widać różnicę:
Anda 11:57, 09 lis 2018

effka napisał(a)

Zmierzyłam te prostokąty:

Oznaczyłam też wszystkie drzewa jakie mam w tej części ogrodu (to te napisy dużą czerwoną trcionką)

Przy tarasie masz już graby Fastigiata. One rosną na ok. 10 m+. Wiąz Wredei będzie trochę niższy i węższy, 8- 10 m. Nigry będą miały wysokość ok. 5-7 m. Brzozy Doorenbos dorosną do ok. 10m (mieszczą Ci się tam aś trzy w tym rogu?). Sosna gdzies pomiędzy 7-10 m. Orzech to wiadomo, jest duży. Zależy od odmiany, ale 12m może mieć spokojnie. Przy tarasie masz dęba Green Pillar? On też urośnie na ok. 10 - 15 m.

Ogród masz otoczony dość wysokimi odmianami drzew, bo 10 m to już niemało. Odmian kolumnowych masz w sumie 4. Zastanawiam się, czy tych kolumnowych nie będzie już zbyt dużo. Nie sadziłabym tam już tak wysokich drzew, 6-8m na pewno by wystarczyło Za parę lat będziesz mieć pewnie o wiele więcej cienia w ogrodzie. Myślę, że do tych rabat świetnie pasowałyby jabłonki ozdobne. Na każdej rabacie po jednej jabłonce. Nie są zbyt wysokie i są bardziej ażurowe niż np. kuliste platany, bo chyba jakieś kuliste chodziły Ci po głowie? Zbyt małych drzew na te rabaty też bym nie sadziła, bo będą mało widoczne. Nie będą dawały tego uczucia lekkiego podziału ogrodu.
Jeśli kolumnowe, to również ażurowy i nie aż tak wysoki jest Sorbus thuringiaca 'Fastigiata' czyli jarząb.

Takie mam odczucia, ale oczywiście nie byłam nigdy u Ciebie. Znając ogród można sobie o wiele lepiej wszystko wyobrazić.

Niezły elaborat mi wyszedł Co Ty na to?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:58, 09 lis 2018

effka napisał(a)

Nie ma problemu, wyślę chętnie napisz jak będziesz gotowa.
Ten green baron rosnie dużo wyższy, zobacz, widać różnicę:

Zielony Baron to nieodmianowa Imperata cylindrica (bez Red Baron w nazwie).
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Balea 12:14, 09 lis 2018

Anda napisał(a)

@Anda, dzieki, ale jak szukam imperata cylindrica to pokazuje mi zdjecia z red barona :-/

@Ewa dzieki za zdjecie, ten zolty baron jest wyzszy ale ten twoj red baron cos niski wyglada porownujac go do innych red baronow o tej poze roku
Moze dlatego ze twoj red baron jest mlodszy lub pozniej sadzony, niz ten zolty.

eVka 13:02, 09 lis 2018

Anda napisał(a)

Przy tarasie masz już graby Fastigiata. One rosną na ok. 10 m+. Wiąz Wredei będzie trochę niższy i węższy, 8- 10 m. Nigry będą miały wysokość ok. 5-7 m. Brzozy Doorenbos dorosną do ok. 10m (mieszczą Ci się tam aś trzy w tym rogu?). Sosna gdzies pomiędzy 7-10 m. Orzech to wiadomo, jest duży. Zależy od odmiany, ale 12m może mieć spokojnie. Przy tarasie masz dęba Green Pillar? On też urośnie na ok. 10 - 15 m.

Ogród masz otoczony dość wysokimi odmianami drzew, bo 10 m to już niemało. Odmian kolumnowych masz w sumie 4. Zastanawiam się, czy tych kolumnowych nie będzie już zbyt dużo. Nie sadziłabym tam już tak wysokich drzew, 6-8m na pewno by wystarczyło Za parę lat będziesz mieć pewnie o wiele więcej cienia w ogrodzie. Myślę, że do tych rabat świetnie pasowałyby jabłonki ozdobne. Na każdej rabacie po jednej jabłonce. Nie są zbyt wysokie i są bardziej ażurowe niż np. kuliste platany, bo chyba jakieś kuliste chodziły Ci po głowie? Zbyt małych drzew na te rabaty też bym nie sadziła, bo będą mało widoczne. Nie będą dawały tego uczucia lekkiego podziału ogrodu.
Jeśli kolumnowe, to również ażurowy i nie aż tak wysoki jest Sorbus thuringiaca 'Fastigiata' czyli jarząb.

Takie mam odczucia, ale oczywiście nie byłam nigdy u Ciebie. Znając ogród można sobie o wiele lepiej wszystko wyobrazić.

Niezły elaborat mi wyszedł Co Ty na to?

Ale ładnie to wszystko rozpisałaś Brzozy mam w miarę szeroko posadzone, nie na kupie.
Przy tarasie jest dąb Green Pillar.
Rzeczywiście teraz wydaje się łyso ale za 5 lat tak łyso już nie będzie...
Jabłonki ozdobne takie z rajskimi jabłuszkami bardzo mi się podobają, sąsiadka na osiedlu, na którym pracuję ma i jestem nimi oczarowana, fajny pomysł Jarząb też niczego sobie ale uświadomiłaś mi, że pokrój fastigiata występuje u mnie licznie .
Wcześniej myślałam bardziej o typowo ozdobnych kulistych odmianach drzew typu:
tulipanowiec Edward Gursztyn,
ambrowiec Gumball,
platan Alphens Glob,
klon "Golden Globe"

Mam o czym myśleć...

eVka 13:02, 09 lis 2018

Anda napisał(a)

Oooo nie wiedziałam, że są inne dzięki
eVka 13:06, 09 lis 2018

Balea napisał(a)

@Anda, dzieki, ale jak szukam imperata cylindrica to pokazuje mi zdjecia z red barona :-/

@Ewa dzieki za zdjecie, ten zolty baron jest wyzszy ale ten twoj red baron cos niski wyglada porownujac go do innych red baronow o tej poze roku
Moze dlatego ze twoj red baron jest mlodszy lub pozniej sadzony, niz ten zolty.

Ten żółty był rok później sadzony niz ta kepka rd barona na aktualnym zdjęciu ale sadzonki żółtego były bardzo wysokie, zobacz, równo rok temu
X 2017:

Red baron u mnie nie rośnie jakoś wysoko.