Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:25, 09 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Astry mam, z zawilcami miałam jeden nieudany kontakt. To zdjęcie powoduje, że mam ochotę spróbować jeszcze raz.
Co to za zawilec?
Intrygująca jest ta fontannowa nieduża trawka na brzegu rabaty. Co to?
Babie lato jeszcze trochę potrwa.

Z. 'Honorine Jobert'.

Trawka to rozplenica z tych selektów Tomkowych. Przerośnięta już i nie kwitnie - w przyszłym roku cała rabata idzie "pod szpadel".

Astrów mam niewiele poza gawędkami. Dosłownie 4 rodzaje. Denerwuje mnie ich podsychanie od dołu.

Babie lato - ciekawa nazwa, niech trwa.

Osiedlowy ogródek 22:25, 09 paź 2018

Do góry
Pozwolę sobie wkleić zdjęcie ogrodu Kwartecika z wątku Izy - może nie widać tego tak świetnie, ale trochę może poruszy wyobraźnię Tu masz 2 koła, które łaczą się taką kamienno-żwirową opaską. Zobacz jakie zakątki się stworzyły przy obsadzeniu tych łezek

UrsaMaior napisał(a)

/quote]
Pszczelarnia 22:21, 09 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kurcze, a myślałam ,że na bank u Ciebie znajdę ....no cóż przekonamy się u mnie

Fajnie będzie oglądać ją u Ciebie.

Pszczelarnia 22:18, 09 paź 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Zamiast C. Austin, jeżeli ma być w odcieniu Crocus, zobacz może bardzo blado brzoskwiniową (zdrową!) Desdemonę czy kremową pachnacą jabłuszkiem Tranquillity (te mam i je lubię), albo kremowy Lichfield Angel (zbiera bardzo dobre recenzje, ale jej nie mam) albo nieoczywisty i zmienny kolorystycznie Charles Darwin (też bardzo polecany w netach i też do mojego ogrodu jeszcze nie zawitała).
A może jednak coś w innym stylu? - za ławeczką ładnie by się prezentowała sławetna Eden Rose Kremowym odcieniem do Crocus też by pasowała, a różowym kantem by się odróżniała...

Hansestadt Rostock (zamiast Eliny) rzeczywiście ma dobre opinie, ciekawe ma też ubarwienie - bursztynowo-morelowe, ale czy o takie coś w tym miejscu by chodziło?, no i to jest floribunda, ona chyba tak do 90 cm rośnie?

Z cytrynowych angielskich nie-wielkoludów można by rozważyć jeszcze stosunkowo nowe na rynku Imogen czy Vanessę Bell (tę mam - kwitła ładnie, ale na razie niewielka urosła, zdrowa) - kolorystycznie pasują do Solero i to są tylko róże parkowe nie pnące.

Im dalej w las tym więcej róż.

Dałam jednak Pilgrima do Solero. A za C. Austin zupełnie mi nieznaną Bouquet Parfait.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:16, 09 paź 2018

Do góry
U mnie w ogrodzie od 2 dni zabawa na całego - wkopuję co się da - kto to widział kupić i od razu nie wkopać - azalie od maja czekały.

Robię ostre porządki na rabacie bylinowej - tak się nazywa ta rabata.

Jest to jakieś 12 metrów długości i ok 3 m szerokości.

Stale coś na tej rabacie zmieniam - wreszcie wiem co chcę - chcę rabatę letnią i jesienną z pięknym zasuszeniem na zimę - tak więc zgromadziłam tam dzielżany, pysznogłówki, astry są też liliowce i rdesty no i moje ukochane kłosowce - jest też jeszcze sporo sporo innego - za dużo innego - ale chcę żeby od maja już coś kwitło
teraz rabata nie wygląda dobrze bo powiazałam snopki - fuj - musiałam się dostać do ziemi - przeplewiłam, wzruszyłam ziemię, podlałam porządnie
dosadziałam, wykopałam stare karpy po budlei no i co najważniejsze dałam znaczniki z podpisami żeby na wiosnę wiedzieć co gdzie.

maj

czerwiec

lipiec

sierpień

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:15, 09 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia 22:11, 09 paź 2018

Do góry
Niesamowite nie mieliście jeszcze przymrozków? (...)

Były, bo dynię "samowolkę ogrodniczą" na trawniku zwarzyło. Ale dalie w warzywnym są osłonięte żywymi płotami. Choiną i cisami oraz bukami. I ciepło się tam utrzymuje. Do tego stopnia nie wierzyłam w przetrwanie dalii w kolejne zimne ranki, że już nawet nie usuwałam przekwitłych kwiatów. A one jednak się nie dały.

Osiedlowy ogródek 22:10, 09 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
To koło możesz sobie zrobić jak chcesz Ważne, żeby ładny krąg wyszedł

Podoba mi się
I fajnie Ewa zaproponowała drewniany placyk, można nawet taki lekko podwyższony drewniany podest/tarasik zrobić, z tyłu dodać jeszcze roślinności.

Może uda mi się wkleić
https://pl.pinterest.com/pin/448530444134493718/
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:09, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 22:01, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 22:00, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 22:00, 09 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia 21:59, 09 paź 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Moja Claire Austin jest delikatna, ale nie wiotka, drugi sezon w ogrodzie... Ale ona by mi nie pasowała do Balleriny, do Angeli prędzej.

Mam te dwie obok siebie też, i mocno się nad tym faktem zamyślam... Szukam raczej nowej miejscówki dla B.

Lusia, moje zdumienie też budzi fakt, że Ballerina i Angela rosną już u mnie od dawna koło siebie i ja nadal chcę je mieć koło siebie (choć nic je nie łączy i sama wpadam w zadumę, jak je widzę razem). To są jakieś trudne do wytłumaczenia wybory różane.

Ale dzięki Tobie poznałam nowe róże (Cornelia).

Wzgórze chaosu 21:59, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 21:58, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 21:56, 09 paź 2018

Do góry
My również dziękujemy za wspaniałe przyjęcie. Twój ogród jest dojrzały i pełen klimatycznych miejsc...

Pszczelarnia 21:53, 09 paź 2018

Do góry
yolka napisał(a)
A ja zapytam, czy można mieć tylko jeden ul z pszczelą rodziną, nie zamierzam pozyskiwać miodu, czy w takim przypadku zajmowanie się pszczołami jest trudne, sporo mam kwitnących w ogrodzie, miałyby raj

Yola, można mieć. Jeżeli nie pozyskujesz miodu, to możesz w ogóle nie zwracać uwagi na Twoje pszczoły. Ale trzeba się liczyć z tym, że jak rodzina będzie miała słabszy rok, to się osypie (mogą głodować, mogą chorować).

LeŚnicZaNka 21:51, 09 paź 2018

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:50, 09 paź 2018

Do góry

Wspaniały oczopląs, uwielbiam

Sylwia, wiem. zaglądam do Ciebie codziennie. Niskie astry świetnie się spisały w tym sezonie. Te wysokie wiatry potarmosiły i susza się im dała we znaki.

Pszczelarnia 21:49, 09 paź 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Ewusia, pozwól, że zapytam Cię w Twoim wątku o pszczoły
Chyba podejdę do tego tak jak u mnie napisałaś, praktycznie, bez teoretycznego doktoryzowania się
Mówisz - postawić ul z rojem i dalej już się toczy. Jak myślisz, ile tych uli powinno być??
Czy może być jeden, czy lepiej jak jest kilka? Miejsce miałabym na trzy...

I powiedz proszę, kiedy ten ul najlepiej postawić?? teraz czy na wiosnę? Bo jeśli teraz, to szybko muszę działać A jeśli na wiosnę, to luzik.... Ale teraz pszczoły zapadają w sen chyba, więc tak na śpiocha im zmieniać miejsce zamieszkania chyba nie wypada

Na wiosnę. Najlepiej 3 ule, przy jednym tyle samo zachodu co przy 3. Ale jeden też może być.

I najlepiej jakby ktoś mógł Ci pokazać podstawowe czynności i objaśnił, co i jak. Można też z książek się dowiedzieć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies