Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:47, 29 wrz 2016

Do góry
Kasiu ta rozplenica nie była tak duża jak ta Twoja ale może dlatego że Ty byłaś chyba późniejszą porą w tym ogrodzie, więc może ona jeszcze urośnie.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:28, 28 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
kurcze, się i ja nie znam ale "u ludzi" rosną i to w brzozach

ja mam hameln i little boy. Wiosną stracha miałam bo późno startowały, no ale w końcu ruszyły. ML z kolei mi padł. Zachwalaną ostatnio jest rozplenica Gelbstiel i z mniejszych Little Bunny ale to miniaturka. No i rozplenice potrzebują trochę wilgoci

To pochwalę się, że też mam Hameln sztuk 3 (słownie: trzy). Wszystkie one darami od AniCh, która wyhodowała je z nasionek! Sama!

Są jeszcze nie za duże, ale jeżeli dadzą radę przez zimę, to na wiosnę już dobry początek
Zerknęłam też na pozostałe, o których piszesz- na pewno tańsze od miskantów- to ich spory plus Tylko wszędzie piszą, że one nie wysokie rosną, a ja bym chyba gdzie niegadzie większe chciała.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:37, 28 wrz 2016

Do góry
katel napisał(a)
Moudry to potwory u Ciebie, zdjęcia porównawcze super - widać ile pracy włożonej.
Ogród w Daglezji bardzo lubię a na tej ławeczce obydwoje rewelacyjnie wyszliście .
Masz może zdjęcia z tego ogrodu kwiatowego, te rozplenice bym chciała porównać. Teraz zdjęcia oglądam i nie wydawało mi się były ogromne. Ja mam dwie Hameln posadzone i trochę zaczynam się martwić bo ja myślałam że to inna odmiana jest taka wielka.
Wstawię na chwilkę fotkę i wieczorem usunę:

Maks miał wtedy ok 1,2m wzrostu.

Kasiu na pewno ta rozplenica nie była tak duża jak tam byłam, bo gdyby taka była to na pewno bym zwróciła na nią uwagę. Postaram się wstawić jeszcze zdjęcia z Daglezji wieczorem ale ostatnio jakoś zmęczona jestem i zasypiam prawie nad laptopem Nie usuwaj tej fotki będzie dla porównania
Moja glebo terapia 13:49, 28 wrz 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Anulka, witaj!!
Ładny ogród!
Ładne masz psiaki
Ja mam tylko kotkę.I wystarczy
Żurawki śliczne.I ja mam ich trochę.
A ta tarwka to ?? Piękna.Podobna mam.ale dużo mniejszą

Ta trawka to rozplenica
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:40, 28 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Iwi a jakie rozplenice są takie hardcore, co wytrzymają zimę i ze mną dadzą radę? Ładne są zwłaszcza, jak kwitną, ale na odmianach zupełnie się nie znam..
kurcze, się i ja nie znam ale "u ludzi" rosną i to w brzozach

ja mam hameln i little boy. Wiosną stracha miałam bo późno startowały, no ale w końcu ruszyły. ML z kolei mi padł. Zachwalaną ostatnio jest rozplenica Gelbstiel i z mniejszych Little Bunny ale to miniaturka. No i rozplenice potrzebują trochę wilgoci
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:59, 28 wrz 2016

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

i tą zemstę mam do tej poryale to miła zemsta ...jak dla mnie
czarną rozplenicę też zakupiłam ale twoja to ful... wypas wielki kszaczor
super zmiany u ciebie

Ela moja rozplenica to czteroletnia sadzonka.
Dokupiłam znowu bo cudna jest.

Werbena dla mnie też jest ok.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:35, 27 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rozplenica 'Gelbstiel' ... gdzie ją posadzisz?

Miała byc Hameln ale Marta tak zachwalała tą Gelbstiel,że się skusiłam na pięć sztuk, ktore wkomponuję między rozchodniki przy ściance
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:21, 27 wrz 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Domi pięknie
Powiedz, te trawki, to z nasionek od Karola?
tak - stipa i rozplenica hameln i moudry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:46, 27 wrz 2016

Do góry
Rozplenica 'Gelbstiel' ... gdzie ją posadzisz?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 27 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Irenko ja mam w przedogródku 50 liliowców i tak coś na jesień chciałem dosadzić by nad nimi górowało i odwracało uwagę a jest na tyle efektowny, że chyba będzie to robił bardzo dobrze

Jolu niestety zbyt nie pomogłem

Zrobię tak, bo powiem ci mam do przesadzenia kupę liliowców, zarasta je rozplenica Moudry, teraz, jak dla mnie najlepiej widac, co trzeba poprawić, trzeba się pośpieszyć tylko. Sporo roslin jednak wywalam, goździki brodate wszystkie usuwam, ziemia pod nimi jałowa i zaduszają inne rośliny,. No i jeszcze nad bergenią dumam, albo przenosiny do lasu, albo wywalam.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:17, 26 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To masz takie same..

Poległam.. uciekam.. już czuję na karku dźwięk budzika..

Piękna ta rozplenica widziałam ją na żywo wczoraj w arboretum
Ogród z pergolą 21:06, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.

Ewa tak mniej więcej jest tak

ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ogród z pergolą 20:48, 26 wrz 2016

Do góry

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.
Moja bajka 20:24, 26 wrz 2016

Do góry
Rozplenica ma takie śmieszne pędzelki na czubkach kotków

azalki zaczynają się już delikatnie przebarwiać

czekam na kwiatuszki chryzantemy od Sylwii. Pajączek też . Ślicznie bujnęła.
Pokażę nasz ogród 15:48, 26 wrz 2016

Do góry
Joku napisał(a)

Asiu napisz proszę co tu rośnie. Jeżeli znasz nazwy oczywiście. Różanecznika możesz pominąć. Dziękuję.

Jolu po kolei,
1.Różanecznik oczywiście, za nim
2. miskant Variegatus, przed miskantem cis Sibirica (żeby trawa miała na czym się opierać); potem
3. Anabelle Strong a przed nią rozplenica japońska (też jako podpora ciężkich kwiatów. Dalej są
4. miskanty Morning Light (6 szt po 3 szt, w rzędzie) nad nimi Klon Golden Globe i
3 szt. Hortensji Polar Beer (to ich drugi sezon, wielkość kwiatów przerosła moje oczekiwania, jest przepiękna).
Jestem w polu 19:31, 25 wrz 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Pegasus rozchodzi się po całej Polsce jak świeże bułeczki Ja wczoraj wysłałem do 10 osób nasiona Ta rozplenica choć jednoroczna ma coś w sobie

To ja poproszę zamiast nasionek, gotowce
Jestem w polu 19:28, 25 wrz 2016

Do góry
Pegasus rozchodzi się po całej Polsce jak świeże bułeczki Ja wczoraj wysłałem do 10 osób nasiona Ta rozplenica choć jednoroczna ma coś w sobie
Żywopłotki cisowe. 23:04, 24 wrz 2016

Do góry
'Zebrinusy' co rok większe dobrze że nie zgniły od jesiennych deszczy.

Za werbeną zakwitła trawka 'Adagio' drugą wiosną podzieliłam i przesadziłam.

tu są 3 trawy duże jedna z szerokimi liśćmi z białym paskiem i nie wiem jak ja oznaczyć, czekam na kłosy.
wiosną do rozsadzenia.

Rozplenica 'Fireworks' przesadziłam do większych doniczek i mam zamiar przetrzymać przez zimę. 'R. Purple' nie udało mi się.
Działeczka Asi :) 20:35, 23 wrz 2016

Do góry
Asiu, wyjdzie co 2 metry. Do tego róże i rozplenica... trzeba kijki wbić, duze miski poustawiać (jako rozplenicę i patrzeć czy róże wejdą
Droga do spełnienia 08:55, 23 wrz 2016

Do góry
Zoja dzięki tez lubię
Przemuś - dzięki że wpadłeś u ciebie to dopiero jest cudnie
Joluś - no mi też drogo się wydaje - ale zaszalałam a co!
Kamilka - dzięki rozplenica i jeżówka t chyba juz klasyka na O.
mnie się też to połączenie baaardzo podoba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies