To pochwalę się, że też mam Hameln sztuk 3 (słownie: trzy). Wszystkie one darami od AniCh, która wyhodowała je z nasionek! Sama!
Są jeszcze nie za duże, ale jeżeli dadzą radę przez zimę, to na wiosnę już dobry początek
Zerknęłam też na pozostałe, o których piszesz- na pewno tańsze od miskantów- to ich spory plus Tylko wszędzie piszą, że one nie wysokie rosną, a ja bym chyba gdzie niegadzie większe chciała.
Kasiu na pewno ta rozplenica nie była tak duża jak tam byłam, bo gdyby taka była to na pewno bym zwróciła na nią uwagę. Postaram się wstawić jeszcze zdjęcia z Daglezji wieczorem ale ostatnio jakoś zmęczona jestem i zasypiam prawie nad laptopem Nie usuwaj tej fotki będzie dla porównania
kurcze, się i ja nie znam ale "u ludzi" rosną i to w brzozach
ja mam hameln i little boy. Wiosną stracha miałam bo późno startowały, no ale w końcu ruszyły. ML z kolei mi padł. Zachwalaną ostatnio jest rozplenica Gelbstiel i z mniejszych Little Bunny ale to miniaturka. No i rozplenice potrzebują trochę wilgoci
Zrobię tak, bo powiem ci mam do przesadzenia kupę liliowców, zarasta je rozplenica Moudry, teraz, jak dla mnie najlepiej widac, co trzeba poprawić, trzeba się pośpieszyć tylko. Sporo roslin jednak wywalam, goździki brodate wszystkie usuwam, ziemia pod nimi jałowa i zaduszają inne rośliny,. No i jeszcze nad bergenią dumam, albo przenosiny do lasu, albo wywalam.
Ewa tak mniej więcej jest tak
ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.
To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.
Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.
A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.
Rozplenica ma takie śmieszne pędzelki na czubkach kotków
azalki zaczynają się już delikatnie przebarwiać
czekam na kwiatuszki chryzantemy od Sylwii. Pajączek też . Ślicznie bujnęła.
Jolu po kolei,
1.Różanecznik oczywiście, za nim
2. miskant Variegatus, przed miskantem cis Sibirica (żeby trawa miała na czym się opierać); potem
3. Anabelle Strong a przed nią rozplenica japońska (też jako podpora ciężkich kwiatów. Dalej są
4. miskanty Morning Light (6 szt po 3 szt, w rzędzie) nad nimi Klon Golden Globe i
3 szt. Hortensji Polar Beer (to ich drugi sezon, wielkość kwiatów przerosła moje oczekiwania, jest przepiękna).
Zoja dzięki tez lubię Przemuś - dzięki że wpadłeś u ciebie to dopiero jest cudnie Joluś - no mi też drogo się wydaje - ale zaszalałam a co! Kamilka - dzięki rozplenica i jeżówka t chyba juz klasyka na O.
mnie się też to połączenie baaardzo podoba