Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

zoja 06:47, 18 paź 2016

o! Jest pomysl
Zapowiada sie super - na pewno cos pieknego powstanie
zoja 06:47, 18 paź 2016

o! Jest pomysl
anna_t 19:57, 18 paź 2016

A może coś w ten sposób wymyślić?

MirellaB napisał(a)
Może tak będzie ok

Do dosadzenia
Hortensje Annabell Strong szt.3
Miskanty ML szt.2
Rozplenice Hammeln szt.5

Powtórzone rośliny z sąsiedniej rabaty schodowej to Hortensje Annabell Strong i Rozplenice Hammeln.

cześć ale mnie nie było a tu planowanie fajnie kombinujesz. popieram Iwonę w kwestii zmiany nawierzchni przy rodkach, Bogdzia zawsze zwraca uwage na to aby nic na korzeniach rodkow nie leżało.
widzę że ciągnie Cie do symetrii, mnie też choć wiem że jest passe ale inaczej nie potrafię ;p
jak nie chcesz dokupowac trzeciej Aurea nana to może tak lekko z tyłu dac szpaler 3 hortek a przed nimi pomiedzy te 2 Aurea?
kasja83 20:32, 18 paź 2016

Iwk4 napisał(a)
Ja jestem asymetryczna
Tzn. nie lubię symetrii.
Ale podoba mi się. Jest powtórzenie. I co najważniejsze, dojrzałaś do faktu, że nie wszystko musi zostać.

Mirelko, ja jeszcze nie kopczykuję róż. Te przesadzane teraz ściółkuję kompostem, ale jeszcze nie za wysoko. Chcę, by wyhamowała wegetacja. Nadal chcą kwitnąć, nawet ta przesadzona w sobotę nic ze zmiany miejscówki sobie nie robi.
Jak spadnie temperatura do -5, wtedy zakopczykuję.

edit: Mirelka, czytam Ci w myślach. Najpierw przyszłam do ciebie, a potem u mnie przeczytałam, z e mam tu wpaść

Telepatia forumowa działa...
Dobrze-jak pisze Iwona, że zdecydowałaś się na pozbycie niepasujących roślin-nie ma co trzymać na siłę.
Madzenka 21:53, 18 paź 2016

Anabell czy zwykle , czy strong sie rozkładają na boki. Zatem pomysł na sadzenie co 1m jest ok, ja mam gęściej posadzone.

Rozplenice i Morning Light jak najbardziej beda pasować, bo rozplenice są ciemnozielone, rzekłabym nawet o lekkim odcieniu niebieskiego . Ja mam je z Gracililimusami i bardzo mi się podoba takie polaczenie. Pomiędzy trawami oczywiscie hortensje mam

Świeżo sadzone róze od razu kopczykujemy, niezaleznie od tego jaka jest teraz pogoda.
Dominika11 14:39, 20 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Może tak będzie ok

Do dosadzenia
Hortensje Annabell Strong szt.3
Miskanty ML szt.2
Rozplenice Hammeln szt.5

Powtórzone rośliny z sąsiedniej rabaty schodowej to Hortensje Annabell Strong i Rozplenice Hammeln.
a co będzie za pierwszą tuja aurea z lewej strony, bo mi tam łyso - jak nie będzyte jej chyba trzmieliny to może by trzcia trwę tam dorzucić
MirellaB 09:38, 21 paź 2016

elka_ napisał(a)
Od lipca mnie tu nie było

Mirelko, ogród bujny, kolorowy, pełen rozplenic, rozchodników, róż i hortensji, a te cebulowe - już widzę co będzie się robiło wiosną
Do tego nowa rabata - pomysł Iwonki super.

Bardzo podobają mi się rozplenice i inne trawy, ale ostatnio z moją córką zastanawiałyśmy się ile będzie pracy na wiosnę, kiedy będzie trzeba je ciąć. Mam kilka miskantów i już wiem, że nie jest to takie proste

Pozdrawiam

Elu fajnie, że wróciłaś na forum

Traw w ogrodzie sporo przybyło i jeszcze będzie więcej
Wiosną pierwszy raz ścinałam trawy i nie stwarzało mi to problemu. Zobaczymy jak będzie w przyszłym roku, bo traw więcej i też są już bardziej dorodne. Nie wyobrażam sobie jednak bez nich jesiennego ogrodu.

Cebulowych ile bym nie posadziła to zawsze jest mało.
MirellaB 09:42, 21 paź 2016

Iwk4 napisał(a)

Mirelka, możesz posadzić Anabelki co 1 metr. Utworzą ładny szpaler, jak się rozrosną.
Czy rozplenice z ML? Nie mam... Ale też nad tym połączeniem kombinuję i popróbuje w przyszłym roku ...
Dziś znalazłam coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712392110535/
Połączenie różnych rodzai traw. I pasuje I są tam z tyłu jakieś miskanty, w środku rozplenica ... z przodu nie wiem ... I carexy jako wypełnienie. I baron... różne trawy razem

Iwonka posadzę i miskanty i rozplenice - myślę, ze będzie ok
MirellaB 09:45, 21 paź 2016

Iwk4 napisał(a)
Zapomniałam napisać, ze ja kopczykuję kompostem. Tym razem za kilka dni przesieję sobie kompost, włożę do worków i poczekam do mrozów. Kompost ma tę przewagę, ze utrzymuje ciepło ... Na wiosnę tylko rozgarniam ...
Pytałam się Edytki, jak radzi sobie z różami w żwirku? Napisała, ze podkłada gazety wkoło i na to wysypuje kompost... Twierdzi, ze łatwiej zebrać wiosną. Ale ja nie jestem pewna, ile tych gazet dać, by zimą nie rozmiękło wszystko ...

Iwonka przeklinam te rabaty żwirowe. Ciągle sprawiają mi dużo problemu.
Świeżo posadzone róże zakopczykowałam korą. Mam nadzieję, że przetrwają zimę.
Pomysł z gazetami i kompostem przy kamyczkach to chyba dobry pomysł, tylko ja nie mam kompostu
MirellaB 09:46, 21 paź 2016

zoja napisał(a)
o! Jest pomysl

Zoja na wiosnę drobne zmiany rabaty kuchennej. Nic wielkiego dosadzić kilka traw, hortensje, jałowce do przesadzenia i to wszystko