Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mój ogród pod górkę... 18:57, 26 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kaśka, ty jak coś wymyślisz, to nawet w niedzielę działasz. Z tą kostrzewą nawet jeżówki są bardziej widoczne. Fajne.
Mebelki fajne dostałaś

Tak mnie ta skarpa denerwowała, że mnie nosiło i dzisiaj ostatecznie mnie poniosło
Za mebelki dziękuję
Chusteczkowy ogród Beroliny 15:39, 25 lip 2015

Do góry
Izolda napisał(a)
Mam podobną skarpę, wychodzą na nią okna z salonu i kuchni, więc miejsce mocno eksponowane. Najpierw próbowałam obsadzić ją roślinami i obłożyłam kamieniami, porażka. Podzieliłam ją na 3 stopnie umocnione krawężnikiem granitowym, coś jak amfiteatr, obsadziłam miniaturowymi iglakami i zimozielonymi trawami w grupach, do tego niskie byliny i cebulowe i nareszcie jestem zadowolona. Mam piękny widok latem i zimą. Jeśli będziesz chciała, konkretnie napiszę wykaz gatunków, moja skarpa ma długość 15 m, to trochę tego jest.

pokaż ,pokaż ciekawa jestem jak to wygląda
Ogród na Batuty 22:44, 24 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Przyznam szczerze, że tego zupełnie nie rozumiem Gdybym miała tak piękny duży taras, w dodatku od strony południowej, to chciałabym posiedzieć na nim w otoczeniu pięknych , wysokich traw, które dawałyby cień i odgradzały od ciekawskich oczu sąsiadów. Jak nie lubisz traw, to wyobraż sobie cos innego
Murek dookoła z jak najtańszych materiałów, tylko z dobrą izolację od podłoża, a potem tynk i przestanie Was ta skarpa prześladować.
Ale to Twój tron

Hejka, źle się zrozumiałyśmy☺. Nie zależy mi na donicach (w sensie gazonach) dlatego pytam o pomysły na inne rozwiązanie. Tak jak pisałam, idealne dla mnie byłyby palisady, ale za drogie są. Chodzi o to, że za obwódką z bukszpanu do murka (z czego by nie był) będzie jeszcze ok 60 cm ziemi i dopiero koniec murka. Nie wiem czy dobrze tłumaczę, bo mąż mi mówi, że ja to nieźle potrafię nagmatwać w głowie . Właśnie dla tego kawałka ziemi będzie ta rewolucja na wiosnę.
Tess, czytasz w moich zagmatwanych myślach ... od razu też o trawach pomyślałam.
Chusteczkowy ogród Beroliny 17:28, 24 lip 2015

Do góry
Mam podobną skarpę, wychodzą na nią okna z salonu i kuchni, więc miejsce mocno eksponowane. Najpierw próbowałam obsadzić ją roślinami i obłożyłam kamieniami, porażka. Podzieliłam ją na 3 stopnie umocnione krawężnikiem granitowym, coś jak amfiteatr, obsadziłam miniaturowymi iglakami i zimozielonymi trawami w grupach, do tego niskie byliny i cebulowe i nareszcie jestem zadowolona. Mam piękny widok latem i zimą. Jeśli będziesz chciała, konkretnie napiszę wykaz gatunków, moja skarpa ma długość 15 m, to trochę tego jest.
Ogród na Batuty 16:04, 24 lip 2015

Do góry
mstrzes napisał(a)

Mi specjalnie na donicach nie zależy i dlatego szukałam palisady, ale ceny za coś ładnego są makabryczne.

Przyznam szczerze, że tego zupełnie nie rozumiem Gdybym miała tak piękny duży taras, w dodatku od strony południowej, to chciałabym posiedzieć na nim w otoczeniu pięknych , wysokich traw, które dawałyby cień i odgradzały od ciekawskich oczu sąsiadów. Jak nie lubisz traw, to wyobraż sobie cos innego
Murek dookoła z jak najtańszych materiałów, tylko z dobrą izolację od podłoża, a potem tynk i przestanie Was ta skarpa prześladować.
Ale to Twój tron
Ogród na Batuty 15:10, 24 lip 2015

Do góry
taras będziemy w przyszłym roku troszkę zmieniać. Po tym sezonie wiem, że ta nasz skarpa to masakra. Musimy ją zlikwidować. Główkujemy, ale mamy mało miejsca i chyba musimy wstrętne gazony ułożyć po całości - mniej wiecej jak u Any
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=28
Nic na tej skarpie nie chce rosnąć. Jest bardzo stroma, bo przez brak miejsca nie mogła być inna Bukszpany też słabo tam sobie radzą. Nie dość, że wystawa południowo- zachodnia to jeszcze wszystko spływa. Masakra.
Niestety palisady, które mi się podobają kosztują ok 250zł za sztukę. Nie mamy innego wyjścia, za całość gazonów wyjdzie ok 600 zł. Do ich zamaskowania, bo bez tego się nie obędzie, użyję irgę, która teraz rośnie na skrpie.
U Any gazony zamaskowane cisami i też jest super.
Pszczelarnia 23:50, 20 lip 2015

Do góry
Nie widać, gdzie rabata, gdzie dzika skarpa. Tylko jeżówki napakowane (skąd je mam?)zdradzają, że jednak samo się nie zrobiło:

Tutaj zwróciłam uwagę, że sama zieleń jest też interesująca:

Moje trzcinnikowe szuwary:

I róża się znalazła na tej nadbrzeżnej rabacie z białym oregano:

Ogródkowe perypetie:) 10:03, 20 lip 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie host rosną w piachu z betonem, dadzą radę również na glinie

A co tam będzie?

No i widzisz... Tak właśnie Sebuś zrobię. Tym bardziej, że ja tam naprawdę dobrą ziemię i cień pęcherznice robią. Ja ciągle mam mega problem z tą skarpą pseudo. Żadna to skarpa a ja naprawdę nie wiem jak ją obsadzić

Haukuro - wypad.. to ustalone, nawet mojego EMA już drażni i coś tam dosadzę tylko jeszcze nie wiem co.. oprócz Nowej Zembli, którą chyba tam wcisnę..
Cała ta rabata jest do przesadzenia niestety.
Na razie pięć skarp, może kiedyś ogród 18:10, 16 lip 2015

Do góry
I czwarta skarpa (tak nie pomylilam się, bo trzecia jeszcze nie obsadzona). Efekt niepowalający i niestety jest szmata (agrowłoknina, którą po 2 latach ściągam jak rośliny się rozrosną tak było na wcześniej obsadzonych skarpach, po prostu nie nadążam z plewieniem a kora się nie utrzyma).Ściana oporowa z desek ale kiedyś docelowo będą prawdopodobnie gabiony. Najpierw zdjęcie z jesieni, później zdjęcia stanu obecnego.

Na razie pięć skarp, może kiedyś ogród 17:50, 16 lip 2015

Do góry
Po przywitaniu na Ogrodowisku zakładam też mój wątek. Teren na, którym kiedyś powstanie mój ogród to duży spadek, pięć skarp jak w tytule. Dwa lata pracy za mną a efekty mizerne, ale mam nadzieję kiedyś będzie lepiej Patrząc na te piękne ogrodu tutaj na forum trochę obawiam się wstawić moje zdjęcia, ale naprawdę staram się mocno, choć nie zawsze czas pozwala i obowiązki na pracę w ogrodzie.
Tu taras z kostki od południa stąd taka pergola i dach z wikliny

Skarpa pierwsza z macierzanką

I druga (choć obsadzona jako pierwsza )idąc w głąb ogródka z iglakami i wrzosami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:04, 09 lip 2015

Do góry
MartaR - przynajmniej na zdjęciach skarpa wygląda dość ,,dziko" i ,,leśnie", ja bym zachowała ten charakter i nie wprowadzała dużej ilości obcych gatunków... naturalnym okryciem wydaje się tam być np. bluszcz pospolity

Z bylin np. parzydło leśne, kokorycz, poziomki, z krzewów np. cis... ale jeśli szczerze, to pozostałabym przy samym bluszczu będzie piękny efekt.

Boni - może zamiast przywrotnika do róży - wysoka odmiana kocimiętki lub lawenda? Nie wiem czy nie zmieniłabym też koloru róż na biały lub różowy...
Kubusiowo II 14:32, 08 lip 2015

Do góry
Gośka, cudnie jest! Namalowałaś roślinny obraz.
A skarpa ruszy, tylko wody z nieba dostanie.
Kubusiowo II 22:36, 07 lip 2015

Do góry
Bogda nie wiem Samo rośnie... i to całkiem poważnie piszę... ani nie podlewam, ani nie zasilam... po prostu rośnie...

Justyna ojjj tak, posiedziałabym Skarpa to moje utrapienie... Nawet berberysy robią na niej wysiadkę....
Z plewieniem chwastów to istny koszmar. To jest robota głupiego No ale cóż... taki nasz los

Ewelina no ja w pierwszym momecie mysłałam, że się pomyliłam, czy jak... a one latają jak nienormalne... łobrzydlistwo

Joasiu dzięki! Powiem Ci, że pierwszy raz mam tak cięzką sałatę Dobrze, że tabliczki sobie nabyłam drogą kupna to na przyszłym rok będę wiedziała co kupić

Juźka

Beatko mało zdjęć? A ja nie mam nic więcej do pokazania Zresztą dobrze, że Paweł przypomniał mi o zdjęciach.... oni już odjeżdżali a ja leciałam za autem i foty robiłam
Na fotkach tego nie widać ale ogród jest zaniedbany.... nie wiem co ze mną w tym roku ale powiem Ci, że nawet w szkółce w tym roku byłam DWA razy.... jakoś weny brak....
Kubusiowo II 21:39, 07 lip 2015
Do góry
letnia odsłona ogrodu super jest....tylko siedziec i podziwiać

a skarpa no cóz za 2 sezony to sie jej nie pozna!

ja też czekam na deszcz! ..pomimo upału chwasty rosną a po deszczu znowu nie wyjdę z plewnika ale warto z kazdym sezonem jest lepiej
Kubusiowo II 21:34, 07 lip 2015

Do góry
Skarpa... masakra....

Skarpa w ogrodzie 12:58, 07 lip 2015

Do góry
Witam,
Mam nadzieję że troszkę mi pomożecie. Chodzi o zagospodarowanie niewielkiej skarpy wokół tarasu. Skarpa usytuowana jest od zachodu 7 m i południa 11 m do tego wchodzą jeszcze schody więc do zagospodarowania zostaje troszkę mniej. Na chwilę obecną nie korzystamy z tarasu w upalne dni bo jest tam "patelnia". Najlepiej byłoby go oslonic tylko czym?Pomożecie? Wiem że jeszcze musimy nasypac więcej ziemi bo teraz jest stanowczo za mało.Pozdrawiam.

Od strony południowo zachodniej.

Od strony południowej

Od zachodu.

P.S. Tak wiem trawa nam troszkę przyschła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies