Wszystko się zawsze rozłazi w każdym kierunku, no chyba , że posadzisz tak , żeby skarpa była z wystawą na południe....bo większość roślin w stronę słońca mocniej rośnie. Barwinki są fajne bo zimozielone i na fiolet , albo na biało kwitną, rosną bardzo szybko. Musiałabyś spróbować jak się sprawdzą w jednym miejscu i podjąć decyzję. Mogę wiosna podesłać tylko się przypomnij i nic na wymianę nie musi być!!!
Już Ci pisałam , że w niektórych ogrodach jak jest nadmiar to ląduje w kompoście , chyba, że znajdzie się ktoś kto przygarnie. Ja wolę komuś oddać nić wywalić Z tojeścią rozesłaną to prawda u mnie też do oczka włazi do wody
co do floksów to niestety , aż tak skuteczne nie są u mnie jeden perzem przerasta i muszę chyba wykopać cały , żeby się do kłączy chwaściora dostać. A mlecze też go niestety lubią Tak dobrze to nie ma
Mam....a raczej miałam dąbrówkę pod azaliami.
Ona się rozłazi zupełnie bez kontroli, nagle znajduję sadzonkę metr dalej nie wiadomo skąd.
Wywaliłam wszystko na wiosne a jesienią znów była.
Ona jest fajna jak kwitnie, ale starzeje się - po jakimś czsie na środku jest łysy placek i rozrasta się coraz bardziej na boki.
Jak przekwitnie to zaczyna troche podsychać i już sie robi brzydsza - tylko te boczki są ładne i swieże.
Nie schodzi w dół - rozrasta się w poziomie.
Dąbrówka na środku - niestety nie mam lepszego ujęcia.
Myślałam jeszcze czy nie porobić sadzonek z hedery.
Rośnie u mnie pełno na drodze, a na wiosnę wszystko przepadnie bo sąsiad będzie robił nową nawierzchnię.
Zimozielona i spada w dół...tylko trzeba kontrolować, żeby w drugą stronę się za bardzo nie zapuściła.
Jak chcesz to zrobię ci sadzonki z dąbrówki.
Ona jak jest młoda ma bordowe liście, a później...w stronę lata...zielenieją.
Kwitnie na niebiesko.
To floksa dywanowego nie bedziesz sadzic? Czy po prostu potrzebujesz wiecej dywanowych roslin?
Jest duzo roznego rodzaju tymianku, ktory rozprzestrzenia sie rozlogami, np. Thymus serpyllum 'Coccineus' albo Thymus x citriodorus 'Typ Lammefjord', albo
Thymus doerfleri 'Bressingham Seedling' , albo Thymus Hybride 'Duftkissen'.
Ładny dywan z tej dąbrówki i świetnie wygląda na tej Twojej rabacie, ale nie wiem czy teraz chcę ją mieć skoro aż tak się rozłazi.
Też muszę poszukać jakiegoś fajnego dywanu pod rośliny.
Kiedyś miałam rozchodnika białego Murale tego czerwonego. Ładnie się rozrastał. Ale jak wyrastał mi w rosnącym obok niego goździku to go wyrywałam i wyrzucałam za ogrodzenie.
Teraz nie mam go u siebie bo przekopałam rabatę ale ślicznie rośnie sobie właśnie za ogrodzeniem więc chyba powędruję po niego latem i przeproszę.
Mój tymianek jest jakiś niewydarzony...tyle ile go było w doniczce w sklepie...tyle mam już drugi sezon
Nie mam bladego pojęcia jaka to odmiana
Myślałam jeszcze o:
"Gęsiówka macedońska - Old-Gold"
"Rdest pokrewny"
"Runianka japońska - variegata"
"Zawciąg jałowcolistny - Bevans Variety" - nie wiem czy się zwiesza