Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Karol99 18:41, 20 lis 2015

chyba nie powinnas sie martwic, zobacz tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1932-thuja-occidentalis-danica?page=8
te tuje tez sie takie zrobily.
sylwia_slomc... 22:37, 20 lis 2015

Tuje na jesień się przebarwiają
Zobacz u mnie

anabuko1 22:38, 20 lis 2015

MirellaB napisał(a)
Na moje oko to tym tują nic nie dolega. Na jesień się robią takie brązowe.
Moje w zeszłym roku też się zaczęły przebarwiać i myślałam, że już po nich, nic bardziej mylnego piękne są, a teraz też się przebarwiają na brązowo.
W tym roku nie sypałam nawozem jesiennym, ale myślę, że muszę wszystkie zimozielone podlać.

To prawda, na jesień rudzieją.A na wiosnę seledynkowe przyrosty
Także spokojnie szykują sie po prostu do zimy
Mira104 23:04, 20 lis 2015

Sylwia jesteś pewna, że nie usychają?
Trochę wstyd mi pokazywać, ale jutro zrobię zdjęcia tym bidulą moim, nawet wpadłam na pomysł, że koło tui wkopałam butelkę z niedokręconą zakrętką i do niej wlewam wodę. Ta skarpa jest stroma i woda z niej spływała zamiast wejść w korzenie.
Mira104 23:10, 20 lis 2015

Co kupujecie na prezent dla męża, oczywiście wiem że najlepszym i najpiękniejszym prezentem jesteście Wy no, ale może .....
MirellaB 10:24, 21 lis 2015

Zrób dołki pod tujami i do dołków wlewaj wodę.

Pisałam u siebie, ale u Ciebie powtórzę - poproszę o Twój przepis na zakwas.

Ja na prezent kupuję w Cybinie sweterek i koszulę z krawatem.
Mira104 11:22, 21 lis 2015

Mirella już piszę
Kupuję 10 średnich buraków i zaczynam od oczyszczenia ich z pestycydów, bakterii coli, etc
Do dwóch misek daję
na 1 litr wody daję 1/2 szkl. octu i kąpie buraki ok 2-3 min to ma na celu pozbycie się bakterii coli, salmonelli itp, które w środowisku kwaśnym giną
do 2 miski daję 1 litr wody i 1 czubatą łyżkę sody i też 2-3 min kąpie buraki, żeby w środowisku zasadowym wyzbyć się pestycydów.
Ważna jest kolejność najpierw ocet potem soda.
Potem opłukuje buraki w normalnej wodzie.
Obieram, kroję na mniejsze kawałki.
Wrzucam do 3 l słoja, bo akurat taki mam, ale może też być kamionka, oczywiście wcześniej wyparzam gorącą wodą.
Do tego dodaję 5 ząbków czosnku, kilka listków laurowych, ziaren pieprzu, ziela angielskiego.
To zalewam przegotowaną, ciepłą wodą na 1 litr wody daję 1 łyżeczkę soli, ale jeśli jest to zakwas np. do picia można dać spokojnie 1/2 łyżeczkę soli.
Na koniec daję skórki chleba razowego, można dać też wodę z ogórków kiszonych 1/2 szkl.
Przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu u mnie stoi sobie w kuchni na stole.
Codziennie mieszam, go drewnianą łyżką wcześniej sparzoną wrzątkiem.
Po 5-7 dniach można zakwas przecedzić i wlać do butelek ( czyste, wyparzone) i ja wlewam na wierzch dosłownie łyżeczkę oliwy, zakwas jest wtedy świeży.
Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony.
Przechowuję w lodówce, a barszcz jest super smaczny, wczoraj ugotowałam i cały garnek poszedł, a moi synowie to raczej nie przepadają za zupami.
Butelki z kwasem można długo przetrzymywać w lodówce ja ostatnio po 5 miesiącach użyłam i nic kwasowi nie było. Normalnie gotuję barszcz, dodaję zakwas i ja daję jeszcze 2 plastry cytryny ( bez pestek). Barszcz rewelacja.
MirellaB 12:13, 21 lis 2015

Wygląda fajnie Bardzo Ci dziękuję już sobie wydrukowałam i pewnie zrobię.
Mam tylko jeszcze pytanie zalewając to tylko dajesz wodę i np.wodę od ogórków? Żadnego octu się nie daje?
Nigdy sama zakwasu nie robiłam, mój barszcz na tyle aromatyczny i dobry, że jedynie sporadycznie czasem wspomagam się dolewając barszcz z Krakusa lub zakwas z Krakusa.
Mira104 12:54, 21 lis 2015

Ja nie używam octu, zastępuję cytryną. Zakwas buraczany to kiszonka, dajesz chleb razowy, albo sok z kiszonej kapusty ( to dla osób uczulonych na gluten) i następuje proces fermentacji, pojawi się piana która znika.
Zakwas jest polecany też do picia codziennie np. 1/2 szkl. bo jest zdrowy
Buraczany zakwas:
– wzmacnia słabowitych,
– leczy nadwrażliwe jelita poprawiając trawienie,
– przywraca siłę rekonwalescentom, niedokrwistość, anemia
– wspomaga pracę wątroby i nerek oraz
– poprawia koloryt skóry.
- kobiety w ciąży powinny pić z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego
- wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu

Z tego co czytałam osoby mające cukrzyce, kamienice nerkową, reumatyzm nie powinny go pić
alis 13:12, 21 lis 2015

Oooo, ja sobie też taki zakwas zrobię Ja mam przepis na barszcz wigilijny, który robi się przez 3 dni, nie wymaga dużo pracy, tylko zagotowuje i odstawia, ale tym razem wypróbuję z twoim zakwasem, bo wygląda rewelacyjnie