Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Rododendronowy ogród II. 21:02, 28 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Aniu warunki sa znane, ale jeszcze raz napisze zeby Marzence tez przypomniec.
1. Ziemia musi byc kwasna
2. Rh sadzimy na tej samej wysokości na jakiej rosły w doniczce, wyżej moze byc ale niżej nie moze .
3. Rozluźnic bryłę korzeniowa.
4. Przez pierwszy rok nie dajemy nawozów , choc ostatnio w Mai polecano nawozy długo działajace. One wolno dzialają i w dłuższym czasie , na pewno sa lepsze od tych krótko działających jesli ktoś musi dac nawóz ale ja i tak uważam że najbezpieczniej jest nawozu nie dawac.
5. Pamietac o podlewaniu.

3 x powtórzyłam te 5 punktów, jutro test z pamięci
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:00, 28 mar 2014

Do góry
Boższe.... Kusisz... Jak nie powojnik to kalina watanabe!!!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 20:59, 28 mar 2014

Do góry
A skąd oni wiedzą, ze jest wyciek?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:53, 28 mar 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)
Madżenko i dziewczęta wszelakie - w Lidlu piękne clematisy (Montana, Jackmanii itp) po 7,99.
Ja zamówiłam w zimie Montanę po 14,99 - interes roku normalnie ubiłam!

Całuski Madżenko - ciekawe co Ty w weekend przytargasz wielkiego w bagażniku??

Sio potworze!!!! nie kupuje żadnych powojników, z rubensa zrezygnowalam!! Przecież ja mam 10 powojników, na co mi kolejne!!!
Przytargam albo nie przytargam... Do trzech razy sztuka..... Dla teściowej mam Rh i dwie azalie. Będzie machniom No i sie jutro napracuję w jej ogrodzie, wszystko muszę pociąć.... Bo nie pozowoliłam moich nasadzeń ruszać beze mnie

Hi hi zamówiłam buki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:50, 28 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Czytałam u kogoś, że Ci magnolka podmarzła, po ostatnim przymrozku, która to odmiana tak ucierpiała u ciebie, u mnie najbardziej wrażliwa w tym roku była Royal Crown, ale ona po zimie ma nie które pąki suche, rok temu wiosną kwitły na niej wszystkie kwiaty, natomiast Rustica Rubra, posadzona zupełnie w innym miejscu nie zakwitła, bo akurat jej pąki wiosną były suche, wnioskuję, że to zależy od mroźnych wiatrów, które przeszywają mrozem, nie zawsze te same miejsca w ogrodzie

Pozdrawiam Marzenko

Oglądałam ją dzisiaj, nie podmarazła , raczej płatki byly brzydkie od nadmiaru deszczu. Aktualnie wraca do życia
Opuchlaki 20:43, 28 mar 2014

Do góry
Właśnie doczytałam, ze pędraki to larwy larwy: chrabąszcza majowego, guniaka czerwczyka, ogrodnicy niszczylistki, listnika zmiennobarwnego i w niektórych rejonach wałkarza lipczyka

Mi to co cytujesz wyglada na pedraka własnie, jakiego robala to nie ma znaczenia.

Doczytałam też że Dursban jest malo skuteczny na pędraki tylko pomaga przy doroslych osobnikach (chrząszczach) Nicienie w 3-4 roku cyklu rozwojowego również nie są skutczne. Tu pomoze mechaniczne niszczenie. Najlepiej przeorać miejsce, w ktorym jest ich dużo i dopiero zlać chemią
Opuchlaki 20:24, 28 mar 2014

Do góry
inag napisał(a)
Witam i bardzo proszę o pomoc...
Od zeszłego roku mam powygryzane okrągłe dziury w liściach rh. Myślałam że to są opuchlaki. Wykopałam rośliny. Dokładnie przejrzałam glebę ale żadnych larw nie znalazłam...
Dziś przekopywałam całą rabatę i zaczynałam ją organizować od nowa. Rosły tam wcześniej tawuły japońskie obok wspomnianych rh a w ich korzeniach znalazłam potężne, białe larwy dochodzące nawet do 3cm długości. mają ciemniejszy odwłok i są takie bardzo "mięsiste". Na około 3 metrach kwadratowych znalazłam 37 takich właśnie larw... Przejrzałam zdjęcia w internecie ale na opuchlaki to mi nie wygląda. Bardziej za to przypomina larwy Chrabąszcza majowego (jestemm pewna).
Czy możecie pomóc mi uratować rośliny, bo sama już nie daję rady i podpowiedzieć czym to zwalczyć???? BARDZO będę wdzięczna za rady mądrzejszych

Znalazłam kilka takich dużych larw u mnie w ogrodzie. Są wyjątkowo duże, grube niemal jak palec i ok 3-4 cm długości. U mnie była to larwa guniaka czerwczyka.
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113645,11939636,Czy_chrzaszcze_guniaka_wyrzadzaja_szkody_.html
Opuchlaki 20:22, 28 mar 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
większość tych chemicznych cudow jest do stosowania w rolnictwie. Dursban najlepiej zastosować w dżdżysty dzień, gdy ziemia jest wilgotna. Najlepiej dawkuje się go lancą doglebową, ale można też i konewką, trzeba tylko pamiętać o masce na nos i usta oraz o okularach oc

Bo śmierdzi strasznie.... I gleba też powinna być stale wilgotna...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:19, 28 mar 2014

Do góry
Ojej nie mam kancików.... Dobrze że mam obrzeża z kostki to kanciki raz na dwa miesiące robie....
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:15, 28 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Irena, ciachnij te cisy... po cholerę ci taki wysoki mur, że aby zerkać do środka trzeba zajrzeć jak do studni.. i będą sie szybciej zagęszczać .... ale rabaty wyglądają elegancko.... i teraz w lodku mozna robić wariacje I tak zawsze będzie wyglądało dość porządnie, nawet jak wariacje nie wyjdą.

też ma mten problem.. sporo zniszczyłam ob zapomnialam.. i teraz daje na poczekanie.. nim reszty nie zniszczę

Hi hi Anka przyjeżdżaj do Wrocławia, w nocy oskalpujemy razem cisy bo Irenka broni ich własną piersią
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:13, 28 mar 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Fajnie te donice wyglądają ..... Pan jest zaskoczony , że z tymi moimi tak się porobiło .... tym bardziej , że ta jedna duża stoi w nienaruszonym stanie ..... i o to tu chodzi ?

Jedna nie popękała? Czyli mozna kupować ?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:11, 28 mar 2014

Do góry
Czekamy na postępy prac aby zdecydować o kolorach okien
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 20:05, 28 mar 2014

Do góry
Joaska napisał(a)

pomału i bez szaleństw ... no nie wiem, ja lubię mieć wszystko już natychmiast ... no ale wiem że się pewnych rzeczy nie przeskoczy ... teraz muszę podumać nad kolorami w domu ..... niby wiem co chcę ale zdecydować się trudno ja lubię tapety Żon nie.... ja lubię szarości on nie koniecznie .... ja lubię starocie on nie koniecznie i jak tu działać

W tym przypadku u mnie kompromisów nie ma! jak sie nei zna, to sie nie wtrąca! Czasem tylko gdy całkiem zdesperowana byłam to sie pytałam, pokazując dwa warianty do wyboru
Rododendronowy ogród II. 20:02, 28 mar 2014

Do góry
I ja czekam na fotki rh z pąkami i start listków w azaliach.
Jutro sadzę rh i azalie w ogrodzie teściowej w ranach ekwiwalentu za wieeeelkiego bukszpana
Opuchlaki 20:01, 28 mar 2014

Do góry
Dzisiaj odebrałam przesyłkę z EMA5 z wrotyczem, jutro będę lała i sprawdze jakie będą efekty. Czy ktoś stosował APACZ na opuchlaki w fazie chrząszcza lub larw? Może latem zrobić atak lancą doglebową apaczem?
Opuchlaki 19:58, 28 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Cytuje:niestety po niemiecku :Nie mozna wapnowac, ale nawozic tak. Moge podac strone, na ktorej to jest napisane.

Kann man düngen, während Nematoden im Boden sind?

Nach einer Nematodenanwendung kann der Boden wie gewohnt mineralisch oder organisch gedüngt werden. Dies schädigt die Nematoden nicht. Nur falls Sie kalken wollen, sollten Sie damit zwei Monate bis nach der Ausbringung warten.

Kasiek na Bawarskich Ścieżkach potwierdzi, że można nawozić, tylko nie można wapniować
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:45, 28 mar 2014

Do góry
Strokrotki w moim ulubionym ogrodowym kolorze! Czekam teraz na bratki.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:42, 28 mar 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
A bo mi się tak przypomniało Iza odnośnie płaszczyków itp. jak by ci moja torebka od narzędzi samochodowych do płaszczyka pasowała to daj znać wyczyszczem pozszywam i bedzie gites

lepsza niż Furla albo Prada
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:40, 28 mar 2014

Do góry
Gabi ja nie nadążam ze zmianą avatarków!!!
Wersja mini mini 19:40, 28 mar 2014

Do góry
Obowiązkowo!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies