Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Opuchlaki

Opuchlaki

Gardenarium 16:01, 28 mar 2014

KasiaBawaria napisał(a)
Danusiu, ale nie nawozic ze wzgedu na nicienie czy za wczesnie po prostu? Bo nicieniom nawozenie podobno nie szkodzi. Tak jest napisane na stornie, na ktorej je kupilam.

Skoro tak napisane to ja nie wiem, To nawoź.

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 16:06, 28 mar 2014

Cytuje:niestety po niemiecku :Nie mozna wapnowac, ale nawozic tak. Moge podac strone, na ktorej to jest napisane.

Kann man düngen, während Nematoden im Boden sind?

Nach einer Nematodenanwendung kann der Boden wie gewohnt mineralisch oder organisch gedüngt werden. Dies schädigt die Nematoden nicht. Nur falls Sie kalken wollen, sollten Sie damit zwei Monate bis nach der Ausbringung warten.
Gardenarium 16:18, 28 mar 2014

Niemieckiego to się uczyłam ...dawno.

Ja wiem swoje, skoro wydajesz tyle kasy na nicienie, to bym nie ryzykowała ich utraty i zajęła się opuchlakami, a trawnikiem potem.
Ja trawnika nie lałam nicieniami zakładając że opuchlaki wolą rośliny i polewałam rabaty.

Instagram Ogrodowiska
ana_art 19:19, 28 mar 2014

A ja tydzień temu biohumusem polałam.... kurcze ale nicienie jeszcze w lodówce. Czy źle uczyniłam?
inag 19:52, 28 mar 2014

Witam i bardzo proszę o pomoc...
Od zeszłego roku mam powygryzane okrągłe dziury w liściach rh. Myślałam że to są opuchlaki. Wykopałam rośliny. Dokładnie przejrzałam glebę ale żadnych larw nie znalazłam...
Dziś przekopywałam całą rabatę i zaczynałam ją organizować od nowa. Rosły tam wcześniej tawuły japońskie obok wspomnianych rh a w ich korzeniach znalazłam potężne, białe larwy dochodzące nawet do 3cm długości. mają ciemniejszy odwłok i są takie bardzo "mięsiste". Na około 3 metrach kwadratowych znalazłam 37 takich właśnie larw... Przejrzałam zdjęcia w internecie ale na opuchlaki to mi nie wygląda. Bardziej za to przypomina larwy Chrabąszcza majowego (jestemm pewna).
Czy możecie pomóc mi uratować rośliny, bo sama już nie daję rady i podpowiedzieć czym to zwalczyć???? BARDZO będę wdzięczna za rady mądrzejszych
ana_art 19:58, 28 mar 2014

jeśli to larwy chrabąszcza majowego to one ci dziur liściach nie narobiły, to że nie znalazłaś larw opuchlaka pod rh nie znaczy to że to nie one... rh lubią podgryzać niestety opuchlaki
Madzenka 19:58, 28 mar 2014

KasiaBawaria napisał(a)
Cytuje:niestety po niemiecku :Nie mozna wapnowac, ale nawozic tak. Moge podac strone, na ktorej to jest napisane.

Kann man düngen, während Nematoden im Boden sind?

Nach einer Nematodenanwendung kann der Boden wie gewohnt mineralisch oder organisch gedüngt werden. Dies schädigt die Nematoden nicht. Nur falls Sie kalken wollen, sollten Sie damit zwei Monate bis nach der Ausbringung warten.

Kasiek na Bawarskich Ścieżkach potwierdzi, że można nawozić, tylko nie można wapniować
inag 20:00, 28 mar 2014

Tak też myślałam... Mam więc dwóch wrogów;-(
Jest jakiś preparat który zadziałałby na opuchlaka i tego pędraka chrabąszcza?
Madzenka 20:01, 28 mar 2014

Dzisiaj odebrałam przesyłkę z EMA5 z wrotyczem, jutro będę lała i sprawdze jakie będą efekty. Czy ktoś stosował APACZ na opuchlaki w fazie chrząszcza lub larw? Może latem zrobić atak lancą doglebową apaczem?
ana_art 20:01, 28 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Kasiek na Bawarskich Ścieżkach potwierdzi, że można nawozić, tylko nie można wapniować

znaczy się kamień z serca