Aniu masz wszystko tak uporządkowane. Ogród jak bombonierka.
Teraz się zastanawiam dlaczego ja mam wieczny bałagan i ciągle sprzątam i piele. U ciebie chwasciku nie widać.
Placyk granitowy bardzo ładny gorzej będzie z utrzymaniem. Zarasta trawą
Dorotko u ciebie tą gipsówka jest bardzo ładna wydłużone liście. Nigdzie takiej nie ma.
Może trochę podobna do gęsiówki macedońskiej.
Czy ty ją sialas?
Dzięki Dorotka.
Mimo prasowania dobrze wyglądasz i tak trzymać. Dobierać sobie takie jedzenie aby się dobrze czuć.
Ja to chleba też tylko 2 kromki, ale uwielbiam mięso i ryby co się nie zdarza u każdego. Zresztą wszystko co nie związane z owocami morza tego bym nie przełknęła.
Sprawdzić ta gesiowke.
Elu ja tam pisałam, że zdjęcia obrobiłam w programach, trochę podprasowałam sobie zmarszczki przecież ja 58 lat mam.
W ciągu doby jem tylko 2 kromki chleba, zwykle na kolację. Na śniadanie jajecznica z 2 jaj na 2 plasterkach boczku, lub kiełbasy wiejskiej po takim śniadaniu czuję się świetnie i do południa nie czuję głodu. Na obiad zwykle coś mięsnego, bo mój organizm dobrze toleruje mięso. Mam kilka zup, po których mnie nie mdli. Nie mogę jeść ulubionych pierogów z serem, źle też się czuję po schabowym. Ciasta na dobę mogę zjeść do dwóch kawałków. Mogę jeść surówki, ale bez majonezu, nie mogę też żółtego sera. Mogę zjeść jakiś owoc, a naleśniki, chociaż wiem, że odchoruję i tak 2 (z dżemem własnej roboty) zjem.
Lepiej się czuję ze zmniejszoną dawką węglowodanów, bo ja ich nie odrzuciłam całkiem. Na IG obserwuję między innymi Braci Rodzeń i Iwonę wierzbicką. Sporo korzystam z ich wiedzy. Po pieczywie miałam bardzo wzdęty brzuch i ciągle było mi niedobrze, teraz jest znacznie lepiej. Odżywiam się naturalnym jedzeniem, chodzi o to, żeby eliminować żywność przetworzoną.
Pod ławką rośnie gęsiówka wieloletnia i ładnie się tam rozrasta. Za pochwały ślicznie dziękuję
Aniu bardzo ładny ogród z rzutów. Nic nie poradzę bo uważam, każdy zna swój ogród.
Pamiętaj drzewa rosną i potrafią zagłuszyć inne rośliny.
Może w tym różowym kolorze posadziła bym sosnę himalajska, buka czerwonego, graby też ładne coś wąskiego liściastego.
Gdzieś widziałam graby kolumnowe pięknie się przebarwiają jesienią, chyba u Wioli czy u olcipolci.
Popatrz w necie
Dorotko nie chce kadzić, ale wyglądasz po tej kuracji odrzucającej węglowodany świetnie. Jak osiemnastka i kto by pomyślał, że ty babcia.
Czy zdrowotnie po tej diecie czujesz się lepiej?
I co ciebie skłoniło do takiej diety.
Mój eM też już nie je węglowodanów od roku. Odżywia się jakimiś koktajlami białkowymi. Czuję się świetnie, ale się skurczył
Dekoracje jak zawsze bardzo ładne.
Napisz co to za kwiatuszki pod ławeczka rosną. Ostatnio tam były niezapominajki
Ale mnie zainteresował ten krzak heptacodium. Przed chwilą czytałam o nim. Nadawałby się do moich warunków kwitnie późno nie będzie przemarzal i jest ładny.
Można kupić a ty gdzie kupowałeś.
Trzeba go trzymać w ryzach przycinać jak ma dużo młodych pedow to ładnie kwitnie.
Przepiękna ta jabłonka muszę poczytać co ona warta. Może kupię.
Olcia napisała, że by dzieliła. Ja bym się wstrzymała. W zeszłym roku też takie dzieliła i nic się nie przyjęło.
Rozplenica sprawdź, czy te szare języki nie są zgnite czy ma zielone zalążki trawek. Ona mi wygląda, że nie jest cała żywa.
Lepiej dzielić ładna zielona kępę.
Tak Aniu mam sosny, brzozy zastępuje po sztuce klony, dęby, buki, modrzewie i ambrowca amerykańskiego.
Aniu mam kilka kep lasków .
W tym roku eM podciął wszystkie sosny bo traktorem nie mógł przejechać i łyso się zrobiło. Posadziłam krzaki pęcherznica między drzewa o coś takiego
Byłam dzisiaj w palmiarni w Gliwicach. Jest przepiękna kaktusiarnia.
Ten największy ma ok 60 cm wys. I szer.
Agnieszko też nie wychodzą. Jest zimno i pewnie dlatego. W zeszłym roku dokładnie 7 mają na rabatce gdzie są posadzone były takie te w środku.
Zresztą tam są same trawy były w lepszym stanie.
Ela dziękuję ja też lubię ten wczesny etap ,gdy jeszcze kamienie widać potem jest już busz
chwastów mam ogrom ,w szczególności skrzyp i mlecz się rozgościł -mam nadzieję ,że w nadchodzącym tygodniu uda mi się poskromić to towarzystwo
u mnie też dziś się ochłodziło ,ale jedną rabatkę udało mi się wyplewić -2 pełne taczki chwastów wyrwałam
Buziaki
Elu, bladego pojęcia nie mam skąd u mnie wzięły się te żabki. W tamtym roku dokupowałam rośliny wodne i może na nich był skrzek. W tamtym roku były dwie te żabki, w tym jest jedna. Niecały kilometr ode mnie jest dość duży staw, może stamtąd przyszły ?
Elu wiem, że on rośnie duży i ma długie łodygi. Widziałam w Arboretum jak z niego zrobili ala altankę. U mnie on ma dawać dużo cienia. Dodatkowo bardzo mi się podoba, teraz pięknie kwitnie. U mnie w tamtym roku też miał trochę galasów. Wiosną pryskałam go dwa razy Pramolanem. Zobaczymy jak sobie poradzi w tym roku.
Kasiu to jest sesleria lśniąca. Ma zielone(srebrzyste) kotki jak kwitnie to ogony obsypane kremowymi kwiatuszkami.
Nie wiem widocznie dwa razy napisałam szara.
Ela, czy ty seslerię Heuflera (heufleriana) nazywasz szarą? Jesteś pewna, że to jest ta sesleria? Nie spotkałam się z taką nazwą.
Moje heufleriany zaczęły kwitnienie w 2-giej połowie marca, ale ich kwiatostany wyglądają inaczej. Na początku są prawie czarne i nie takie wydłużone jak na twoim zdjęciu. Potem bieleją. Teraz szarawe pędy kwiatowe są wysoko nad liśćmi.
Z Seslerii mam w ogrodzie jesienną (autumnalis) i jesienną w odmianie 'Greenlee Hybrid', błękitną (caerulea), Heuflera (heufleriana) i lśniącą (nitida). Ale jest też kilka innych. Opisy i zdjęcia są w Vademecum Daglezjii https://daglezjaryki.pl/szukaj może coś dopasujesz.
Dzięki Justyna bardzo ładna biel. Też tulipany kupujesz Lidlu. Mają dosyć duży wybór. Chce kupić nie do siebie botami bażanty ale na osiedlu i w ośrodku u corki sobie posadzę białe mnie interesują.
Obsksakuje oprócz swojej działki jeszcze 3 poletka więc kupnie. Na poletkach bażanty nie grasują.
Tych miałam 50 szt zostali tylko tyle. Blisko trawa posadzona i przykryła tulipan i dlatego się ostały.
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.
Dorotko te parę dni cieplejszych trochę nadgonila wiosna. Jednak co tu dużo mówić jest zimno przede wszystkim noce zimne.
Bujam się z pracą szczególnie z pieleniem. Część rabat jeszcze nie wypielona chwasty wyższe od roślin kwitnących. Odpuszczam jeszcze.
EM obrobił trawniki kurcze 10 taczek darni. 2 lata temu kanciki robione.
Dorotko chyba u ciebie jest róża pnąca Kus mi for....
U mnie coś nie za bardzo rośnie, a szkoda bo mi się bardzo podoba. Może jej zmienię miejscówkę.
Niezapominajki mam wszędzie są bardzo ładne. W niektórych miejscach usuwam je.