Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bylinowa łąka 22:52, 08 lis 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Cieszę się, że plan Co się spodobał. Małe kroki uczą cierpliwości, chociaż chciałoby się wszystko na raz robić

Asia choćbym chciała, to i tak sama tyle nie ogarnę, zwłaszcza w weekendy. Widać progres i to najważniejsze. Cierpliwa ponoć też jestem.
Urszulla napisał(a)

Fajna sesja, widzę że miejsce za miejscem ogarniasz.. idzie Ci coraz lepiej

Ula staram się.
ElzbietaFranka napisał(a)

O dobrze wiedzieć,że trzeba z nią wędrować.

zawitka napisał(a)
Tak trzeba przesadzać one to lubią .A zeby ładnie się rozrastały to trzeba je na wiosnę uszczykiwać .

Postaram się zapamiętać, bo chryzantemy lubię za tą dawkę koloru w ten listopadowy czas.
Zacisze Alicji 15:09, 08 lis 2022

Do góry
Mam podobnego berberysy nazywa się Julianem, ale u mnie liście na przemian czerwiene i pomarańczowe.

Widziałam u ogrodników kiedyś taki duży kolorowy i tak się napalulam ja mojego przycinam. Mój ma kolce na 3 cm.

Jeżeli chodzi o metasekwoje pozno się przebarwiają, ale za to jak.
Zrobię fotę swojej największej.

Elu! Nie wiem jak mój się nazywa, może to ten sam? Ma takie bardziej skórzaste i grubsze liście niż inne berberysy
i jest bardzo kolczasty.
Metasekwoje mają ciekawy kolor, z przyjemnością pooglądam Twoje.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 13:11, 08 lis 2022

Do góry
Bożenka piękne lato i jesień też.
Pogoda dopisuje więc trzeba korzystać z tej pogody. Trawnik masz zieliniutkie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:20, 08 lis 2022

Do góry

Mnie tam się wszystkie podobają niskie czy wysokie.
Moja mama kiedyś pół wieku temu miała ładne różne kolory i zimowały nie było z nimi problemu.
A teraz wszystko sztucznie pędzone. Jeszcze oszukują, że zimują aby tylko kupić.
Już różne kupowałam sądziłam do ziemi, opatrywalam na zimę i nic z tego.

Na szczęście Hania Anabell dała mi kilka zimujących i jako tako rosną. Muszę je przenieść w słoneczne miejsce. Astry tak samo.
U mnie na wsi jak rośliny nie mają słońca od połowy września to słabo rosną już jest dużo cienia który astrom i chryzantemom nie sprzyja.

Chryzantemy mimo wszystko ja okrywam zimą wtedy jestem pewniejsza że wytrzymaja.Niech rosna aby kwitły i cieszyły oko . to najpóżniejsze kfffiotki Ld
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:16, 08 lis 2022

Do góry
Sylwia listopad a u ciebie na zimę się nie zanosi. Twój ogród ocieka złotem i żółcią z kazdej strony.

U mnie już prawie łyso.

Kolorów jeszcze sporo, pogoda sprzyjała, ale z dnia na dzień coraz mniej. Od dwóch dni sypię do karmników po parę ziarenek bo już ptaki szukają. Owady wcześniej poczuły, że zima idzie
Mój ogrodowy pamiętnik 09:46, 08 lis 2022

Do góry

Agata dzięki.

Szukałam w necie gdzie go mogę dostać w Szkol. Przytok, ale bez ceny jutro zadzwonię do nich.
Jest bardzo ładny,fastigiata też na mają to może razem kupię,
Dzisiaj kupiłam w necie brzozy derenbos i jeszcze jakieś tam krzaki.

On jest chyba trudno dostępny a szkoda bo ładny i na razie nie mam z nim żadnych problemów. I nie był drogi. Cena jak za graba.
Ogród w Klein Kottorz 23:30, 07 lis 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Dzisiaj przez chwilę błysnęło słońce i zrobiłam kilka zdjęć.

buk kolumnowy

parocja perska

ambrowce w towarzystwie buka

Danusiu coś pięknego u ciebie jeszcze tyle liści. U mnie już łyso.
Piękny buk, parocha. Wreszcie się doczekałeś kolorki na ambrowcu. Miałam dzisiaj iść zobaczyć jak wyglądają ambrowce zauważone w ogrodzie,ale mają mi zboczyła w inną stronę.
Może jutro się uda.
Widocznie twoje z tych później zmieniające kolor
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:23, 07 lis 2022

Do góry
Sylwia listopad a u ciebie na zimę się nie zanosi. Twój ogród ocieka złotem i żółcią z kazdej strony.

U mnie już prawie łyso.
Mój ogrodowy pamiętnik 23:19, 07 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Elu grab nazywa się Orange Retz. W sezonie zwykły zielony. Jesienią robi się ognisto pomarańczowy. Ja go kupowałam stacjonarnie w centrum ogrodniczym w Jaworznie. Mam go chyba ze 3 sezony. Podkrzesałam go trochę. On nie jest kolumnowy ale w razie czego będę go ciąć .

Agata dzięki.

Szukałam w necie gdzie go mogę dostać w Szkol. Przytok, ale bez ceny jutro zadzwonię do nich.
Jest bardzo ładny,fastigiata też na mają to może razem kupię,
Dzisiaj kupiłam w necie brzozy derenbos i jeszcze jakieś tam krzaki.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:27, 07 lis 2022

Do góry

A ja mam island Samoa słabo mi kwitnie pierwszy rok. Też muszę przesadzić gdzie więcej słońca.
U mnie takim dobrym miejscem jest skalniak jest w słońcu i kamienie się nagrzewają i wieczorem ciepło oddają.
A u mnie dwa astry nie zakwitły wogule Island Bahamas ten drugi sezon bez kwiatów, rośnie obok innych astrów które kwitły i jeden biały nie zakwitł też niewiem czemu, a rosną na stanowisku słonecznym. A tak kwitł ten biały aster rok temu.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:21, 07 lis 2022

Do góry
Monia miałam zrobić fotkę. Wysokie ok 4 m. Widziałam żywopłot z daglezji były bardzo wysokie i przycielu im czuby ok metra i boki i ty wiesz ładnie ich wyprowadzili jest gęsty i zielony.
Od kilku lat się zabieram do przycięcia,ale już klamka zapadła widząc twoja daglezje. Trudno ci wyjdzie to wyjdzie.

Trzcinniki urosną i z w przyszłym roku podwoją obietosc.
Moja też miała taką wysokość 4m, była bardzo rzadka, mój mąż przyciął ją piłą na wysokość 2,20 potem w kolejnych latach jej gałęzie po niżej cięcia zaczeły przodować w górę i przycinałam ją boki, i górną część formując ją w kope. Cięcia pobudzają a ona szybko się zagęściła bo jest szybko rosnącym drzewem. A obecnie ma teraz 3m wys.Ja widziałam też daglezje przycięte w stożek fajnie wyglądały ale to chyba musieli przycinać od młodego drzewka.
Mój ogrodowy pamiętnik 17:32, 07 lis 2022

Do góry

Pomysł mam taki żeby te szpice zlikwidować mniej więcej tak. Oczywiście ładniej wyprofilować łuki.

Tu bym powiększyła różankę.

Lubuje się w łagodnych łukach. Jak najmniej kręcenia kosiarka tak aby wszędzie nią dojechać i wykosić.

Praktyczne podejście jest jak najbardziej wskazane. Już dość się nakręciliśmy kosiarką .
Mój ogrodowy pamiętnik 17:27, 07 lis 2022

Do góry

Agata witam krajanko

Pięknie się wszystko ładnie przebarwia. To i ja w pogoni za różnymi drzewami i krzakami kolorowymi podążam. Masz ładnego graba i chciałabym abyś pokazała go w całości i jak się nazywa.
Byłam u Wioli ona ma bardzo ładne kolumnowe. Wiola mnie do ciebie wysłała aby sobie zobaczyła twojego jak zwykle już zapomniałam nazwy muszę wrócić do niej.
Czy u ciebie ten grab szybko rośnie i gdzie go kupowałas.

Elu grab nazywa się Orange Retz. W sezonie zwykły zielony. Jesienią robi się ognisto pomarańczowy. Ja go kupowałam stacjonarnie w centrum ogrodniczym w Jaworznie. Mam go chyba ze 3 sezony. Podkrzesałam go trochę. On nie jest kolumnowy ale w razie czego będę go ciąć .

Mój ogrodowy pamiętnik 17:03, 07 lis 2022

Do góry

Pomysł mam taki żeby te szpice zlikwidować mniej więcej tak. Oczywiście ładniej wyprofilować łuki.

Tu bym powiększyła różankę.

Lubuje się w łagodnych łukach. Jak najmniej kręcenia kosiarka tak aby wszędzie nią dojechać i wykosić.
Mój ogrodowy pamiętnik 14:22, 07 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Sporo klonów już zrzuciło liście.
Ale nie Katsura.

Zaczyna się przebarwiać grab.

Agata witam krajanko

Pięknie się wszystko ładnie przebarwia. To i ja w pogoni za różnymi drzewami i krzakami kolorowymi podążam. Masz ładnego graba i chciałabym abyś pokazała go w całości i jak się nazywa.
Byłam u Wioli ona ma bardzo ładne kolumnowe. Wiola mnie do ciebie wysłała aby sobie zobaczyła twojego jak zwykle już zapomniałam nazwy muszę wrócić do niej.
Czy u ciebie ten grab szybko rośnie i gdzie go kupowałas.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 14:05, 07 lis 2022

Do góry
zawitka napisał(a)

Mnie tam się wszystkie podobają niskie czy wysokie.
Moja mama kiedyś pół wieku temu miała ładne różne kolory i zimowały nie było z nimi problemu.
A teraz wszystko sztucznie pędzone. Jeszcze oszukują, że zimują aby tylko kupić.
Już różne kupowałam sądziłam do ziemi, opatrywalam na zimę i nic z tego.

Na szczęście Hania Anabell dała mi kilka zimujących i jako tako rosną. Muszę je przenieść w słoneczne miejsce. Astry tak samo.
U mnie na wsi jak rośliny nie mają słońca od połowy września to słabo rosną już jest dużo cienia który astrom i chryzantemom nie sprzyja.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:33, 07 lis 2022

Do góry

Dzięki Sylwia

Poproś w moim imieniu eMa aby chociaż kilka znalazl jak będą.
Ja szukałam pod tym co pokazywałam i ani jednego nie znalazłam. Czapeczki były owocu nie było. Może leśnicy wyzbierali bo rośnie na skraju lasu,rucia dzików nie było widać.

Mam dużo samosiejek tego zwykłego, ale łapią szara plesn najlepiej bym je wycięła z lascmi mam problem zagrzybione. Ale eM je sądził jako pierwsze ruszyć nie da.

Myśmy też najpierw posadzili nasze dęby rodzime, ale rok w rok miały masę grzyba, Emuś bronił, zaparłam się kazałam Mu wyciąć żeby się po całym ogrodzie nie rozeszło bo założyliśmy chemii absolutne minimum w ogrodzie. Obiecałam zgodzić się na amerykańskie bo nie chorują i zrobiliśmy podmianę. To była dobra decyzja
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:34, 07 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu nasze dęby to malutkie sieweczki były przywiezione przez Emusia z pod rośliny matecznej. Ale moja sąsiadka z żołędzi sama wyhodowała Trzeba tylko odmianowego żołędzia mieć. Jak pojedziemy na groby do Krakowa i jeszcze będą pod drzewami leżeć to każę Emusiowi pozbierać dla Ciebie. Ja niestety nie pojadę bo trzeba być z babcią w domu.
One mają jeszcze jeden wielki plus bo nie łapią mączniaka jak te nasze polskie dęby.

Dzięki Sylwia

Poproś w moim imieniu eMa aby chociaż kilka znalazl jak będą.
Ja szukałam pod tym co pokazywałam i ani jednego nie znalazłam. Czapeczki były owocu nie było. Może leśnicy wyzbierali bo rośnie na skraju lasu,rucia dzików nie było widać.

Mam dużo samosiejek tego zwykłego, ale łapią szara plesn najlepiej bym je wycięła z lascmi mam problem zagrzybione. Ale eM je sądził jako pierwsze ruszyć nie da.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:26, 07 lis 2022

Do góry

Widzę Sylwia piękne są. Zresztą nie wiem co ty robisz,ale tyle kolorów naraz to gdzie nie widzę.

Ta pierwsza fota cudowna z tym żółtym kolorem.
A gdzie ty dęby kupowałas, szybko rosną?

Elu nasze dęby to malutkie sieweczki były przywiezione przez Emusia z pod rośliny matecznej. Ale moja sąsiadka z żołędzi sama wyhodowała Trzeba tylko odmianowego żołędzia mieć. Jak pojedziemy na groby do Krakowa i jeszcze będą pod drzewami leżeć to każę Emusiowi pozbierać dla Ciebie. Ja niestety nie pojadę bo trzeba być z babcią w domu.
One mają jeszcze jeden wielki plus bo nie łapią mączniaka jak te nasze polskie dęby.
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:56, 07 lis 2022

Do góry
A może Wiolu błędy w rozumieniu człowiek popełnia. Zaraz sobie zapisze tego graba.
Chodzi mi o to aby się ładnie przebarwial tak jak u ciebie.
Mam na tle fisia.
Grabów różnych dużo i nie wiadomo co wybrać.

Można się pomylić jak się czyta wiele wątków nie przejmuj się Elu

Ten mój pięknie się wybarwił, bo rośnie w słońcu.

Zobacz graba Orange Retz u Agi z " Mój ogrodowy pamiętnik" cudo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies