Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Moje miejsce na ziemi ;) 17:56, 03 kwi 2011

Do góry
A to mini skalniak z jeżykami i żółwikiem które dostałam w prezencie

Próby ogrodowe 21:58, 01 kwi 2011

Do góry
Mówiąc "skalniak" miałam na myśli raczej moją małą górkę otoczoną murkiem i wypełnioną ziemią z piaskiem. Uwielbiam rojniki i kaktusy - tam wystawiałabym agawy i kaktusy, a rojniki i opuncje rosłyby sobie na stałe.
Znalazłam w necie takie zdjęcie:

Styl angielski w moim wydaniu oznaczałby raczej chyba róże - bo efekt "łąki" raczej mnie nie interesuje - chociażby ze względu na rozmiary ogrodu. Szłabym raczej w stronę japońsko (klony palmowe, bambusy i iglaki) - nowoczesną (bukszpany)

Próby ogrodowe 21:14, 01 kwi 2011

Do góry
O, widze, ze kolejna osoba ma podobne rozterki jak ja Czytam z wielkim zainteresowaniem twoj watek, poniewaz podobnie jak ty dopiero zaczynam projektowanie ogrodu, tylko niestety nie posiadam jeszcze domu... Moj ogrod ma prawie identyczny ksztalt z prostokatna czescia przed tarasem 16 x 19m i podobne polozenie (nieco bardziej na wprost S-N). Podobaja mi sie twoje pomysly na zamieszczonych fotografiach. Ja rowniez cierpie na nadmiar pomyslow i jeszcze dodatkowo kocham duze drzewa... Tez chcialabym "srodziemnomorski" taras z cytrusami i oliwkami w donicach, obramowany prostokatnymi murkami z trawami i ziolami. Jeden z nich planuje przeznaczyc na skalniak- widzialam taki na lotnisku Fumicino w Rzymie: prostokatny pojemnik wypelniony otoczakami (5-10cm), w ktorym umiesczone sa aloesy, agawy i inne sekulenty- wyglada bardzo nowoczesnie. A czesc bardziej naturalistycznie swobodna moglaby byc zlokalizowana dalej, za trawnikiem, ladnie stapialaby sie z lasem, na drugim planie (bardzo ci go zazdroszcze, jest super). Moze jakies male drzewa lub krzewy pod ogrodzeniem. Ja raczej nie lubie "sciany" z jednogatynkowych iglakow, u siebie planuje jakies pnacza (masz rdest Auberta, jesli pamietam), ale z dwoch stron mam siatke. Tez kusi mnie rdest, ale obawiam sie, ze go potem nie opanuje
Próby ogrodowe 18:40, 01 kwi 2011

Do góry
Niby tak, ale potrzebuję kogoś, kto mną potrząśnie Bo chciałabym taras śródziemnomorski, skalniak meksykański, a ogród japońsko-modernistyczno-angielski

Aaa do listy moich pragnień ogrodowych dopisuję trawy i bambusy
Próby ogrodowe 09:06, 01 kwi 2011

Do góry
Witam, jestem mieszkanką świeżo postawionego domu i całkiem zieloną (pod względem doświadczenia) właścicielką pobudowlanego pobojowiska, z którego chciałabym zrobić ogród. Z powodu braku finansów nawet dom nie jest jeszcze wykończony, co oznacza mozolne budowanie ogrodu z małych roślin - ale przecież i tak się przecież da
Pole do popisu jest niewielkie - ale jest i chciałabym popełnić jak najmniej błędów z Waszą pomocą
Oto, jak wygląda nasza działka:

Jak widać, nie ma na niej praktycznie nic poza brabantami (zielone kropki), brzózką samosiejką (czarny x), modrzewiem (czarna choinka) oraz naturalną górką (jasnozielony owal), z której chciałabym zrobić skalniak (sukulenty, opuncje, yucca). Działka jest narożna, ogrodzenie ażurowe i chciałabym przy ogrodzeniu gęste nasadzenie, coby ukryć się przed wścibskimi (stąd brabanty).

Mam tez duży - ok 40m - taras, którego spora część zajmuje wykusz o dużym (ca 85%) przeszkleniu. W przyszłości planuję wymurować narożne donice - zaznaczone na czerwono.

Po lewej stronie na ogrodzeniu zaznaczyłam furtkę "letnią" - jest ona dokładnie naprzeciwko kuchennego wyjścia na taras, więc chciałabym na linii je łączącej - czyli mniej więcej w przecięciu tych dwóch białych pasów z wymiarami - utworzyć niedużą wyspę z zimozielonym dużym obiektem, który skutecznie zasłoni kuchnię.

Wiem, że ogród projektuje się bryłami, ale ja kompletnie nie potrafię - tym bardziej, że mam manię kupowania roślin "bo chcę je mieć" i "bo mi sie podobają". No i teraz troszkę zaszalałam i nie bardzo wiem, co gdzie. Więc proszę o pomoc

Edit: Zapomniałam wypisać, jakie mam rośliny - dwie duże azalie, dwa małe rododendrony, wierzba iwa, głóg dwuszyjkowy, miłorząb,judaszowiec, magnolia o białych gwieździstych kwiatach, tulipanowiec, budleja, wiciokrzewy, rdest auberta, winorośl, berberysy, dereń elegantissima, róża pnąca sympathie (na przedogródek - ta jako jedyna została kupiona z miejscem przeznaczenia...)
Marzę o hortensjach i bambusach. Na taras wystawiam, canny, oleandry, bugenwillę, aloesy, kaktusy.

Aha - trawnik jest jeszcze nie założony - czy na razie powinnam wszystkie rośliny wsadzić w donice i jesienią wsadzić na miejsce przeznaczenia czy najpierw wsadzić rośliny a potem się martwić trawnikiem? Ścieżki wokół domu i w ogrodzie mają być ze starych płyt chodnikowych rzuconych luźno na trawę.

Wiem, że chaos, że zaczynam ogród "od końca: bo kupuję rośliny nie mając trawnika. Ale jestem "blokersem" i chyba trochę zachłysnęłam się ta przestrzenią..

Edit2: Mam jeszcze oczar pośredni, krzewuszkę, jaśminowiec i ketmię...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:40, 31 mar 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Dziś znów plewiłem całego skalniaka, ale jeszcze dostałem 3 kilo nawozu no i rozsypałem gdzie się tylko dało. Na trawnik, na skalniak, do gazonów, ale także do ziemi pod nowe nasadzenia. Wyciąłem jeszcze łopatą wycinek na jednoroczne, lecz teraz na razie chyba nasadzę tam bratków

Czekam na deszcz, żeby rozpuścił ten nawóz...
Fajnie wyszła ci rabata,nie wiedziałam ,że poza też będziesz coś sadził ,a tu patrz miejsce na jednoroczne ...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:49, 31 mar 2011

Do góry
Dziś znów plewiłem całego skalniaka, ale jeszcze dostałem 3 kilo nawozu no i rozsypałem gdzie się tylko dało. Na trawnik, na skalniak, do gazonów, ale także do ziemi pod nowe nasadzenia. Wyciąłem jeszcze łopatą wycinek na jednoroczne, lecz teraz na razie chyba nasadzę tam bratków

Czekam na deszcz, żeby rozpuścił ten nawóz...
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 22:20, 18 mar 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
to nie hortensja tylko taki świński dzwonek, jak nie miałam jeszcze dużo roślin, to wsadziłam go na skalniak, nie mogę się go pozbyć, korzenie kruche i głęboko, wszędzie włazi

To ostatnie zdjęcie nie przedstawia hortensji. Wkleiłam je dla poprawy zimowej jeszcze aury. Okazuje się, że w ten sposób namieszałam. Zdjęcie zrobione latem na łące-to hobby mojego męża.
Prawdziwa hortensja jest niewielka, posadzona rok temu.
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 22:15, 18 mar 2011

Do góry
to nie hortensja tylko taki świński dzwonek, jak nie miałam jeszcze dużo roślin, to wsadziłam go na skalniak, nie mogę się go pozbyć, korzenie kruche i głęboko, wszędzie włazi
Dwa czerwone dęby 21:15, 13 mar 2011

Do góry
Witajcie Kochani , cieszy mnie to że zbliża się wiosna i powoli można realizować ogrodowe plany . Zawodowo pracujemy nawet 6 dni w tygodniu i na przyjemności pozostaje tylko niedziela , a dziś jeszcze wyjątkowa pogoda i piękne słońce. Śnieg prawie stopniał , opryskaliśmy iglaki olejowym na mszyce . Zaczęliśmy likwidować mini skalniak w rogu działki < założony przez poprzednich właścicieli > , pomiędzy tymi trzema tujami wysokie 3m , planuję posadzić hortensję w ilości ok. 3-4 szt dla uzyskania widocznego efektu .

M. przekopuje kawałek pod siatką , w tym miejscu posadzę cisy .

Nasz przydomowy ogródek 22:52, 07 mar 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Basiu - córa nasza nakupiła nasion cynii , dalii karłowych i aksamitek. W trakcie modernizacji rabatek bardzo się przydadzą a i skalniak też jest do obsadzenia (jednoroczne bardzo uzupełniają przerwy w kwitnieniu bylin).

I tu mówisz Zbyszku do rzeczy!))No nie pierwszy raz i za pewne i nie ostatni .Zauważyłeś to o czym jak trąbię od początku mojej kariery na "Orodowisku" i forum.Jednoroczne uzupełniają przerwy w kwitnieniu bylin ...Piękne ,prawdziwe słowa.Mam w końcu bratnią duszę ...
Nasz przydomowy ogródek 21:35, 07 mar 2011

Do góry
Basiu - córa nasza nakupiła nasion cynii , dalii karłowych i aksamitek. W trakcie modernizacji rabatek bardzo się przydadzą a i skalniak też jest do obsadzenia (jednoroczne bardzo uzupełniają przerwy w kwitnieniu bylin).
Michael my Garden 22:38, 05 mar 2011

Do góry
Zdjęcia pochodzą z 2010r.
]

a to właśnie jest mój skalniak

Ogród w Tarnowie 20:04, 27 lut 2011

Do góry
Jeden z piękniejszych ogrodów jakie widziałem, prześlicznie wykończony i przemyślany na każdym kroku
Najbardziej urzeka mnie ten piętrowy skalniak
Gratuluję pasji i wspaniałego ogrodu
Ogród z sukulentami 18:27, 22 lut 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Pamiętam, zrobił z tych kamieni ładny skalniak. Chyba gdzieś go pokazałaś na swoich zdjęciach.

Tutaj są linki do odcinków o ogrodzie w Barnsdale

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/74-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-1-historia-powstania
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/66-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-2-emocje
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-3
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/68-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-4
Ogród z sukulentami 17:54, 22 lut 2011

Do góry
Pamiętam, zrobił z tych kamieni ładny skalniak. Chyba gdzieś go pokazałaś na swoich zdjęciach.
Podlasie :) 23:56, 14 lut 2011

Do góry
Póki mam natchnienie jeszcze coś dorzucę

A to skalniak, znajduje się w nieciekawym miejscu, ale na zdjęciu tego nie widać. Najlepiej prezentuje się wiosną, kiedy kwitną byliny skalne. Niestety perz dał się się tak we znaki, że chyba się w końcu poddam.
Cały rok w ogrodzie 11:21, 09 lut 2011

Do góry
Skalniak cienisty

Ogród z przeszłością 21:25, 02 lut 2011

Do góry
Lata i wiosny mijały. Początkowo niewinnie wyglądające krzaczki zrobiły się duże.

W międzyczasie wykopałam dwa kawałki trawnika w miejscach gdzie najbardziej niewygodnie było mi manewrować kosiarką. Uzyskałam miejsce na skalniak, a dla sąsiadów zza płota byliśmy coraz mniej widzialni.

Skarpa w ogrodzie 23:38, 01 lut 2011

Do góry
Roślinki na skalniak, które sie głęboko korzenią, oraz pokładających się, zadarniających, ścielących się po ziemi, szczelnie okrywając powierzchnię ziemi uniemożliwiają rozwój chwastom. Zastępują one trawnik lub stanowią pierwszy plan dla wyższych pięter nasadzeń.
Żeby nie zapomnieć i mieć ściągę:

Rośliny liściaste

Berberys Thunberga Red Jewel (Berberis thunberga Red Jewel)
Bluszcz pospolity (Hedera helix)
Dąbrówka Atropopurpurea (Ajuga reptans Atropurpurea)
Irga dammera (Cotoneaster dammeri)
Irga pozioma (Cotoneaster horizontalis)
Kostrzewa popielata (Festuca glauca)
Śnieguliczka Chenaulta Hancock (Symphoricarpus Chenaulti Hancock)
Tawulec pogięty (Stephanandra incita Crispa)
Tawuła wczesna (Spiraea arguta)
Trzmielina Fortune'a Emerald Gayety (Euonymus fortunei Emerald Gayety)
Trzmielina 'Fortune'a Emerald Gold' (Euonymus Fortunei Emerald Gold)
Trzmielina Fortune'a Sunspot (Euonymus fortunei Emerald Gayety)
Wierzba purpurowa (Nana Salix purpurea Nana)
Winobluszcz pięciolistkowy Murorum (Parthenocissus quinquefolia Murorum)
Wierzba japońska Hakuro Nischiki (Salix integra Hakuro Nischiki)

Rośliny iglaste

Jałowiec chiński Mint Julep (Juniperus chinensis Mint Julep)
Jałowiec chiński Pfitzeriana Aurea (Juniperus chinensis Pfitzeriana Aurea)
Jałowiec dawurski Expansa Variegata (Juniperus davurica Expansa Variegata)
Jałowiec łuskowaty Blue Carpet (Juniperus squamata Blue Carpet )
Jałowiec płożący Blue Forest (Juniperus horizontalis Blue Forest)
Jałowiec pospolity Depressa Aurea (Juniperus communis Depressa Aurea)
Jałowiec sabiński Variegata (Juniperus sabina Variegata)
Jałowiec sabiński Tamariscifolia (Juniperus sabina Tamariscifolia)
Jałowiec wirginijski Grey Owl (Juniperus virginiana Grey Owl)
Kosodrzewina (sosna górska) Mughus (Pinus mugo Mughus)
Kosodrzewina (sosna górska) Pumilio (Pinus mugo Pumilio)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies