Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Michael my Garden 22:38, 05 mar 2011

Do góry
Zdjęcia pochodzą z 2010r.
]

a to właśnie jest mój skalniak

Ogród w Tarnowie 20:04, 27 lut 2011

Do góry
Jeden z piękniejszych ogrodów jakie widziałem, prześlicznie wykończony i przemyślany na każdym kroku
Najbardziej urzeka mnie ten piętrowy skalniak
Gratuluję pasji i wspaniałego ogrodu
Ogród z sukulentami 18:27, 22 lut 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Pamiętam, zrobił z tych kamieni ładny skalniak. Chyba gdzieś go pokazałaś na swoich zdjęciach.

Tutaj są linki do odcinków o ogrodzie w Barnsdale

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/74-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-1-historia-powstania
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/66-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-2-emocje
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-3
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/68-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-4
Ogród z sukulentami 17:54, 22 lut 2011

Do góry
Pamiętam, zrobił z tych kamieni ładny skalniak. Chyba gdzieś go pokazałaś na swoich zdjęciach.
Podlasie :) 23:56, 14 lut 2011

Do góry
Póki mam natchnienie jeszcze coś dorzucę

A to skalniak, znajduje się w nieciekawym miejscu, ale na zdjęciu tego nie widać. Najlepiej prezentuje się wiosną, kiedy kwitną byliny skalne. Niestety perz dał się się tak we znaki, że chyba się w końcu poddam.
Cały rok w ogrodzie 11:21, 09 lut 2011

Do góry
Skalniak cienisty

Ogród z przeszłością 21:25, 02 lut 2011

Do góry
Lata i wiosny mijały. Początkowo niewinnie wyglądające krzaczki zrobiły się duże.

W międzyczasie wykopałam dwa kawałki trawnika w miejscach gdzie najbardziej niewygodnie było mi manewrować kosiarką. Uzyskałam miejsce na skalniak, a dla sąsiadów zza płota byliśmy coraz mniej widzialni.

Skarpa w ogrodzie 23:38, 01 lut 2011

Do góry
Roślinki na skalniak, które sie głęboko korzenią, oraz pokładających się, zadarniających, ścielących się po ziemi, szczelnie okrywając powierzchnię ziemi uniemożliwiają rozwój chwastom. Zastępują one trawnik lub stanowią pierwszy plan dla wyższych pięter nasadzeń.
Żeby nie zapomnieć i mieć ściągę:

Rośliny liściaste

Berberys Thunberga Red Jewel (Berberis thunberga Red Jewel)
Bluszcz pospolity (Hedera helix)
Dąbrówka Atropopurpurea (Ajuga reptans Atropurpurea)
Irga dammera (Cotoneaster dammeri)
Irga pozioma (Cotoneaster horizontalis)
Kostrzewa popielata (Festuca glauca)
Śnieguliczka Chenaulta Hancock (Symphoricarpus Chenaulti Hancock)
Tawulec pogięty (Stephanandra incita Crispa)
Tawuła wczesna (Spiraea arguta)
Trzmielina Fortune'a Emerald Gayety (Euonymus fortunei Emerald Gayety)
Trzmielina 'Fortune'a Emerald Gold' (Euonymus Fortunei Emerald Gold)
Trzmielina Fortune'a Sunspot (Euonymus fortunei Emerald Gayety)
Wierzba purpurowa (Nana Salix purpurea Nana)
Winobluszcz pięciolistkowy Murorum (Parthenocissus quinquefolia Murorum)
Wierzba japońska Hakuro Nischiki (Salix integra Hakuro Nischiki)

Rośliny iglaste

Jałowiec chiński Mint Julep (Juniperus chinensis Mint Julep)
Jałowiec chiński Pfitzeriana Aurea (Juniperus chinensis Pfitzeriana Aurea)
Jałowiec dawurski Expansa Variegata (Juniperus davurica Expansa Variegata)
Jałowiec łuskowaty Blue Carpet (Juniperus squamata Blue Carpet )
Jałowiec płożący Blue Forest (Juniperus horizontalis Blue Forest)
Jałowiec pospolity Depressa Aurea (Juniperus communis Depressa Aurea)
Jałowiec sabiński Variegata (Juniperus sabina Variegata)
Jałowiec sabiński Tamariscifolia (Juniperus sabina Tamariscifolia)
Jałowiec wirginijski Grey Owl (Juniperus virginiana Grey Owl)
Kosodrzewina (sosna górska) Mughus (Pinus mugo Mughus)
Kosodrzewina (sosna górska) Pumilio (Pinus mugo Pumilio)

Pelargonie 22:37, 01 lut 2011

Do góry
Ja do grządek używam wachlarza,podłączam do szlaucha i ustawiam między grządkami, jak podleje przestawiam dalej, trawnik też tak podlewam , tylko skalniak ręcznie i rośliny na tarasie
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:22, 30 sty 2011

Do góry
plan jest taki żeby wykorzystać pozostałe głazy, które widać na zdjęciach jesiennych. Niektóre zapewne połupię i chciałbym zrobić coś ala skalniak ale bardziej suchy mur tam w okolicach świerka "stożka", koło świerka są tez włazy do szambka niestety i tam tez trzeba coś wymyślić. Ogólnie cały teren wokół świerka jest nie ruszony i tam skupię większość uwagi. Trzeba też dokończyć rozetę przy grillu i we wnęce obok rozety zrobić drewniany tarasik.....no i 2 rabaty są w planie. Potem piwniczkę trzeba przywrócić do życia (to największa zmora) oraz garaż poprawić...ogólnie mógłbym wymieniać dłuuuuugo
Zielono mi! 11:14, 20 sty 2011

Do góry
Gramo,

Jaki porządek u Cię aż pozazdrościćmój garaż wyglaa jak po bitwie, mimo, że samochodu w nim nie ma!ale ja nie mam czasu się za niego zabrać, zamykam drzwi i koniec mojej wycieczki w te rejony!ale na wiosnę/lato będzie trzeba coś z tym zrobić, moje kwiaty nie mają swojego miejsca!a tyle tam niby przestrzeni!

Jakie masz ładne oleandry?własna hodowla?i te wszytskie "dzieciaczki doniczkowe" jak równiutko stoją!ach...jak Ci się udaje to rozmnażać?masz jakąś taktykę?ja nie umiem!

Ten Twój cudny skalniak stanowi jako wał zaporowy!?widzisz gmina, czy powiat, Twoim kosztem ma oszczędnośćia swoją drogą to my, Polacy, zawsze jesteśmy zaskakiwani pogodą, czy to woda czy śnieg!jakby to było zawsze po raz pierwszy!łoj...
Zielono mi! 10:06, 20 sty 2011

Do góry
Zrobiłam obchód ogrodu. Woda ze stawu sąsiadów zalała łąkę, niepokojąco zbliża się do nas i skalniak robi za wał przeciwpowodziowy. Ten staw wysychał co roku,tego lata nie wysechł. Pola mokre jak gąbka. Rolnicy chodzą zaniepokojeni i boją się,że nie wjadą na pola,gdy przyjdzie pora. Dają o sobie znać wieloletnie zaniedbania-brak nadzoru nad urządzeniami melioracyjnymi,nie czyszczone rowy melioracyjne. Lata suszy i wieszczone stepowienie Wielkopolski uśpiło ich czujność i teraz są skutki.

A pod krzaczkami zastałam takie oto widoczki. Ach,jak ja to lubię!

Namiętnie też odwiedzam moje piwnice i doglądam mieszkańców. Na razie chyba wszystko dobrze.

Mlode bukszpany i trzmieliny japoński śpią na półce.

Oleandry też mają się dobrze.

Zielono mi! 19:16, 15 sty 2011

Do góry
Grażynko, Twój mega skalniak już gdzieś widziałam przed paru laty (chyba w jednym z miesięczników budowlanych ). A teraz mam przyjemność zobaczyć dokładnie jak powstawał, jak również resztę Twojego dużego ogrodu. Bardzo fajnie Będę zaglądać
Nasz przydomowy ogródek 19:10, 15 sty 2011

Do góry
Zbyszku, masz bardzo ładny, taki dojrzały ogród. Kiedy mój taki będzie? Skalniak jest super. Okazy np. ketmii i róż bardzo mi przypadły do gustu. A ogrodnik odpoczywa, jak widać na fotce, samo wszystko rośnie
Ogród Sylwii od początku :) 22:33, 10 sty 2011

Do góry
nie szkoda Ci tych zmian?to slicznie wyglada, rabaty i skalniak-skarpy?tyle pracy juz włożyłaś?kurczę ja bym się chyba nie podjęła
Natura-najbardziej utalentowana tkaczka 20:41, 28 gru 2010

Do góry
Ja też się zastanawiałam jak było zrobione zdjęcie. U mnie skał jak na lekarstwo (wyłączywszy kaszubskie kamienie). Bardzo lubię góry. Smagliczka była jedną z moich pierwszych przed laty zdobytych roślin na skalniak.
Hippeastrum - Amarylis 12:32, 17 gru 2010

Do góry
Bogda-przepiękny ten amarylek.Musi Cię bardzo lubić,skoro tak pięknie kwitnie.

Danusiu to jest ogromny skalniak z niskimi iglakami i bylinami,a duże iglaki stanowią bardziej tło dla reszty.A cały ogród jest podzielony na sektory.Każdy ma swoją nazwę w zależności co tam rośnie np azliowy ,jaśminowy ,lilakowy itd.Jak byłam tam pierwszy raz to kwitły bzy -zapach obłędny,nawet z większej odległości.
Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 20:33, 05 gru 2010

Do góry

Mój skalniak z innej perspektywy widokowej

Jak wspomniałam wcześniej , nie został do końca zasypany żwirkiem co widać na załączonym obrazku.

Prace ziemne

Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 20:31, 05 gru 2010

Do góry
A tutaj pokazany jest skalniak , tyle zdążyłam zrobić w tym roku . Brakuje jedynie w niektórych miejscach żwirku.

Poniżej pusta rabata , czeka na roślinki. Przykryta jest agrowłókniną , żeby chwasty jej nie zarastały

Ogród Sylwii od początku :) 18:39, 05 gru 2010

Do góry
Ok .... dzięki .... jak tylko Danusia poda hasło , że skalniak rozbieramy to zapraszam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies