Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:22, 11 cze 2018

Do góry
Wydaje mi się, że stipa to trawa gleb ubogich i raczej suchych. Podlewanie (delikatne) znosi tylko po posadzeniu. Potem lepiej ja zostawić samopas. Nie nawozić.
Joanno, róże masz przepiękne.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:51, 11 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Joasiu co ja robię nie tak że mi Stipa nie rośnie? Wysiałam pięknie wyrosła a jak posadziłam na działce to po tygodniu marnieje. Dziś podałam gnojówką z pokrzywy i bzu czarnego, może ruszy.

Nie wiem Mirko. Pewnie wszystko robisz dobrze ale jest taka susza i upały to marnieje. Na pocieszenie powiem że i moja po wysadzeniu na rabaty też troszkę zmarniała ale wiem że się ogarnie.
Malutki pod lasem 15:27, 11 cze 2018

Do góry
No stipa robi wrażenie. Wypasiona jest!
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:14, 11 cze 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

O stipie czytałem na różnych wątkach. Teraz będę wiedział, że wiosną trzeba wysiać. Hakonechloe kupię w najbliższym czasie
Stipa wygląda świetnie we wszystkich kompozycjach, ja ją bardzo lubię. Hakonka też mi się bardzo podoba, tyle, że u mnie nie chce rosnąć mam zbyt kiepską i suchą ziemię.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:48, 11 cze 2018

Do góry
iwka napisał(a)
to zestawienie mi się podoba bardzo aż sobie właśnie zamówiłam nasionka tej jeżówki

Gosia, a co to za trawka ?

Iwonko, na pierwszym i trzecim planie Melica ciliata, pośrodku jeszcze stipa.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:45, 11 cze 2018

Do góry
Ależ masz pięknie Haniu...ogród aż kipi obfitością stipa pięknie świeci i puszyści się na rabatach...
Cały czas kołacze mi się Twoja myśl, ze nie można mieć samych kwiatów na rabatach, że potrzebne są krzewy i tego właśnie u mnie brakuje, muszę pod tym katem zacząć ubogacać swoje poletko

Co do sterczącego strąka bobu to wczoraj go pomacałam, zerwałam i już są! dorodne ziarna do chrupania mój strąk miał wielkość mojej dłoni, stąd mój zachwyt
Małymi kroczkami do celu... 08:34, 11 cze 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Tak Gosiu to stipa,cudna jest,ale skoro ją masz to zapewne sama o tym dobrze wiesz

Wreszcie miałam wolniejszy weekend i spokojnie usiadłam w ogrodzie na kilka minut, a i stipie się przyjrzałam. Wygląda identycznie. Że też człowiek taki zabiegany...
Ale wczorajsza ulewa stipę powaliła, mam nadzieję, ze jak wyschnie, to się podniesie
Ogród Mirelli 08:13, 11 cze 2018

Do góry
Na koniec natura tworzy najładniejsze kompozycje - stipa z lawendą

Ogród Mirelli 08:06, 11 cze 2018

Do góry
Na tyłach ogrodu juki

Pierwsze liliowce i stipa
Ogród Mirelli 23:08, 10 cze 2018

Do góry
ag_zie napisał(a)
Szałwia boska!!!! I stipy łan też super - moja w tym roku mizerna.

Aga u mnie w tym roku stipa samosiejka i te które przetrwały zimę.
Sporo jej jest i jak widać na się dobrze
Stipa jest piękna, warto ją mieć.
Tęczowo mi 15:06, 10 cze 2018

Do góry
Pytasz o te "pierzaste"? To jest stipa (Ostnica mocna Pony)
Małymi kroczkami do celu... 14:54, 10 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Stipa? Hmmm No mam stipę, ale nie widziałam na niej takich ciemnych nasionek. Myślałam, że to może jakiś śmiałek.

Tak Gosiu to stipa,cudna jest,ale skoro ją masz to zapewne sama o tym dobrze wiesz
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:47, 10 cze 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Poczekaj na efekt, to nie następuje tak od razu. Niewielu się to udaje od razu, ja dochodziłam do tego przez lata metodą prób i błędów. Tu na forum ludziska fajnie sobie podpowiadają i idzie to sprawniej. Mam te trawy o których piszesz, ale u mnie Hakonechloa bardzo słabo rośnie, po prostu wegetuje. Pod koniec lata zmienię jej miejscówkę bo na obecnej kiepsko wygląda. Ta trawa o którą pytasz to stipa, wysiewa się ją wczesną wiosną , czasem nawet przezimuje. Moje właśnie przezimowały.
Mój busz z górnego tarasu.

O stipie czytałem na różnych wątkach. Teraz będę wiedział, że wiosną trzeba wysiać. Hakonechloe kupię w najbliższym czasie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:27, 09 cze 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja też nie mam szczęścia do rozplenic. Ta trawa mnie nie lubi

Renia wydłużałaś wylewkę do ściany? Jak bardzo odstaje od ściany?

Ja muszę swoją wydłużyć bo po ścianie leci.

No wiesz jedna trawa to jeszcze spoko ... mnie dodatkowo stipa nie lubi

A wylewka jest od początku taka ... ona sporo wystaje ... ale ile to mogę Ci powiedzieć jutro ... cały czas nie mogę oświetlić sobie tego miejsca pilotem bo w sumie mogłabym ci i teraz sprawdzić ... piszę z tarasu ... ale po ciemku to średnio może być ... jutro sprawdzę Ci na pewno
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:46, 09 cze 2018

Do góry
Czekałam na te Twoje trawy! Uwielbiam!

Stipa rzeczywiście piękną niesamowicie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:25, 08 cze 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Dziękuję za radę i za inspiracje. Od wiosny dokonuję nasadzeń i rabata nie za ciekawie wygląda ale ... dzisiaj posadziłem kolejne, zakupione kwiaty: kosaćce, wilczomlecze, rozchodniki, krwawniki i funkie. Coraz więcej roślin

A co to za trawa na pierwszym zdjęciu? Ta centralna? Pięknie wygląda.
Jeszcze poluję na Hakonechloa All Gold i konwalniki na obwódki
Poczekaj na efekt, to nie następuje tak od razu. Niewielu się to udaje od razu, ja dochodziłam do tego przez lata metodą prób i błędów. Tu na forum ludziska fajnie sobie podpowiadają i idzie to sprawniej. Mam te trawy o których piszesz, ale u mnie Hakonechloa bardzo słabo rośnie, po prostu wegetuje. Pod koniec lata zmienię jej miejscówkę bo na obecnej kiepsko wygląda. Ta trawa o którą pytasz to stipa, wysiewa się ją wczesną wiosną , czasem nawet przezimuje. Moje właśnie przezimowały.
Mój busz z górnego tarasu.

Pogubiłam się po drodze... 13:43, 08 cze 2018

Do góry
sylwik69 napisał(a)
A moje rozplenice w tym roku w 50% zmarzły susza i brak nawadniania nie ułatwia życia tym które przetrwały! a takie piękne były w ubiegłym roku...
macham
Moje o dziwo w 100% przeżyły i nawet stipa mi nie zmarzła.
Małymi kroczkami do celu... 13:26, 08 cze 2018

Do góry
Stipa? Hmmm No mam stipę, ale nie widziałam na niej takich ciemnych nasionek. Myślałam, że to może jakiś śmiałek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies