Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:35, 10 cze 2018

Skoro mamy miesiąc z literką r w nazwie, to trzeba było nieco przyciąć bukszpany. Sporo przyrostów miały.

Przy okazji przycięłam też młode przyrosty cisom w żywopłotkach i odchudziłam kolumnowe jałowce. Pierwszy raz musiałam użyć drabiny.

Przy okazji wizyty w warzywniku miałam niezwykłe spotkanie. Pierwszy raz w życiu na własne oczy zobaczyłam to cudo.

Żar znów lał się z nieba. Pod wieczór zagrzmiało i popadało 15 minut. Dobre i to.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 19:41, 10 cze 2018

To cudo to chyba gąsiennica pazia królowej?
Gruszka_na_w... 20:11, 10 cze 2018

Cypelek mocno się teraz zażółcił (zgodnie z aktualnymi trendami )

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:12, 10 cze 2018

jolanka napisał(a)
To cudo to chyba gąsiennica pazia królowej?

Zgadza się. Rozpoznałam ją dzięki Ance. Miała taką u siebie w zeszłym sezonie i zrobiła jej sesję zdjęciową.
anka_ 05:57, 11 cze 2018

Haniu cudownego gościa masz w warzywniku. Teraz tylko wypatrywać następnego pokolenia imago. No i każdą marchewkę czy koper oglądać przed wyrwaniem.

Haniu jakiej średnicy jest mniej więcej twoja Alba Meidiland? Bo moje zamówione przyszły w piątek i chcę je posadzić na docelowe miejsce tylko nie wiem ile je odsunąć od hortensji...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Makusia 08:57, 11 cze 2018

HAniu ja aktualizuję pytanie: na jakim etapie bób u Cię? Kiedy zrywać i jak sprawdzać, czy to już? U mnie są strąki, ale nie wiem, czy to już....
I druga rzecz- co to za cudo w ogródku?
Brzozowadzie... 11:10, 11 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To ta Mme Issac Pereire obo derenia, prawda? Rzeczywiście piekny duet.
Hm, jak tu napisać: przez Ciebie/ dzięki Tobie i Twoim zdjęciom nabyłam trzy stipy Szukam dla nich miejsca.
Brzozowadzie... 11:12, 11 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Piękne te zestawienia!
mikina34 12:45, 11 cze 2018

Ależ masz pięknie Haniu...ogród aż kipi obfitością stipa pięknie świeci i puszyści się na rabatach...
Cały czas kołacze mi się Twoja myśl, ze nie można mieć samych kwiatów na rabatach, że potrzebne są krzewy i tego właśnie u mnie brakuje, muszę pod tym katem zacząć ubogacać swoje poletko

Co do sterczącego strąka bobu to wczoraj go pomacałam, zerwałam i już są! dorodne ziarna do chrupania mój strąk miał wielkość mojej dłoni, stąd mój zachwyt
Gruszka_na_w... 21:07, 11 cze 2018

anka_ napisał(a)

Haniu jakiej średnicy jest mniej więcej twoja Alba Meidiland? Bo moje zamówione przyszły w piątek i chcę je posadzić na docelowe miejsce tylko nie wiem ile je odsunąć od hortensji...

Aniu, u mnie rosną trzy posadzone w trójkącie. Są chyba trochę za gęsto. Sadziłabym je teraz w rozstawie 1 metra. A ile jest w rzeczywistości teraz nie sprawdzę, bo zarosło.

W momencie sadzenia były tam, gdzie są czerwone kropki. One nie wypuszczają batów.

Matulu, w momencie tworzenia tej rabaty wydawało mi się, że się ucywilizowałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies