Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:09, 23 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mira, a psik. Podaj wymiar tej donicy (długość, tej oliwkowej). Który to docinek GW z daliami - mam zaległości od końca maja.

No cały tydzień września mnie powaliło wirusowo brrr.
I miałam zmierzyć donicę....zmierzę

Odcinek 24 - tak jak linkuje Gabrysia

teraz mam takie plastiki ale wolę ceramiczne zdecydowanie

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:06, 23 wrz 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Mira, gdzie się podziewasz, moje obiecane stoły to gdzie?

Kontynuuję prace w ogrodzie.
Nie znalazłam stołu takiego jak oczekiwałaś ale na wszystkie spozierałam.
Uświadomiłaś mi że ja potrzebuje kilku stołów do ogrodu. Szok że ja dobrowolnie na to nie wpadłam - no i mam problem bo skąd takie wziąść.

Pokażę Ci później co nafociłam bo to chwilkę potrwa, na razie jeszcze zobaczę kto u mnie bywał jak mnie nie było

poznajesz? graciarnia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:05, 23 wrz 2018

Do góry
Moja droga była bardzo podobna. Ale ja w 2014 roku obchodziłam tylko 40-lecie

Podwórkowa rehabilitacja 22:03, 23 wrz 2018

Do góry
Parę fotek jeszcze wstawię, póki buldożery nie grasują po podwórku
Brugmansja, gaura

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 23 wrz 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Mira, mam coś dla Ciebie

We wczorajszym odcinku Gardeners' World ok. 18 minuty pokazano pana, który hoduje dalie wystawowe, opowiada jak to się robi.
https://hdclump.com/gardeners-world-2018-episode-24/

Ach, te czerwone gorąco pompony...

Bardzo Ci dziękuję - oczywiście, że obejrzałam i to od razu kilka odcinków - idealne zajęcie na przeziębienia.

Te dalie wystawowe to inna kategoria tego sportu ja kategoria najlepiej dużo i niech kwitną jakkolwiek

Pomyłka

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:01, 23 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Danusiu, śledzę ten wątek, podziwiam Ciebie jak konsekwentnie realizujesz marzenia.
Jesteś dla nas kimś takim, jak Alan Titchmarsh dla Anglików.
Jak opisujesz przebieg dni otwartych to zazdroszczę wszystkim, którzy mogli tam być.
Mam trochę daleko, ale wiosną (mam nadzieję) z przyjemnością odwiedzę Twoją Anglię.
Gratuluję i pozdrawiam

Dziękuję za takie porównanie, to dla mnie ogromny zaszczyt, bo to mój ulubiony ogrodnik (po nieżyjącym Geoffie Hamiltonie). Byłam obecna w Londynie podczas 50 lecia jego ogrodnictwa - miał wspaniałą wystawę.

Przedziwny Ogród 21:59, 23 wrz 2018

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:57, 23 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ewcia soki robiłam tylko na świeżo do picia w sokowirówce. robiłam kiedyś przy obfitości papierówek kompoty w słoje, ale cydru nigdy....
tu coś znalazłam
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/cydr-jablkowy-co-jest-i-jak-go-zrobic-przepisy-na-cydr_42025.html
https://zielonyzagonek.pl/jak-zrobic-cydr-ziola/
https://magicznyskladnik.pl/2013/03/narodowe-zloto-polski-cydr-jablkowy/

Sorry Mireczko, że u Ciebie

O ogrodach z pasją zawsze u mnie można no i ich pochodnych oczywiście.

A kompoty robicie? Pyszny jest kompot z winogron z jabłkami.

Nadal kwitnie mi floks Utopia - oby tylko chciał przyrastać - drugi rok i ma jeden pęd

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:51, 23 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Brakuje Ciebie, cydr wykręcasz? Boziu, niech mi ktoś pomoże i poda jakiś sprawdzony sposób na przerabianie spadów jabłkowych na sok, a jeszcze lepiej cydr. Jadę do kraju południowego i mam plan nabyć prasę do miażdżenia, co dalej?

We wrześniu jak tylko było to możliwe pracowałam pilnie w ogrodzie do piątku a teraz mała przerwa.

Kupiłaś tą prasę

Ewa woła co ze spadami a ja wołam dlaczego nie mam spadów ?

ps. nie pytajcie co to bo nie mogę sobie przypomnieć - szałwia nie

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:48, 23 wrz 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Mira prosze o rade
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8103-pod-bialo-niebieska-chmurka-moj-bawarski-ogrod-na-wsi?page=204#post_8

Byłam i widziałam, że doradców miałaś znakomitych.
Chyba też widziałam że posadzony.

Ten buk i mi się bardzo podoba, ja jednak na etapie wycinki i na razie nic wielkiego nie sadzę.
W ogrodzie u Vivy spodobał mi się bardzo no ale w tym ogrodzie wszystko mi się podoba.
Viva nie pogniewa się - pokażę jak to u niej wygląda - na skraju rabaty
/ przejrzałam zdjęcia - ach jak cudowny ten ogród/

Moja ostoja 21:47, 23 wrz 2018

Do góry
Niezawodne jeżówki kwitną czwarty! miesiąc

I liliowiec
Moja ostoja 21:43, 23 wrz 2018

Do góry
Trochę kolorów jesieni:

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:39, 23 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Miro owocują Twoje Golden Hornet?

Tak ale drzewko posadzone na mega słonecnym miejscu - za mało podlewane i nic nie przyrosło - oby przetrwało zimę - owocuje niebywale jak na takie traktowanie

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:36, 23 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

takie mam cynie w tym roku - mało kolorowe - nie wysiałam kolorów jakie kupiłam no i najlepiej jednak wysiewać w domu a potem wysadzać - tak zrobię w kolejnym sezonie - z dużymi cyniami

Miro!
ja robiłam zawsze rozsadę, a w następnym mam spróbować prosto do ziemi siać.
Masz sprawdzone że lepiej z rozsady?

Chciałabym zmniejszyć ilość prac wiosennych.

a cynie muszą być, w tej chwili one dają kolor, kwiatki astrów bylinowych mają zamiar się pokazać.

Bukiecik pastelowy super się prezentuje.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:31, 23 wrz 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

To określenie podobało mi się w ubiegłym sezonie daliowym u Anabel - Hani, a podała je Gobasia to pomponowe, ale z tych małych, mam Rocco i Snowflake i zdaje się jakąś pomarańczową, teraz u mnie jednak odpoczywają po pierwszym rzucie, mus je jutro zasilić bo pokropiło.

U mnie po kwitnieniu w lipcu po deszczu w sierpniu zastrajkowały dalie.
Podlewałam je rzadko ale bardzo solidnie. W końcu się wkurzyłam kupilam nawóz do pomidorów i je podlałam - teraz pewnie jak coś popada to dadzą osatnie kwiaty - liście bardzo już wymęczone - one wymagają wiele wody a mi się wydawało że jak mają takie kłącza i roślina a tak ciepłego klimatu to ma warunki idealne w tym roku.
Ja już wiem że zaraz po posadzeniu trzeba pilnować podlewania - ja w maju tak zgupiałam że ich nie podlałam a deszczu nie było wcale.

----------------------------
Zrobiłam akcję,wykopałam irysy, podzieliłam elegancko, przetrzymałam kilka dni wykopane jak trzeba i posadziłam - to te małe - nie wiem jak to wyjdzie bo kupki były w ogrodzie to tu to tam a ja rym je razem - odnowić trzeba było

Ogród pod lasem 21:26, 23 wrz 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Piękny ogród ma Kwartecik.
Trzeci raz oglądam ostatnie zdjęcie i zastanawiam się, dlaczego werbena rośnie w skrzyni?
RODOS - trochę inaczej 21:26, 23 wrz 2018

Do góry
sylszu napisał(a)
Domek doczekał się nowego dachu...teraz deszcz nam nie straszny A brzózka, która rosła na starym dachu powędrowała do ziemi. Tak się prezentuje teraz mój domek. W woda z dachu rynnami będzie spływać do beczki i będzie deszczówka do podlewania.

Super daszek.domek tez bardzo klimatyczy.bardzo ładnie sobie tam macie
Moja ostoja 21:25, 23 wrz 2018

Do góry
Chciałyście robocze fotki, to są
Front robót w moim ogrodzie otwarty
Na pierwszy ogień poszła strefa pod surmią. Surmia zaborcza, kradnie wodę wszystkim roslinom rosnącym w korze pod nią. Kory nie mogę zostawić, bo przy niewielkim spadku terenu spływająca woda deszczowa ją wypłukuje a wiatr wywiewa. Postawiłam na przedłużenie trawnika. Wysadzam wszystko, co pod nia rośnie. Zostawię tylko hortensje Limelight (z lewej)
Zmienię kształt obwódki.
Na dzień dzisiejszy robota rozgrzebana na kilka dni bo pogoda jutro nieciekawa. Już teraz strasznie wieje

W tym przygotowywanym okręgu będę przygotowywała podłoże do rododendronów i je przeniosę.
A tam, gdzie z prawej strony wbity jest zielony pręt przesadzę platan kulisty, który chronić będzie rododendrony przed palącym słońcem.

Bylinowa łąka 21:22, 23 wrz 2018

Do góry
Dorotko fajnie. że zaglądasz. Na pewno się umówimy.
W sobotę zimno i mokro, to nie pojechałam, choć po południu się rozpogodziło. No cóż może za tydzień się uda.

Ula chciałabym podziałać, ale pogoda przeszkadza. Już trzecia sobota z rzędu deszczowa.
Ja swój tegoroczny kompost przełożyłam z końskim obornikiem i dopiero na wiosnę będę wykorzystywać. Teraz dosłownie wyskrobywałam resztki. Jak pogoda pozwoli, to przesadzę jeszcze parę roślinek, a potem będę szykować miejsca na wiosenne sadzenie.
W tym roku sprawdziło się przekopywanie i zostawienie na zimę w ostrej skibie. Wiosną ziemia była sypka i dobrze się wybierało korzenie chwastów.

A tak poza tym, to działka u mnie strasznie zarośnięta. Prosi się o koszenie i plewienie. Niestety po południu już nie opłaca się jechać, bo o 19-tej ciemno.
Tydzień temu nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić, tak się rozpadało. Mam tylko dwie fotki powojnika Jan Paweł II, który zaczął z opóźnieniem i kwitnie w najlepsze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies