Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Japoński ogród Reni i Matiego

Japoński ogród Reni i Matiego

Renii 16:56, 04 lis 2018

Wrzosy

Renii 17:02, 04 lis 2018

Renii 18:08, 04 lis 2018

Magnolia i rododendrony

Renii 18:28, 04 lis 2018

Renii 18:56, 04 lis 2018

Toszka napisał(a)

Aby hakone pieknie rosła musi mieć (koniecznie) przekopaną korę z ziemią. Sporo tej kory musi mieć i dodatkowo na minimum 60cm-1m w promieniu. Kora gwarantuje sukces przy wielu trawach ozdobnych. Ogólnie przekopywanie kory z ziemią bardzo dobrze wpływa na kondycję gleby i roslin. Kora w glebie to nie tylko dawca próchnicy, ale także ma ozdrawiające działanie p/fytoftorozie. Po przekopaniu kompostuje się ok.2% dziennie, czym głębiej i więcej wilgoci tym ten proces przebiega szybciej.

Miło mi Cię gościć Toszko i dziękuję za rady. Aktualnie wszystkie rabaty jakie zakładam to przekopuję wg Twoich zaleceń. Te trawki posadzone zostały tymczasowo, ale w międzyczasie Danusia wykonała dla mnie projekt i na chwilę obecną dalej nie mam dla nich miejscówki więc się męczą

Jak już jesteś to jeszcze mam pytanko nazbierałam w lesie cały wór suchych liści /głównie dębowe/ i zastanawiam się czy:
1/ wrzucić na kompost
2/ przekopać z ziemią i innymi dobrociami pod wiosenną rabatkę będą posadzone azalie
3/ jako ściółkę -mogę dodać również igliwie i przysypać korą

Pomożesz?
Renii 19:11, 04 lis 2018

y
Renii 07:55, 05 lis 2018

Renii 08:01, 05 lis 2018

Toszka 10:33, 05 lis 2018

Liście i igliwie trochę żal wrzucać na kompost zwłaszcza, że w planach masz tworzenie kwaśnych nasadzeń.
Dlatego proponuję z liści zrobić ściółkę pod rododendrony które masz posadzone. Jesli nie dawałaś siarki w podłoże to dobrze by było zgarnąć obecną korę, sypnąć siarkę (po wyliczeniu do ph macierzystej gleby), przemieszać z wierzchnią warstwą ziemi...na to sypnąć liście z igliwiem (ideałem by był dodatek obornika końskiego) i obsypać (dla obciążenia) korą.

Natomiast na przyszłą rabatę pod azalie proponuję teraz szykować podłoże, tak by zdążyło popracować przez zimę. Czyli wybrać część ziemi. Sprawdzić ph. Do tego wyliczyć ilość potrzebnej siarki. Potem przekopać dół z liśćmi, siarką, obornikiem, korą i igliwiem. Na szczęście azalie nie są tak wymagające w kwestii ph jak rododendrony. Jednak polecam zastosować proporcje 1/3 obornika końskiego, 1/3 liści+igliwie, 1/3 kory. To przekopane z twoją ziemią.
Przez zimę tak naszykowana rabata mocno osiądzie. Uleży się i zacznie pracować.

Co roku, na jesieni dobrze jest kwasoluby wyściółkować liśćmi z igliwiem. Do tego można połozyć kilka końskich pączków. Taka ściółka doskonale chroni system korzeniowy przed mrozami i przed chwastami. Dodatkowo trzyma wilgoć i delikatnie zakwasza. Nie dajemy liści chorych, bukowych i grabowych (bo są zasadowe).
Liście są także fantastyczną ściółką pod hortensje. Obsypana rabata puchem z liści wygląda bardzo ładnie...tak więc nie bój się sypać liści jako mulcz
Renii 22:23, 05 lis 2018

Toszka napisał(a)
Liście i igliwie trochę żal wrzucać na kompost zwłaszcza, że w planach masz tworzenie kwaśnych nasadzeń.
Dlatego proponuję z liści zrobić ściółkę pod rododendrony które masz posadzone. Jesli nie dawałaś siarki w podłoże to dobrze by było zgarnąć obecną korę, sypnąć siarkę (po wyliczeniu do ph macierzystej gleby), przemieszać z wierzchnią warstwą ziemi...na to sypnąć liście z igliwiem (ideałem by był dodatek obornika końskiego) i obsypać (dla obciążenia) korą.

Tak jest szefowo
Siarki nie dawałam. Zaopatrzyłam się w mączkę granitową i bazaltową oraz dolomit. Jutro wyruszam do lasu po igliwie i liście i działam wg wskazówek.
Ph u mnie to 7-7,5 na nowych rabatach bez ulepszeń. Może obornik koński też zdobędę

Dziękuję Toszko