Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 22:31, 01 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

koniecznie zrób zdjęcia stanu istniejącego
Małgosiu, fotki zrobiłam, ale jeszcze poczekam na moment, jak krzaczki zaczną odbijać, bo teraz kikuty wystają nieładnie. Wtedy pokaże wszystkie etapy odradzania się kaliny. Pozdrawiam Cię, Lecę do Ciebie, zobaczyć, co słychać.
Mój kawałek planety 22:28, 01 sie 2014

Do góry
Witaj katiaxx. Czytam twój wątek od tyłu, tak w locie. Widzę, że planujesz rabatkę różanecznikową. Pamiętaj, że one nie lubią kory , ani innej podsypki. warto je czymś podsadzić, żeby ziemia nie parowała. Ja jeszcze poczekam 2 tygodnie i moje przesadzę na jedną rabatkę. Jeszcze nie wiem, czym podsadzić. Też kombinuję. Pozdrawiam, odpisałam też u mnie.
Ogródek Iwony 22:26, 01 sie 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Iwonko pisałam Ci niedawno o drzewach w moim ogrodzie i nie mogłam sobie przypomnieć gdzie pomyliłam nazwę jabłoni ozdobnej z wiśnią piłkowaną.Zawsze mylą mi się te dwie nazwy.Moja jabłoń ozdobna to 'Royalty' a napisałam,że 'Royal Burgundy'.Zdjęcia wiśni piłkowanych i jabłoni ozdobnych wstawiłam u siebie,możesz sobie zobaczyć jak wyglądają
Miłej nocki

Aniu, wpadłam do ciebie rano, zobaczyłam te jabłonki, jedna jest podobna do mojej. Nie miałam czasu się logować, więc nic nie napisałam.
Ale mam chyba tą:
Anulka napisała:

Ta ma ciemnozielono-brązowe liście i karminowe kwiaty.To odmiana ''Royalty'. Zawsze nazwa myli mi się z wiśnią piłkowaną 'Royal Burgundy'
Pozdrawiam cię. Na telefonie przeczytałam o twoich zakupach, zaraz lecę je zobaczyć

Edit: Aniu, nie wiem, co robię źle z tym obrazkiem, że się nie otwiera link, więc pozwolisz, że przekopiuję od Ciebie twoje zdjęcie.
Ogródek Iwony 22:19, 01 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Witam Iwonko, przyszłam z rewizytą, pięknie u Ciebie, masz szczęście bo ogród już masz wyrośnięty , czy te irysy to kosaciec ? uwielbiam go i planuję u siebie ale jeszcze nie wiem gdzie, czy u Ciebie jest w wilgotnym miejscu ?
Twój początek na O był podobny do mojego (jak zresztą pewnie wielu innych) - już miałam kliknąć na allegro kup teraz przy ofercie geowłókniny i pomyślałam że może jednak poczytam opinie która wybrać i tak się zaczęło.... nigdy oczywiście geowłókniny nie kupiłam za to wsiąkłam na dobre.
Nie czytałam dokładnie całego wątku bo u mnie kolejka do kompa ale już po zdjęciach widzę zmiany i wpływ O, oczywiście na lepsze
Będę do Ciebie zaglądać.

Witaj Katiaxx. Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Wczoraj mój e- Muś miał urodziny, więc nawet nie miałam czasu zajrzeć na forum i się z tobą przywitać, nadrabiam dziś Myślę, że chodzi ci o te niebieskie Irysy - tak, to kosaćce. Pięknie w tym roku kwitły, uwielbiam ten moment. Moje rosną na suchej glebie - niestety mój ogródek jest na piaskach. Ciągle mogę lać wodę i ciągle sucho chyba lubią umiarkowane słońce, bo w zupełnym cieniu słabo kwitły, a na pełnym słońcu padały liście od gorąca.
Faktycznie, początki Ogrodowiska u wielu z nas są czystym przypadkiem, potem wpadamy w łańcuch wątkó, ja już nie nadążam, a na dodatek mój M ograniczył mi dostęp, bo się śmieje, że się uzależniłam i nie mam dla niego czasu. Wynegocjowałam 2 godziny, ale to mało Pozdrawiam Cię serdecznie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:27, 01 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uff, nadrobiłam czytanie i oglądanie. Pięknie, pięknie, pięknie. Działaj Marzenko dalej. Staram się codziennie wpaść do Ciebie. Nie zawsze piszę, ale rady twoje są bardzo cenne. Pozdrawiam.
Marzenko, masz piękne zestawienia , mogłabyś jakieś fotki wkleić do wątku tutaj? : https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=3 Byłoby to przydatne dla innych.

Zaraz wpadnę. Dla Ciebie moje bukszpany pożarte przez trawy. Rabata rewolucjonizowana jesienią 2012

Więć zmieniaj, nie bój sie będzie ładniej
Ogród na glinie 08:01, 01 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie wyszło. Ciekawa jestem tej rabatki za rok.
Bukszpany ładnie odbijają się w żwirku. Lepiej niż w korze.

Tak, pewnie dlatego Danusia sadzi często te ciemne kule na tle jasnego żwirku. Fajnie je widać.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:39, 31 lip 2014

Do góry
Uff, nadrobiłam czytanie i oglądanie. Pięknie, pięknie, pięknie. Działaj Marzenko dalej. Staram się codziennie wpaść do Ciebie. Nie zawsze piszę, ale rady twoje są bardzo cenne. Pozdrawiam.
Marzenko, masz piękne zestawienia , mogłabyś jakieś fotki wkleić do wątku tutaj? : https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=3 Byłoby to przydatne dla innych.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:37, 31 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewo, wyszło bardzo starannie. Podoba mi się. Metamorfoza udana i nigdzie folii nie widać. Super.

Dziękuję Iwonko Staraliśmy się z tą folią - na zdjęciach nie widać - w naturze i owszem, ale mam nadzieję że rośliny to przykryją. Oczko jest równocześnie zbiornikiem deszczówki, więc poziom lustra się zmienia i np koszyki widać. Nie przejmuję się tym jednak tak bardzo. Cieszy mnie to, że wyszło całkem dobrze, a jak wokół rośliny się rozrosną i zabliźnią placki gołej ziemi to już całkkem będę zadowolona
Zakątek z fioletową ławeczką 23:21, 31 lip 2014

Do góry
Doniu, pozdrawiam wieczorową porą. Czytam, że z zakupami wrócisz do domku
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:18, 31 lip 2014

Do góry
Ewo, wyszło bardzo starannie. Podoba mi się. Metamorfoza udana i nigdzie folii nie widać. Super.
Ogród na glinie 23:12, 31 lip 2014

Do góry
Fajnie wyszło. Ciekawa jestem tej rabatki za rok.
Bukszpany ładnie odbijają się w żwirku. Lepiej niż w korze.
Ogród na glinie 14:22, 30 lip 2014

Do góry
I już sobie Małgosiu odpowiedziałaś.
Ja mam kilka ruchomych doniczek w ogrodzie. Jak brakuje mi koloru na rabatce, utykam tam kwiatki w doniczce. Za taką hostą nawet doniczki by nie było widać, a kolor by był. Jakby nie pasowało, zawsze można przestawić.
Ogród na glinie 13:46, 30 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, bardzo ładnie wyszło. Nie wysadzaj tych host. Jak się wszystko rozrośnie będzie ładnie. Żurawki też się jeszcze rozrosną, będzie dobrze. Niedługo będą kwitnąć chryzantemki. Już widziałam. Brat mój kupował dla mamy na cmentarz, więc za chwilę będzie wybór. I tak sobie myślę, że jakbyś choć w donicę takie postawiła, albo 3 sztuki wkopała, do da trochę koloru i do przymrozków będzie ładnie.

Dzięki.
Tylko gdzie ja je wsadzę. Z tyłu za żurawki?
Czy luźno rozrzucę pomiędzy hostami?
Koniecznie niskie musiałyby być.
Nie lubię jak jest napstrzone, przeładowane i tego się jedynie obawiam

Zaraz blisko rabatki mam wejście do domu z dwoma donicami, mogę tam jesienią dać różowe chryzantemy i trawkę. Teraz są angielskie pelargonie białe z bordowa plamką.
Chyba tak zrobię, jak spotkam coś ładnego w sklepie, albo wrzosy różowe i trawy.
Ogród na glinie 13:38, 30 lip 2014

Do góry
Małgosiu, bardzo ładnie wyszło. Nie wysadzaj tych host. Jak się wszystko rozrośnie będzie ładnie. Żurawki też się jeszcze rozrosną, będzie dobrze. Niedługo będą kwitnąć chryzantemki. Już widziałam. Brat mój kupował dla mamy na cmentarz, więc za chwilę będzie wybór. I tak sobie myślę, że jakbyś choć w donicę takie postawiła, albo 3 sztuki wkopała, do da trochę koloru i do przymrozków będzie ładnie.
Ogródek Iwony 13:29, 30 lip 2014

Do góry
Olu, też taką chciałam, ale jak moją kupiłam, cieszyłam się jak dziecko, a jak zakwitła, to się rozczarowałam, że to nie ta. No cóż, i tak chuchałam na nią, bo to żywa roślinka, a ja nawet z łąki do ogrodu roślinki nosiłam. Teraz czas na selekcje. Ogród mały, więc nie wszystko tu może rosnąć.
Małgosiu, zrobię kilka fotek wieczorem, bo teraz słońce za duże. Tak, aby do porównania mieć.
Doniu, mój ogród wymaga zmian. 4 lata prawie nic nie robiłam, bo choroba oczu nie pozwalała. Tylko trochę pieliłam. Ogrodowisko zmotywowało mnie do tego, aby poprawić stan istniejący. Widzę sama, że wszystko porosło wielkie, bez kontroli. Korzystam z faktu, że e - Muś jest w domu, więc mi pomaga. Marudzi, że znowu coś wyczytałam na Ogrodowisku, ale w duszy się śmieje i robi ze mną i dzięki temu jestem w stanie coś zmienić. Tylko z kasą chwilowo krucho, więc robimy to, co można samemu. Dziś rano sąsiadka mi przyniosła sadzonki żółtej rudbekii. Piękna jest i w wazonie 2 tygodnie się trzyma. A 3 dni temu wsadziłam w doniczki sadzonki (samosiejki ) szałwii i dałam drugiej sąsiadce. Bardzo się ucieszyła. Ot, pomoc sąsiedzka.
Ogródek Iwony 12:52, 30 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, kalinie zostawiłam kikuty z kilkoma listkami. Zrobię zdjęcia, jak zacznie odbijać. Choć, jak padnie w tych gorączkach, to się nie zmartwię, bo pomyśleliśmy sobie z e-Musiem, że wolelibyśmy tam czysty kawałek trawnika. Ścieżka też będzie rozebrana. Nad tą rabata będę pracować w przyszłym roku. Teraz muszę dokończyć te, co zaczęłam.
Planujemy zrobić rewolucję z tarasem, rozebrać kratki, ściąć dzikie wino i zrobić zadaszenie nad tarasem, ale to na wiosnę.

koniecznie zrób zdjęcia stanu istniejącego
Ogródek Iwony 12:39, 30 lip 2014

Do góry
Małgosiu, kalinie zostawiłam kikuty z kilkoma listkami. Zrobię zdjęcia, jak zacznie odbijać. Choć, jak padnie w tych gorączkach, to się nie zmartwię, bo pomyśleliśmy sobie z e-Musiem, że wolelibyśmy tam czysty kawałek trawnika. Ścieżka też będzie rozebrana. Nad tą rabata będę pracować w przyszłym roku. Teraz muszę dokończyć te, co zaczęłam.
Planujemy zrobić rewolucję z tarasem, rozebrać kratki, ściąć dzikie wino i zrobić zadaszenie nad tarasem, ale to na wiosnę.
Ogródek Iwony 12:32, 30 lip 2014

Do góry
Przeczytałam, że Donia ma kalinę koralową "Nanum". Zobaczyłam w Necie - piękna jest jesienią. Ty Olu masz "roseum" - ma ładne kuliste kwiaty.
Ja po 10 latach odkryłam, że moja ma podobne kwiaty do "Compactum", ale czy to jest ona, to ja nie wiem. Znowu stałam się mądrzejsza, że jest wiele gatunków koralowej.
Moja chyba najmniej ciekawa.
Ogródek Iwony 12:22, 30 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kamilko, czyżbyś już wróciła z urlopu? Pozdrawiam Cię.
Olu, czytałam o twojej kalinie. Jak ona wygląda, bo moja jest wielka - ma kilka lat. wczoraj z nią walczyliśmy, przycięłam ją dość radykalnie, bo świata już nie było widać.
Doniu, miłego dnia życzę. Niedługo do domku chyba wracasz?

po cięciu tej kaliny prawie nie widać
może bliżej zdjęcie zrobisz?
odsłoniła murek?
Kosolkowa Pasja 12:20, 30 lip 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Olu może ktoś wie, może ktoś się zna ale kiedyś w programie Maja w ogrodzie słyszałam, że róż się nie ściółkuje korą. Ja przy swoich okrywowych dałam szyszki - niby nie to samo. Może poczytaj gdzieś w necie

Oglądałam w programach Gardens World (na youtube są nawet po polsku) i dowiedziałam się, że przy różach dobrze jest wyściółokować ściętą trawą. Jak już skończę moją rabatkę, to tak zrobię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies