Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 13:46, 30 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, bardzo ładnie wyszło. Nie wysadzaj tych host. Jak się wszystko rozrośnie będzie ładnie. Żurawki też się jeszcze rozrosną, będzie dobrze. Niedługo będą kwitnąć chryzantemki. Już widziałam. Brat mój kupował dla mamy na cmentarz, więc za chwilę będzie wybór. I tak sobie myślę, że jakbyś choć w donicę takie postawiła, albo 3 sztuki wkopała, do da trochę koloru i do przymrozków będzie ładnie.

Dzięki.
Tylko gdzie ja je wsadzę. Z tyłu za żurawki?
Czy luźno rozrzucę pomiędzy hostami?
Koniecznie niskie musiałyby być.
Nie lubię jak jest napstrzone, przeładowane i tego się jedynie obawiam

Zaraz blisko rabatki mam wejście do domu z dwoma donicami, mogę tam jesienią dać różowe chryzantemy i trawkę. Teraz są angielskie pelargonie białe z bordowa plamką.
Chyba tak zrobię, jak spotkam coś ładnego w sklepie, albo wrzosy różowe i trawy.
Iwk4 14:22, 30 lip 2014

I już sobie Małgosiu odpowiedziałaś.
Ja mam kilka ruchomych doniczek w ogrodzie. Jak brakuje mi koloru na rabatce, utykam tam kwiatki w doniczce. Za taką hostą nawet doniczki by nie było widać, a kolor by był. Jakby nie pasowało, zawsze można przestawić.
Malgosik 15:31, 30 lip 2014

To jeszcze jedna drobna robótka dzisiaj.
Jak pisała nicol rozgrzebałam żwirek ząbkami (przydałyby się gęściejsze, chyba od dzieci pożyczę następnym razem ). Pozostawiłam ziemię do wyschnięcia, a grudki które mi wyłaziły zabierałam.

Potem wyzbierałam resztę żwirku i przygotowałam folię na ziemię.

Przymiarka
Malgosik 15:32, 30 lip 2014

I już rosną. Słabo widać ale kiedyś...

agam 09:34, 31 lip 2014

Prace u Ciebie idą pełna parą. Podoba mi się rabata ze żwirkiem. Z bukszpanów będzie obwódka?
Wydzieranie darni, przekopywanie to najcięższa robota. Może pożycz gdzieś glebogryzarkę to łatwiej Ci pójdzie. Osobiście usuwam darń, ale ja lubię tą robótkę .
bdan 09:45, 31 lip 2014

Takie to są prace, jak już coś zrobione a trzeba wrócić raz jeszcze. ale to nieuniknione. Ale świetnie sobie poradziłaś w tym żwirku. My tez wczoran ja rabatce rózanej zakładaliśmy linię kroplującą i wszystko zgarniać, odsuwać, bo pod korą kartony. Ale u nas w domu nie było chyba rzeczy, której nie robiliśmy co najmniej dwa razy
Malgosik 10:33, 31 lip 2014

agam napisał(a)
Prace u Ciebie idą pełna parą. Podoba mi się rabata ze żwirkiem. Z bukszpanów będzie obwódka?
Wydzieranie darni, przekopywanie to najcięższa robota. Może pożycz gdzieś glebogryzarkę to łatwiej Ci pójdzie. Osobiście usuwam darń, ale ja lubię tą robótkę .

Tak, z bukszpanów będzie obwódka i zza niej ma się wylewać lawenda. Trawy mają stanowić wyższy element, bo tam rośnie wysoka wiśnia umbraculifera.
Z tą darnią to nie jest najgorzej, ale pod nią musiałam do tej pory przekopywać chociaż 50 cm wydobywając gruz i rozlane resztki zaprawy i inne śmieci budowlane. Wydaje się, że niedużo roboty i zaraz posadzę rośliny, a wszystko niemiłosiernie się wydłuża. Ale może dalej od domu, w ogrodzie już tego nie będzie.
Malgosik 10:35, 31 lip 2014

bdan napisał(a)
Takie to są prace, jak już coś zrobione a trzeba wrócić raz jeszcze. ale to nieuniknione. Ale świetnie sobie poradziłaś w tym żwirku. My tez wczoran ja rabatce rózanej zakładaliśmy linię kroplującą i wszystko zgarniać, odsuwać, bo pod korą kartony. Ale u nas w domu nie było chyba rzeczy, której nie robiliśmy co najmniej dwa razy

Hej, dzięki że zajrzałaś.
Żwirek leżał na parkingu, a miskantów ciągle w sklepach nie spotykałam i musiałam już porządek zrobić. To się potem wiąże z odgrzebywaniem. Ale nie było tak źle i chyba wysypię resztę rabaty, skoro nie mogę narazie spotkać sosenki jakiej szukam jeszcze na tą przytarasową rabatę.
Malgosik 10:36, 31 lip 2014

A robota aż tak szybko nie idzie, tylko zdjęć jest trochę. 2 roślinki posadzona i 6 zdjęć, sztuczny ruch
BarbaraM 13:40, 31 lip 2014

Zajrzałam do ciebie w wolnej chwili.
Na razie te roślinki sa małe,ale szybko wystartują.
Podobają mi się twoje obsadzenia.
Bukszpany nadają ładne linie.