Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Tu ma być ogród :) 11:03, 13 cze 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę

Szałwia to najlepiej jakaś w rozmiarze medium, tak do 50 cm będzie idealnie.

Co ile masz te hortensje posadzone, jaka odmiana czosnków?
Mam irysy trawolistne na tej rabacie z Heidi Klum, ale one są niskie może max do 30 cm liście mają, albo i mniej - wydaje mi się, że sa hortensjami je sadzić to nienajlepszy pomysł.
Jaką odmianę miskantów masz za hortkami i w jakich odległościach masz to wszystko od sibie posadzone?

Wrzuć fotkę tu u mnie, będzie prościej coś doradzić.

A seslerię jesienną przed hortensjami niedawno Jola pokazywała - jakoś na środku strony są zdjęcia, zobacz sobie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=540

Tu ma być ogród :) 10:56, 13 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:15, 13 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Wreszcie zakupiłam doniczkę do mojego sznura pereł. jak wyszło? chyba godnie

sesja

A pewnie, że godnie nawet bardzo
Mój ogród pod górkę... 21:46, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Kasia wsztko masz tak bujne ze nei do uwierzenia . skrzynei będą mega już widze jak szalejesz przy nich na wisoną a potem mąż na zbiory chodzi

Zlew w ogrodzie to przydatna bardzo sprawa. musze kiedyś meża pogonić by naszą kuchnię ogrodoową łaskawie wykończył

Wiosną to mnie musisz pouczyć co i jak, bo ja zielona w temacie warzywniaka
Skrzynie już zasypane i nawet eM mi jakieś rzodkiewki, szczypiorki i fasolki do posiania zakupił
Kuchnia ogrodowa? Znów padniemy z wrażenia jak wykończycie!
Ukojenie 21:21, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
te pomidory siedzą w jakiej ziemi? pierwszy rok tak masz? jak wychodzi? plusy?

Worki z ziemia umowersalna ale dalam granulowanego obornika i zasilam.
To w ogole moje pierwsze pomidory wiec eksperyment ale w necie duzo o talich uprawach jest.
Plusy? Nie trzeba bylo kopac grzadki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:28, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Wreszcie zakupiłam doniczkę do mojego sznura pereł. jak wyszło? chyba godnie

sesja

Drugi rok już szukam tych badylków... Gdzie? Kiedy? Po ile?
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 19:48, 12 cze 2017

Do góry
Wpadłam z osobistymi całusami i gratulacjami
Moja "przyziemna" :) pasja 19:42, 12 cze 2017

Do góry
Jak się miewacie? kochani
Makowo na Kociewiu 19:41, 12 cze 2017

Do góry
wpadłam zostawić ci caluska
a czasem nie na temat ... 19:41, 12 cze 2017

Do góry
wrócisz?
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:01, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
fajnei ci stoi ten przewtornik, ja mam przy warzywniku i ma tendencję do pokładania się

Pewnie masz odmianę mollis, on się trochę szybciej pokłada
Ogród Małej Mi 2017 17:46, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
heheheh co dwie kosiarki to nie jedna słodziaki z nich okrutne

I co dwa pyski do gadania to nie jeden.. jeszcze trochę i mnie do głosu nie dopuszczą ..
Kamyki umyte (od roku nie myte ciurkadełko....grrr)

I efekt pracy zespołowej....
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 16:12, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
boskie zestawienie i ujęcia!!!!! to piwonie?

Tak, piwonie. Niestety nie znam odmiany, bo one "babcine" W pąku są bladoróżowe, dopiero potem kwiat stopniowo robi się biały. Mocno pachną.

kerii napisał(a)
Dołączę do pozostałych piwonie śliczne i to fioletowe towarzystwo też mi się podoba.

Przykra sprawa z różami ale pocieszę Cię nie jesteś sama moje róże na wsi też sarny zeżarły.

Nie spodziewałam się, bo od wiosny nie widywałam saren. Ale w ubiegłym tygodniu faktycznie wróciły jakieś dwie. Ostatnio lisy się u mnie panoszą. Sąsiedzi kury zaczęli hodować.

Pszczelarnia napisał(a)
Piwonia i przywrotnik - fajny mocny duet. Po humusie widzisz różnicę?

Pierwszy raz humusu używałam. Mąż miał mi kupić nawóz do hortensji, to kupił humus

Milka napisał(a)

Myślisz, że gąsienice mogłyby zjeść tylko same pąki? i to nie wszystkie? Część róży już kwitnie. Podjedzonych liści nie mają, jakieś pojedyncze.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:03, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
... w kulki...

Tam z tylu pod gabionem to co to za trawiszcza?
Bo przy kulkach to Beatlesi mniemam...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:01, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
rozplenice juz się wylewają z donic

Co to za rozplenice?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:57, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
teraz wybrałabym grabowy lub z cisa. ale wtedy jak człowiek zielony to tak jest.

Ja zieloną czy nie, wybrałbym cisa. Ale przyszło opamiętanie i zaduma nad glebą piaszczystą... no i są Szmaragdy. Lubię, nie lubię, brak czasu nie pozwoliłby mi cisów utrzymać... Ach! Wzdycham jeszcze do nich czasem...
Typografia ogrodu 15:36, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
hahahah Iwonko jesteś wielka
dokładnie
Typografia ogrodu 15:35, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Asia świetne te stoliki wysokie czarnule. mam słabość do takich. Dekoracje tez fajnie i stodoła lubię twoje klimaty a jakże

ps. mooinia od ciebie powoli zaczyna kwitnąć ale powiem ci szczerze że dobrze że jej nie zostawiłaś w tych pasach bo nie byłoby efektu na takiej połaci. nawet zrobie foto porównawcz ejej i trzcinnika KF. dla mnie ta molinia fajna bo zawisnei mi nad kulami bukszpana tak jak planowałam . ale w łanie jakoś jej nei widze. mikrusia jest. dziś byłam na chwilkę u kapiasa i oglądałam zielony dach mysląć o twoim przyszłym.

kojarzysz robaczka z różami na jakiś bolg (madżenka ma namiar chyba na nią) ostatnio pisała jak uprawia swoja glicynię. warto poczytać.

kiedys chciałam takie dla siebie aż okazały się niezbedne
jestes koleją osoba z tym samym zdaniem o molinii. moja jeszcze nie kwitnie i nawet nie przeszkadza mi odchwaszczanie trzcinnika bo wiem, ze zaraz wszystko zarośnie
musze poczytac o tej glicyni robaczka koniecznie. Inag troche juz podpowiedziała tez w tej kwesti
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:12, 12 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
będzie. one szybo idą i w górę i w kępę. cierpliwości kochana ja móje jak kupowałam to też po parę źdźbeł miały. byałm załamam jak je wyjęłam z kartonu. w tym roku moje dostają sporo gówna gołębiego (sąsiad się ze mną podzielił) i jeszcze gnojówy z pokrzyw sa już wielkie

Jak pogoda pozwoli to posadzę je dziś lub jutro i obornikiem podsypię ...Może kiedyś dogonią Twoje łany.... CUDOWNE!
Ukojenie 14:16, 12 cze 2017

Do góry
te pomidory siedzą w jakiej ziemi? pierwszy rok tak masz? jak wychodzi? plusy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies