Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Madzenka 06:54, 13 cze 2017

Heid zachwyca, a pamietam jak żałowałaś zamiany
lindsay80 10:36, 13 cze 2017

iwonkap napisał(a)

nie wiem Mam pas hortensji za nimi kiedyś będą jak urosną miskanty a przed mam w tej chwili amazon mist ale cos mi nie pasuje, brakuje mi czegoś co będzie ładnie wyglądać nim ruszą hortensje bo na razie pusto - zielono - jednolicie nie chciała bym żurawek bo mam w innych miejscach a mam tez "trochę" opuchlaków wiec nie chciała bym im dostarczać dodatkowej stołówki

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.
lindsay80 10:37, 13 cze 2017

Madzenka napisał(a)
Heid zachwyca, a pamietam jak żałowałaś zamiany

Dobrze kojarzysz, zamawiałam 3 Old Port, a dostałam tylko jedną i 2 Heidi Klum - Heidi rzeczywiście piękna i ślicznie pachnie, jeśli tylko nie będzie chorować to należą jej się pochwały.
iwonkap 10:56, 13 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę
lindsay80 11:03, 13 cze 2017

iwonkap napisał(a)

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę

Szałwia to najlepiej jakaś w rozmiarze medium, tak do 50 cm będzie idealnie.

Co ile masz te hortensje posadzone, jaka odmiana czosnków?
Mam irysy trawolistne na tej rabacie z Heidi Klum, ale one są niskie może max do 30 cm liście mają, albo i mniej - wydaje mi się, że sa hortensjami je sadzić to nienajlepszy pomysł.
Jaką odmianę miskantów masz za hortkami i w jakich odległościach masz to wszystko od sibie posadzone?

Wrzuć fotkę tu u mnie, będzie prościej coś doradzić.

A seslerię jesienną przed hortensjami niedawno Jola pokazywała - jakoś na środku strony są zdjęcia, zobacz sobie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=540

iwonkap 11:32, 13 cze 2017

Niesmiało wstawiam
Mam posadzone hortensje co ok 80 cm , za nimi w sezonie sa czosnki przed nimi tulipany , za nimi chyba ok 1 m jest miskant Gracimilius a za nimi jeszcze mikro cisy które kiedys beda duze, teraz mam tam autostradę cisy oddzielaja cześc ładna od warzywno- owocowej - ta ze skrzyniami , borowkami /tam gdzie rosną hosty/
dziekuje za miejsce, fotki usunęłam
lindsay80 11:37, 13 cze 2017

Iwonka, Ty nic nie rób tylko czekaj - ta rabata jest już kompletna, potrzebuje tylko czasu i będzie super efekt (jeśli Cię tylko AM drażni to zmień na seslerię, ale przy okazji powiększ sobie trochę tą rabatę i bardziej ją odsuń od hortek niż teraz jest AM)

Niedługo się zresztą przekonasz, że można było sadzić wszystko w większych odstępach.

Ja mam np hortki posadzone co 125 cm i już w drugim sezonie się stykały ze sobą.

lindsay80 11:41, 13 cze 2017

A w ogóle to jak tak można taki piękny ogród skrywać?

Świetny warzywnik i wszystko elegancko i schludnie zrobione.

Jaką masz tam odmianę cisa?
iwonkap 11:52, 13 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Jaką masz tam odmianę cisa? i co za cisem w stronę skrzyń za hostami?

skrywam trochę bo jakoś powoli wszystko idzie i nie wiem czy dala bym rade kronikarsko sie podjąc caloscy
cis to hicksi - za hostami mam posadzoną borówkę amerykańską / wersje jakies kompaktowe- średnia chyba/, aronie a pod nimi narazie poziomki, z boku skrzyń przy granicy działki sa agresty szczepione na pniu.
iwka 11:57, 13 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

też się właśnie dziwię zakładaj wątek

jestem takiego zdania co Edyta, w przyszłym roku zobaczysz różnicę