Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:12, 14 wrz 2018

Do góry
Dziś na szybko tylko krótka informacja W dniu wczorajszym udało się dokończyć staw Bo w nocy spadł niezły deszcz. Ale dzisiaj to tylko "wygłaszczemy" teren wokół.

Na kursie gościliśmy ekipę Mai w ogrodzie, więc sporo będzie można zobaczyć.
Moja kolekcja doczekała się nawet kamery

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:57, 14 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Podłogą w altanie zaimpregnowana. Wczoraj połowa,dzisiaj druga część. Nie zdawalismy sobie sprawy że beton będzie aż tak pił ten impregnat i za mało kupiliśmy. Teraz 72 godz.przerwy z pracami wg zaleceń producenta. W poniedziałek będzie malowanie ścian

Rabata kompostowa w połowie zrobiona. Dlaczego w połowie? No cóż...okazało się,że pod jedną warstwą płyt betonowych były kolejne przysypane ziemią. Czyli wykopki trwają dalej

fajnie jak już tak robota na czysto idzie bardzo jestem ciekawa finału ... i mówisz, że płyty pod płytami ehhh te niespodzianki.

Polinka ja chyba się zdecyduje na Wróblewskiego,te co mi polecałaś mówi, że zostają mu tylko sadzonki takie ledwo 20 cm - ale jeszcze się waham do poniedziałku daje sobie czas na decyzję te niskie cisy masz posadzone w zamian za żywopłot z bukszpanów
Basia - Mój Świat 07:45, 14 wrz 2018

Do góry
basia3 napisał(a)
Takie zestawienie.
Róża Szekspir, rozplenica moudry albo Black beauty i hortensja ale nie wiem jaka.

William Shakespeare pięknie u Ciebie rośnie i pasuje do hortensji. Mój jeszcze malutki, dopiero buduje krzaczek.

Lista róż super I całkiem spora kolekcja róż powstała. Będzie cudownie latem jak wszystkie zakwitną
Ukojenie 07:33, 14 wrz 2018

Do góry
U mnie w nocy padal deszcz.

Frontowa

Hortensja cotton candy

U mnie poranek zawsze w biegu
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:22, 14 wrz 2018

Do góry
Miłego piątku wszystkim. Niech pada!

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:19, 14 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Asiu.
A czym Ty się przejmujesz. Ja osobiście uważam, że miskant Kleine Fontaine jest ładniejszy od Gracillimusa. Przynajmniej ma to na co czekamy cały sezon.
A Gracillimus? Albo zakwitnie albo nie.
Twoje trawki w przyszłości będą takie:

Czyli mój wygląda na Kleine Fontaine,dzięki za rozpoznanie
Pszczelarnia 06:57, 14 wrz 2018
Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie ma ogrodzenia, granicą naturalną są rowy melioracyjne wypełnione zwykle wodą (nawet teraz w czasie tej uporczywej także na tych terenach suszy, była woda na dnie, obszar ten to moor - bagno, torfowisko), obsadzone z rzadka wierzbami, leszczyną, jesionami i 2 magnoliami. Żywopłoty są jakby wewnętrzne, potrzebne, by wydzielić, może równo (zwłaszcza w ogrodzie angielskim) wykroić przestrzeń dla "prawdziwego" ogrodu. Za tymi żywopłotami jest zostawiona wolna przestrzeń. Drzewa w układzie całych ciągów miały chyba za zadanie osłaniać przed wietrznymi prądami. Ich układ na polach nie był wzdłuż miedz, a właśnie w poprzek. Stąd przydomowe drzewo sąsiada i drzewo kolejnego sąsiada tworzyły naturalne przedłużenie. Ale te drzewa nie były sadzone przy domach, by nie zabierały światła ogrodom warzywnym albo ogródkom frontowym. Są odgrodzeniem pól i pastwisk od terenu ogrodu przydomowego.

Co do kontroli naturalności i eksplozji.

Kwiaty na roślinach są pozostawiane do wczesnej wiosny - "szarość, brązy i czernie to kolory naszego grudniowego ogrodu. Zostawiamy byliny na zimę, pożądając tej zmienności w ogrodzie, akceptujemy ich przekwitanie i obumieranie."
W ten sposób gwarantowany jest wysiew roślin. W lutym przystępuje się do prac na rabacie, uprząta to, co zalega i ścina byliny. W kwietniu rozpoczyna się pielenie chwastów. Wymaga się tutaj dużej znajomości roślin, wiedzy jak wyglądają wschody poszczególnych gatunków, żeby można było odróżnić te pożądane od niepożądanych. Najlepiej już na etapie pierwszych liści odróżniać i selekcjonować rośliny. Albrecht mówi, że to najbardziej wymagająca i najtrudniejsza czynność w ich ogrodowaniu. Pokazuje to w 2.14 min. filmu "Zufaelligkeit - Randomness".

Mimo takiej kontroli i selekcji na rabacie pozostaje nadal wrażenie naturalności. Powstało nawet takie określenie w Holandii "kreatywne pielenie". Gleba po takiej czynności, w oczekiwaniu na rozrost roślin, pozostaje miejscami odkryta i poddatna na atak kolejnych samosiewów. Unikając tego, ściółkują ją warstwą 2-3- centymetrową zleżałego kompostu.

Ewo z tym plewieniem to maja dużo racji ...trudno znaleźć wykwalifikowanego plewiacza

ja po ścięciu bylin wtykałam przy każdej kępie znacznik żeby własnie wiosna nie wyplewić moich kwiatków
czy dzis po kilku latach znajomości bylin (tylko tych które sa u mnie i tylko o tych myślę!) umiałabym je rozpoznac wiosną po dwóch listkach w innym ogrodzie? ....nieliczne pewnie tak ale jest to bardzo mała grupa niestety ...to samo dotyczy traw.

Przedziwny Ogród 06:49, 14 wrz 2018

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:21, 14 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Asiu.
A czym Ty się przejmujesz. Ja osobiście uważam, że miskant Kleine Fontaine jest ładniejszy od Gracillimusa. Przynajmniej ma to na co czekamy cały sezon.

Jak widzisz Waldku, ja się właśnie nie przejmuję.
Ale bardzo mi miło, że tu taki klub dyskusyjny w temacie mamy.

A z innych dobrych wieści , od wczoraj po południu pada.
Tralalalala!!!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 05:58, 14 wrz 2018

Do góry
JoannA napisał(a)
Spóźnialska

A co to za hortensja ?

Jak zwykle przepięknie u ciebie
Po roślinkach suszy nie widać, pieknie kwitnące roze
Kanciki wzorowe
A te zawilce różowe to jakie ?
Nowocześnie z różAnką :D 03:55, 14 wrz 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

Ooooo! Jaki masz tłuściutki trawniczek.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 03:46, 14 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ja tam i tak będę mówiła, że to są moje gracki
A niech one mają nawet i kwiatki! Ważne, że srebrzysty koloryt liścia, zwiewny pokrój i podobają mnie się

Asiu.

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 03:16, 14 wrz 2018

Do góry
Po opryskach (ANHK) z ang. Actively Aerated Compost Tea. Foto z 11.09.2018.

Ogród z rzeźbą 23:42, 13 wrz 2018

Do góry
Dobrej nocy z deszczem Johanko

Taką rozmarzoną mgiełkę Ci zasyłam na piękne marzenia senne:

Ogród z rzeźbą 23:38, 13 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Się wyrówna

Taaaak, chyba walcem

Kochane Green Jewel na tym niezbyt pięknym tle:

Ogród z rzeźbą 23:35, 13 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Będę kichać, jak mnie po nosie pomizia

Antidotum?

Ewentualnie całkiem wygodna miejscówka na poleżenie na woreczkach z ziemią, zawsze można sobie wygodne legowisko ułożyć podług swego ciałka

Ogród z rzeźbą 23:31, 13 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Oj Johanka, wiesz Ty co? No dziękuję.

Ale jeden błąd (przynajmniej na razie jeden się ujawnił) popełniłam. Płyty są niższe niż obrzeża i nie można kamyków troszkę wyżej nasypać, żeby aż tak bardzo nie było tego plastiku widać:

Trzeba było chyba środkiem trochę więcej tego piachu pod spodem nasypać.

Się wyrówna
Ogród z rzeźbą 23:28, 13 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Wiesz Ty co?!?!
.
.
.
.
Ślicznie!

Oj Johanka, wiesz Ty co? No dziękuję.

Ale jeden błąd (przynajmniej na razie jeden się ujawnił) popełniłam. Płyty są niższe niż obrzeża i nie można kamyków troszkę wyżej nasypać, żeby aż tak bardzo nie było tego plastiku widać:

Trzeba było chyba środkiem trochę więcej tego piachu pod spodem nasypać.
Ogród z rzeźbą 23:23, 13 wrz 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)

Popieram Hanię w całej rozciągłości, na wysokość, szerokość i w piątym wymiarze też.
Piękne miałybyśmy zdjęcia i też lubię poniedziałki bo jest wysyp nowych wpisów.

Piąty wymiar to za mało, nic z tego nie bedzie. A tak serio, to chyba mnie trochę jednak przeceniacie Dziewczyny Kochane. Nie wiem co by o tych moich fotkach powiedział profesjonalny fotograf, na pewno dopatrzyłby się sporo mankamentów.

Ich ostatnie chwile, przynajmniej w tym miejscu. To fragment powstającej rabaty, której zasadniczym elementem aktualnie jest pokazywany swego czasu dół.
Nota bene dół powolutku zapełnia się.
Nie mam ich gdzie przesadzić. Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię, nijak mi nie pasują, a jednak na swój sposób je lubię. Różyczka Stadt Rom:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies