Wydawało nam się że skoro jest dużo grzybów i skrzypy, to ziemia jest kwaśna, ale może jesteśmy w błędzie i może warto rzeczywiście przed sypaniem czymkolwiek sprawdzić ph gleby skoro to takie proste, że można to załatwić w przeciągu tygodnia. A może warto w tym celu kupić w sklepie ogrodniczym jakiś prosty kwasomierz?
Natomiast na nawóz o nazwie "efekt dywanowy", który zastosowaliśmy na początku lipca, nie zdecydowaliśmy się oczywiście przez jego nazwę, lecz po zapoznaniu się ze składem (głównie azot). Mieliśmy ciągły problem łysych placków w trawniku i braku równomiernego wzrostu. Trawnik był siany w październiku 2017, nasz ogrodnik w momencie siania też już posypał nasiona nawozem Yara Mila Complex.
Koniczynę długo wyrywaliśmy na kolanach, bo trawnik młody i chemii nie można, ale kiedy po tygodniowej nieobecności w domu, rozszalała się na trawniku aż tak bardzo, musieliśmy zdecydować się na chemię.
Wertykulację zrobiliśmy też przy okazji walki z grzybami. Wygrabiliśmy specjalnymi grabiami cały filc w nadziei, że nasze kłopoty się teraz skończą.
Załączam zdjęcie z dnia dzisiejszego.
Bardzo chcielibyśmy w przyszłym sezonie cieszyć się pięknym gęstym i zielonym trawnikiem, ale wciąż działamy po omacku.
proszę o radę - czy dobrze będzie wyglądała jedna ściana działki, gdzie jako żywopłot 1/2 będzie obsadzona tujami smaragd, a reszta cisami?
Chodzi o to, że potrzebujemy osłonić się od sąsiadów, cisy rosną wolno więc od północy, tam gdzie stoi dom (i zasadniczo nie ma okien) mogą sobie rosnąć w swoim tempie i to nam nie przeszkadza, zaś tam gdzie już jest taras i ogród, to chcielibyśmy raczej szybko się osłonić.
Wkleję zdjęcia, trochę zarosło, przepraszam, trochę nie było czasu ostatnio popracować w ogrodzie.
Chcemy stronę pn częściowo zastąpić tujami, teraz rosną cisy:
Cd strony północnej (od wschodu mamy wysokie tuje)
Witajcie Eksperci.
Mam problem z trzema posadzonymi w tamtym roku sporymi sosnami. Igły w dużej ilości żółkną/pomarańczowieją na całej długości gałęzi, obecnie tylko końcówki gałęzi zostały zielone. Po przyjrzeniu się większość igieł, z tych które jeszcze nie są żółte, mają ciemno brązowe same końcówki. Załączam zdjęcia gałęzi, igieł i pnia. Przędziorka nie ma, innych żyjątek też nie zauważyłam.
Proszę Was o pomoc w diagnozie no i czym opryskac teraz jesienią?
Jola myślałam żeby dać albo róże albo rozchodniki ale jak pokazalas to zdjęcie z grackami i różami to mnie chyba przekonalas. A tak apropos grackow to u mnie pierwszy raz będą kwitly. Zaczynają z nich wychodzić kotki. Muszę to uwiecznić bo to się rzadko zdarza. W tym roku po raz pierwszy zakwitly mi też gigantusy. A truskawek zazdroszczę. Miłej niedzieli. Mam nadzieje ze u Ciebie nie wieje tak jak u mnie.
Witajcie Eksperci.
Mam problem z posadzoną w tym roku hortensją ogrodową Wim's red oraz z hortensja pnącą rododendronem. Podejrzewam kilka chorób na raz bo objawy są duże. Załączam foto obydwu hortensji i rododendrona
Z góry wielki dzięki
Ewka-to chyba największy komplement jaki do tej pory usłyszałam Dziękuję!
Ogród Oli to perfekcjonizm w każdej postaci i raczej nigdy nie uda mi się osiągnać takiego efektu ale cały czas staram się utrzymać porządek
Morning lighty sadzone bardzo nieprzepisowo bo nie ma tam nawet pół metra...ale u mnie wszystko w ścisku z racji małego metrażu. Już po tym sezonie wiem, że miskanty będę musiała dzielic co dwa lata ponieważ jest ciasno.
A pod owocówki myślę, że jakaś 1/3 działki poszła, może nawet więcej.
Tak gdzieś ok 7-8 arów. No a drzew i krzewów mam sporo.
Drzew owocowych na pewno ponad 20, a krzaczków będzie pewno ok. 70... może nawet więcej.
No i są tak jeszcze skrzynie warzywne - 5 sztuk.
Patrząc na to zdjęcie - z prawej są jeszcze dwa rządki borówek i skrzynie,
a z lewej trzy rzędy winogron, truskawki i szklarnia.
Sylwia a dlaczego w donicach? Czy sa ekspansywne.
W rzedzie beda pieknie wygladaly na kolorowym tle. Za 2-3 lata beda duze kepy. Widze, ze tam brzozka w tyle posadzona.
Moje trawy zolkna wyglada to imponujaco sprawia to cudowna jesien a wlasciwie lato.
Sadz trawiszcza masz duzy teren jak spojrzysz z doliny bedzie cudo.