Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 16:35, 07 paź 2018

Do góry
Megi, tak na szybko taka propozycja

Taras drewniany z dachem z listewek, listewki tez nad poleczkami. Półeczki drewniane na postawienie talerzy bądź innych rzeczy.

Ciemnobrązowe przy tarasie to podwyższone skrzynie/donice, które zakryją studnie.
Jasnobrązowe to rabaty z owocowymi.
Jasnoszare to chodniczki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:30, 07 paź 2018

Do góry
kariko napisał(a)
Witajcie,

proszę o radę - czy dobrze będzie wyglądała jedna ściana działki, gdzie jako żywopłot 1/2 będzie obsadzona tujami smaragd, a reszta cisami?

Chodzi o to, że potrzebujemy osłonić się od sąsiadów, cisy rosną wolno więc od północy, tam gdzie stoi dom (i zasadniczo nie ma okien) mogą sobie rosnąć w swoim tempie i to nam nie przeszkadza, zaś tam gdzie już jest taras i ogród, to chcielibyśmy raczej szybko się osłonić.

Wkleję zdjęcia, trochę zarosło, przepraszam, trochę nie było czasu ostatnio popracować w ogrodzie.

Chcemy stronę pn częściowo zastąpić tujami, teraz rosną cisy:

Cd strony północnej (od wschodu mamy wysokie tuje)
po przeciwnej stronie od pd żywopłot sąsiada:\

Wydaje mi się że będzie to fajnie do siebie pasować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:58, 07 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wy tam na tym Mazowszu jesieni nie macie, czy co?

U Ciebie Haniu zawsze wszystko wcześniej - wiosna, lato, jesień .... zima .
Kwiaty we włosach 15:56, 07 paź 2018

Do góry
Witam wszystkich ogrodników

Elu oto ten miskant -różne ujęcia

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:44, 07 paź 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

Joasiu pięknie jesiennie kolorowo u Ciebie, kot zachwycający... jakby z rysiem skrzyżowany.
Przypomnij mi proszę jaka to róża na pierwszym zdjęciu??
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:30, 07 paź 2018

Do góry
Wydawało nam się że skoro jest dużo grzybów i skrzypy, to ziemia jest kwaśna, ale może jesteśmy w błędzie i może warto rzeczywiście przed sypaniem czymkolwiek sprawdzić ph gleby skoro to takie proste, że można to załatwić w przeciągu tygodnia. A może warto w tym celu kupić w sklepie ogrodniczym jakiś prosty kwasomierz?
Natomiast na nawóz o nazwie "efekt dywanowy", który zastosowaliśmy na początku lipca, nie zdecydowaliśmy się oczywiście przez jego nazwę, lecz po zapoznaniu się ze składem (głównie azot). Mieliśmy ciągły problem łysych placków w trawniku i braku równomiernego wzrostu. Trawnik był siany w październiku 2017, nasz ogrodnik w momencie siania też już posypał nasiona nawozem Yara Mila Complex.
Koniczynę długo wyrywaliśmy na kolanach, bo trawnik młody i chemii nie można, ale kiedy po tygodniowej nieobecności w domu, rozszalała się na trawniku aż tak bardzo, musieliśmy zdecydować się na chemię.
Wertykulację zrobiliśmy też przy okazji walki z grzybami. Wygrabiliśmy specjalnymi grabiami cały filc w nadziei, że nasze kłopoty się teraz skończą.
Załączam zdjęcie z dnia dzisiejszego.

Bardzo chcielibyśmy w przyszłym sezonie cieszyć się pięknym gęstym i zielonym trawnikiem, ale wciąż działamy po omacku.

waldek727 napisał(a)

-Tak jak trzeba, czyli w/g zaleceń nawozowych wydanych przez Okręgową Stację Chemiczno - Rolniczą. Z tym, że ja nigdy w zleceniu nie widziałem wskazania użycia nawozu o nazwie ,,efekt dywanowy" Po drugie to dowód na to jak działają nawozy o szumnych nazwach w pięknych opakowaniach.
-Dowód na to, że wertykulację trawnika powinno się rozpoczynać dopiero od trzeciego sezonu wegetacyjnego.
-Dowód na to, że młodych trawników nie traktuje się środkami chemicznymi.

Zrób badanie gleby. Poproś o zalecenia nawozowe i dowiedz się jakie ma pH gleba na której rośnie trawa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:24, 07 paź 2018

Do góry
Witajcie,

proszę o radę - czy dobrze będzie wyglądała jedna ściana działki, gdzie jako żywopłot 1/2 będzie obsadzona tujami smaragd, a reszta cisami?

Chodzi o to, że potrzebujemy osłonić się od sąsiadów, cisy rosną wolno więc od północy, tam gdzie stoi dom (i zasadniczo nie ma okien) mogą sobie rosnąć w swoim tempie i to nam nie przeszkadza, zaś tam gdzie już jest taras i ogród, to chcielibyśmy raczej szybko się osłonić.

Wkleję zdjęcia, trochę zarosło, przepraszam, trochę nie było czasu ostatnio popracować w ogrodzie.

Chcemy stronę pn częściowo zastąpić tujami, teraz rosną cisy:

Cd strony północnej (od wschodu mamy wysokie tuje)

po przeciwnej stronie od pd żywopłot sąsiada:\
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:41, 07 paź 2018

Do góry
Mozna o tej oorze roku przeprowadzic wertykulacje trawnika? Trawnik w tym roku przez bardzo gorace i dlugie leto wygląda tak.
Sosna - Pinus 13:22, 07 paź 2018

Do góry
Witajcie Eksperci.
Mam problem z trzema posadzonymi w tamtym roku sporymi sosnami. Igły w dużej ilości żółkną/pomarańczowieją na całej długości gałęzi, obecnie tylko końcówki gałęzi zostały zielone. Po przyjrzeniu się większość igieł, z tych które jeszcze nie są żółte, mają ciemno brązowe same końcówki. Załączam zdjęcia gałęzi, igieł i pnia. Przędziorka nie ma, innych żyjątek też nie zauważyłam.
Proszę Was o pomoc w diagnozie no i czym opryskac teraz jesienią?

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:05, 07 paź 2018

Do góry

Ogród wśród pól i wiatrów 13:01, 07 paź 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Na czym się skończy, tego nikt nie wie Póki co się jeszcze nie zaczęło, bo na razie eM. się na kancikach skupił w części owocowej. Z lawendą .. OK, nie grzeszę... ale jak patrzę na skulkowne, nabite, piękne lawendy u Asi-Nawigatorki na przykład, no to co ja mam myśleć?? Chyba muszę je wydrukować i pokazać moim, jak mają rosnąć

Nie wiem do końca jak TY planujesz tę rabatę z bonicą, ale na pewno rozchodnik nie może być z tyłu, za różą, bo go bonica całkowicie zasłoni. Chyba, że te rośliny co wymieniłaś, będą jakoś obok siebie.

Hacone w jesiennej odsłonie zostawiam z życzeniem miłej niedzieli

Jola myślałam żeby dać albo róże albo rozchodniki ale jak pokazalas to zdjęcie z grackami i różami to mnie chyba przekonalas. A tak apropos grackow to u mnie pierwszy raz będą kwitly. Zaczynają z nich wychodzić kotki. Muszę to uwiecznić bo to się rzadko zdarza. W tym roku po raz pierwszy zakwitly mi też gigantusy. A truskawek zazdroszczę. Miłej niedzieli. Mam nadzieje ze u Ciebie nie wieje tak jak u mnie.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 13:00, 07 paź 2018

Do góry
Witajcie Eksperci.
Mam problem z posadzoną w tym roku hortensją ogrodową Wim's red oraz z hortensja pnącą rododendronem. Podejrzewam kilka chorób na raz bo objawy są duże. Załączam foto obydwu hortensji i rododendrona
Z góry wielki dzięki
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:53, 07 paź 2018

Do góry
Jesień 2018

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:52, 07 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Co tu napisać Ty i Ola macie takie ogrody, że zazdrość człowieka ściska
Powiedz w jakiej odległości od szmaragdów masz te miskanty?

Ewka-to chyba największy komplement jaki do tej pory usłyszałam Dziękuję!
Ogród Oli to perfekcjonizm w każdej postaci i raczej nigdy nie uda mi się osiągnać takiego efektu ale cały czas staram się utrzymać porządek

Morning lighty sadzone bardzo nieprzepisowo bo nie ma tam nawet pół metra...ale u mnie wszystko w ścisku z racji małego metrażu. Już po tym sezonie wiem, że miskanty będę musiała dzielic co dwa lata ponieważ jest ciasno.
Ogród wśród pól i wiatrów 12:51, 07 paź 2018

Do góry
Właśnie ... a'propos truskawki.
Fotka zrobiona jakieś 1,5 godziny temu, nie w maju... hehe

Miłej niedzieli wszystkim
Ogród wśród pól i wiatrów 12:48, 07 paź 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)

Klona tylko polecić mogę. Piękny jest, w miarę szybko rośnie i jest dość duży więc do Twojego ogrodu spoko - masz sporo miejsca jeszcze. Latem jest w miarę neutralny i teraz jesienią pokazuje szał ciał.

a powiedz mi jeszce - jaką masz powierzchnię pod drzewa i krzewy i ile mniej więcej ich masz?

Klon wiem ... marzenie ...

A pod owocówki myślę, że jakaś 1/3 działki poszła, może nawet więcej.
Tak gdzieś ok 7-8 arów. No a drzew i krzewów mam sporo.
Drzew owocowych na pewno ponad 20, a krzaczków będzie pewno ok. 70... może nawet więcej.
No i są tak jeszcze skrzynie warzywne - 5 sztuk.

Patrząc na to zdjęcie - z prawej są jeszcze dwa rządki borówek i skrzynie,
a z lewej trzy rzędy winogron, truskawki i szklarnia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:34, 07 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wczoraj posadziliśmy wszystko i pozostałe trawy też, ale fotki jeszcze w aparacie, za to moje widoki jesienne

Sylwia a dlaczego w donicach? Czy sa ekspansywne.
W rzedzie beda pieknie wygladaly na kolorowym tle. Za 2-3 lata beda duze kepy. Widze, ze tam brzozka w tyle posadzona.
Moje trawy zolkna wyglada to imponujaco sprawia to cudowna jesien a wlasciwie lato.
Sadz trawiszcza masz duzy teren jak spojrzysz z doliny bedzie cudo.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:29, 07 paź 2018

Do góry
klon tatarski ginnala....słabo mi coś rośnie, ale i warunki ma spartańskie bo w łące kwietnej, a ta przecież wysoka rośnie

i znowu wiosna

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:24, 07 paź 2018

Do góry

Ogród na piasku i z wielkim murem 12:22, 07 paź 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)

I ja zacytuje jeszcze raz bo to naprawdę piekne widoczki !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies