Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 00:37, 03 paź 2018

Do góry
Aniu, kanty robię trzy razy w roku. Pierwszy raz po wiosennej wertykulacji, drugi raz na początku lata i ostatni raz jesienią. I to całkowicie wystarcza.

Wykonanie jesienią kantów nadaje trawnikowi eleganckiego wyglądu w bezśnieżne zimy. Skoro kolorem nie może zachwycać, to chociaż kształtem trzyma fason

Moja ziemia jest również piaszczysta. Wypraktykowałam, że najlepiej robić kanty po deszczu lub po bardzo obfitym podlaniu trawnika (gdy warstwa ziemi jest mokra na co najmniej 20 cm.). Wówczas bardzo łatwo robi się ostry kant - ziemia się nie osypuje. Dodatkowo kant od środka "ubijam" ręką. Starcza na ok. 3 miesiące.

Trawnik jest koszony tylko kosiarką.

W najgorszych okresach kanty wyglądają mniej więcej tak, jak na zdjęciu (zaczynam myśleć, że czas doprowadzić je do porządku).

Ogród wśród pól i wiatrów 00:31, 03 paź 2018

Do góry

Rany Julek, co to za rośliny te kwiaty rozowiaste ? Eksplozja koloru extra!
Za drzwiami do ogrodu... 00:17, 03 paź 2018

Do góry
Clematis na razie nic sobie nie robi z przymrozków

Gość w ogrodzie:

Za drzwiami do ogrodu... 00:10, 03 paź 2018

Do góry
To miło Basiu
Ogrodowe szaleństwo ... 23:54, 02 paź 2018

Do góry

Ogrodowe szaleństwo ... 23:52, 02 paź 2018

Do góry

Czubajkowy Ogród 23:51, 02 paź 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Mój dyniowy zbiór. Biorąc pod uwagę późny termin sadzenia, cieszę się że w ogóle coś urosło. Wciąż jednak nie wiem, co mi urosło - to długie i zielone?

To może cukinia z dynią się zapyliły i wyszła taka krzyżówka?U mnie na pryzmie kompostowej też parę takich cudaków wyrosło,tylko bardziej pasiaste.Na wszelki wypadek nie brałam do jedzenia.Poszły na przekompostowanie.
Ogrodowe szaleństwo ... 23:50, 02 paź 2018

Do góry

Jesień nadchodzi. Jaki skok temperatur. Jednego dnia 27 stopni, drugiego 10. Co za szok termiczny nie tylko dla nas ale tez dla roślin. Dzień coraz krótszy, coraz mniej czasu na prace w ogrodzie - chyba że w weekend. Mam nadzieję że ten nadchodzący będzie ciepły. W ten weekend co minął nic nie zrobiłam bo w sobotę ogarniałam w domu a w niedzielę byłam u syna na przysiędze. Tam na szczęście pogoda dopisała.
Dziś wstąpiłam na działkę, zmiany, zmiany, zmiany

Za drzwiami do ogrodu... 23:26, 02 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Ale przepiękne okno zrobiłaś. Takie jesienne a ten ptaszek z jarzębiną w dzióbku to cudaczek. Inne dekoracje też cudne. Bardzo mi się podobają. Po prostu artystka.
Pozdrawiam serdecznie.

Jakoś nie mogłam się oprzeć żeby ptaszka nie nakarmić jarzębinką...
A mój artyzm ,to raczej naśladownictwo..
Moja działka na Dębowym Lesie 23:14, 02 paź 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Kochana, dojrzałam na Twoim tarasie jedną długą, zieloną dynię, zupełnie jak moja - co to za jedna? Pytam kogo mogę, ale nikt mi nie potrafi powiedzieć, co to za odmiana, a w sprzedaży u siebie takich nie widuję Jadalna ci ona?
Piszesz o własnej sadzoneczce hortensji Bobo. Może w przyszłym roku wreszcie zmobilizuję się, by rozmnożyć swoje drzewiaste, bo je uwielbiam, a mam tylko 3 Plus jedna malutka, która się sama "odłożyła"
Te długie to mam cukinie tylko ta okrągła ciemno-zielona to dynia.
Zobacz tu jest dynia i cukinia

Twoja tak samo wygląda ??
Moja hortensja jest z własnych odkładów.Tak jeszcze mi wychodzą.Z patyczków to mi się nie udaje ich rozmnożyć.
Jeszcze też przełożę ziemią i kamieniem gałązki .To za 2 lata będą już fajne sadzoneczki

Może ostanie takie widoki

Za drzwiami do ogrodu... 23:10, 02 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, dziękuję za odwiedziny.
Moje hortensje ogrodowe też nigdy nie miały tyle kwiatów co w tym roku. Za radą Bogdzi podlewałam Florovitem( bo chciałam mieć różowe kwiaty, a jeśli chce się fioletowe to pinvitem). I tak zaczęły kwitnąć jak szalone. Może to ten Florovit tak na nie podziałał?
Trawy wokół oczka to ( o ile dobrze pamiętam) Turzyca Oszimska Evergold. Cieszę się, że zakryła krawędż oczka. Bo było to kiedyś widoczne i niezbyt ładnie wyglądało.
Idę pospacerować po Twoim ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki Basiu za wszelkie informacje,na pewno je wykorzystam.A jak często podlewałaś tym Florowitem?

Wśród brzóz i dębów 23:07, 02 paź 2018

Do góry
Goniu, w tym roku znalazłam w ogrodzie tylko dwa grzybki, nie licząc tych grzbnych ciekawostek, no i muchomorków. W zeszłym roku było więcej.

Dorotko, nie wkładałam włosów, ale będę się chwytać wszystkich sposobów, żeby zniechęcić tych osobników w czarnych futerkach do zamieszkiwania na moim terenie. Słyszałam też o wsadzaniu psiej sierści do krecich nor, muszę spróbować.
Czytałam u Grzesia, że podobają Ci się wielopienne brzozy, ja też je uwielbiam. Mam dwie dwupienne, jedna para na końcu brzozowej alejki, a drugo na końcu ogrodu, przy łące. Specjalnie dla Ciebie fotki.

Moja działka na Dębowym Lesie 23:00, 02 paź 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Od 3 lat już nie przyjeżdżam. Od dawna nie mamy tam rodziny, zostali tylko Ci, którzy na cmentarzu ... Jednak obecnie moi Rodzice wymagają opieki i nie mogę nigdzie jeździć, więc póki co także krasnostawskiego cmentarza nie odwiedzam. Może kiedyś... W każdym razie za zaproszenie serdecznie dziękuję, chętnie skorzystam, gdy nadejdzie czas i na takie przyjemności
Co do jeżówki, to trudno powiedzieć - wszystko zależy od tego jak szybko zima przyjdzie. Dla bezpieczeństwa okryłabym ją stroiszem po pierwszych mrozach. Chociaż październik to przecież wciąż jeszcze dobry czas na przesadzanie na rabatach, więc bądźmy dobrej myśli, że i jeżówka poradzi sobie

Oj, to smutne.. ale takie to jest życie.
Furtka do mojego ogrodu jest dla ciebie zawsze otwarta
Tak właśnie chcę zrobić z tą jeżówką.Nakryję ją na zimę liśćmi jeszcze.Tak tak po mrozach.To będzie taki test,czy warto jeszcze na jesieni je kupować

Doranma napisał(a)

Aniu, nie zauważyłam, że też się dopisałaś - bardzo serdecznie dziękuję, bardzo, bardzo bym chciała, ale życie ma na razie dla mnie inny plan Trudno mi nawet odwiedzać koleżanki w pobliżu. Dlatego tym bardziej się cieszę, że dzięki Ogrodowisku mogę być chociaż wirtualnie w Waszych pięknych ogrodach

Bo my Anie dwie z Chełma( a poznałyśmy się dzięki Ogrodowisku ) i mamy z sobą kontakt,Także gdybyś kiedyś przyjechała tutaj, to czekają na ciebie dwa ogrody
Zycie wiem, wiem razie się swoim scenariuszem.
Życzę siły na nie i te wszystkie rzeczy.I dziękuję za wirtualne odwiedziny.:0
A my , ja mogę być w twoim pięknym ogrodzie
Ogród z rzeźbą 22:59, 02 paź 2018

Do góry
Dla Iwonki, listki klona Jordan:

A tak mi kurcze podeschły na samej górze:

Za drzwiami do ogrodu... 22:58, 02 paź 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Aniu, zrobiłaś śliczne dekoracje, moim zdaniem masz do tego "dryg" i dobre oko Czy to okienko na drzwiach zrobiłaś z listewek, czy ono takie gotowe już było? Myślę, że można by takie z samych patyków nawet zmontować w jakiejś wolnej chwili, tylko że taka chyba u mnie szybko nie nadejdzie, ale zachowam inspirację w pamięci

Dorotko,miło,że Ci się podobają moje dekoracje
To okienko to kupiona gotowa ramka,kupiłam taka z surowego drewna i pomalowałam.Ostatnio robiła za okienko na grillu
Moją inspiracją było okienko zrobione z gałązek,ale szybciej było wykorzystać gotoweWłaśnie też mam problem z tymi wolnymi chwilamiJakoś tak obroty mi spadły...czy coś w tym rodzaju

Moja działka na Dębowym Lesie 22:47, 02 paź 2018

Do góry
Karoandhergarden napisał(a)

Super dynie Uwielbiam udekorowane ogrody.
Ja też mam w warzywniku, ale mam male dzieci, wiec wszystko jest na zupki
A do dekoracji musialam o zgrozo kupic bo szkoda mi bylo tych moich wypielegnowanych
Za rok posieje wiecej

Karolinko witaj !
I ja mam swoje dynie i lubię dekoracje z nimi i dania z nimi
Hmmm swoje oszczędzasz,, ale w końcu chyba skonsumujesz ??
Będą pyszniejsze zobaczysz.Ale na razie niech ciebie pocieszą
Ja coraz jakaś wezmę do jedzenia albo komuś.Ale ich trochę było i troszkę zostało
Twoje wyglądają też pięknie Dekoracja suuper!!

Moje Hokkaido
Za drzwiami do ogrodu... 22:45, 02 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aniu ogród jesienny wciąż piękny
Bredzi podoba mi się jesienne okienko.
Stoliczek dostał nowe ciepłe nakrycie I piękne dekoracje
Aniu. ..zobaczyłam nowa szkółkę w Piasecznie obok Halinki.
oj mają mnóstwo roślin.
WIelka szkółka aż mąż się pytał ile tego arealu tam jest. 7,5 ha.
Czasu za mało było aby zorientować się van wszystkim.
Ale na wiosnę jak tam będę to oczywiście odwiedzę uważniej.

Jezowek jeszcze nawet kwitnących chyba jeszcze tam było ze 20 odmian. Sadzonki duuze.ładne. jedną tylko kupiłam, bo to już późno przed zimą trochę ryzyko.
Dymki ładne. A duże jadalne masz ?

Aniu,dziękuję za pochwałyLubię wszelkie dekoracje ,tylko na zrobienie ich zawsze brakuje czasu
Dobrze wiedzieć o takiej szkółce...
Jeżówek nigdy za dużoJa pewnie w przyszłym roku jeszcze jakieś kupię.
A moje dyńki te jadalne za wielkie nie urosły...ale wystarczyTakich dużych pomarańczowych nie mam.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:41, 02 paź 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Potwierdzam Ania piecze wspaniały chlebek

A zdjęcia robi niesamowite.Aniu Sławku dziękuję że byliście w moim skromnym ogrodzie i liczę Sławku ze trawki sami zabierzecie ,bo kto mi takie piękne zdjęcia zrobi

Anie i Słaewk to uroczy mili ludzie ciągle uśmiechnięci fajosko mieć takich przyjaciół ;d Dziękuję że się poznaliśmy

Dziękuję Halinko,To był żytni chlebek z dodatkami na zakwasie
dziękuję również za te słowa pochwały.
Gdyby nie było ślicznego ogrodu i pięknych roślin to i na fotografiach tego nie wyczarowałabym
I ja dziękuję,że mogę mieć taką przyjaciółkę ogrodową.
I za wszystko

Kolo lampy rośnie trawka od ciebie Dziękuję Halinko

Zobacz moja hortensja Kyushu - jest jasna, nie czerwieniej, nie różowiej .
Twoja jest jakaś inna odmiana.

W samym słońcu 22:29, 02 paź 2018

Do góry
Chętnie poznam wasze zdanie
1. Rabata przy domu i dalej chodnik
2. Tylko chodnik bez rabaty

A to jeszcze czeka do posadzenia plus trochę łyse tuje, mam nadzieję, że w nowym miejscu się zregenerują aa i cebulki

Muszę korę kupić do wysypania. Duuzo kory
Połowa działki - czyli mam powoli dość 22:27, 02 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziś zobaczyłam Twój ogród z zupełnie innej perspektywy i powiem Ci że w obiektywie Ani wygląda świetnie.

Dziękuję
Jeszcze znalazłam takie Halinki ogrodowe

Były ponoć dylematy co to za hortensja ??
Ja nie wiem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies