Dziwię się, że pod Wrocławiem nie ma planów zagospodarowania ograniczających pastelozę... Na mojej wsi jest
Kasia - te trzcinniki tam mocno przemyślane były, a i tak nietrafione są. Posadziłem je, bo tam jest mega sucha i uboga gleba - miskant raczej woli dobre warunki... Jednak nerwa mam na nie i chyba znowu zrobię przerzucanki...
Urlop marzy mi się jesienią - tak na parę dni klimat zmienić
Miskant Gracillimus Jeśli potrzebujesz osłony oczu to od momentu ścięcia do końca czerwca nie licz na nie No i Kokosia ma tutaj mega dorodne kępy co będą miały z 5-6 lat
Ten miskant jest wielki.
Jeszcze nie wypuścił kłosów, cały czas rośnie. I szukam mu innej miejscówki, bo tu do róży New dawn jest trochę za wielki. Z drugiej jednak strony marzyły mi się trawy zaglądające przez okno. Memory tak robi właśnie. Czekam jeszcze, aż zakwitnie
Adagio mam od 1,5 tygodnia.
Z tego co czytałam rosną tak jak Morning Light tylko że mniejsze i kwitną, czego nie robią ML.
Kolorek ciut ciemniejszy ale też jaśniutki paseczek w środku. Licze na nie bardzo.
mam ponad 60 krzaków wiec jak wywalę 10 najgorszych to nawet nikt nie zauważy
Widziałam że od Mariusza wiozłyście trawki.. chyba taką sama kupiłam.. nie mam pojęcia gdzie posadzę.. ale ..kupiłam..
Jak zebrinus tylko listki wąskie, wąziutkie.. a może wiem gdzie posadzić tylko... muszę pień po jałowcu wykarczować
Miskant Etincelle
Hej Kasiu
Szukam info na temat miskanta Adagio.I trafiłam na Twój wątek
Czy te trawki co masz posadzone na tej rabatce okrągłej to miskant Adagio?
Zadowolona jesteś z niego?
Pięknie prowadzisz hortensje,muszę się cofnąć i poczytać co to za odmiany masz.
Serdecznie dziękuję za pochwały To miłe jak moje rabaty są inspiracją dla innych.
Ilona- trudno jest jednoznacznie powiedzieć jaka wysokość będą miały limki po kilku latach. Musisz wiedzieć, że to wszystko zależy od ich cięcia.
Zakładając, że każdego roku będziesz gałązki przycinała za drugim kolankiem, to po kilku latach czy kilkunastu będą się robiły coraz wyższe. Jeśli ktoś co jakiś czas koryguje ich wysokość ścinając kilkuletni przyrost to można je zatrzymać na pewnej wysokości. Nie wiem czy obrazowo to piszę.
Na tym zdjęciu pokazałam (nieudolnie) o co mi chodzi
1. czerwone- pierwsze ciecie
2. czarne - kolejne przez kilka lat
3. żółte - cięcie korygująco-odmładzające.
Moje hortki o które pytasz mają około 1,70 i dalej będę je prowadziła wyżej. Do jakiego momentu - nie wiem. Zobaczę w praniu. Były cięte 3 razy.
Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.