Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:57, 29 sie 2017

Do góry
i takie tam trawki
red baron i bronze form

miskant dorning ingrid

szafirki z marmeladą
Na zielonej... trawce :) 21:16, 29 sie 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Nie mogę nigdzie znaleźć o co mi chodzi...

Mam tylko takie coś - zobacz jak ładnie "gra" ciemny cis i jasny miskant

https://www.ogrodowisko.pl/watek/30-taras-z-drewna-egzotycznego?page=2

ostatnie foto

Między a konkretniej trochę wysunięte z przodu hortki - tak aby słupy cisów z czasem zostały oplecone przez hortensje

Tak to widzę, nie wiem czy Ty też

Dzięki za link. Nie znałam tej inspiracji, ale oczami wyobraźni tak właśnie myślałam, że będzie wyglądało plus hortensje

Widzę to tak jak Ty
Ogród Mirelli 20:35, 29 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Angelika jak znajdziesz tą inspirację to podaj link

Mirella nie znalazłam niestety nigdzie to o co mi chodzi, ale u siebie wzuciłam link jak ładnie gra ze sobą jasny miskant i cis kolumnowy
Ogródek Iwony II 14:52, 29 sie 2017
Do góry
Iwonko jak wszystko się rozrosło przez te wakacje, pięknie się bukszpan zagęścił
Jak wysoki u ciebie rośnie miskant KF?
Coś jeszcze, coś więcej... 12:59, 29 sie 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
Sebek Ty to masz zapłocie, ale zazdroszę U mnie same elewcje w tle, żeby to jeszcze jakieś twarzowe kolory miały... Pięknie jest, tylko wiesz, ten trzcinnik...nie żebym się czepiała, ale jak tam coś bardziej zwisiastego bym widziała- morning light?

ehh urlop...znowu bym mogła

Dziwię się, że pod Wrocławiem nie ma planów zagospodarowania ograniczających pastelozę... Na mojej wsi jest

Kasia - te trzcinniki tam mocno przemyślane były, a i tak nietrafione są. Posadziłem je, bo tam jest mega sucha i uboga gleba - miskant raczej woli dobre warunki... Jednak nerwa mam na nie i chyba znowu zrobię przerzucanki...

Urlop marzy mi się jesienią - tak na parę dni klimat zmienić
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:37, 29 sie 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Jesień zbliża się szybkimi krokami
Miskant Ferner Osten

Miskant George 2

Jakie stanowisko lubią zawiłe? Chodzi o ilość słońca i wilgoci.

Miskanty szaleją u Was. Na swoje czekam myśląc że duża ilość słoneczka w tym roku będzie im sprzyjała w kwitnieniu. A grzybki pierwsza klasa
Kwitnące skarpy 12:00, 29 sie 2017

Do góry
Miskant purpurescens zaczyna się przebarwiać

Klon bowhall tez powolutku lapie kolorek
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:41, 29 sie 2017

Do góry
admete napisał(a)
i zaczęły się dalsze wykopki

wykopując perwoskią, stwierdziłam że na jej miejsce przesadzę mikołajki - bo one takie haberdzie wysokie rosną z brzydkimi łodygami na dole, ale siedząc na przerwie na tarasie i patrząc w te puste miejsca wymyśliłam że najlepiej byłoby jednak dać tam kontynuację trawy żeby zrobić całą ścianę falującą, bo z mikołajkiem znowu byłoby pusto przez pół sezonu

miałam dwie sadzonki takiej siwej trawy - oczywiście nie mam nazwy, bo dostałam od pana trawki jako rekompensatę za zdechnięte trawy które kupiłam rok wcześniej u niego, dostałam, wsadziłam w warzywnik i tak zrobiły się z tego dwie kępy - z których wczoraj musiałam zrobić 3

wczoraj po posadzeniu traw przesadziłam jeszcze 3 liatry na lewą stronę a w ich miejsce 3 rozchodniki z Wojsławic, posadziłam już logicznie - przyszłościwo - mnie się to nie zdarza hahahahahah - tak żeby za 5 lat były wielkimi plamami fioletowo - bordowych kwiatuchów

rozchodnika kupiłam rok temu - jedną sztukę - bo drogie jak cholera - podzieliłam od razu - wyszło 5 sztuk, wsadziłam 2 na fioletową, 3 na pomarańczową - podoba mi się am bardzo - ale dziś wyjmę i przesadzam na fioletową, może uszczknę kawałek żeby za jakiś czas wrócił z powrotem na pomarańczową - masło maślane trochę ale się spieszę bo zaraz do przedszkola będę jechać

TO CHYBA JEST MISKANT MORNING LIGHT TEŻ GO MAM za tą niebieskawą sosną
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:55, 29 sie 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Miskant Gracillimus Jeśli potrzebujesz osłony oczu to od momentu ścięcia do końca czerwca nie licz na nie No i Kokosia ma tutaj mega dorodne kępy co będą miały z 5-6 lat

racja o terminie nie pomyślałam - muszę chyba coś innego zastosować...tylko co...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:39, 29 sie 2017

Do góry
ag_zie napisał(a)

co tam za trawy daleko są? potrzebuję aby odgrodzić się od sąsiadów drogi Jak uważasz - spełnią swoją rolę?

Miskant Gracillimus Jeśli potrzebujesz osłony oczu to od momentu ścięcia do końca czerwca nie licz na nie No i Kokosia ma tutaj mega dorodne kępy co będą miały z 5-6 lat
Na zielonej... trawce :) 09:02, 29 sie 2017

Do góry
Nie mogę nigdzie znaleźć o co mi chodzi...

Mam tylko takie coś - zobacz jak ładnie "gra" ciemny cis i jasny miskant

https://www.ogrodowisko.pl/watek/30-taras-z-drewna-egzotycznego?page=2

ostatnie foto

Między a konkretniej trochę wysunięte z przodu hortki - tak aby słupy cisów z czasem zostały oplecone przez hortensje

Tak to widzę, nie wiem czy Ty też
Ogródek Iwony II 23:17, 28 sie 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Masz może fote Memory.

Ten miskant jest wielki.
Jeszcze nie wypuścił kłosów, cały czas rośnie. I szukam mu innej miejscówki, bo tu do róży New dawn jest trochę za wielki. Z drugiej jednak strony marzyły mi się trawy zaglądające przez okno. Memory tak robi właśnie. Czekam jeszcze, aż zakwitnie

Ranczo Edy 22:34, 28 sie 2017

Do góry
Edytko, piękny ogród! A hibiskus i trawka miskant super!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:10, 28 sie 2017

Do góry
Jesień zbliża się szybkimi krokami
Miskant Ferner Osten

Miskant George 2
Ogród Małej Mi 2017 20:35, 28 sie 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

mam ponad 60 krzaków wiec jak wywalę 10 najgorszych to nawet nikt nie zauważy

Widziałam że od Mariusza wiozłyście trawki.. chyba taką sama kupiłam.. nie mam pojęcia gdzie posadzę.. ale ..kupiłam..
Jak zebrinus tylko listki wąskie, wąziutkie.. a może wiem gdzie posadzić tylko... muszę pień po jałowcu wykarczować
Miskant Etincelle

bardzo mozliwe, bardzo podobny
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:34, 28 sie 2017

Do góry
Kaska napisał(a)
Hej Kasiu
Szukam info na temat miskanta Adagio.I trafiłam na Twój wątek
Czy te trawki co masz posadzone na tej rabatce okrągłej to miskant Adagio?
Zadowolona jesteś z niego?
Pięknie prowadzisz hortensje,muszę się cofnąć i poczytać co to za odmiany masz.

Adagio mam od 1,5 tygodnia.
Z tego co czytałam rosną tak jak Morning Light tylko że mniejsze i kwitną, czego nie robią ML.
Kolorek ciut ciemniejszy ale też jaśniutki paseczek w środku. Licze na nie bardzo.
Ogród Małej Mi 2017 20:23, 28 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

sliczne
ja powoli dojrzewam to tych bezproblemowych...jezowki, rozchodniki, liliowce

ale roze zostaja mimo wszystko

mam ponad 60 krzaków wiec jak wywalę 10 najgorszych to nawet nikt nie zauważy

Widziałam że od Mariusza wiozłyście trawki.. chyba taką sama kupiłam.. nie mam pojęcia gdzie posadzę.. ale ..kupiłam..
Jak zebrinus tylko listki wąskie, wąziutkie.. a może wiem gdzie posadzić tylko... muszę pień po jałowcu wykarczować
Miskant Etincelle

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:13, 28 sie 2017
Do góry
Hej Kasiu
Szukam info na temat miskanta Adagio.I trafiłam na Twój wątek
Czy te trawki co masz posadzone na tej rabatce okrągłej to miskant Adagio?
Zadowolona jesteś z niego?
Pięknie prowadzisz hortensje,muszę się cofnąć i poczytać co to za odmiany masz.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:51, 28 sie 2017

Do góry
Ilonka napisał(a)

Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.

Serdecznie dziękuję za pochwały To miłe jak moje rabaty są inspiracją dla innych.

Ilona- trudno jest jednoznacznie powiedzieć jaka wysokość będą miały limki po kilku latach. Musisz wiedzieć, że to wszystko zależy od ich cięcia.
Zakładając, że każdego roku będziesz gałązki przycinała za drugim kolankiem, to po kilku latach czy kilkunastu będą się robiły coraz wyższe. Jeśli ktoś co jakiś czas koryguje ich wysokość ścinając kilkuletni przyrost to można je zatrzymać na pewnej wysokości. Nie wiem czy obrazowo to piszę.

Na tym zdjęciu pokazałam (nieudolnie) o co mi chodzi
1. czerwone- pierwsze ciecie
2. czarne - kolejne przez kilka lat
3. żółte - cięcie korygująco-odmładzające.

Moje hortki o które pytasz mają około 1,70 i dalej będę je prowadziła wyżej. Do jakiego momentu - nie wiem. Zobaczę w praniu. Były cięte 3 razy.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 16:27, 28 sie 2017

Do góry
Kasik napisał(a)

Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies