Aniu, to jedna z Vanilek taka, buraczkowa się zrobiła, może jej wstyd się zdobiło, bo była kupiona jako Silver Dolar A wyszła Purple Dolar
Marcinki mam w większości wysokie te rosną przed siatką, przed bramą i tu chyba więcej rozchodników posadzić na dole.
Mam jeszcze pod winogronem .Ale tam mieszają się z floksami i na dole są hosty.
To może być taka odmiana,że na dole łodyżki są suche .
A niskie to te kolo derenia
Dzisiaj byłem w pięknym ogrodzie.
Przywitały nas łagodne linie równiutko posadzonych traw i żurawek które zamykała ściana hortensji
Jakże uroczo wyglądał rząd jasnych traw na tle żurawek
Te ciemne żurawki szczególnie mi się podobały na tle hortensji
Szczepiony jest na 1,6 m. W zeszłym roku posadziłam go w odległości 3,5 m od tuj, czy tyle wystarczy? Wstawię zdjęcie żeby zobrazować tą rabatę. Z góry przepraszam, za chwasty
Tak myślałam, żeby przy końcu jeszcze ją trochę jednak poszerzyć, ale niestety bardzo nie mogę bo zaraz jest piaskownica.
Obok mam 7 m rabatę ze szpaleru hortensji Melba, 3 miłorzębów Mariken, 8 rozplenic Hameln, jeżówek i na końcu obwódka zrobiona z berberysa Kobold. Z jednej strony mogłabym przedłużyć hortensje i rozplenica ale tak szczerze to chciałąbym jednak coś innego, żeby nie było zbyt monotonnie.
Niesamowity masz ten krzew! Gęścioch masakryczny z tej królowej. A powiedz mi, czy u Ciebie jej kwiaty też są takie krótkowieczne? Bo trochę mnie to boli, a mam ją w centralnym miejscu na różance i tak nieteges..
I dalie po tym przymrozku padły... do wykopania, mam nadzieję, że u Was lepsze widoki...
wykopałam dzisiaj doniczki z czosnkami gladiatorami, z 9 cebulek, już mam podwójną ilość cebulek, wsadzę do doniczek w kompost i spowrotem do ziemi...
Dobry wieczór ☺ Zatrzymałam się na dłużej, bo i wiersze, i urocze trawy, które dodają ogrodowi lekkości, i piękne ich ujęcia. Widać, że ogród się rozwija, pasja właścicieli rośnie, a ja lubię obserwować takie przemiany☺
Pozdrawiam!
Cyknęłam fotkę przy okazji...
derenie IH w maju były takie niepozorne a teraz pożarły mi liatry i jeżówki więc czeka mnie przesadzanie bardziej do przodu bylin
Dziś