Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 08:00, 12 paź 2018

Katkak napisał(a)
Monia, le jaja.Ja też nie wiedziałam, że tuje się czyści. Faktycznie od groma mają tego suchego w środku. No to jak mus, to mus . Widoczki śliczne. Jesień górą! Graby urosną szybciej niż myślisz .

Kasieńko o tej mniej lubianej czynności dowiedziałam się tutaj na forum bo też mi do głowy jakoś nie przyszło, żeby to robić...
Oby graby rosły, mają stworzyć ładny żywopłot lubię taką jesień, palety barw się pokazują buziaki
Monia81 08:03, 12 paź 2018

Magleska napisał(a)

Wow ..... ale piękny a u mnie już brak miejsc buuu a lista chciejstw nie ustaje.......dopisuję jako kolejne chciejstwo
Buziaki

Ps. Te graby ,to żywopłocik będzie ? Nie potraię odadnąć w którym to miejscu
Buziaki

Madziu tak żywopłocik z grabów będzie zamiast płotka, który był, są graby, oddzielają ogród od sadu i dalszej części działki
Jarząbek śliczny jest, przebarwienia ma cudne, wiem coś o liście chciejstw, która zamiast się skracać, robi się coraz większa... buuu i przez zimę będę musiała zrobić z tą listą porządek...
buziaki
Monia81 08:05, 12 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Monia piękne jesienne widoczki
Wilczomlecz mam tylko jeden, iez nie nie wiem co to za odmiana.
Marcinki za to piękne.Ja mam ze 4 odmiany jeszcze na nich możemy obserwować
Graby piękne. pozdrowki zostawiam

Anusia buziaczki wysyłam marcinków teraz to czas, pięknie kolor wprowadzają na rabaty
sylwia_slomc... 09:20, 12 paź 2018

Monia81 napisał(a)
Dzisiaj bawiłam się z grabami, nie wiem kiedy mi one urosną, ale jestem pełna nadziei..
tu im miejsce naszykowałam...

a tu już posadzone, mikrusie 60 cm...

Co do grabów, jak sadziłam u siebie tez jesienia od razy po posadzeniu przycinałam prawie o połowe,ciachnęłam, bo czym niżej tym potem gęściejsze, eM się darł, ale Danusia mówiła, że tak trzeba to tak zrobiłam. Moje teraz trzeci sezon mają u mnie i widziałaś jakie? Wprawdzie mam z bukiem na przemian posadzone, bo zimą mi kilka kret podkopał i te wypadły, a na wymianę Gosia dała mi buki Śmigają teraz, a ja tnę kilka razy w sezonie by gęściutkie były
Jest wątek o grabach. Poczytaj bo i pryskać trzeba
Zana 10:13, 12 paź 2018

Monia81 napisał(a)
jeszcze mam wilczomlecza nn, dostałam od ogrodniczki od której kupuję zawsze roślinki, nie wiedziała co to za odmiana...

Ascot Rainbow?

Jarząby cuuudownie Ci się przebarwiły, zachwycam się
Moje Autumn dwa tygodnie temu były całkiem zielone, ciekawe co jutro zastanę
Wiolka5_7 12:30, 12 paź 2018

Monia81 napisał(a)

Wiolu dziękuję mam taką nadzieję, na wiosnę graby muszę przyciąć, żeby gęstości nabrały od dołu buziaczki wysyłam
Widziałam u Ciebie październikowe pstryczki, superowe

Ja też swoje Frans Fontaine będę ciąć ,bo po posadzeniu w tym roku mają 1 metrowe przyrosty
Dziękuję za miłe słowa
Pozdrawiam,buziaki
anabuko1 13:46, 12 paź 2018

Monia81 napisał(a)

Anusia buziaczki wysyłam marcinków teraz to czas, pięknie kolor wprowadzają na rabaty

To prawda .marcinki bardzo dużo kolory i elegacji wnoszą do naszych ogrodów
Za buziaczki dziękuję i też buziam
marba 14:29, 12 paź 2018

Monia81 napisał(a)
zachwycam się w tym roku wilczomleczami, na pewno ich u mnie przybędzie...
wilczomlecz Bonfire, rozrósł się w tym roku..

Pięknie prezentuje się ten wilczomlecz. To z jednej sadzonki tak bardzo się rozrósł, czy było więcej egzemplarzy? Długo już rosną? U mnie dwie sadzonki, ale na razie to maluchy.
Macham.
ElzbietaFranka 21:09, 12 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przerażacie mnie tym czyszczeniem tuj.....
Duuuużo mam posadzonych, nie planowałam czyszczenia żadnego
Sąsiadka wiem, że drąg drewniany wsadza do środka i otrzepuje. Zastanawia mnie kto w naturalnym siedlisku otrzepuje takie tuje i jak one wyglądają nie otrzepywane....

Mam cos do powiedzenia gdyz mam ich dozo wyzsze, nizsze i srednie, brabanty i szmaragdy.
Raz tylko otrzepywalam brabanty nie mialam pojecia, ze to zolkniecie jest naturalnym zrzutem igliwia. Przez tydzien czasu trzepalam wyciagalam wszystko co zzolklo bez sensu.
Moje mimo podlewania zolkna widocznie zrzucaja aby w przyszlym roku nawiazac nowe galazki.

Szmaragdy po wierzchu piekne zielone, odsuwajac galazki sa w srodku zolte i niektore duze maja w srodku do polowy opadzine czy ktos to czysci nie.
Ja nie mam zamiaru czyscic tuji opadna igly to wiosna przygrabie.

Sylwia nic sie nie stanie jak nie oczyscic.

AgataP 13:16, 15 paź 2018

Monia81 napisał(a)
jeszcze mam wilczomlecza nn, dostałam od ogrodniczki od której kupuję zawsze roślinki, nie wiedziała co to za odmiana...

to ascot rainbow niestety mi nie przeżył tej zimy