Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Bogdzia 17:19, 12 paź 2018

Ładny ten aster powyzej ale u Ciebie wszystko ładne.
Joku 10:41, 15 paź 2018

Zerknij proszę w wolnej chwili do mnie na str. 424. Może rozpoznasz moją NN roślinkę?
anabuko1 12:11, 15 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)

Gosiu, astry na pewno będą rosły bez problemu
Tak, to chyba ten sercolistny, chociaz Zoja L. podaje, że biały jest rzadziej spotykany. Specjalistką od astrów nie jestem, zawsze kupuję oczami, a z nazwami mam problem, jeśli nie zapiszę od razu lub nie ma etykiety. Jeszcze zastanawiam się, gdzie posadziłam tego drugiego, o bordowych pączkach, nijak go znaleźć w ogrodzie nie mogę, ha!

Ale cudeńko piękne. Jeszcze takiego nie widziałam
paniprzyroda 20:51, 15 paź 2018

Haniu, piwonie w słoneczku właśnie się wybarwiły na żółto, w cieniu purpury i brązy są. Teraz już praktycznie suche i do cięcia, jeśli zdążę przed zimą.
Na astry szukam miejsc niekonwencjonalnych
Margarete, podziel zwyczajnie, tak jak Mira napisała. Białe od Jankosi będą wyższe od tych ode mnie? To może i ja na sadzonkę się załapię, pod warunkiem, że będą miały dobrze ponad metr
Miro, w tej suszy to i astry szybko przekwitają. Pomimo tego, że barbula trochę się spóźnia wiosną, to jesienią jest śliczna w swej niebieskości.
Dekoracje to kilka minut, by było czym oko zimą cieszyć A stoliczek doskonale sprawdza się w tej roli
paniprzyroda 21:17, 15 paź 2018

Anpi, miedzianem pryskałam, jak wychodzą kiełki z ziemi. Potem tylko, jeżeli są oznaki choroby grzybowej, bo i tak się zdarza. Ja z reguły wycinałam zainfekowane liście razem z łodygą, tak miałam po posadzeniu piwonii na nowym miejscu. Teraz odpukać, nie chorują i w tym roku nawet miedzianem nie zdążyłam niczego opryskać. Może to i mało popularne, ale tak naprawdę był w tym roku w ogrodzie tylko jeden oprysk na mszyce i nic ponadto. Nie miałam czasu na gnojówki, herbatki i napary a tym bardziej na bieganie z maską i opryskiwaczem po ogrodzie. O, przepraszam, pikówki pomidorków jeszcze w domu dostały herbatkę z pokrzywy na wzmocnienie - dzięki Hani/ Gruszeczce. Pomogło
Terminatorki zostaną, odnosi się to do róż i bylin, powojników i całej reszty. Ubolewam jednak nad tym, że róże nie dostały drugiej dawki nawozu i sezon przeżyły tylko na oborniku, że nie wykorzystałam dobrodziejstw gnojówek - trudno, jak będzie czas i siły, to w przyszłym roku zrobię. Ciekawe, w jakiej formie będzie ogród po tym upalnym lecie i suchej jesieni.
Sylwio, dzięki
Ewo - taką informację dostałam od sprzedawcy, ale może to i divaricatus. U Ciebie ma różowe środeczki podczas przekwitania? Muszę go obejrzeć
Bożenko, dziękuję, ale nie wszystko i nie zawsze jest piękne Ale godzę się z tym, że nie zawsze musi być błysk, bo tak się po prostu nie da
Aniu - anabuko, udało i się go wypatrzeć na targach
Joku, za chwilkę zajrzę

paniprzyroda 21:53, 15 paź 2018

Wczorajszy bukiet, czas kopać dalie

paniprzyroda 21:56, 15 paź 2018

ostatnie chwile judaszowca, jeszcze nigdy nie był taki złoty

i takie tam

Margarete 22:05, 15 paź 2018

Ehh te nasycone cudne kolory jesieni....i owoce i warzywa i kwiaty i drzewa....jak dla mnie to mogłyby tak zostać...do wiosny

p.s. a właśnie u Agaty z Pszenicznej pisałam że zrezygnowałam z dalii przez to wykopywanie, a one takie piękne
Zana 22:16, 15 paź 2018

U Ciebie jesienią tętniące kolory a u mnie mrok cienia spowił ogród.
paniprzyroda 22:17, 15 paź 2018

Małgoś, jakby choć ociupinkę popadało, to może tak zostać, tylko troszkę śniegu na święta poproszę
Po dwóch tygodniach w sobotę próbowałam coś zrobić w ogrodzie, ale sił brak, przymierzyłam jedynie gdzie wsadzić cebulowe, nie miałam ich dużo, większość zdążyłam wsadzić przed chorobą

aleeeeeee zahaczyłam dziś o C. tylko po bułeczki, najbliżej z pracy mam i poległam, kupiłam dwa kilogramy krokusów ( cena za kg 15 zł)
wiesz ile to cebulek??? i gdzie ja je posadzę??