Moja ciemna rudbekia / ciemna?/ to wysiana z nasion i się nazywa Cherry Brandy.
Ona nie zimuje - jeśli masz taką to zbierz nasiona - jeśli siejesz - one bardzo łatwo się z nasion pozyskuje. Miałam tez w ub roku i nie przezimowała.
Warto zbierać nasiona.
Dziękuję bardzo.
Wiesz zapewne że kadry foto to coś innego niż żywy ogród oglądany - nigdy nie jest to samo - najlepsze są realne spacery po ogrodzie - zapraszam jak będziesz.
Teraz czekam na Twoje wrażenia z Freisingu - koniecznie kleine garden zobacz ten z warzywami - ciekawa jestem jak teraz wygląda - postaram się uzupełnić wątek - Iza tez czasu nie ma - może się uporam bo od poniedziałku babciuję - i koniec laby
Tak u mnie było mniej deszczu niż u Ciebie - nieraz dzwoniła córka i mówi że leje już którąś godzinę i pyta co ja robię a ja się opalałam na czworaka w ogrodzie i czasem wiatr zawiewał przyjemną mżawkę.
Mimo to deszcz jaki spadł zdecydowanie polepszył kondycję roślin w ogrodzie tym bardziej że ja wylewałam na bieżąco swoje zasoby - no teraz to mam znow pełno no czas żeby tu coś skrobnąć
Radość ogrodniczkowania powróciła wraz z deszczem i przyjemnym ochłodzeniem tyle że teraz bardziej czas odpoczywania - co ja gadam kto to odpoczywa w ogrodzie.....ale poplątałam przecież to nieustanne zapitalanie w ogrodzie to odpoczynek
Tak to rodochiton ha!!! dzięki ze wypatrzyłaś wszak to moja duma.
Kiedyś zobaczyłam w książkach może w gazetach i już go miałam z tyłu głowy.
Potem zobaczyłam w Anglii gdzieś może w szkółce koszmarnie drogie no i nie zimujące.
A potem zobaczyłam u Joke /ten ogród opisałam w ogrodach świata/ w Holandii taaaaaki okaz
to było 13 sierpnia więc czekam jak u mnie za miesiąc podrośnie
no i ta Joke sprzedawała nasiona więc kupiłam i wysiałam ale tylko 4 sadzonki udało mi się wychodować może mało.
Z tymi nasionami to nie jest takie halo. Kupiłam ze 2 lata temu u nas te nasiona - było ich 6 sztuk i mi niestety się nie udało.
Mało tego w tym roku ! widziałam prowadzone jako wiszące! cudoooo
na razie eksperymentuję czyli ogrodniczkuję czyli robię to co najbardziej lubię robić w ogrodzie - doswiadczać
pozdrawiam z nadzieją na spotkanie w tym sezonie
To ode mnie - tez mnie zachwyciła i mam ja u siebie
Oglądam i oglądam i tak myslę... Skąd u Ciebie taki talent? Tworzysz rabaty jak artysta obrazy, niesamowicie synchronizujesz kolory i wyważasz ich moc. Uczyć sie od Ciebie to prawdziwy zaszczyt
Cudne masz te sosenki:0 Fajnie ze rosną samodzielnie,w ten sposób podkreśliłaś ich urodę
Krzewuszki wracają do łask, szczególnie taka jak Twoja. Będzie się świetnie komponować z kwiatami np różową jezówką.
P.S. Zawsze do Ciebie zaglądam, choć nie zawsze mam czas coś napisać
Pozdrawiam wakacyjnie
Mam też tego klona już dużego. To drzewko nie jest uważane jako jakieś mocarne i jak młode chorowite może być. Nie wiem w jakiej ziemi rośnie i czy w trakcie suszy podlewasz. Proponuję dać widaro wody jeśli mało padało nie pryskać, przyciąć te suche bo i tak ten klon trzeba ciąć i formować. A najlepiej u
mnie działało kupienie jak zaszczepiłam drzewka mikoryzą do lisciastych - pytaj w ogrodniczych musi podziałać.
Aniu to te trawy ścinasz wiosną? Rozmawiałyśmy o nich na spotkaniu u Beatki.
Mam takie same i część rozrosła się, pięknie kwitnie, ale ma suche od spodu i wiosną wyrywałam. Ty mówiłaś, że ścinasz.
Wyglądają pięknie jak u mnie w 1 roku
Dzień dobry,
Z ponad 300 bukszpanów które tworzą obwódkę, tylko jeden ma zmienione liście, co widać na zdjęciu:
Jak myślicie, co może mu dolegać ?
Jakaś choroba grzybowa ?