Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 12:37, 24 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej.

Jesień to moja ulubiona pora roku.

Wiesz dobrze, że też żałuję

Pszczelarnia 14:30, 24 wrz 2018

Jesień jest piękna w każdej postaci. To czas obfitości i odpoczynku przecież.
mikina34 14:50, 24 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ojej, mea culpa! Tak to jest, jeśli się pisze w pozycji półleżącej i szybko.
5% roztwór to oczywiście 0,5 kg mocznika na 10 l wody. Opryskuję korę na pniu i gałązkach.
W sadzie mam trawnik, ale wokół pni drzewek mam gołą ziemię w kształcie koła. Przy koszeniu nie uszkadzam pnia i nie rosną wąsy. Woda przy podlewaniu nie rozlewa się na boki.
W ramach przeprosin

Ależ w ogóle się nie czułam urażona Haniu, ale kwiatki z przyjemnością przytuliłam

Już ogarnęłam o co chodzi, muszę kupić mocznik i jak zaczną opadać liście to pryskać. A czemu nie mozna czekać aż całkiem opadną, że się tak naiwnie zapytam? U mnie to wygwizdów, więc nie wiem czy znajdę te spadnięte liście, ganiać po nie i zgarniać?
Mam jeszcze brzoskwinię (znaczy myślę, że to jednak brzoskwinia, bo jak dostałam ją 2 lata temu była małym patyczkiem, teraz jest krzakiem ) czy ją też potraktować opryskiem? Będę ja też musiała jakoś przyciąć, bo wygląda jak straszydło , ale to chyba nie teraz.
Gruszka_na_w... 16:59, 24 wrz 2018

mikina34 napisał(a)

Ależ w ogóle się nie czułam urażona Haniu, ale kwiatki z przyjemnością przytuliłam

Już ogarnęłam o co chodzi, muszę kupić mocznik i jak zaczną opadać liście to pryskać. A czemu nie mozna czekać aż całkiem opadną, że się tak naiwnie zapytam? U mnie to wygwizdów, więc nie wiem czy znajdę te spadnięte liście, ganiać po nie i zgarniać?
Mam jeszcze brzoskwinię (znaczy myślę, że to jednak brzoskwinia, bo jak dostałam ją 2 lata temu była małym patyczkiem, teraz jest krzakiem ) czy ją też potraktować opryskiem? Będę ja też musiała jakoś przyciąć, bo wygląda jak straszydło , ale to chyba nie teraz.

Całkiem opadłe liście fruwają z jesiennym wiatrem po całym ogrodzie. Na profilaktyczne opryski jest już wtedy za późno, ale:
można grabiami zebrać te liście do worków, zmoczyć (sitkiem z konewki) solidnie mocznikiem, zrobić w workach dziurki, żeby był dostęp powietrza i odłożyć gdzies z boku kompostownika, wstrząsać co jakiś czas. Po roku zrobi się ziemia liściowa. Bardzo przydatna w ogrodzie.
Brzoskwini nie mam, ale z dostępnej mi wiedzy wynika, że trzeba ją koniecznie pod koniec zimy ostro przycinać i robić oprysk miedzianem p/kędzierzawości liści.

Resume:
oprysk w sadzie bardziej dotyczy kory na pniu i gałęziach (w zakamarkach zimują zarodniki grzybów)
oprysk liści (zwłaszcza zainfekowanych chorobami grzybowymi) przyspiesza rozkład liści i ogranicza przetrwanie patogenom
derenie Sibirica już prawie bez liści
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:06, 24 wrz 2018

Agania napisał(a)
i w taką szarugę piękne zdjęcia zrobiłaś...masz cudowną jesień Haniu
Moje tojady już ruszyły...będzie niebiesko

Tojady wciąż w fazie pączka. W nocy trochę popadało, teraz mocno wieje. Czasem słońce, czasem nie. Jak to w życiu.

Metasekwoja Chubby- odmiana kompaktowa- piękne , niewielkie drzewko i oczar pośredni. Niedługo zacznie kwitnąć.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:12, 24 wrz 2018

Gosiek33 napisał(a)

Wiesz dobrze, że też żałuję

Miałabym w pobliżu kogoś, kto potrafi robić piękne zdjęcia.
Zakwitły najniższe astry.

i jarzmianka powtarza kwitnienie

Irga pomarszczona. Z powodu suszy rozplenice w tym sezonie znacznie skromniejsze.

Pszczelarnia 17:16, 24 wrz 2018

Jarzmianka na hoście i z hostami - czemu ja na to nie wpadłam! Inspiruję się.
Gruszka_na_w... 17:23, 24 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jesień jest piękna w każdej postaci. To czas obfitości i odpoczynku przecież.

Mój organizm zdecydowanie czuje ten czas. Nie wiem tylko, czy z naciskiem na obfitość, czy na odpoczynek.

Zaczęłam oswajać się z cieniem w ogrodzie.

W drugim roku istnienia garażowa prezentuje się przyzwoicie. Wymaga jedynie przycięcia wiosną turzyc i hortensji, a jesienią liści irysów. Chwastów prawie nie ma.
poziomo

i pionowo; Na podokiennej formuję stożek z ostrokrzewu Maservy. Czwarty rok.

Podczas weekendu robiłam tam delikatne korekty. Wysadziłam róże wielkokwiatowe (to jednaj nie dla nich stanowisko). Dosadziłam hortensję i hosty.

Rabaty frontowe mają olbrzymi plus w postaci 90% bezobsługowości. Wiosną tnę róże i ścinam trawy, a potem wszystko zarasta.
Gruszka_na_w... 17:25, 24 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jarzmianka na hoście i z hostami - czemu ja na to nie wpadłam! Inspiruję się.

Nie do końca wiem, czy to dobre rozwiązanie. W czerwcu trudno było dojrzeć jarzmianki w hostach. Te drugie osiągnęły spore rozmiary. To dość wąska rabata- może dlatego.
polinka 19:22, 24 wrz 2018

Popadało u Ciebie wczoraj?
U mnie drugi dzień dolewa Nareszcie!