Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

MalgosiaW 07:19, 09 wrz 2018

Skarbnica wiedzy różanej
dzika_roza 12:02, 12 wrz 2018

Zagajanka napisał(a)

Dziękuję, Poli, Trawiasta Dziewczyno

Z rozplenicami to tak przypadkowo wyszło - rosły tam Hamelny i Mouldry, ale te drugie były sporo brzydsze i bardzo kontrastowały z Hameln. Skorzystałam kiedyś z promocji wyprzedażowej na Lady U w naszym ZC i wymieniłam Mouldry na Lady. Tak samo jak Ty, chwalę je sobie

Tu są na przemian - od lewej - Lady U i Hameln w połowie sierpnia (widać że H. jeszcze nie kwitnie, a Lady U już tak):

piękne te rozplenice!

a jakie wysokie są Hameln i ile mają lat?
Figaro 16:59, 12 wrz 2018

A tu zestawienie Baronessy z Mariatheresią (sportem której ona jest) i Larissą:

e]

Czy ja moglabym sobie to skopiowac na obraz ?
Zagajanka 14:30, 24 wrz 2018

Poppy napisał(a)

Kochana Zagajanko, umarlas mnie tymi zdjeciami! O takim porownaniu nie smialam nawet marzyc. Niech niebiosa wynagrodza Ci przespanymi nocami
[...]
Jeszcze raz, bardzo, ale to bardzo dziekuje

A proszę Cię bardzo!
Życzenia spokojnych nocy przyjmuję i bardzo pragnę by się spełniły - zaczęłam dzisiaj ostatnie 30-dniowe odliczanie, więc to już do sprawdzenia tuż-tuż

wrześniowa Larissa dla Ciebie:

Zagajanka 14:33, 24 wrz 2018

MalgosiaW napisał(a)
Witam. Dzięki Tobie dochodzę pomału do wniosku, że moja Swany to może nie być Swany Nie ma tego różu i kwiat nie jest taki pełny. To może i dobrze

Gosiu, oczywiście, że to dobrze jeżeli Twoja róża to nie Swany.
Moje białe różyczki często różowieją po deszczu, u Ciebie może są inne warunki klimatyczne i tak się nie dzieje.

Zagajanka 14:45, 24 wrz 2018

adkawi napisał(a)
Janko zamęczę Cie tymi pytaniami.Zmierzyłam dokładnie rabatę tą frontową i ma 4,50 m długości i docelowo bedzie miała 1,70 szerokości.Ona znajduje się pod oknem i zaraz rzuca sie w oczy..I teraz mam dylemat.Na tej rabacie rosną juz miskanty kleine fontane na przemian z zebrinusem.Przed nimi mają byc roże.I tak myślę ze moze dac wyższe zeby były bardziej widoczne.Myslałam nad ascot,ale co do niej zeby to jakoś kolorystycznie zgrać.Moze artemis, tylko czy nie za niska wtedy będzie.No i ile sztuk na takim kawałku.Juz gory dziękuję Ci .

`Ado, na 4,5 metrach zmieszczą się na długość około 6-7 krzaczków średniej wielkości róży. Ascot mógłby być, jak ma być dobrze widoczny, oczywiście, obok Artemis na zasadzie kontrastu też - u mnie przy dobrych warunkach rósł na wysokość nawet 120-130 cm, to nie jest mała róża.
Z innych kontrastujących - Aphrodite też jest ładna i nie rozpada się na boki, też rośnie ponad metr, nie jest mikrusem jak podają w netach. Strzelisty pokrój ma też Queen of Sweden, ale to już większa róża - osiąga z 90 cm na szerokość i 130-160 cm na wysokość po kilku latach. Takich by starczyło tu z 5 krzaczków i była by ładna sama sobie w szpalerze.
Zagajanka 14:50, 24 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Janko, zdziwisz się. Będę się przymierzać do Leonarda i Marii Theresii.

W łykend ostateczne korekty do planu.

Jesteś niezrównana, jeśli chodzi o pokazywanie i objaśnianie róż.

Ciekawam co ostatecznie wybierzesz do tej swojej różanki

Kasia_CS napisał(a)

Podpisuję się ręcami i nogami

MalgosiaW napisał(a)
Skarbnica wiedzy różanej

Dziewczyny, miło mi słyszeć te komplementy, ale przepraszam was bardzo że znowu z takim opóźnieniem odpowiadam.

Mój ukochany Falstaff na przeprosiny:

Zagajanka 14:54, 24 wrz 2018

dzika_roza napisał(a)
piękne te rozplenice!

a jakie wysokie są Hameln i ile mają lat?

Ewo, dzięki.
Tak jakoś ostatnio się wyjaśniło, że to wcale nie są Hameln - kolejna pomyłka ogrodnicza...
Hameln mają trochę poskręcane kwiatostany i sporo jaśniejsze niż mają te moje rozplenice. No i niby mają być sporo mniejsze. A co to ja ostatecznie mam, to niewiadomo - jakąś z większych odmian rozplenic, może Black Magic, czy Big Boy czy jś inny gatunek...
Te moje NN mają już ze 4 lata. Lady U, które rosną obok, końćzą dwa pełne sezony u mnie.
Zagajanka 14:55, 24 wrz 2018

Figaro napisał(a)
Czy ja moglabym sobie to skopiowac na obraz ?

Oczywiście, nie ma problemu
Kasia_CS 15:11, 24 wrz 2018

Zagajanka napisał(a)

Mój ukochany Falstaff na przeprosiny:

Kurcze, kusi mnie, żeby Falstaffa kupić...