Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 01:06, 19 wrz 2018

Do góry
Pani Danusiu kochana! Proszę o podpowiedzi. Miałem trawniczek deweloperski z rolki, w celu instalacji systemu zraszaczy i wymiany gatunku trawy:

- przekopaliśmy całość "zielonym do dołu"
- nawiozłem 3 tony dobrej ziemi ogrodowej i zostało dosyć dobrze zmieszane szpadlami i grabiami
- plantowanie, równanie itd.
- posiałem trawę 03.09.2018 i po 3 tygodniach wygląda jak na zdjęciu
- bez nawozu

.. wykonując prace spotykałem często glinę, co mogłem to wyrzucałem, co nie, to rozdrabniałem i rozsypywałem.

Moje pytanie jest takie Pani Danusiu, czy widoczne placki gliny (widać na zdjęciu) przepuszczą nasionka czy też mam te miejsca gliniaste wyeliminować, dać kupionej ziemi ogrodowej i ponownie zasiać w tych miejscach trawę ubijając, przykrywając ziemią i podlewając?

W niektórych miejscach woda po podlewaniu stoi, w niektórych nie, podejrzewam, że to wina gliny w warstwie wierzchniej.

W ogródku emerytki 23:57, 18 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Moja emerytura uszczuplona o wydatek na 60 sztuk hiacyntów, 20 sztuk narcyzów i 140 sztuk tulipanów.
I muszę to wsadzić przed wyjazdem do ziemi, choć spora część pójdzie do donic, i to zrobię po powrocie.
Kolory hiacyntów to czerwień, jaśniutki róż i ciemny róż.

Poszalałaś cebulowo, ale na wiosnę u Ciebie będzie pięknie ...Przyznam się, że też mnóstwo cebul wsadzam - w koszykach ze względu na nornice i już się cieszę na pierwszą wiosnę na moim Rodosie
Za drzwiami do ogrodu... 23:50, 18 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Kredensik będzie mi się śnił po nocach. Waga też cudnej urody. Piękna złota i kolorowa jesień u Ciebie.

Basiu, kredensik mój ulubionyTrochę się naczekałam... aż trafił się ten właściwy ... do przemalowania
A jesień oby jak najdłużej była taka piękna i ciepła...

W ogródku emerytki 23:46, 18 wrz 2018

Do góry
Moja emerytura uszczuplona o wydatek na 60 sztuk hiacyntów, 20 sztuk narcyzów i 140 sztuk tulipanów.
I muszę to wsadzić przed wyjazdem do ziemi, choć spora część pójdzie do donic, i to zrobię po powrocie.
Kolory hiacyntów to czerwień, jaśniutki róż i ciemny róż.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:40, 18 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To się nazywa efekt wow!
Za drzwiami do ogrodu... 23:40, 18 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Zobaczyłam piękne dekoracje i zaniemówiłam z wrażenia. A kredens cudny
To wszystko idealnie pasuje do ogrodu, podkreśla jego urodę.
Ale żeby tak to dopasować, trzeba mieć duszę artysty i Ty ją masz
Dyńki, nawet bez gałązek, świetne.

A ja zawsze myślałam, że mam swoją duszę...hahaha...
Dziękuję Grażynko za tak pochlebne słowa.
I nieskromnie powiem że kredensik to mi się udał,cieszę się że na taki trafiłam ,był już cudny( dla mnie)przed malowaniem
Dla przypomnienia:

I coś ogrodowo :"W cieniu drzew..."
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:39, 18 wrz 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

a dzis winobranie u mnie

juz czesc przetworzona, jutro dalszy ciag. Zastanawiam sie nad zrobieniem sokow do sloikow, bo galertki chyba nam bedzie za duzo

Mniam.
Czubajkowy Ogród 23:26, 18 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Ścieżka się robi, są postępy, widoczne chyba tylko dla mnie

Uff... no to mamy sierpień odfajkowany Mam nadzieję, że oglądanie tych zdjęć sprawiło jeszcze komuś, poza mną, odrobinę przyjemności

No, cudo, po prostu. Jak w zaczarowanym ogrodzie.
Wśród brzóz i dębów 23:13, 18 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Basiu, dzień dobry Po raz pierwszy jestem w Twoim ogrodzie i coś czuję, że spędzę w nim więcej czasu, by poznać różne zakątki Czy to zagłębienie na powyższych zdjęciach pełni rolę suchej rzeki podczas dużych opadów?

Witam Cię Dorotko, jak się cieszę, że zajrzałaś.
Przed chwilką odpowiadałam Basi, bo też pytała o mój jar. On nie odprowadza wody z opadów, schodzi się do niego i wychodzi po schodkach. Daleka jestem od myśli, żeby dokądkolwiek odprowadzać wodę z mojej działki, bo u mnie strasznie piaszysto i sucho. Ale na końcu tego wykopu jest tzw. suche oczko, które wypełnia się wodą przy bardziej obfitych opadach.
Na powitanie dla Ciebie rozchodnik w moim ulubionym kolorze.

Ogród od 8 lat... 23:10, 18 wrz 2018

Do góry
Ogród od 8 lat... 23:02, 18 wrz 2018

Do góry
Wśród brzóz i dębów 23:01, 18 wrz 2018

Do góry
Basiu, ten wgłębnik to pozostałość po długim na dwadzieścia metrów wykopie, z którego poprzedni właściciel czerpał piasek. Trudno było go ukryć, więc postanowiłam go wyeksponować. Mój eM nazwał go kiedyś Czarcim Jarem i tak zostało, też tu czasem używam tej nazwy.
To prawda, działka jest ogromna, ale pracy też więcej niż w mniejszym ogrodzie. Nie jestem w stanie "dopieścić" każdego miejsca, jak np. w ogrodzie Eli, albo Twoim. Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Dziękuję za odwiedzinki i miły wpis.

Widok na cały jar (mostek do wymiany).

Ogród Małej Mi 2017 22:58, 18 wrz 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu zaglądam.
Przejeżdżałam dziś koło ciebie, ale czasu nie miałam nawet na chwilkę. Może w przyszłą sobotę? U mnie na działce mączniak się panoszy i nie opryskałam niczym, bo co jestem to pada.
Co zrobię jak na weekendy pogoda się psuje.
A siewki werbeny w orlikach się u mnie pokazały. I jak to możliwe, przecież zbierałam same nasienniki orlików u ciebie jak dziewczyny były.

W końcu werbena to zemsta ogrodowiska.. więc czary mary i jest wszędzie

Cudne paprocie rosną w szczelinach skalnych .. foto nei wyszło.. wiec inne focie .. Jestem dumna babcia Bo dwójka się nic a nic nie boi I sprawia im to przyjemność

Ogród Małej Mi 2017 22:56, 18 wrz 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

werbena w tej masie świetnie wygląda ...szkoda ze nie jadalna

Całe szczęście bo kto by tego tyle zjadł

Weekend był nie ogrodowy a turystyczny.. zaleta nerwa na ogród ... łatwiej zostawić go sobie samemu.. a my testujemy wspin w skałkach Sorki ale fotek ogrodu brak.. mam jakieś jedno foto na telefonie Wyjątkowo pięknie zakwitły białe zawilce

Ogród od 8 lat... 22:53, 18 wrz 2018

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:51, 18 wrz 2018

Do góry

Ścieżka się robi, są postępy, widoczne chyba tylko dla mnie

Uff... no to mamy sierpień odfajkowany Mam nadzieję, że oglądanie tych zdjęć sprawiło jeszcze komuś, poza mną, odrobinę przyjemności
Czubajkowy Ogród 22:48, 18 wrz 2018

Do góry
Kolejny taki sierpień za rok ...
Czubajkowy Ogród 22:46, 18 wrz 2018

Do góry

Był też czas na wianek ...

A że mi wciąż ogrodu mało i mało, to do domu zawsze zwożę bukiety

Ogród z rzeźbą 22:44, 18 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Dąb sypie w tym roku żołędziami w takich ilościach, że całą działkę mam zasypaną. Ciekawe ile dębów będę w przyszłym roku wyrywać. A jak patrzę ile na nim liści, to jak co roku słabo mi się robi.

Też tak mam. Normalnie ściółka z żołędzi. Staram się zebrać przynajmniej tyle, żeby przy sadzeniu nie zakopać tych żółędzi pod ziemią.
Czubajkowy Ogród 22:41, 18 wrz 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies