A tutaj moja mini różanke z Artemis. Wykopalam z niej ostatnio irys i Ice dance i sporo miejsca się zrobiło. Chce na wiosnę ML podzielić żeby całe plecy zrobił. Z przodu jest danica, jarzmianki i ciemierniki. I runo z kurdybanka
Są w ogrodzie miejsca, które funkcjonują od początku w pierwotnej postaci. Wszystkie rabaty na froncie, długa prosta, półksiężyc z kwaśnolubnymi.
długa prosta w 2013
front w 2014
narożnik z brzózkami 2014
Niektóre rabaty zakładane były jako tymczasowe (studzienna, garażowa). Chodziło o uporządkowanie pobudowlanego ugoru. Kiedy powstał już plan całości ogrodu, te rabaty uzyskały wreszcie docelową wielkość.
Kształt rabat pozostał ten sam. Korekty były. Dotyczyły usunięcia roślin chorowitych, przemarzających (niektóre róże, bez koralowy, migdałek), tych o niewielkiej atrakcyjności (czerwone krzewuszki, jałowce Blue Carpet, Hortsman, niektóre róże). Czasem rośliny wymagały zmiany miejscówki - spomiędzy brzóz trzeba było wysadzić derenie, trochę pokombinować z przesłonięciem sąsiada.
Ogród jest dość swobodny. Zdarzają się jakieś dysonanse, w większości one się gubią, a jeśli nazbyt zaczynają się rzucać w oczy, to robię korektę.
w Zakopanym jest taki domek mnie się tam nie podobało
winogron juz zjadłam pierwszy rok owocował i było mało odmiana "Isabella" słodka wczesna jak dla mnie deserowa ...polecam kazdemu kto lubi słodki winogron
Muszę to jakoś wszystko uporządkować ,mieć w końcu jakiś plan bo to już ręce bolą od tego bezsensownego sadzenia. Teraz sadzimy tuje wokół ogrodzenia. Ale tylko z przodu i jeden bok. Czy muszę je jakoś podsypywac korą? Mąż uchrzanil się na jakieś zrębki Ale wątpię czy to dobry pomysł. Myślałam że będzie o wiele łatwiej.