Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Moja działka. 14:24, 06 kwi 2017

Do góry
Miodunkę niebieską masz? Moja taka bardziej różowo-fioletowa.

Nie wiem jak Ci się będą liście tej tawuły wybarwiać...masz tam dużo słoneczka?
Ogródek frontowy 09:13, 06 kwi 2017

Do góry
Po kwitnieniu tawuły koniecznie przytnij - zagęszczą się i zmężnieją. Co roku na wiosnę przycinaj je.
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 22:51, 05 kwi 2017

Do góry
Marga napisał(a)
Witaj Kasiu Niezły masz teren do zagospodarowania. Zaznaczam Twój wątek i będę podglądać postępy. Projekt cudny masz!!!
Wiesz, ja miałam podobnie. Duży teren, zero doświadczenia i pomysłów, i tez utknęłam w miejscu. Zamówiłam projekt i jakoś poszło do przodu Najpierw wyznaczanie rabat, potem trawnik (po miesiącu od obsiania juz było widać zarys ogrodu) i na końcu obsadzenia. Rabata po rabacie, wyprawy do szkółek z listą w ręce i zapakowany roślinami samochód na masę. Minęło 2 lata, ogród jeszcze nie jest skończony, ale już cieszy Mam też pierwsze sukcesy w rozmnażaniu: lawendy, tawuły japońskie, hortensje z patyczków, derenie Eleganstissima też z patyczków i żurawki. Pomyśl nad tym, to będziesz miała roślinki za free
Pozdrawiam

Hejka !!! Witam cie serdecznie.
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 08:39, 05 kwi 2017

Do góry
Witaj Kasiu Niezły masz teren do zagospodarowania. Zaznaczam Twój wątek i będę podglądać postępy. Projekt cudny masz!!!
Wiesz, ja miałam podobnie. Duży teren, zero doświadczenia i pomysłów, i tez utknęłam w miejscu. Zamówiłam projekt i jakoś poszło do przodu Najpierw wyznaczanie rabat, potem trawnik (po miesiącu od obsiania juz było widać zarys ogrodu) i na końcu obsadzenia. Rabata po rabacie, wyprawy do szkółek z listą w ręce i zapakowany roślinami samochód na masę. Minęło 2 lata, ogród jeszcze nie jest skończony, ale już cieszy Mam też pierwsze sukcesy w rozmnażaniu: lawendy, tawuły japońskie, hortensje z patyczków, derenie Eleganstissima też z patyczków i żurawki. Pomyśl nad tym, to będziesz miała roślinki za free
Pozdrawiam
Daleki od ideału..... 21:49, 03 kwi 2017

Do góry
i dzisiejsze magnolie i tawuły

To miejsce trzeba kochać 13:15, 03 kwi 2017

Do góry
Peonia wypuszcza

i tawuły

i berberysy
KAMILowe krok po kroku 11:46, 03 kwi 2017

Do góry
Rabata za domkiem córki zakończona, teraz czekam jak to się przyjmie.

30 sztuk Leonardo da Vinci
2 szt Rosarium tuż przy domku
10 szt lawendy
i obwódka z tawuły japońskiej
w rogu gdzie jest rowerek będzie hortensja chyba Polar bear albo Limka
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:57, 02 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tawuły trzeba ostro ciąć. Wtedy sa najładniejsze. Bardzo je lubię, bo najwcześniej startują, dobrze współgrają z trawami i pięknie się przebarwiają jesienią. Ich jest multum odmian.

No to ruszam poszperać. Trudna jestem, wiem
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:41, 02 kwi 2017

Do góry
Tawuły trzeba ostro ciąć. Wtedy sa najładniejsze. Bardzo je lubię, bo najwcześniej startują, dobrze współgrają z trawami i pięknie się przebarwiają jesienią. Ich jest multum odmian.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:37, 02 kwi 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

I nie myśl, że jestem taka zła - też zaczynałam od żagwinów, saxifragi i tysiąca pierdółek... niepotrzebnie wydane pieniądze, roslin już nie ma (niedobitki saxifragi zostały...), a pozostała myśl "szkoda było tych z pozoru drobnych pieniędzy, które jakby tak podliczyć to to była całkiem pokaźna kwota wyrzucona na... kompost

Toszko, ależ ja się w ogóle nie gniewam
Te duperele i tak bym kupiła, bo chciałam je wsadzić do donicy na taras. Ale brakło mi już sił, a saxifraga mi podpasowała. Pewnie pójdzie w kompost, ale na razie mnie oko cieszy
Oczywiście, z ramami macie racje. Tylko powolutku. Ja się muszę sama przekonać, że kcem...
Kupiłam wczoraj te wstrętne szmaragdy i już się zastanawiam, jak je zasłonić... haha!
Ale moje brzozy Youngii chyba dadzą radę je ozdobić.

Tawuły miałam. Słabo sobie radziły, więc się zraziłam. Wpradzie to było przed nawiezieniem czarnoziemu, więc muszę spróbować jeszcze raz.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:17, 02 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)Ten konwalnik to biżuteria ogrodowa. Nie zaburzaj sobie kolejności nasadzeń. Najpierw szkielet, potem wypełnienie, a biżuteria na końcu. (...)

Gruszka ma 1000% racji. Ona zebrała się na odwagę, a ja do niej dołączę... szczerość aż do bólu - ale z sympatii i troski

Biżuteria to saxifraga, żagwin... i inne duperelki, które bardzo krótko kwitną i wcale nie są łatwe w uprawie, ale bardzo łatwe w zanikaniu. Za te z pozoru niewielkie pieniądze kup inne niezawodne rośliny, np. tawuły japońskie, żółta np. Golden Princess, albo z odcieniem czerwienio-pomarańczy - Goldflame

Wykorzystaj charakterystyczne dla tawuł japońskich niskie wymagania siedliskowe. One mogą rosnąć na bardzo słabych glebach, niezbyt wilgotnych w dodatku. Można je strzyc, formować w kule, obwódki w kształcie walców. Dość wcześnie mają liście (właśnie teraz startują), a na jesieni pięknie się przebarwiają.
Mają jeszcze jedną cudowną cechę - nie trzeba się martwić o przemarzanie.

Sadź ramy w pierwszej kolejności.
I nie myśl, że jestem taka zła - też zaczynałam od żagwinów, saxifragi i tysiąca pierdółek... niepotrzebnie wydane pieniądze, roslin już nie ma (niedobitki saxifragi zostały...), a pozostała myśl "szkoda było tych z pozoru drobnych pieniędzy, które jakby tak podliczyć to to była całkiem pokaźna kwota wyrzucona na... kompost
Ogród Ani :) 20:33, 02 kwi 2017

Do góry
Wiosna na dobre wkroczyła...

Trzmieliny puszczają się

Tawuły też

Hortensje

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:07, 02 kwi 2017

Do góry
Tawuły
Ogród bez roweru 15:16, 02 kwi 2017

Do góry
Zdjęcia dla Gosi - krzewy

Dwie tawuły van Houtte’a.

Tawulec Tanaki. Pisałam, że mam dwa, ale nie mam pojęcia co się z stało z drugim. Więc jest jeden.

Dwie forsycje pośrednie Minigold.
Ogród tworzony z pasją 09:56, 02 kwi 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Karol, a tawuły japońskie to się teraz tnie?
bo ja swoją ciachnęłam i tak się zastanawiam po fakcie

No pewnie ze teraz. Nawet już trochę za późno
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:43, 01 kwi 2017

Do góry
Bardzo proszę o pomoc, mam problematyczną rabatę (3,5 m dł od wiązu do pergoli i 1,8 szerokości ) z którą nie umiem sobie poradzić. Musze oddzielić warzywni
k od części rekreacyjnej ogrodu , więc myślałam nad zrobieniem ściany z bzu czarnego BLACK BEAUTY (2 szt)i podsadzeniu go tawułką japońską.Obok bzu rośnie już wiąz weredi. Niby kolorystycznie by w miarę pasowało. Dalsza część rabaty składa się z roślin z czerwonymi liśćmi (buk i żurawki, berberysy ) i żółtymi tuja tuffel i tawuły japońskie). Rabata jest w pełnym słońcu cały dzień. Rabatę tą tworzę już trzeci raz bo albo rośliny wymarzały, albo nic nie zasłaniały.Ten świerk dostałam w prezencie i rośnie w milimetrach już trzeci rok. Obok niego w tym roku posdziłam już jeden bez czarny Black Beauty niestety nie rosnie w górę tylko płoży się po ziemi. Teraz berberysy są przesadzone (za tujkami tuffet i tego płotku nie ma dzielącego rabatę na dwie części. A metalowa pergola w tym roku będzie zastąpiona drewnianą. Przy pergoli róże pienne new down.Na rabacie próbowałam już z miniaturowymi lilakami palabin, ale gryzło się z pozostała częscią rabaty, próbowałam też krzewuszką ale wymarzła. Jeśli nie bez to rozwarzałam 3 miskanty morning light, podsadzić jeżówką rozchodnikiem a najniższe piętro dać tawulę japońską. Ale przeraza mnie ,że ta rabata by cokolwiek zasłaniała dopiero w lipcu .Ta rabata jest mi o tyle ważna ,że mam na nią widok z salonu i z tarasu a jest ona najbrzydsza w całym ogrodzie. Bardzo proszę o pomoc
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:35, 31 mar 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Agnieszko wybacz, skleroza mnie dopadła, a dzisiaj na twarz padam, wrócę jutro odpowiedzieć na pytanie

Łukasz spokojnie
niestety ja też choruję na tą przypadłość hahahahahaha

myślę i kombinuję sobie w głowie cały czas nad tym "kątem" w ogrodzie.
chodzi mi po głowie w ogóle obsadzenie tego całego żwiru...........myślę może o jakimś żywopłocie na obwódkę - ale co tez nie mam pojęcia , - przeszły mi przez myśl berberysy -ale kłujące cholery jak ja liście spod nich wygrzebię ........... w środek jakieś tawuły?, róże? sama nie wiem, żurawki by fajnie wyglądały na takiej powierzchni ale z nimi tyle roboty.......ehhhhh sama nie wiem

wiem że pomysł kiedyś przyjdzie

ale drzewa to bym wsadziła w tym roku
Komendówka 17:05, 30 mar 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Roma dziękuję i życzę spełnienia marzeń w swoim domku,wiem jak bardzo się czeka...
Masz rację,w otoczeniu łąk,lasów ładnie będą się prezentować choiny kanadyjskie,żywotniki,tawuły,pęcherznice...obrałaś dobry kierunek!takie moje skromne zdanie i powodzenia

. Trzymam kciuki za Twoją przeprowadzkę, dam znać kiedy masz trzymać za moją. Spokojnie urządzisz się w tym czasie i ogród wymuskasz .
Ogród tworzony z pasją 14:50, 30 mar 2017

Do góry
Karol, a tawuły japońskie to się teraz tnie?
bo ja swoją ciachnęłam i tak się zastanawiam po fakcie
Ogród tworzony z pasją 14:43, 30 mar 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Podziwiam wiosnę...wkrótce pojawią się pierwsze listeczki na drzewach

Na krzewach już się pojawiają, tawuły i inne te wczesnowiosenne powoli się zazieleniają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies