Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 11:31, 15 sty 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Monteverde jakie to odmiany?

Czy ogórki masz w jednej szklarni z pomidorami?

co jeszcze sadzisz w szklarni?

Odmiany co roku staralam się sadzić różne, kolorystycznie i smakowo, ale zawsze wybieram pomidory z dużą masą prawie bez pestek, kupuję je tutaj, nigdy sie nie zawiodlam dostaję po 10 nasionek i wszystkie trafione link otwiera się na odmianie która sadzę co roku i bardzo lubię http://www.pomidorlandia.pl/index.php/pomidor-opalka.html a o żółte spytaj się Bogusi z Zacienionej, bo od niej dostałam Co do ogórków, to w tamtym roku w roku szklarni posadzilam 2 krzaczki szklarniowych długich ale to było pierwszy raz zawsze sadziłam oddzielnie
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 01:01, 11 sty 2014

Do góry
Wkleję co napisałam u siebie

malkul napisał(a)
Aga prosze wymień warzywa które uprawiasz w szkalrni

Makul, szklarnia to za dużo powiedziane, ja mam namiot foliowy...

Fajne to ustrojstwo, bo można sobie nowalijki wcześnie wyhodować. Jak się uda to można już na początku marca wysiać, bo tam się szybko ziemia nagrzewa. U mnie zaczyna się od rzodkiewki, tej podłużnej, bo ona ekspresowa jest (najszybsze z tych co znam to Warta, Silesia, Sprinter, Jutrzenka), sałaty i koperku. Sałatę jak tylko zrobi się ciut cieplej można kupić jako gotową rozsadę na rynku, bo w domu to ona jednak się "wyciąga" i ciężko dobrą rozsadę wyprodukować. A koperek sam się wysiewa, bo zawsze zostawiam jakieś baldachy i z głowy. Były takie czasy, że równo z rzodkiewką siałam mały rządek buraczków na botwinkę i marchewki na pierwsze pochrupanie. Oczywiście dymkę można powtykać i te strzelające w domu cebule.

Od połowy kwietnia w namiocie stacjonują już wszystkie rozsady (papryka i pomidory) ale jeszcze w doniczkach, bo jak zapowiedzą silniejszy przymrozek, to jadę po nie wózeczkiem i nockę spędzają np. w piwnicy. Na koniec kwietnia zazwyczaj mam już pomidory i paprykę wysadzone do ziemi. W razie wu przykrywam włókniną i zapalam ze dwa znicze na noc. Działa.

Jeszcze uwaga do organizacji namiotu. Siejąc nowalijki, trzeba to zrobić z głową, bo jak już przyjdzie czas posadzić papryke i pomidory (a to przeciez główny plon) to sałata, marchewka i buraczki jeszcze zostają w namiocie (rzodkiewka czasem też), więc tzreba sobie wyobrazić przed ich wysianiem/ wysadzeniem gdzie będą rosły pomidory i papryka, żeby nie trzeba było ich niepotrzebnie zniszczyć.

A! Ja mam jeszcze w kąciku jeden lub dwa ogórki szklarniowe sałatkowe, te większe od gruntowych na mizerię, bo one słodziutkie są.

Chyba tyle wiem.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:59, 11 sty 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Usłyszałam jakieś wołanie i przybiegłam sprawdzić o co chodzi.

Makul, szklarnia to za dużo powiedziane, ja mam namiot foliowy...

Fajne to ustrojstwo, bo można sobie nowalijki wcześnie wyhodować. Jak się uda to można już na początku marca wysiać, bo tam się szybko ziemia nagrzewa. U mnie zaczyna się od rzodkiewki, tej podłużnej, bo ona ekspresowa jest (najszybsze z tych co znam to Warta, Silesia, Sprinter, Jutrzenka), sałaty i koperku. Sałatę jak tylko zrobi się ciut cieplej można kupić jako gotową rozsadę na rynku, bo w domu to ona jednak się "wyciąga" i ciężko dobrą rozsadę wyprodukować. A koperek sam się wysiewa, bo zawsze zostawiam jakieś baldachy i z głowy. Były takie czasy, że równo z rzodkiewką siałam mały rządek buraczków na botwinkę i marchewki na pierwsze pochrupanie. Oczywiście dymkę można powtykać i te strzelające w domu cebule.

Od połowy kwietnia w namiocie stacjonują już wszystkie rozsady (papryka i pomidory) ale jeszcze w doniczkach, bo jak zapowiedzą silniejszy przymrozek, to jadę po nie wózeczkiem i nockę spędzają np. w piwnicy. Na koniec kwietnia zazwyczaj mam już pomidory i paprykę wysadzone do ziemi. W razie wu przykrywam włókniną i zapalam ze dwa znicze na noc. Działa.

Jeszcze uwaga do organizacji namiotu. Siejąc nowalijki, trzeba to zrobić z głową, bo jak już przyjdzie czas posadzić papryke i pomidory (a to przeciez główny plon) to sałata, marchewka i buraczki jeszcze zostają w namiocie (rzodkiewka czasem też), więc tzreba sobie wyobrazić przed ich wysianiem/ wysadzeniem gdzie będą rosły pomidory i papryka, żeby nie trzeba było ich niepotrzebnie zniszczyć.

A! Ja mam jeszcze w kąciku jeden lub dwa ogórki szklarniowe sałatkowe, te większe od gruntowych na mizerię, bo one słodziutkie są.

Chyba tyle wiem.
Szklarnia w ogrodzie 00:45, 11 sty 2014

Do góry
Gosia- malkul - najważniejsze przy wyborze szklarni to jest to co pisze Danusia, wietrzenie i konstrukcja.
Może być jedna ściana od strony południowej wsparta o mur, słońce nagrzewa ścianę, a potem oddaje ciepło.

Jak dla mnie to szklarenki z Obi to bardziej do dekoracji jak do użytku, są za niskie, słaba wentylacja.
do rozsady wiosennej nadają się, ale posadzone pomidory to się męczą i więdną.

Ciekawa jestem opinii tych co mają takie cacuszko, jak zdaje egzamin?

Pamiętam mnożarki zagłębione w ziemi, parapet był na powierzchni ziemi, były ciepłe, a wieczorem okrywane matami. bez dodatkowego ogrzewania.
Danusia pokazuje jedną zagłębioną.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:39, 11 sty 2014

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Co tu się dzieje? Co przeskrobałaś?

Aga, w dzisiejszych czasach co byś nie zrobiła, to podlega pod jakiś zakaz, więc nietrudno było mnie zamknąć

Marzena2007 napisał(a)
Mogą cie zamknąć ... Ważne ze jesteś buziaki przesyłam

Doleciały. Odwzajemniam.

malkul napisał(a)
Loczku a czy zza krat jest szansa na pomoc od ciebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/4055-szklarnia-uprawy-szklarniowe ??

Zaglądałam, ale w końcu nie wiem czy tam pisać, czy jednak Danusia będzie przenosic?
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 00:38, 11 sty 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Szklarnia w ogrodzie

Ktoś uprawiał Bakłażany?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:01, 10 sty 2014

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:06, 10 sty 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Bartek

Oto wąsacz:

Dziękuję za wizytę w moim ogrodzie; witam Ciebie i cudacznego Ernesta jest cudny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:44, 10 sty 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Bartek

Oto wąsacz:

O moje śliczności!!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:04, 10 sty 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Czerwień Powiadasz

Obowiązkowo
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 11:59, 10 sty 2014

Do góry
Marta prawdziwy rożek z tej twojej papryki Juz pisałam Adze że ma się tu zjawić z wszytsko nam wyspiewać
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 11:58, 10 sty 2014

Do góry
Monteverde jakie to odmiany?

Czy ogórki masz w jednej szklarni z pomidorami?

co jeszcze sadzisz w szklarni?
Roztoczańskie klimaty 11:01, 10 sty 2014

Do góry
Słodki myśliciel Pozdrawiam i czekam na wiosnę u Ciebie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:59, 10 sty 2014

Do góry
Zostało mi tyloo powzdychać, w oczekiwaniu na ogromną mam nadzieję porcję zdjęć którą nam zaoferujesz.

Strasznie ci zazdraszczam. Och strasznie, strasznie.
och....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:56, 10 sty 2014

Do góry
Bartek

Oto wąsacz:

Pszczelarnia 10:32, 10 sty 2014

Do góry
Zazdraszczam źródła bukszpanów i grabów Będzie pięknie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:31, 10 sty 2014

Do góry
Loczku a czy zza krat jest szansa na pomoc od ciebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/4055-szklarnia-uprawy-szklarniowe ??
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:30, 10 sty 2014

Do góry
Martuś - byłam zerknąć w lustro i jak tu sie z tobą nie zgodzić??
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:29, 10 sty 2014

Do góry

Załozyłam wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4055-szklarnia-uprawy-szklarniowe
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 10:28, 10 sty 2014

Do góry
Witam
Ponieważ moja wiedza w tej tematyce jest zerowa prosze o pomoc i wyjaśnienia.
Jest połowa stycznia a ja zastanawiam sie kiedy należy zaczą przygotowywac w domu rozsady , któr potem ida do szklarni.
I w jakich terminach lub czy zależnie od pogody (jakiej) należy sadzić rozsady do szklarni nieogrzewanej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies