Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:02, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Staram się, bo mam też inne ogrody do pokazania, niedługo będzie ogród bez trawnika/... Moda ogrodowiskowa przeminie z czasem, ale przyznasz że dzięki temu ogarnąłeś ogród na lepsze.

O ... to coś dla mnie. Tłumaczę, dlaczego...
W weekend poprawiałam linię trawnika, tzn. wycinałam, dokładałam, dziś przesadzałam do tej lini obwódkę bukszpanową. Mój eMuś jest poza domem i dzwoni i się pyta, czemu dziś nie dzwoniłam, a ja, że nie mam czasu, bo trawnik wycinam i bukszpany poprawiam. A on mówi, że jak cała Polska ( w domyśle: Ogrodowisko) będzie mi doradzać, jaką linię ma mieć mój trawnik, to za chwilę linia trawnika skończy się na złotej tuji, ( w domyśle: która jest na drugim brzegu mojego trawnika).
Wtedy zgłoszę się do Danusi po ten projekt, który właśnie opracowuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:52, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, dla skał, głazów wielkich. Układałam je w pierwszym ogrodzie, jaki robiłam zawodowo. leżą do dzisiaj.
To ten ogród, w odcinku Mai robiłam go już drugi raz, a ostatnio robiłam go trzeci raz, a kamienie leżą dalej.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,20,1,0/ogrod-z-przebudowywanym-stawem,189.html

Ładne mi kamyki. Obejrzałam program. Miło widzieć Cię w tym programie, mówisz tak ciepło. Jak zobaczyłam, jak rozbieracie sadzawkę, to przypomniała mi się moja i praca przy rozbiórce. Tylko u mnie wytrzymała krócej. I potem się nie odważyłam założyć na nowo. Gdyby wtedy istniało takie gumowe tworzywo, jak teraz, to może? ...
Ogród z łezką 20:49, 23 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
I nareszcie do zdjęć dotarłam. Najpierw lilie Bogusi i z bliska,
i z dalsza

Jakie piękne zestawienie kolorów. A ja tak się broniłam przed liliami. W zeszłym roku kupiłam 2 doniczki w biedronce, przetrwały na rabatce, w tym kupiłam jeszcze 3 cebule i muszę przyznać, że kupiły moje serce.
Kindziu, byłam na początku twojego wątku i na końcu starego. Rozważę twój projekt ciurkadełka. Powiedz mi tylko, czy ta woda się nie rozchlapuje z kamienia, bo kamień nierówny jest.
Obserwowanie wątków 20:17, 23 cze 2014

Do góry
Aha, teraz rozumiem. Faktycznie, jak ktoś napisze w moim wątku, to jest powiadomienie, a jak ja, to nie ma. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Człowiek całe życie się uczy i głupim zostanie, hi, hi.
Ogródek Iwony 20:11, 23 cze 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
... a rabata ta z wężem będzie fajna i tak wsadż zawijaska zobaczysz jak się zmieni

Przesadziłam!!! Hura!
Czekałam tylko, kiedy przyjdzie sąsiadka się pytać, czemu żurawki po raz 10-ty przesadzam, a też musiałam, bo inaczej nie pasowało. Jak już wszystko było gotowe i zrobiłam fotki, to stwierdziłam, że brakuje mi 1 żurawki bliżej bukszpanów i pierwsza żurawka z lewej znowu zmieniła swoje miejsce i stała się pierwszą, ale z prawej strony.
A potem już chyba niebo się na mnie wkurzyło, bo zaczęło się chmurzyć i kropić, więc szybko wszystko podlałam i biegiem do domu, bo mam dziś jeszcze do zrobienia sprawozdanie w formie prezentacji. Chyba mnie noc zastanie.
Ale żeby stało się zadość, to najpierw umieszczam zdjęcia z dzisiejszych prac:
Najpierw poprawiona linia trawnika. Coś wycięte, w innym miejscu dołożone, za tydzień powinno być już dobrze.I prace wykopaliskowe:

I po przesadzeniu, ale jeszcze przed podlewaniem:

Teraz jeszcze musi się zagęścić trawka dołożona i kanciki powinny wyjść dobrze.
Oczywiście moja Tola musiała sprawdzić, czy wszystko posadzone prawidłowo, więc przeleciała wszystkie rabaty zaznaczając je łapkami.
Ogródek Iwony 19:54, 23 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przyleciałam z rewizytą, cały wątek przeczytałam
Ile tam masz miejsca na te limki? Tak na oko wydaje mi się, że 3 to będzie dość. One duże rosną, na prawdę U mnie, po dwóch latach już teraz mają metr szerokości, zależy jak je będziesz cięła. Pomiędzy posadziłabym miskanta Morning Light i na obrzeże bukszpan w kuleczkach, albo żywopłot buksikowy. I tyle.D

Dokładnie tak chcę zrobić. tylko myślałam dać po łuku w półkolu 5 limek, ale może masz rację? Nowi zawsze są zachłanni, a potem kłopot, co robić z nadmiarem?

Kindzia napisał(a)
Ciurkadełko można zrobić samemu, z dużego kamienia. Zobacz u mnie, pod koniec poprzedniego wątku i na początku obecnego. Kamień kosztował nas 30 zł, M przewiercił dziurę, pod to kasta budowlana, pompa z supermarketu za jakieś śmieszne pieniądze i tanim kosztem jest

Pozdrawiam

Kamień w ogrodzie mam, tylko trzeba wybrać, który bedzie dobry, aby potem nie rozchlapywał wody. Niestety, mężowi nie nakażę przewiercenia,bo pamiętam, jak budowaliśmy dom i w fundamentach zalaliśmy kamienie i jak hydraulicy się pieklili, że nie mogą się przewiercić przez fundamenty. Jak spalili 2 wiertła udarowe, czmychaliśmy z budowy i czekaliśmy, aż im przejdzie, hi,hi.
Chyba dam do kamieniarza do przewiercenia, tak radzi Danusia. Mówiła też, że można u kamieniarza zamówić kulę, zapytam się, ile będzie kosztowała.
Ogródek Iwony 19:46, 23 cze 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Chętnie pokazałabym Ci moje żółte i czerwone róże na jednej pergoli ale... akurat nie kwitną Mają pąki więc za kilka dni będą ładnie wyglądać. Sadziłam je w zeszłym roku - więc wielkością i kwitnieniem jeszcze nie powalają...

Ewo poczekam na twoje różyczki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:37, 23 cze 2014

Do góry
AlKa napisał(a)

Ana było pięknie a jest cudownie. Twój ogród w tym sezonie dostał powiew lekkości, fantastycznie. A ja myślałam że szał cebulowy bedzie hitem a ty nam tu takie smaczki serwujesz.

Te kolory są poprostu świetne. Białe naparstnice świetnie się komponują. Ja wysialam mieszankę. Ciekawe, jakie będą kolory. Ale dowiem się tego za rok.
Ogród z łezką 13:13, 23 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przyszłam się przywitać, obejrzałam kilka stron, piękny kolor lilii zobaczyłam. Zakupy udane, pięknie prezentują się na rabatce. Zaznaczam wątek, będę zaglądać. Pozdrawiam.

A witam Iwonko
Lilie dopiero zaczynają, zapraszam
I ja pozdrawiam
Ogród z łezką 08:56, 23 cze 2014

Do góry
Przyszłam się przywitać, obejrzałam kilka stron, piękny kolor lilii zobaczyłam. Zakupy udane, pięknie prezentują się na rabatce. Zaznaczam wątek, będę zaglądać. Pozdrawiam.
Ogródek Iwony 08:12, 23 cze 2014

Do góry
Dziś cały dzień w pracy. A ja juz bym chciała bukszpany przesadzić. W nocy mocno padało, moja piaszczysta ziemia podlana, pogoda idealna na takie prace. Może wieczorem ...
Obserwowanie wątków 08:10, 23 cze 2014

Do góry
Witaj Danusiu. Jak się nie jest zalogowanym, to nie wejdzie się w powiadomienia. Później działało. Czary mary jakieś. Potem sprawdzę jeszcze raz.
edit: sprawdziłam, znowu nie pokazuje, że pisałam w swoim wątku: 8.12 (Powiadomienia)
Mój mały raj na ziemi :) 08:07, 23 cze 2014

Do góry
Witaj Anula. Wędruje po ogrodach i trafiłam do Ciebie. Pięknie masz w ogrodzie, ostatnia rabatka z różą i stipą bardzo mi sie podoba. Zobaczyłam u ciebie źródełko obsadzone bukszpanem, jak w realizacji Danusi (tak mi się kojarzy). Masz gdzieś fotki twego źródełka? Jak robiłaś? Bo chwilowo nie jestem w stanie przeczytać całego wątku. Pozdrawiam serdecznie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:27, 22 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ana, jak idą prace nad twoją rabatką w przedogródku?
pooowoli, dawkuję sobie emocje a tak poważnie to wielka kula wkopana i jedna mała z przechowalnika, w tym tygodniu skończę...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:26, 22 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Na pierwszej stronie jest link zaznaczony w pierwszej linijce
Ale jest o wiele ciekawszych wątków do czytania - na pewno przeczytaj od deski do deski Danusi W moim jest głównie paplanina, a u Danusi mnóstwo przydatnych informacji i fotorelacji

Sebku, ogród Danusi przestudiowałam, zanim zapisałam się na forum.
Jutro masz egzaminy, trzymam kciuki, dasz radę. Powodzenia i odwagi.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:18, 22 cze 2014

Do góry
Ana, jak idą prace nad twoją rabatką w przedogródku?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:06, 22 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, o co chodzi z tymi kamykami? Bo ja bardzo lubię polny kamień w ogrodzie. Mam kilka dużych sztuk. Czy dla takich kamyków znalazłaś zastosowanie?

Tak, dla skał, głazów wielkich. Układałam je w pierwszym ogrodzie, jaki robiłam zawodowo. leżą do dzisiaj.
To ten ogród, w odcinku Mai robiłam go już drugi raz, a ostatnio robiłam go trzeci raz, a kamienie leżą dalej.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,20,1,0/ogrod-z-przebudowywanym-stawem,189.html
Ogródek Iwony 21:02, 22 cze 2014

Do góry
Popołudniowa kawka w ogrodzie z moim M skończyła się poprawieniem linii trawnika. Wzięłam telefon z zapisanym zdjęciem, waz ogrodowy, a mój M wykonał resztę. Patrzyłam tylko, czy sąsiedzi nie pukają się w czoło, jak wycinalismy w niedzielne popołudnie trawnik toporkiem. Nie dorobilam się jeszcze narzędzia do kancikow. Jutro poprzesuwam bukszpanki i zrobię fotki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:53, 22 cze 2014

Do góry
Danusiu, o co chodzi z tymi kamykami? Bo ja bardzo lubię polny kamień w ogrodzie. Mam kilka dużych sztuk. Czy dla takich kamyków znalazłaś zastosowanie?
Ogródek Iwony 20:39, 22 cze 2014

Do góry
Niestety z góry nie da się zrobić zdjęcia, bo z tej strony jest nisko dach domu bez okna. Jutro naniose czerwona linie na plan, a właściwie linie wyciętej tak trawy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies