Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 18:06, 23 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Moc prac. Wisienka piękna. Majówka szykuje się ciepła i kolorowa Elu, pozdrawiam

Oj Martuś w nocy mnie ból mięśni obudził tak się natyrałam.
Pogoda super. EM zrobił wertykulację. Ja dwa dni pod rząd kosilam do zera aby gleba wyschła. Lepiej wertykulator chodzi.
Trawka nawieziona, rododendrony podlałam mikstura. Miesiąc wcześniej nawiziłam, ale ta pogoda tak brzydka i dałam i miksturki.

Ptasi gaj 11:23, 23 kwi 2023

Do góry
Piękna pogoda

Wisienka jeszcze nie cała rozkwitła, ale już cyknelam

Twarzą do słońca

Ogród Muszelki 22:50, 20 kwi 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Co to za wisienka płacząca.

Wiśnia wczesna 'Frilly Frock'.
Ogród Muszelki 22:49, 20 kwi 2023

Do góry
Muszełko jeżeli masz koniczynę biała w trawniku to dowód, że gleba bardzo kwaśna. Trzeba wapnem sypnąć pozna jesienia. Żbadaj pH ziemi
Koniczyna ładnie wygląda, ale ekspansywna i ma rozłogi.

Tak, u mnie ziemia o odczynie lekko kwaśnym. Podwyższam pH popiołem.

Koniczyny mam malutko. Nie ma ze mną lekkiego życia
W ogródku Martki 22:04, 20 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Mary prosiła o relację z mielenia miskantów (i innych traw), takowe odbyło się

2,5 bagów 250l (te z L. sprawdzają się nadzwyczajnie) ściółki.
Ten punkt odhaczam z ogromną ulgą. Ściółka z miskanta bardzo szczelnie osłania glebę powstrzymując chwasty, sprawdzone na jednej rabacie rok temu. Lubię ją też dodawać do ziemi, gdy przygotowuję glebę na nowe rabaty.

Szkoda, że cena młynka poszybowała po wybuchu wojny na bezsensowne wyżyny, może ktoś jednak wpadnie na pomysł, aby to robić w rozsądnych cenach...

Martka powtarzam fotki bo mnie zainteresowały.
Widzę, że ten młynek wszystkie trawy rewelacyjnie mieli.
Mam rozdrabniacz do drewna i też rozdrabnia lydygi miskantow ale ten młynek to rewelacja.
Czy ty go kupowałas tutaj w Polsce czy go ktoś przywiózł z UK.
W ogródku Martki 21:51, 20 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Tymczasem...

nie przesadzałam, że nie nadążam za sobą i dodam, że rozwinięcie tej myśli nastąpi niebawem.
Dobranoc

Martka jaki magiczny widok.
Ogród Muszelki 21:46, 20 kwi 2023

Do góry
Muszełko jeżeli masz koniczynę biała w trawniku to dowód, że gleba bardzo kwaśna. Trzeba wapnem sypnąć pozna jesienia. Żbadaj pH ziemi
Koniczyna ładnie wygląda, ale ekspansywna i ma rozłogi.

Co to za wisienka płacząca.
Ptasi gaj 20:35, 17 kwi 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, czy ty mi mówiłaś o szkółce z hostami gdzieś między Górą Kalwarią a Piasecznem? tak mi się plącze w głowie. Nie zapisałam, a teraz by mi się przydała.

Tak Kasiu Szkółka Bea w Pilawie
Ptasi gaj 23:54, 16 kwi 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Oooo no to fajnie. Śliczna jest, bardzo delikatna

Aniu byłam kilka dni na wsi. Troszkę do przodu z pracą ruszyłam. Jak bym miała 3 dni spokojnej pogody to pewnie bym wszystko o robiła.

Przywiozłam 2 reklamówki flancy niezapominajek i posadzę na osiedlu gdzie się da. Niech kwitną będzie ładnie.

Wczoraj lało dzisiaj dosyć ładna pogoda. Zawilce, hiscenty kwitną są piękne muszę jesienią dosadzic bo długo kwitną.

A to moja wiśnia kiku tysiące pakaw kwiatowych jak nie będzie przymrozku do będzie ładnie kwitła

Pod cyprysikiem posadzilam dzisiaj jeżówki. Kupiłam ich sporo i jestem zła bo połowa sadzonek mi zgniła w torebkach.
Było mokro i zimno nie dali rady nic posadzić i teraz mam. Oby tylko te co posadziłam się przyjęły.

Na tle pysznogłówka tylko jeden ma rozwinięte dopiero kwiatki.

To też moje nasadzenia, ale nie w moim ogrodzie. Hiscenty posadzone w październiku zeszłego roku

April podbija las... 07:50, 14 kwi 2023

Do góry
Jolu pistia do misy to jeszcze za wcześnie. Moga być jeszcze w rozmnażali.i nie urosły do wysyłki.

Widok z tarasu do misy piękny.
Nie pamiętam czy ty masz w tej misie lilie wodna?

Też bym mogła w drugim Łasku zrobić jakieś rabaty, ale szkoda mi terenu. Grzyby w nim rosną maślaki i rydze.

No cóż trzeba zawsze wybrać między "bardziej chcę mieć". U mnie grzybów było mało, za sucho.

Elu, paczka wysłana, lada moment będzie, więc pistia chyba urosła
Będę sadzić w weekend paprocie, szykuję się do dużych prac, oby zdrowie nadążyło za chęciami
W misie mam tylko pistie. Wiem. po najniższej linii oporu ale mi się tak podoba

April podbija las... 23:38, 13 kwi 2023

Do góry
Jolu pistia do misy to jeszcze za wcześnie. Moga być jeszcze w rozmnażali.i nie urosły do wysyłki.

Widok z tarasu do misy piękny.
Nie pamiętam czy ty masz w tej misie lilie wodna?

Też bym mogła w drugim Łasku zrobić jakieś rabaty, ale szkoda mi terenu. Grzyby w nim rosną maślaki i rydze.
April podbija las... 14:16, 12 kwi 2023

Do góry

Jola takie bodziszki masz? Piękne u mnie Suzanne to takie pryszcze. Jednak u mnie jest bardzo zimny ogród. Jeszcze teraz po tych przymrozkach to wegetacja zatrzymana.
Jolu przyszła paczka z paprociami z Sadz... Jestem zachwycona bardzo ładne.
Może się jeszcze słyszę i zamówię inne.

Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Pozdrawiam

Elu, bardzo lubię bodziszki więc mam ich sporo. Korzeniaste, Rozanne, Magnificum, włassowa, czerwone, żałobne, kantabryjskie, leśne. Nie wszystkie umiem zaklasyfikować Bo Rozanne to chyba mieszańcowy?

Cieszę się że jesteś zadowolona z zakupionych roślin. Mi mieli przysłać paczkę miesiąc temu. Jeszcze czekam na pistie do misy. Przypomniałaś mi Napisałam e-maila z zapytaniem o termin.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 22:56, 11 kwi 2023

Do góry
Też lubię zaglądać. U niej taki przekrój warzywnictwa i kwieciwrstwa. Nie raz się nie wpisuje,ale jestem.

Widzę,że duże cebule wsadzisz czy to tylko na szczypior czy ona cebulę też będą miały. Wybacz alem głupia w tej dziedzinie. Sądzę tylko dymkę.

Jeszcze się chcę zapytać u ciebie takie duże papryki. U mnie dużo mniejsze posiane w połowie lutego. To kuety ty wysiewasz.
Ogrod nad bajorkiem 22:46, 11 kwi 2023

Do góry
Jak chcesz mieć trawnik z niewysoka trawa to gazonowa lub Wimbledon.
Uniwersalne to przeważnie łąkowe kępiaste i wysokie. Aby trawa wysoka wyrosła to buduje głęboka i dużą darń i trudno cokolwiek później wykopać.

Ja na twoim miejscu nie wiem co to za ziemia, ale zasiała bym najpierw gorczycy która ma dużo azotu i głęboki system korzeniowy który spulchnia glebę.
Jak gorczyca będzie miała ok 30 cm skosić i przemielic z ziemią. Trawnik murowany.
Jeszcze możesz chwasty wszystkie unicestwić gdyż nie wiesz czy ta ziemia nie jest zachwaszczone.
Często zdarza się, że po wysianianiu trawy chwasty rosną szybciej niż trawka.

Jeżeli chodzi o wysiew trawy możesz wysiać i teraz będzie ciepło to wzejdzie.
Ogrod nad bajorkiem 22:32, 11 kwi 2023

Do góry
TAR napisał(a)
jeszcze kilka spojrzen na dzialke, tyle na razie moge pokazac

O kurde ale widok. Stare duże dęby rosną. Prawie tak samo jak u mnie tylko bez bajorka. Też mam taki widok na park Natoliński z balkonu.
Ty nic tam wysokiego nie sądzę szkoda widoku.
Pędzisz z wątkiem jak intercity.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:46, 11 kwi 2023

Do góry
Aniu to nie ja nasadzilam to sąsiadka z parteru posadziła kilka kępek cebulicy syberyjskiej (niebieskiej) i tak się rozsiały.

Mam pozwolenie od niej, i moge ukraść kilka kępek, posadzę na działce może też będzie tak niebiesko.

Ptasi gaj 12:03, 11 kwi 2023

Do góry
Kasiu w przelocie pisze bardzo ładnie
U mnie przed klatką schodową rosną takie one się rozsiewają te niebieskie

Ptasi gaj 07:13, 11 kwi 2023

Do góry
Paskudna pogoda nawałnice jedna za druga. Prac ogrodowych nie było może jutro.

Zrobiłam fotki dla Wiktorii z rozdrabniania drewna sosnowego z igliwiem.
Moim zdaniem bardzo dobrze rozdrobnione gałęzie.

Elu ależ super pozyskana materia organiczna do ściółkowania, ja również uważam że są bardzo dobrze rozdrobnione gałęzie.
Ogród Muszelki 23:08, 10 kwi 2023

Do góry
Hiacynty różnie startują przede wszystkim zależy to gdzie są posadzone.
U mnie na skalniaku i ta wszystkie które mają wyłożone kamyk szybciej wychodzą.
Kamienie jak się nagrzeją odprowadzają ciepło do ziemi i cebulę szybciej startują. Takie moje obserwacje i doświadczenia.
Posadziłam w zeszłym roku jesienią i lada dzień będą kwitnąć.
Jeżeli chodzi o kwitnienie to fakt potrafią długo kwitnąć.

Wielkopolska zawsze jest cieplejsza niż centralna i wschodnią Polska.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:53, 10 kwi 2023

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies