Oj Martuś w nocy mnie ból mięśni obudził tak się natyrałam.
Pogoda super. EM zrobił wertykulację. Ja dwa dni pod rząd kosilam do zera aby gleba wyschła. Lepiej wertykulator chodzi.
Trawka nawieziona, rododendrony podlałam mikstura. Miesiąc wcześniej nawiziłam, ale ta pogoda tak brzydka i dałam i miksturki.
Martka powtarzam fotki bo mnie zainteresowały.
Widzę, że ten młynek wszystkie trawy rewelacyjnie mieli.
Mam rozdrabniacz do drewna i też rozdrabnia lydygi miskantow ale ten młynek to rewelacja.
Czy ty go kupowałas tutaj w Polsce czy go ktoś przywiózł z UK.
Muszełko jeżeli masz koniczynę biała w trawniku to dowód, że gleba bardzo kwaśna. Trzeba wapnem sypnąć pozna jesienia. Żbadaj pH ziemi
Koniczyna ładnie wygląda, ale ekspansywna i ma rozłogi.
Aniu byłam kilka dni na wsi. Troszkę do przodu z pracą ruszyłam. Jak bym miała 3 dni spokojnej pogody to pewnie bym wszystko o robiła.
Przywiozłam 2 reklamówki flancy niezapominajek i posadzę na osiedlu gdzie się da. Niech kwitną będzie ładnie.
Wczoraj lało dzisiaj dosyć ładna pogoda. Zawilce, hiscenty kwitną są piękne muszę jesienią dosadzic bo długo kwitną.
A to moja wiśnia kiku tysiące pakaw kwiatowych jak nie będzie przymrozku do będzie ładnie kwitła
Pod cyprysikiem posadzilam dzisiaj jeżówki. Kupiłam ich sporo i jestem zła bo połowa sadzonek mi zgniła w torebkach.
Było mokro i zimno nie dali rady nic posadzić i teraz mam. Oby tylko te co posadziłam się przyjęły.
Na tle pysznogłówka tylko jeden ma rozwinięte dopiero kwiatki.
To też moje nasadzenia, ale nie w moim ogrodzie. Hiscenty posadzone w październiku zeszłego roku
No cóż trzeba zawsze wybrać między "bardziej chcę mieć". U mnie grzybów było mało, za sucho.
Elu, paczka wysłana, lada moment będzie, więc pistia chyba urosła
Będę sadzić w weekend paprocie, szykuję się do dużych prac, oby zdrowie nadążyło za chęciami
W misie mam tylko pistie. Wiem. po najniższej linii oporu ale mi się tak podoba
Elu, bardzo lubię bodziszki więc mam ich sporo. Korzeniaste, Rozanne, Magnificum, włassowa, czerwone, żałobne, kantabryjskie, leśne. Nie wszystkie umiem zaklasyfikować Bo Rozanne to chyba mieszańcowy?
Cieszę się że jesteś zadowolona z zakupionych roślin. Mi mieli przysłać paczkę miesiąc temu. Jeszcze czekam na pistie do misy. Przypomniałaś mi Napisałam e-maila z zapytaniem o termin.
Jak chcesz mieć trawnik z niewysoka trawa to gazonowa lub Wimbledon.
Uniwersalne to przeważnie łąkowe kępiaste i wysokie. Aby trawa wysoka wyrosła to buduje głęboka i dużą darń i trudno cokolwiek później wykopać.
Ja na twoim miejscu nie wiem co to za ziemia, ale zasiała bym najpierw gorczycy która ma dużo azotu i głęboki system korzeniowy który spulchnia glebę.
Jak gorczyca będzie miała ok 30 cm skosić i przemielic z ziemią. Trawnik murowany.
Jeszcze możesz chwasty wszystkie unicestwić gdyż nie wiesz czy ta ziemia nie jest zachwaszczone.
Często zdarza się, że po wysianianiu trawy chwasty rosną szybciej niż trawka.
Jeżeli chodzi o wysiew trawy możesz wysiać i teraz będzie ciepło to wzejdzie.
Hiacynty różnie startują przede wszystkim zależy to gdzie są posadzone.
U mnie na skalniaku i ta wszystkie które mają wyłożone kamyk szybciej wychodzą.
Kamienie jak się nagrzeją odprowadzają ciepło do ziemi i cebulę szybciej startują. Takie moje obserwacje i doświadczenia.
Posadziłam w zeszłym roku jesienią i lada dzień będą kwitnąć.
Jeżeli chodzi o kwitnienie to fakt potrafią długo kwitnąć.
Wielkopolska zawsze jest cieplejsza niż centralna i wschodnią Polska.