Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Jak zrobić ogród w stylu japoskim na betonowym szambie. 23:25, 06 cze 2020

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Po latach skalniaka bez ładu i składu, ale ukrywającego komin szamba postanowiliśmy zdjąć z betonowej pokrywy to co przez lata tam nasadzono i zrobić kącik a la ogród japoński. Mam obawy o rośliny w kwestii sadzenia i wzrostu, ponieważ będzie to wyglądało tak:
betonowa płyta szamba, na niej ziemia tyle, żeby roślinki się przyjęły i rosły i kilka centymetrów kruszywa. Wcześniej jednak mieliśmy sytuację, że w tymi miejscu chyba podtruła się magnolia, ponieważ dopiero po przesadzeniu jakieś 4 lata później bardzo odżyła. Dookoła szamba rośnie bujna trawa, czyli trochę przecieka mimo, że jest betonowe i ma 10 lat.
Pytanie dokładnie brzmi jak te roślinki posadzić, ile centymetrów ziemi im zapewnić i jak o nie dbać o ile będą miały pod spodem takie a nie inne warunki. Będą to małe małe iglaki, nie wiem czy jest sens podawać nazwy, wszystko minimalistycznie zgodnie z zasadami ogrodów japońskich. Jukki w tym miejscu rosną już świetnie i zostaną. Ogólnie stanowisko jest bardzo słoneczne. Chciałabym również posadzić klon czerwony, jednak nie wiem czy takie położenie mu będzie odpowiadało. Czy kilka centymetrów ziemi wystarczy roślinom? Jak to zrobić tym razem dobrze i ładnie? Wklejam zdjęcie, liczę się z krytyką, ale niestety tak to wygląda. Obecnie karczujemy już i odsłaniamy komin szamba. Pozdrawiam serdecznie Czytających i dziękuję za poświęcony czas i mądre słowo .
Skarbonkowy ogródek 10:04, 05 cze 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
No wreszcie się pokazałaś .
Rabata pod magnolia fajnie wyszła. Z azaliami i stellą nie mam kompletnie doświadczenia więc nic nie powiem poza tym, ze te azalie są śliczne!
Rabata z przodu wygląda bardzo dobrze. Bukszpany - mam takie biedne na jednej rabacie. Zaczęłam systematycznie, co tydzień podlewać magiczna siłą start i jest efekt - może też spróbuj?
A magnolii żadnych fot w czasie kwitnienia nie robiłaś?

Hej Kasiu,
po kilku latach wreszcie mogę powiedzieć ze jedna rabata (prawie) skończona

Ja te moje buksy to zaniedbałam trochę i one takie bidoty. Poza tym trochę nie pasuje mi ich układ na tej rabacie wiec nie wiem czy ich znowu nie będę przesadzać... Eh, ja nigdy nie skończę. Chyba żeby je jeszcze tak zostawić, podkarmić tak jak mówisz i dopiero wtedy przesadzić. Sama nie wiem.

Magnolia w tym roku nie zachwycała bo je ściął przymrozek wiec niestety nie mam żadnych fot.
Skarbonkowy ogródek 09:05, 05 cze 2020

Do góry
No wreszcie się pokazałaś .
Rabata pod magnolia fajnie wyszła. Z azaliami i stellą nie mam kompletnie doświadczenia więc nic nie powiem poza tym, ze te azalie są śliczne!
Rabata z przodu wygląda bardzo dobrze. Bukszpany - mam takie biedne na jednej rabacie. Zaczęłam systematycznie, co tydzień podlewać magiczna siłą start i jest efekt - może też spróbuj?
A magnolii żadnych fot w czasie kwitnienia nie robiłaś?
Ptasi gaj 23:17, 04 cze 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Drzewo to może glediczja.

Gosiu nie wiem ale zaraz sprawdzę jest piękne cały czas. Miałam go nawet kupisz ale u mnie nie da rady za bardzo zimno i wiatr hula.
Prawdopodobnie magnolia żółta mi padła czekam jeszcze może odbije ale marne szanse gałązki suche.

Skarbonkowy ogródek 12:52, 04 cze 2020

Do góry
Dziewuszki, kochane jesteście. Nie było mnie tak długo bo jakoś niemoc i zniechęcenie mnie do ogrodu dopadło. Wszędzie mamy burdelo, nic nie skończone to i pokazywać za bardzo nie ma co.

Prawie dwa lata szukałam azalii adonis. Dopiero w tym roku udało mi się dostać i rabata pod magnolia z grubsza skończona.

Pokażę dla przypomnienia od czego zaczynalam

Stan na dzisiaj

Musiałam wykadrować trochę bo trwa budowa warsztatu i sajgon w tle ze hej. Oszczędzę

Sezon 2017 u Hanusi 22:25, 03 cze 2020

Do góry
Magnolia straciła prawie wszystkie kwiaty, ale w drugim rzucie, z takich niepozornych jeszcze parę kwiatów wypompowała. Mam nadzieję, że wszelkie zarazy ją ominą. U mnie najczęściej mączniak dopada rośliny. Bliskość morza ma swoje zalety i minusy. Na rajskich jabłonkach na osiedlu, już go widziałam. W ogrodzie jeszcze nie.

Naibardziej się cieszę ze spaceru, To co innym zajmowało 1,5 godziny my przeczołgaliśmy się w trzy. Trzeba było i powąchać, i podotykać, i zdjątka porobić dla siebie i rodziny. Chody muszę trenować, bo przez 6 miesięcy od kanapy do lodówki i z powrotem, to nie było to co nogi lubią najbardziej. Teraz mus się regenerować.

Igielnik 21:00, 02 cze 2020

Do góry
Tu drugi egzemplarz w mocniejszym kolorze

Magnolia Sunsation, ucierpiała podczas wycinki drzew, ale kilka kwiatów ma.

Ponieważ w tym roku usuwałam drzewa, drenenie zostały nieprzycięte. I dobrze, trochę osłaniają.
Stary ogród zamkn. 23:13, 01 cze 2020

Do góry
W zeszłym roku kupiłem trzcinnika "Overdam". Od razu podzieliłem go na 3 i już jest całkiem spory

Dostałem w prezencie do zakupów w szkółce wietrznicę "Sirocco", bardzo jestem jej ciekaw. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia?

Ładnie już wychodzi proso rózgowate. Chyba "Heavy metal". Ciekawe czy też się przewróci w tym roku

Kwitnie magnolia parasolowata. Ona ma najmniej ładne kwiaty ze wszystkich magnolii.
Ogród w remoncie 21:20, 01 cze 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Rabaty tak jak piszą dziewczyny dosłownie parkowe. Super, że wrzuciłaś szersze kadry, świetne są! Nawet jak czasem robocze to dają obraz w jakim kierunku zmierzasz. A kierunek jak najbardziej mi się podoba Upajam się widokiem tak płaskiego terenu, tyle możliwości. Powiem ci Asiu, że powstaje ogród, który będzie miał to coś. Taki do zapamiętania.
Ciurkadeło fajne takie wysokie. Zobaczysz migiem się schowa. Czyściec między seslerią to świetny wybór, on raczej długo kwitnie a to ważne przy takiej jednorodności.
Na kwaśnej masz hortki prawda? One dłużej będą robiły całą robotę. Azalie to plama koloru tylko przez krótki czas. Miałam kiedyś malutkiego rodka, gdzieś poszedł do ludzi, ale był z miniaturek.
Podziwiam magnolię, pięknie ja uformowałaś. To suzan czy jakaś inna?

Iwonka tyle miłych słów.
Wrzucam te zdjęcia bo pewnie coraz bardziej rozjaśniają obraz ogrodu. W końcu mogę bo bardziej już widać co i jak no i już tak bardzo nie muszę omijać obiektywem rozgrzebanych miejsc. Jak sporo jest zrobione to nawet to niefotogeniczne miejsce jakoś mniej razi Nie mam idealnie płasko, są niewielkie różnice terenu. Nie da się ich wyrównać już bo to jednak stary ogród, z nasadzeniami. Gdybym miała gołą działkę pewnie było by lotnisko
Magnolia jest nn ale nie Susan. Ma bardziej pucharowate te kwiaty.

Mam ochotę na kilka tych rodków choćby ze względu na zimozieloność. Robię przymiarki z kolorem w "wytnij, wklej"
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:39, 31 maj 2020

Do góry
Żółta magnolia już przekwita
Kolor ma cudny

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:48, 31 maj 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Pięknie skomponowane: piwonie i niezapominajki
Dziękuję niezapominajki same tam się wysiały, a że magnolia nie lubi jak jej się grzebie w nóżkach to sobie spokojnie zakwitły. W tym roku wbiłam tam długi patyk z hortensji anabel strong. Nie podlewana jakoś szczególnie, nie oplewiona i chyba się tam zadomowiła na dobre. Stwierdziłam, że tam właśnie można by wcisnąć ze 4 anabelki.
Przerwa na kawę... 07:28, 31 maj 2020

Do góry
April napisał(a)
Tyły faktycznie po twoich zabiegach nabrały kubatury Jakbyś działkę poszerzyła
Świetna ta ławka przy grillu. Nowa? Nie pamiętam jej. Szkoda że mój szef kuchni nienawidzi grilować. Uznaje tylko gotowanie w kuchni a nawet nakładkę grillową ma na kuchence. Już nie ma tego zapachu i nastroju. Ech.... nie można mieć wszystkiego...
kurcze, przy tak małej powierzchni nie myślałam, że to ma znaczenie a tu wręcz przeciwnie. Ma ogromne )) na zdjęciach tego nie widać tak bardzo, jak w rzeczywistości. Druga sprawa, że ja za płotem porządek zrobiłam więc trochę tej przestrzeni za zmieniło perspektywę. Teraz jak siedzę na ławce nie mam wrażenia, że rabata na mnie wchodzi. Oczywiście jak magnolia podrośnie to ten widok się zmieni. To samo dotyczy ciemnego berberysa na ciemnym płocie. Chciałam go usunąć bo przecież się zlewa ale faktura robi dobrą robotę. Oprócz tego on na jesieni ładnie się przebarwia a mi tu brakuje takich akcentów.

Ławka kupiona w ubiegłym roku w szwedzkim sklepie. Żałuję że 2 nie kupiłam bo teraz ich nie było. Tylko ona droga była. Ale fajna jest. Teraz idealnie pasuje. U mnie eM lubi gotować na ognisku. Za to na kuchni nie bardzo
Malutki pod lasem 21:47, 29 maj 2020

Do góry
Dziewczyny przepraszam, że się wczoraj nie odezwałam, miałam koszmarny dzień. Od rana rentgeny, dentysta, wiercenie... szczęka mnie boli jeszcze do teraz...
Po rajdzie po szkółkach znalazłam kleszcza, dopiero co się wbił na szczęście.
W pracy zapiernicz jak zawsze... ech...

Helen, no kusisz, kusisz tą amanogawą

Asia, brzoza nie... amanogawa może?

Aniu,
też chcę iść w zielone, za dużo pstrokacizny też nie chcę
Na kilka amanogaw, to tam nie ma miejsca, jest na jedną w rogu między garażem, a drewutnią. Podobnie z miskantami.
Od strony domy jest przed garażem żywopłot z cisa i rabata z doorenbosami, nie mam miejsca na więcej drzew

Kasia, tylko, że to kula, a na kulistą koronę nie ma tam miejsca

Iwona, to nie tak, że te kruszyny to nie moja klimaty, tylko nie jestem w stanie kupić tych wymyślnych roślinek polecanych przez Was u mnie
Miskant, to też ciekawa propozycja, tylko, że właśnie wiosną będzie pusto.
A te amanogawy, to nie mają gałęzi od dołu, nisko? To, że to duże, wysokie drzewo zupełnie mi nie przeszkadza

Aniu,
taka piękna magnolia wymagałaby chyba jakiejś ładnej ekspozycji, a nie wciśnięcia w kąt za żywopłot
Przebarwianie się tych amanogaw mi się podoba
Ogród niby nowoczesny ale... 14:34, 29 maj 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)

W byle jaką.
Magnolia zawsze mówiła, że trawy nie mogą mieć za dobrej ziemi i nie mogą być za mocno nawożone bo się pokładają

Po 1. Sadzilam do takiej ziemi jaka była.

A po 2 stipa na ścieżce rośnie w kamieniach bez ziemi. Bo tam jest agro, potem płyty położone i sypnięty kamień. Stipa sama się tam wysiala kilka lat temu i sobie rośnie. CUD

U mnie będzie VW bardzo podobnym założeniu bałam się, że to nie da rady...

Oj jo joj... Posadziłam gracki i roplenice w dobra ziemię z torfem wymieszane .... Tak polecał pan w ogrodniczym. Do Magnolii mam zdecydowanie wieksze zaufanie, kolejne będę sądzić w oszczędnościowym podłożu
Ogród niby nowoczesny ale... 10:42, 29 maj 2020

Do góry
Stefka napisał(a)

Magda a w jaką ziemię sadziłaś stopę, że tak ładnie rośnie ?

W byle jaką.
Magnolia zawsze mówiła, że trawy nie mogą mieć za dobrej ziemi i nie mogą być za mocno nawożone bo się pokładają

Po 1. Sadzilam do takiej ziemi jaka była.

A po 2 stipa na ścieżce rośnie w kamieniach bez ziemi. Bo tam jest agro, potem płyty położone i sypnięty kamień. Stipa sama się tam wysiala kilka lat temu i sobie rośnie. CUD
Blaski i cienie nowego życia 18:16, 28 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Podziwiam Cie Ula za konsekwencje tych planów i przesadzań. A co za drzewa chcesz na tej nowej rabacie posadzić? Sadz takie co nie trzeba ciąć, przycinać bo sama wiem po sobie jak sił z wiekiem coraz mniej a pracy coraz więcej. Fajnie Ci te ciemierniki z siewu urosły. Pozdrawiam

Drzewa to właśnie mnie nurtują non stop. Żałuję że od nich nie zaczęłam. Bo bylyby już znaczne. Ale być może popełniłabym wiele błędów a teraz mam wiele ograniczonych typów.
Najpierw miał być zakątek brzozowy z 5 brzóz. Ale ten pomysł skasowałam. Ograniczyłam znacznie teren do przysłonięcia domu sąsiada. Najpierw miał być świerk serbski, jeszcze rozpatrywałam świerka srebrnego. Ostatnio jodłę koreańską. A po przemyśleniach wybrałam tuję szmaradg o żółtych przyrostach bo najłatwiejsza do skrócenia nawet po wielu latach. Bo chodziło mi o coś zimozielonego.

A z liściastych to dąb błotny i buk bordowy kolumnowe oba, buk Purple Fountain i śliwy wiśniowe lub umbry lub klon bordowy. No może jakaś magnolia by się zmieściła.

Chciałaś zobaczyć ciemne orliki

Malutki pod lasem 10:06, 28 maj 2020

Do góry
Aniu a może Magnolia Genie?

Amanogawy mam, przebarwiają się na jesień na rudo - żółto - czerwono
Przerwa na kawę... 16:23, 27 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Czy to jest ten nowy Sangokaku???
Nawet jeśli nie to piękna sztuka. Idę właśnie przesadzać mojego.
Tia, to je on )) jest OK. Liczę, że urośnie. On jest w miejscu, gdzie miał być Orange Dream ale tamtego zostawiłam przy ławce (i zresztą dobrze bo to jego miejsce jest po prostu)a tu po prostu bardzo chodziło za mną coś pierzastego. magnolia mi zgrzytała
Przerwa na kawę... 16:06, 27 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka
fajny tetris
a żwirowi mówię już definitywnie nie ….
jeszcze mi te kamyczki wyłażą ,tam ,gdzie niedokładnie wybrałam
żwir jest fajny na ścieżkach ,albo w takich rabatach ,gdzie nic się nie zmienia
,nie dosadza ,czy przesadza ,albo w takich ,gdzie rośnie sobie wszystko same jak chce,rozsiewa się gdzie chce -taka dzika rabata

ja co chwilkę robię jakieś tetrisy i łatwiej mi przesadzać w rabatach wysypanych korą …..
ale jak sobie przypomnę to wybieranie …..nie wiem ,czy drugi raz by mi się chciało

Lepiej jest. Nagle przestrzeń się zrobiła. Jeszcze magnolia Genie wypadnie z tej rabaty. Wkurza mnie i już. Ja mam z niej po prostu wersję na bardzo wysokim pniu i to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej. Nie kwitnie i nie wygląda. Foch. Idzie out za płot, może się ogarnie.

Ja przedwczoraj wycinałam tylko listki w irysach i wybierałam listki z buka i tak sobie ciebie przypomniałam, twoje wybieranie kamyków. Siedziałam jak sierotka Marysia i wyskubywałam bo moje poczucie estetyki drażniły liście w kamieniach
Do raju daleko - u Ewy 14:48, 27 maj 2020

Do góry
Magnolia Genie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies