Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 07 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
I teraz zagwiozdka dla mnie...Tylko proszę najpierw odpowiedzieć a póżniej można się śmiać

Kancik na próbę...

Nie wiem czy dobrze to zrobiłam?? Zobaczcie jak widać ten beton na którym jest kostka położona...

kostkę masz wyżej jak trawnik, że beton widać ?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:58, 07 maj 2015

Do góry
I teraz zagwiozdka dla mnie...Tylko proszę najpierw odpowiedzieć a póżniej można się śmiać

Kancik na próbę...

Nie wiem czy dobrze to zrobiłam?? Zobaczcie jak widać ten beton na którym jest kostka położona...

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:57, 06 maj 2015

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
No i pięknie. Ładnie kostka wykancza rabatkę.

Dziękuję, dziękuję
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:55, 06 maj 2015

Do góry
magdziam napisał(a)
super będzie z kostką. Zrób zdjęcie z gory jak już kostka będzie skończona

Oj tyle było dylematów z tymi liniami.Myślę, że dobrze zrobiliśmy
W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:10, 06 maj 2015

Do góry
Miałam pokazać cały ogród, ale zaczęłam od nowa robic front, więc skupię się na razie na tym. Musiałam wykopać cały szpaler lavend po lewej stronie, bo chcemy poszerzyć kostkę .. aktualnie front wygląda tak:
widok z góry

i widok z okna w kuchni

zaplanowałam sobie mniej wiecej tak rabatę:

Kostka idzie pod skosem, co mnie niestety drażni,ale trudno, tego nie przeskoczę.
Posadziłam więc szpaler cisów, żeby stworzyły zielony ekran kiedyś ( planują nam ulice wybudować przed domem, więc czas się odgradzać)

na środek rabaty chcę przesadzić magnolię 'Nigra', w tym roku pierwszy raz zakwitła, ma 3 lata i mam nadzieję, że przeżyje przeprowadzkę.
3 różowe krzaczki, to róże okrywowe 'Larissa', obok nich krzaczki lavendy.
Dwie kosodrzewiny mam zamiar przesadzić na środek trawnika i poprowadzić je w formie bonsai

Chciałabym na rabacie posadzić jeszcze jakieś trawy i dwa zimozielone coś na nóżkach po obu strochan magnolii. Rabatę otocze mini żywopłocikiem z bukszpanu ( tak to era ogrodowiska w moim ogrodzie hahaha).Mam 4 sadzonki Ostnicy 'Pony tails", może jakiś Miskant z mniejszych odmian?
Może mi doradzicie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:44, 06 maj 2015

Do góry
No i pięknie. Ładnie kostka wykancza rabatkę.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:15, 06 maj 2015

Do góry
super będzie z kostką. Zrób zdjęcie z gory jak już kostka będzie skończona
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 08:35, 05 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Aniu to miło, że podglądasz Ja będę śledzila Twoje rewolucje bo każda skarpa jest dla mnie inspiracją tulipany są boskie
tulipanki mi sie trafiły kupowałam w biedronce niby dwa rodzaje nie mam pojecia dlaczego są wszyskie jednak takie same ale fajny kolorek czego nie mogłam powiedzieć o hiacyntach też kupionych w biedronce, które miały być zbliżone do czerwieni a były rażący róż na jesień z frontu powędrują na skarpę bo róż do czerwieni, (kostka, podmurówka, drzwi) raczej nie pasi
Czasem słońce czasem deszcz 13:37, 04 maj 2015

Do góry
Asiu- dziękuję, o tej porze roku zieleń ma najładniejszy odcień

Małgosiu- kulki cisowe z ostatnich zakupów, bukszpanowe stare- nie wiem o które pytasz; wisienka ma bardzo wiotki pień ale rzeczywiście jest to wyprostowania, poza tym ma do wycięcia najniższą gałąż- ale tę pracę zostawiłam mężowi i czekam; a kostka czemu ma przeszkadzać to nie rozumiem...

niestety to nie są jedyne rzeczy do poprawki i jestem ich świadoma, dzień nie chce być dłuższy a z wiekiem mam wrażenie że robi się coraz krótszy ale właśnie dzisiaj poczułam że ten ogród staje się coraz bardziej taki o jakim marzyłam
Czasem słońce czasem deszcz 13:25, 04 maj 2015

Do góry
pięknie już u Ciebie!
te kulki na pniu w rabacie to z ostatnich zakupów?
a wisience coś pieniek się wygina, nie można go naprostować?
cienki bambusik można przywiązać przy samym pniu
i w przyszłości ta kostka będzie przeszkadzać Rh, co jest między nimi i tujami
szepnij tylko słowo, a nie będę się wymądrzać
ale może coś Ci się przyda z tego co piszę
Projekt przedogródka pilnie potrzebny 13:05, 04 maj 2015

Do góry

Witam niesmiało Ogrodowiczów
oto jedno zdjęcie, które w tym momencie posiadam, przedogródek sama trawa i kostka, marzą mi się jakieś nasadzenia ale zupełnie nie mam pomysłu i odwagi.
Byłabym, wdzieczna o wszelkie porady, uwagi sugestie a ja jak tylko będę mogła wrzucę lepsze zdjęcia
Ogródek Iwony 12:49, 04 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Ahhh ile tych tulipanów tu jest! Pięknie Mimo, że niektóre miejsca czekają na docelowe rośliny to widać, że ogarniasz wszystko - to mi się podoba

Sebku, ogród nie jest wielki. Ale i tak nie ogarniam wszystkiego. Część z drzewami zostawiam na drugi rok. Gdzieś panowie muszą złożyć drzewo na dach i inne materiały. M trochę posprzątał teren, bo na trawie leżał drut zbrojeniowy w tamtej części, trawa nie mogła być koszona. Zresztą nie ma tam jeszcze prawdziwego trawnika. Inaczej bym nie pozwoliła
Cały czas marzy mi się kostka na podjeździe, wtedy dopiero będę zagospodarowywać ostatni kawałek ogrodu. Po wytyczeniu linii podjazdu.
Enklawa w mieście 19:56, 03 maj 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Jakiś zarys miejsca. Ciężko tam sadzić, bo pod ziemią wiją się korzenie. Na matę nie patrzcie, znam opinię. Miała być pod skalniakiem, bo wyrastały mi straszne odrosty akacji. W trakcie dosadzania będę zdejmować, bo nie wygodnie sadzić.

skarabeusz napisał(a)
Witam kochani!
Chcę znależć miejsce na fontannę w moim ogrodzie. Wiem, że ogród musi pasować do fontanny i fontanna do ogrodu Chodzi o stworzenie nastroju i żeby można oko zawiesić. Nie mam jeszcze zdjęcia fontanny, ale to raczej misa na nodze (zdj. internet), która może obrastać mchem, bo tak sobie to wyobrażam. Chcę ją jakoś usadowić, wkomponować w całość. Co posadzić wokół takiej fontanny? Czy może być pod drzewem liściastym? Może macie pomysły lub zdjęcia?
Pokażcie zakątki z wodą w ogrodzie.

[zdjęcie zmoderowane]

Skalniak, zwłaszcza w tej formie nie jest już modny, ani ładny. Zlikwiduj go.
Podkłady kolejowe, betonowa kostka, kosodrzewinka, jałowiec i i tuje - nie pasuje to do pałacowej fontanny. Czemu się uparłaś na nią?
Kulą w płot 12:26, 01 maj 2015

Do góry
Mira książki kocham i muszę swoją biblioteczkę poszerzyć o kilka pozycji o ogrodzie to pewne. Ty jak zwykle mnie wspomagasz, dziękuję bo nie dokopałam się do tego wątku A tego cisa szukam, ale na necie znajduje same maluchy max 40cm to prawie takie jak mój.
MagdaBaj dzięki za odwiedziny i wszystkie rady Kanciki do renowacji i wczoraj już kawałek poprawiłam. Najgorzej mam wzdłuż podjazdu bo tam jest kostka granitowa i tam praktycznie muszę robić od zera. Strasznie zarastają. Do doniczki co roku sadzę kompozycję z jednorocznych (komarzyce, pelargonie itp.) i musi ta donica tam być bo rozumiesz... dekiel od szamba Nic lepszego nie wymyśliłam. Magda to dobry pomysł żeby tam rosło coś cały rok zimozielonego, ale może nie kulka na pniu. Doniczki przy ławce też fajny koncept to miejsce też muszę jakoś ogarnąć tyle, że mam po obu jej stronach hortencję i kalinę. Chyba jedyne rośliny których wczoraj nie przesadziłam Teraz jeszcze łysawe, ale latem lepiej to wygląda No i skalniak to nie wrażenie bałaganu ... tam jest bałagan Przejdzie metamorfozę, aż sama się zdziwię Jaki optymizm dziś ze mnie bije To pewnie dlatego, że wczoraj się narobiłam i jestem zadowolona z efektu A to się u mnie rzadko zdarza Wstawię zdjęcia, ale jak pogoda będzie fajniejsza. U mnie 12 stopni i kropi deszczyk:/
Moje trudne początki, domek przy lesie. 22:05, 30 kwi 2015

Do góry
No fakt, kostka skończona, ale jeszcze leża kupki ziemi, gruzu, mam nadzieje że weekend posprzątamy,a wtedy od razu wstawie zdjecia, obiecuje
Moje trudne początki, domek przy lesie. 22:03, 30 kwi 2015

Do góry
Jak tam kostka? Może pochwalisz sie i wstawisz kilka fotek?
W Gąszczu u Tess 14:27, 30 kwi 2015

Do góry
Teresko jak masz kolorowo już w ogrodzie
I te malutkie tulipanki na froncie mnie zachwyciłyCzekam aż zakwitną
Muszę dokopać się do Twojej drewutni i nadrobić zaległości.Sama widzisz co u mnie się dzieje.Nawadnianie, kostka i planowanie.Dziękuję za pomoc.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:29, 29 kwi 2015

Do góry
wiało wczoraj niemiłosiernie, cały przód kostka kamyki donica wszytsko mam w jakichś czarnych farfoclach z drzewa..farbują kostę, rozkruszają sie przy podnoszeniu że ciężko wyzbierac..ech te drzewa przed potem...3 razy w sezonie czymś brudzą..jak nie liście, to jakies noski, to znowu nasiona..a jak się skończy amunicja to mocny wiatr łamie im gałęzie...buuu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:49, 27 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Miro z tego co pamiętam podjazd wysypany jest klińcem granitowym, pod nim jest zagęszczony piasek, a wzdłuż podjazdu ułożona jest duża kostka granitowa. Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów muszę dopytać M.

To dopiero pierwszy sezon kamasji u mnie, ale mam nadzieję, że nie zrobią numeru i od razu zakwitną To te małe kępki przed tujami. Przy bukszpanach posadziłam czosnki i już mnie ich liście denerwują, bo zasłaniają kuleczki

Wieloszko to bardzo bym prosiła o podpytanie M jaka jest proporcja zagęszczonego piasku,jaka gruba jest warstwa tego utwardzenia i jaka warstwa klińca? Czy wjeżdżają Wam na posesję duże ciężkie auta czy raczej tylko osobówki?

Odnośnie kamasji to zastanawiam się czy przesadzić je na jesień do czosnków.Ciekawe czy ich kwitnienie by się zbiegło w jednym terminie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:02, 27 kwi 2015

Do góry
Kasia-siakowa wielkiego porządku u mnie nie ma. Nawet nie wiesz, ile miejsc omijam szerokim łukiem, żeby się nie załapały w kadr

Borbetka napisał(a)
Ale różnica pomiędzy tymi kostkami a jałowcami. Tym bardziej się cieszę, że tyle ich usunęłam. Teraz jest elegancja na tym podjeździe. I sobie wyobrażam, co tam wymyślisz dalej.
Aga, masz fajny kolor kostki na schodach. Ja bym cały podjazd u siebie wymieniła. Ale w totka musiałabym wygrać .

Monia te jałowce to był plan 4-roletni Tylko albo brakowało pomysła na tą olbrzymią rabatę, albo kasy na realizację pomysłów Rok temu posadziłam graby, w tym roku usunęłam jałowce i posadziłam bukszpany. To, co będzie pomiędzy nimi dosadzę pewnie za rok, bo ilości potrzebnych roślin przerażają
Kostka na schodach? Ha, ha ... a ja bym wymieniła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies